Punanutut puristivat voiton S-Kiekosta

22.10.2022

Kuvassa maalia tuulettava Valtteri Tamminen oli lauantai-iltana yksi 4-3-kotivoittoa juhlimaan päässeen titaanimiehistön näkyvimmistä onnistujista.
Kuvassa maalia tuulettava Valtteri Tamminen oli lauantai-iltana yksi 4-3-kotivoittoa juhlimaan päässeen titaanimiehistön näkyvimmistä onnistujista.

Edellisviikonlopun mahalaskusta selkeästi sisuuntunut Titaanit oli yksinkertaisesti päättänyt pestä kasvonsa kannattajiensa valvovien silmien alla sekä iskeä Kotkassa lauantai-iltana Suomi-sarjan runkosarjaottelun merkeissä vieraillut S-Kiekko tylysti kanveesiin. Siinä tempussa punanutut myös tiukan väännön jälkeen onnistuivat, sillä Vaasan Koulunäkki Areenalle ahtautuneet 205 katsojaa saivat lopulta todistaan isäntien voittoa maalein 4-3 (1-1, 3-1, 0-1).

Titaanit – S-Kiekko 4-3 (1-1, 3-1, 0-1)

02:10 0-1 Janne Mäkiaho (Tuukka Sironen, Nathan Balkwill)
15:32 1-1 Rene Hiekkataipale (Eetu Laurinantti, Juuso Hoikka)
25:58 2-1 Toni-Pekka Hämäläinen (Tuomas Lyytikäinen, Kim Nordström)
30:41 3-1 Eetu Laurinantti (Rene Hiekkataipale, Veeti Kaplas)
31:06 4-1 Valtteri Tamminen (Toni-Pekka Hämäläinen, Tuomas Lyytikäinen) VoM

35:52 4-2 Eemeli Alanen (Niklas Peltola, Elias Märijärvi)
58:36 4-3 Niklas Peltola (Elias Märijärvi, Jesper Peltola) IM

Maalivahdit:

Titaanit – Niko Tammi 5+9+16= 30 torjuntaa
S-Kiekko – Riku Sirviö 15+3+0= 18 torjuntaa (vaihto 31:06 / 4-1)
S-Kiekko – Topi Salokannas 0+1+6= 7 torjuntaa (poissa 58:14-58:36 & 58:38-60:00)

Jäähyt:

Titaanit 4 x 2min= 8min
S-Kiekko 5 x 2min= 10min

Jääkiekko on siitä mielenkiintoinen pallopeli, että olet yleensä juuri niin hyvä, kuin mitä edellinen ottelusi osoittaa.

Jääkiekko on myös siitä mielenkiintoinen pallopeli, että voit varsin nopeasti muuttaa yleisen käsityksen tasostasi, kunhan jokainen joukkueen jäsen uskoo yhteiseen päämäärään ja toteuttaa säntillisesti sovittuja asioita täyden 60 minuutin ajan.

Porvoossa edeltävänä viikonloppuna varsinaisen mahalaskun esittänyt ja ”paikallisvastustajalleen” Huntersille hävinnyt Titaanit teki juuri edellämainitunlaisen kasvojen pesun lauantaisessa kotiottelussaan, jossa punanutut isännöivät Etelä-Pohjanmaan lakeuksilta Kotkaan vieraisille saapunutta S-Kiekkoa.

Kotkalaiset olivat aikalailla koko kamppailun ajan pelin päällä ja niin sanotusti ytimessä, joka varmasti välittyi myös katsomoon saakka, sillä sen verran uhrautuvasti titaanimiehistö suojasi omaa veräjäänsä ja puhalsi samaan aikaan isolla höngällä siihen yhteen sekä samaan hiileen.

– Pelaamisemme oli suurimman osan ajasta tänään hyvällä tasolla ja ottelun lopputulos sen mukainen, totesi Titaanien päävalmentaja Henri Holmström tyytyväisenä 4-3-voittoon päättyneen taiston tauottua.

– Olimme pelissä mielestäni kokoajan piirun verran kaveria edellä, vaikka lopussa homma meinasikin hieman liiallisen hyökkäysinnon seurauksena mennä vaikeaksi.

Titaaniluotsi mieltä lämmitti erityisesti se, että nyt hänen ohjastamansa joukkue osoitti henkisen lujuutensa ja halusi näyttää, ettei se todellakaan ole niin huono yhdistelmä, kuin mitä Porvoon synkkä perjantai näytti.

– Olimme jämäkkiä ja fiksuja, jonka ansiosta pakettimme pysyi muutamia heikkoja hetkiä lukuunottamatta hyvin kasassa lähestulkoon täydet 60 minuuttia, Holmström alleviivasi.

– Pelaajat olivat tänään totisesti läsnä – sanoisin jopa, että tämä oli kauden paras suorituksemme kyseisellä saralla.

Punanuttujen vahvaa pelifiilistä ja joukkueena tekemistä ei näyttänyt hetkauttavan edes S-Kiekon heti ottelun alussa pienimuotoisesta virheestä värkkäämä 0-1-johtomaali.

Seinäjokisten Janne Mäkiahon läpiajosta titaanivahti Niko Tammen kainalosta laukoma osuma pikemminkin vain lisäsi kotkalaisten taistelutahtoa, joka näkyi lähes jokaisessa tilanteessa loppuun asti pelaamisena, vahvana vääntämisenä sekä eritoten vihulaiskutien antaumuksellisena blokkaamisena.

– Pelaajat tsemppasivat toisiaan kokoajan jäällä, vaihtopenkillä ja pukuhuoneessa, eivätkä antaneet kenenkään vaipua virheiden jälkeen murheen alhoon, ”Holle” myhäili.

– Tämä on se henkinen taso, jolla meidän pitää jok’ikinen ilta olla, jotta pystymme taistelemaan otteluiden voitoista.

”Menemme edelleen prosessi edellä”

S-Kiekon ajassa 2:10 tekaisema kamppailun avausosuma piti vieraat johdossa aina ensimmäisen erän viimeiselle neljännekselle saakka.

Sen jälkeen alkoikin sitten lyyti kirjoittaa myös titaanimerkkisiä maalimerkintöjä, sillä Rene Hiekkataipaleen  seinäjokisrysän takatolpalta Eetu Laurinantin maukkaasta tarjoilusta napauttaman 1-1-tasoituksen jälkeen, ei ollut oikein puhettakaan siitä, että vastapuoli olisi päässyt toistamiseen maalin makuun.

Titaanit sitä vastoin imi itseensä entisestään lisää energiaa Hiekkataipaleen täysosumasta ja kas kummaa, toisessa erässä myös hallinta sekä tekopaikkojen luominen tuotti ryppään lisäosumia, kun Toni-Pekka Hämäläinen, Laurinantti ja Valtteri Tamminen synkesivät aivan täysin S-Kiekon maalilla aloittaneen Riku Sirviön illan sekä mielen.

Punanutut ampuivat reilussa viidessä minuutissa (25:58–31:06) pelivälineen kolmesti Sirviön selän taakse, passittaen samalla seinäjokishäkkärin vaihtoon, sillä Topi Salokannas sai käskyn luistella tolppien väliin Tammisen jysäyttämän 4-1-maalin jälkeen.

– Nyt upposi paikoista, vaikka kyllähän me niitä taas aimo läjän tuhlasimmekin, mutta hyvä näin, Titaanien päävalmentaja Henri Holmström maiskutteli.

Salokankaan peliin mukaan tulo sekä S-Kiekon päävalmentaja Kari Salosen ajassa 31:06 pitämä aikalisä saivat selkeästi lisää ryhtiä vieraiden tekemiseen ja kun Titaanit taas hieman nosti jalkaansa kaasulta, kävivät seinäjokiset heti kuittaamassa limpun kotkalaisuuniin.

Tilanteessa ensiksi läpiajon torjunut sekä sen jälkeen varsin harvinaisen triplatorjunnan esittänyt titaanivahti Niko Tammi ei sentään aivan kaikkeen mahdolliseen ja mahdottomaankaan pystynyt ja kun punanutut eivät saaneet S-Kiekon myllymattia taltutettua, sai Eemeli Alanen sujauttaa pelivälineen puolityhjänä ammottaneeseen titaanirysään.

Tammesta paistoi takaiskun jälkeen selkeä turhautuminen aina katsomon yläpenkkiriville saakka, joka eskaloituikin lopulta titaanihäkkärin todella eläimellisenä taistelusuorituksena pelin päätöserässä.

Titaanit ei nimittäin kolmannen erän aikana juuri kunnollista hyökkäyspelaamista esittänyt, vaan pyrki lähinnä turvaamaan johtoasemaansa.

S-Kiekko sen sijaan oli jopa pakotettu hienoisella riskilläkin hakemaan lisää maaleja ja sen myötä seinäjokisveskari Salokankaan torjuttavaksi tuli oikeastaan vain punanuttujen läpiajoja, joissa vuorollaan kävivät epäonnistumassa Erkka Huttunen, Tuomas Lyytikäinen ja jo aiemmin maaliverkkoa pöllyttänyt Tamminen.

Vieraiden panostettua takaa-ajoonsa, pyöri peli ajoittain varsin vinhastikin kotkalaisten kenttäpäädyssä, mutta 4-2-takaiskusta ärsyyntynyt Tammi piti torjunnoillaan huolen siitä, ettei S-Kiekko päässyt kunnolla peliin mukaan.

– Ei meillä viimeisessä erässä suurta hätää ollut oikein missään vaiheessa, sillä pelaamisemme rakenne oli hyvin kuosissa, Holmström kommentoi.

Ainoa pienimuotoinen hätä Titaaneille tuli pelin viimeisten minuuttien aikana, kun S-Kiekko lähti hakemaan kuudella kenttäpelaajalla viimeistä iskuaan.

Punanuttuhyökkääjien silmissä alkoi sen myötä siintää vain kiekon iskeminen tyhjänä ammottaneeseen vihulaismaaliin ja se kostautuikin erittäin karulla tavalla, kun täydellisen ylihyökkäämisen seurauksena seinäjokiset karkasivat neljällä miehellä kahta titaanipakkia vastaan ja naulasivat Niklas Peltolan toimesta kiekon ohi voimattoman kotkalaisvahti Tammen.

Peltolan ajassa 58:36 pyssyttämän 4-3-kavennuksen jälkeen vieraat saivat vielä uudelleen paineen isäntiensä päätyyn, mutta sen lähemmäs S-Kiekko ei kuitenkaan enää päässyt ja näin ollen summeri päästi Vaasan Koulunäkki Areenalla peliä seuranneet katsojat sekä kotijoukkueen piinasta juhlimaan paluuta takaisin voittojen tielle.

Titaaneille voitto kahden tappiollisen ottelun jälkeen teki ihan jo sarjatilanteenkin kannalta nasulia, sillä tiiviissä keskikastissa kolmen lisäpisteen saaminen omaan plakkariin auttoi tuntuvasti taistelua pääsystä ylempään loppusarjaan.

Vaikka voitto ja pisteet varmasti maistuivat myös kotkalaisluotsi Holmströmille mansikoilta sekä kermavaahdolta, ei hän halunnut lähteä sen suuremmin korostamaan S-Kiekon kaatamisen merkitystä.

– Menemme edelleen prosessi edellä – pelaajien ja pelaamisen kehittyessä tulokset seuraavat aivan varmasti perässä, ”Holle” muotoili.

Yhden sijan sarjassa ylöspäin 4-3-voittonsa myötä noussut Titaanit pääsee erittäin lyhyen ajan sisään metsästämään vyölleen uutta päänahkaa, sillä punanutut hyökkäävät vain reilun 17 tunnin päästä uudelleen kumimuikun perään.

Suomi-sarjan runkosarjan erikoisuuksiin kun kuuluu, että välillä pelit alkavat jo lähes puolenpäivän jälkeen, kuten sunnuntaina Kaarinassa on luvassa.

– Lähdemme ehdottomasti lyömään parastamme pöytään ja siinä kun onnistumme, niin uskon vahvasti sen riittävän haluamaamme lopputulokseen, Holmström tiivisti oman joukkueensa aatokset HCIK-kohtaamista silmällä pitäen.

Ottelun kuvakavalkadi on katsottavissa Michael Schalesin kuvat-sivustolta.

Titaanien taistelu Suomi-sarjan runkosarjassa jatkuu heti huomenna sunnuntaina (23.10.), kun punanutut matkustavat Kaarinaan, jossa majaansa pitävä HCIK isännöi Tele1 Areenalla kello 13:30 alkavaa koitosta.

Mikäli et lähde kannustamaan Titaaneita vierasvoittoon, voit seurata ottelun tapahtumia joko Leijonat.tv-palvelun tai Suomen Jääkiekkoliiton tulospalvelusivuston kautta.