Puolustustaistelu toi pisteen

5.11.2022

Titaanivahti Niko Tammi oli täystyöllistetty läpi Uudenkaarlepyyn lauantai-iltaisen suomisarjakamppailun. @ Pasi Suokko – https://suokko.kuvat.fi/
Titaanivahti Niko Tammi oli täystyöllistetty läpi Uudenkaarlepyyn lauantai-iltaisen suomisarjakamppailun. @ Pasi Suokko – https://suokko.kuvat.fi/

Titaanien viikonlopun mittainen Pohjamaan reissu Suomi-sarjan runkosarjassa alkoi lähestulkoon eläimellisellä puolustustaistelulla Uusikaarlepyyn Komarov Arenalla. Punanutut onnistuivat hankkiutumaan pirteällä ja yhtenäisellä pelaamisella lauantai-iltaisessa kamppailussa jo kahden maalin johtoon, mutta kotijoukkue Muik Hockey kiri kolmannen erän lopulla ensiksi tasoihin sekä ratkaisi hyvätunnelmaisen kahinan nimiinsä lopulta jatkoajalla Linus Vesterlundin taituroimalla 3-2 (0-1, 1-1, 1-0, 1-0) –äkkikuolemaosumalla.

Muik Hockey – Titaanit 3-2 ja (0-1, 1-1, 1-0, 1-0)

09:45 0-1 Veeti Kaplas (Eetu Salovaara)
24:22 0-2 Simo Kauppinen (Leevi Laine, Veeti Kaplas) YV

33:10 1-2 Oliver Dahlin (Valtteri Kotanen, Owen McDade)
55:12 2-2 Michael Pereira (Artjom Gornostajev, Felix Nyfors)
64:45 3-2 Linus Vesterlund (Adam Wagner) VoM

Maalivahdit:

Muik Hockey – Elias Lindvall 10+12+7+1= 30 torjuntaa
Titaanit – Niko Tammi 17+13+17+7= 54 torjuntaa

Jäähyt:

Muik Hockey 5 x 2min + 1 x 10min= 20min
Titaanit 6 x 2min= 12min

Kuutta pistettä kahdesta Pohjanmaalla mitellystä ja ennakolta pahasta vieraspelistä hakemaan lähtenyt Titaanit osoitti Uudenkaarlepyyn lauantai-illassa, etteivät puheet täyden pistepotin metsästyksestä olleet todellakaan pelkkää sananhelinää kotkalaisten taholta.

Punanutut pelasivat ehkäpä koko kuluvan kauden parhaan vieraspelinsä Muik Hockeyn hallinnoimalla Komarov Arenalla ja onnistuivat lähestulkoon hiljentämään äänekkään kotiyleisön erittäin oivallisella sekä uhrautuvalla puolustuspelaamisellaan.

Hurjasti läpi kamppailun taistelleet kotkalaiset joutuivat kuitenkin lopulta pureskelemaan tappion karvasta kalkkia, sillä kutakuinkin väkisin kolmannessa erässä kovan painostuksen kautta rinnalle tullut uusikaarlepyyläisisäntä onnistui kääntämään pelin nimiinsä vain 15 sekuntia ennen viiden minuutin mittaisen jatkoajan päätöstä Linus Vesterlundin onnistuessa nostamaan pelivälineen yli jäihin heittäytyneen titaanivahti Niko Tammen.

– Joukkue näytti tänään sitä sydäntä ja sielua, jota siltä oikeasti löytyy, totesi Titaanien päävalmentaja Henri Holmström.

– Pelaajat tekivät alusta lähtien yhdessä hommia ja autoivat kaveria sekä kommunikoivat niin kaukalossa, vaihtoaitiossa kuin pukuhuoneessakin juuri oikeanlaisella tavalla.

Titaanileirissä oli nimenomaan painotettu pelin alkua ja sitä kuinka tärkeää on saada ensimmäisistä vaihdoista alkaen hyvä lähtö otteluun sekä latinki päälle – tässä kotkalaiset onnistuivatkin lopulta aivan nappiin, sillä erityisesti avauserässä punanutut olivat torjuntalukemista huolimatta selvästi niskan päällä.

– Tiesimme, että Muik Hockey tulee kotona kovaa päälle ja olimme siihen valmiita, Holmström kommentoi.

– Pelaamisessamme näkyi juurikin niitä asioita, joista olemme viikon mittaan joukkueen kesken puhuneet ja joita olemme myös harjoitelleet – puolustimme tänään erittäin mallikkaasti, sillä vastustaja ei pystynyt ykkösalueelta luomaan kuin muutaman maalintekopaikan koko ottelun aikana.

Titaanit pyrki rakentamaan peliään Uudenkaarlepyyn illassa vahvasti tiiviin puolustuspelaamisen kautta ja se purikin kotijoukkueeseen kuin se kuuluisa lämmin veitsi voihin, sillä Muik Hockeylla tuntui viimeistä vieraiden siniviivan päällä menevän sormi suuhun säntillisesti omaa maalinedustaansa tukkineiden punanuttujen kanssa.

Kun taas Titaanit onnistui avauserässä iskemään keskialueen riistosta seuranneesta vastahyökkäyksestä 0-1-johtomaalin Veeti Kaplaksen toimesta, alkoi kotkalaisleirissä usko entisestään kasvaa omaan tekemiseen.

Punanutut kykeni kaatamaan lisää kylmää vettä isäntiensä niskaan myös keskimmäisen kaksikymppisen avausneljänneksellä, kun Simo Kauppinen napautti ylivoimalla kotkalaiset jo kahden maalin karkumatkalle p-pisteen tuntumasta lähteneellä napakalla rannelaukauksellaan.

Hetken aikaa ehtikin jo näyttää siltä, että Muik Hockey ei keksi keinoja vahvasti tsempanneen ja töitä paiskineen kotkalaispumpun pysäyttämiseen, mutta sitten vähän kuin salamana kirkkaalta taivaalta kotijoukkue kykeni luomaan aikamoisen hässäkän titaanimaalin eteen.

Hurjan painimisen päätteeksi kiekko pyörähti lopulta lihamyllystä esiin ja kun paikalle ensimmäisenä ehätti uusikaarlepyyläishyökkääjä Oliver Dahlin, ei titaaniveräjällä kaikkensa tehnyt Niko Tammi kyennyt kuin katsellaan seuraamaan kiekon painumista verkon perukoille.

Ajassa 33:10 syntynyt isäntien 1-2-kavennus toimikin lopulta aikamoisena käännekohtana koko lauantai-iltaisella kamppailulle, sillä sen jälkeen pelin painopiste pysytteli koko jäljelle jääneen normaalin peliajan ajan aika tiukasti punanuttujen kenttäpäädyssä.

”Saturday Night Fever”

Muik Hockey jatkettua myllyttämistään Titaanien kenttäpäädyssä tapahtui toisen erän lopulla kotkalaisia säikäyttänyt sekä samalla hieman myös tunteita kuohuttanut tilanne, kun kotijoukkueen Emil Blomqvist kompuroi kovalla vauhdilla päin kotkalaisveskari Niko Tammea.

Blomqvistin reidestä kovan tällin päähänsä saanut Tammi makasi tilanteen jälkeen pitkään tuskaisena jäässä, kenttäpelaajien yrittäessä samaan aikaan ottaa senkkaa toistensa nenästä.

Koko härdellin lopputulema oli pienimuotoisen tuumaustauon jälkeen se, että Blomqvist ja miestä kouluttamaan rynnännyt Juuso Hoikka saivat väkivaltaisuuskakkoset ja jostain syystä Muik Hockey-puolustaja Simon Gäddalle tuomittiin ryntäyksestä kaksiminuuttinen, joka olisi eittämättä kuulunut Tammea kolhineelle Blomqvistille.

Suuremmat turpakäräjät jäivät joka tapauksessa näkemättä, sillä kumpikin osapuoli halusi keskittyä pelaamiseen ja ottelun voittamiseen, eikä sen myötä myllyttely sopinut siihen pirtaan oikein alkuunkaan.

Yleisö joka tapauksessa tuntui syttyvän vain entistä kovemmin kannustamaan omiaan ja mikäs sen parempaa mainosta tiukalle suomisarjataistolle juuri olisikaan voinut olla, kuin ajoittain lähes infernaalinen tunnelma Komarov Areenalla.

– Ottelu täytti mielestäni aivan varmasti kaikki jääkiekon peruselementit, johon omat lusikkansa löivät kaksi taistelevaa joukkuetta sekä hyvän tunnelman katsomossa luonut yleisö, hehkutti Titaanien päävalmentaja Henri Holmström.

– Tämä oli, jollei tuloksesta nyt puhuta, juuri sellainen kiekkoilta kuin vain voi toivoa eli kunnon Saturday Night Fever.

Titaanien 1-2-johtoasemasta kohti loppua edenneen kamppailun juoni oli varsin selvää pässinlihaa koko kolmannen erän ajan – vieraat pyrkivät rikkomaan, sumputtamaan ja suojaamaan lähes keinolla millä hyvänsä omaa maaliaan veskarinsa Tammi viimeisenä lukkonaan, kun taas isännät yrittivät väellä ja voimalla kammeta itseään tasoihin.

Muik Hockeyn hurja hyökkäysinto oli kuitenkin muutamaan otteeseen kostautua, sillä Titaanit onnistui iskemään terävästi vastaan, mutta maaliin asti kotkalaiset eivät enää kiekkoa onnistuneet toimittamaan, kiitos uusikaarlepyyläisvahti Elias Lindvallin, joka pysäytti muun muassa Simo Kauppisen läpiajon tyylipuhtaalla kilpitorjunnalla.

Kotijoukkueen painostus ja vastavuoroisesti kotkalaisten hivenen vajavainen rosteri oli lopulta varsin visainen yhdistelmä, sillä vain viidellä puolustajalla matkassa olleet kotkalaiset alkoivat selkeästi väsyä mitä pidemmälle kolmas erä eteni.

– Se oli oikeastaan vähän pakon sanelemakin tilanne – viidellä pakilla kun yrität jauhaa ja joudut pudottamaan yhden hyökkääjänkin puolustajaksi, niin ihan karu fakta on se, että bensa loppuu jossain kohtaa, selvensi titaaniluotsi Holmström syitä sille, miksi kotkalaiset käytännössä vetäytyivät kuoreensa ja yrittivät vain tappaa aikaa pois kellosta puolustustaistelun siivittämänä.

Urhoollisesti teutaroineiden punanuttujen puolustusmuuri kuitenkin murtui uusikaarlepyyläisten näkökulmasta katsottuna vihdoin ja viimein ajassa 55:12, kun Artjom Gornostajev löysi kovalla syötöllä lapansa vapaaksi maalinedustalla riuhtoneen Michael Pereiran, jonka suora ohjaus pöllytti maaliverkkoa ja räjäytti kotiyleisön valtaisaan huutomyrskyyn.

Muik Hockeyn 2-2-tasoituksen jälkeen peliaikaa jäi vielä jäljelle vajaat viisi minuuttia, joiden aikana kummallakin osapuolella oli vielä muutama paikka pistää peli pakettiin, mutta kun isännät eivät edes lopun miesylivoimallaan onnistuneet ohittamaan titaanivahti Tammea, oli edessä pisteiden jako ja jatkoaika.

Jatkoaika oli normaalin peliajan tavoin todella vauhdikas ja tapahtumarikas, joka ratkesi draaman kaarelle sopivasti vain 15 sekuntia ennen sen päätöstä kotijoukkueen Linus Vesterlundin läheltä maalin kattoon nostamaan 3-2-osumaan.

Titaanien taholla päät painuivat Vesterlundin käsien ylösnousemisen yhteydessä raskaasti kohti rintaa, sillä tottahan toki kotkalaisia harmitti eläimellisen työnteon ja sen myötä vallalla olleen taistelumielialan valuminen viemäriin.

Vaikka punanutut lopulta Uudenkaarlepyyn ”lauantaisaunasta” joutuivatkin häviäjinä poistumaan, antoi titaanipiiskuri Holmström omilleen täysin ansaitut kehut hienosta taistelusta.

– Kyllähän se hienosti vieraista taisteltu piste lämmittää mieltä, mutta toki siinä jatkoilla olisi vaakakuppi voinut kääntyä myös toiseenkin suuntaan.

– Voitto alkaa olla taas aikasta kinthaalla, mutta vielä tänään ei ollut meidän aikamme ottaa sitä nimiimme.

Piste vieraista oli eittämättä vahvan joukkuepelaamisen ja työnteon hedelmä, mutta kyllähän Titaaneilla oli pelin jälkeen kiittäminen peräti 54 kertaa kiekon tielle ehtinyttä maalivahtiaan Niko Tammea, joka toisen erän lopulla tulleen tärskyn jälkeen ei ollut enää aivan 100-prosenttisessa pelikunnossa, mutta seisoi siitä huolimatta välillä päälläänkin oman joukkueensa tolppien välissä kamppailun loppuun saakka.

– Tottahan toki Tammi oli maalissa huikea – kaveri poimi tililleen jokusen gamesaver-torjunnan ja antoi näin jälleen kerran meille mahdollisuuden taistella ottelun voitosta, ”Holle” suitsutti kumiukkoaan.

Jos jäi Komarov Areenalta käteen vain yksi piste ja pienimuotoinen ketutus, on Titaaneilla onneksi vielä kuluvan viikonlopun aikana toinen mahdollisuus kääntää kurssinsa sekä suupielensä ylöspäin, kiitos sunnuntaisen Lapun vierailun ja Virkiä kohtaamisen.

Kun Pohjanmaan turneen toiseen otteluun kotkalaiset saavat vielä kaivattuja pelaaja-apuja Nico Vuorijärven ja Wilho Korpelan maaseutumatkaillessa omin kyydein Lapualle, on Titaanit jälleen valmis iskemään kaiken mahdollisen ja vielä vähän ylikin kaukaloon, jotta paluu voittojen viitoittamalle tielle suinkin vain onnistuisi.

– Luojan kiitos, että tämä “myöhäisempi lähtö” saapuu huomenna Lapualle, jotta saamme taas hieman lisää työkaluja pelaajaosastollemme, kotkalaiskäskyttäjä tokaisi tyytyväisyys äänessään.

– Haluamme ottelusta toiseen pelata aktiivista jääkiekkoa ja siihen nämä lisäavut antavat varmasti oman tärkeän panoksensa.

Titaanien taistelu Suomi-sarjan runkosarjassa jatkuu heti huomenna sunnuntaina (6.11.), kun punanutut matkustavat Lapualle, jossa majaansa pitävä Virkiä isännöi Lapuan jäähallissa kello 16:00 alkavaa koitosta.

Mikäli et lähde kannustamaan Titaaneita vierasvoittoon, voit seurata ottelun tapahtumia joko Leijonat.tv-palvelun tai Suomen Jääkiekkoliiton tulospalvelusivuston kautta.