Levännyt mieli ja ruumis – avaimet positiiviseen lopputulokseen?

18.11.2022

Täynnä tulta ja tappuraa paluun peleille tekevän kapteeninsa Petteri Paajasen johdolla kotikaukaloonsa hyppäävä Titaanit suoranaisesti janoaa vieraaksi saapuvien raahelais- ja porilaisvihulaistensa päänahkoja.
Täynnä tulta ja tappuraa paluun peleille tekevän kapteeninsa Petteri Paajasen johdolla kotikaukaloonsa hyppäävä Titaanit suoranaisesti janoaa vieraaksi saapuvien raahelais- ja porilaisvihulaistensa päänahkoja.

Jääkiekkoilun Suomi-sarjassa käännytään viikonlopun aikana runkosarjan osalta sen jälkimmäiselle puoliskolle, kun suurin osa joukkueista ylittää 14 pelatun ottelun rajapyykin. Titaanien kohdalla edessä olevat päivät sisältävät kaksi mielenkiintoista kotipeliä, joissa punanutut mittelevät voimiaan sarjataulukon kärkipäässä viihtyvän Raahe-Kiekon sekä pahnan pohjimmaisen majailevan Karhu HT:n kanssa.

Titaanien syyskausi ei todellakaan ole kulkenut siihen marssitahtiin, kuin mitä kotkalaisjoukkueen keskuudessa ennen tosipelien alkua uumoiltiin, ja jonka pohjalta punanutut asettelivat tavoitteita omalle kohdalleen.

Ylemmästä jatkosarjasta haaveilleen titaanimiehistön pelaaminen on ajoittain ollut erittäinkin mallikasta, mutta liian usein Henri Holmströmin valmentama ryhmä on joutunut toteamaan vastustajan vain kylmästi paremmakseen.

– Rikkonaista ja tahmeaahan se meno meidän osaltamme on kuluvan syyskauden aikana tähän mennessä ollut, myöntää kotkalaiskäskyttäjä Holmströmkin.

– Pääosin olemme kyllä pelistä toiseen olleet tuloksessa kiinni, mutta se [tuloksessa kiinni oleminen] ei ole sitten vain erinäisistä syistä realisoitunut voittoina ja pisteinä.

– Olemme hieman liiaksi antaneet pelin viedä itseämme, eikä jänteemme ole vielä oikein kestänyt kunnolla kokonaista ottelua – joissain peleissä olemme lähestulkoon pelänneet häviämistä ja välillä taas vastavuoroisesti olemme pelänneet voittaa, joka on sitten heijastunut suoraan tiettyihin ratkaisuihin kaukalon puolella, ”Holle” aprikoi.

Myös pienimuotoinen henkinen ja miksei fyysinenkin väsymys on ajoittain paistanut punanuttujen otteista, jonka seurauksena pelaamisen taso on jopa yksittäisten erienkin sisällä heitellyt äärilaidasta toiseen.

– Olemme painaneet aika lailla kaasu pohjassa elokuusta lähtien, joten ihan jo siinä mielessä viime viikolla vietetty maaottelutauko osui meidän kannalta erittäin erinomaiseen saumaan, Holmström kommentoi.

– Huilitauko tuli meille siis totisesti tarpeeseen ja yleensä silloin sitä kehitystä nimenomaan aina tapahtuu, kun pääset levon avulla täyttämään sekä mentaali- että energiavarastosi.

– Harjoitellut asiat rupeavat näkymään peleissä, kun niitä on saanut hetken aikaa rauhassa mielessä suodatella ja pääsee taas akku täynnä niitä toteuttamaan – ihan jo tältä pohjalta uskon vahvasti siihen, että edessä olevan viikonlopun kotipeleissä jäällä nähdään varsin raikkaalla mielellä ja liikkeellä kaukalossa kirmaava titaanimiehistö, punanuttupiiskuri ennakoi.

Niin ikään suuresti Titaanien tekemistä tähän astisen runkosarjarypistyksen aikana on haitannut se, että poissaoloja peleistä ja harjoituksista on ollut loukkaantumisten sekä sairastumisten myötä yli omien tarpeiden.

Tästä syystä punanutut eivät ole päässeet jauhamaan parhaalla mahdollisella kokoonpanolla vielä kertaakaan ja myös kentälliset ovat muuttunut kutakuinkin viikosta toiseen.

– Sitä sairastuvan tyhjenemistä tässä on jo pidemmän aikaa toivottu ihan jo joukkueemme sisälläkin, jotta pelaajat pääsisivät arjessa oikein kunnolla kilpailemaan pelipaikoista sekä peliajasta, Holmström toteaa.

– Se on ihan selvä juttu, että jos kokoajan riveistä puuttuu kärkikenttiin kaavailtua ja johtavia pelaajia, niin se taakka saattaa nousta hieman liiaksi kovaksi taas niille, joita on soviteltu alun perin pienempiin rooleihin.

– Kolikon toinen puoli on taas toki ollut se, että nyt näille pienemmän roolin kavereille on tarjoutunut loistava sauma antaa näyttöjä ja nousta niiden kärkipelaajien joukkoon, ”Holle” sanailee.

Mitä ilmeisimmin kotkalaismiehistön toiveisiin on myös yläkerran herran taholta vastattu, sillä nyt edessä oleviin kotikamppailuihinsa Titaanit saanee lyötyä kaukaloon aika lailla parhaat voimansa, pitkästä aikaa myös tositoimiin hyppäävän kipparipakkinsa Petteri Paajasen johdolla.

Punanuttujen kokeneeseen kaartiin kuuluvan Paajasen hyppäys takaisin satulaan kirvoittaa päävalmentaja Holmströminkin kielenkannat normaalia löysemmiksi.

– Onhan se Paajasen paluun merkitys meille helvetin suuri – ei kahta sanaa, kotkalaisluotsi hykertelee tyytyväisenä.

– ”Pete” on todella tärkeä kaveri niin pukuhuoneessa kuin kaukalossakin, joten erittäin lämpöisin mielin toivotamme hänet takaisin pelaavaan kokoonpanoon.

”Kunhan jokainen kantaa vastuunsa”

Kuten todettua, on Titaanien otteita vaivannut niiden liian suuri ailahtelu. Hyvää peliä on seurannut välittömästi selkeästi heikompi iltapuhde, eivätkä punanutut ole näin ollen kyenneet luomaan riittävän vakaata jatkumoa, jolla pisteitä sekä voittoja napsittaisiin ottelusta toiseen.

Kotkalaisleirissä onkin pohdittu pitkään ja hartaasti syitä sekä ratkaisumalleja sille, millä keinoilla joukkueen peliotteisiin saataisiin lisää tasaisuutta sekä itsevarmuutta.

– Olemme tässä pikkuhiljaa alkaneet harjoittelussamme keskittyä enenevissä määrin pelaamisemme, pelin virtausten sekä viisikkohommien läpikäymiseen – niistä se touhu on mielestäni loppuviimeksi hyvin pitkälti kiikastanut, tokaisee Titaanien päävalmentaja Henri Holmström.

– Emme siis ole mitään sirkustemppuja ruvenneet edelleenkään tekemään, vaan pyrkineet hivenen keskustelemalla, videoita katselemalla ja harjoituksissa hinkkaamalla viilamaan pelaamisemme eri osa-alueita entistä parempaan kuosiin.

Tästä syystä onkin erittäin mielenkiintoista nähdä, miten Holmströmin johtaman valmennusryhmän sekä muun titaanimiehistön yhteistyö kantanee tulevissa koitoksissa hedelmää, sillä nyt jos koskaan punanutuille aukeaa loistava sauma hyökätä oikein kunnolla vielä käden ulottuvilla olevan ”ylemmän jatkosarjajunan” kyytiin.

Titaanit nimittäin pelaa vielä ennen joulutaukoa seitsemän kamppailua, joista peräti viisi mitellään kotoisalla Vaasan Koulunäkki Areenalla, eli nyt jos koskaan tarjoutuu loistava tilaisuus muuttaa teoria käytännöksi sekä näyttää aivan kaikille, että kyllä Kotkassakin osataan kori- ja jalkapallon lisäksi pelata myös jääkiekkoa.

Ensimmäisenä energiaa tihkuvan ja erittäin nälkäisen punanuttupumpun pihteihin pääsee lauantaina Perämeren pohjukan tietämiltä etelärannikolle matkaileva Raahe-Kiekko, jonka kanssa kotkalaiset iskivät syyskuun lopulla tulisesti ja maalirikkaasti yhteen E. Helaakoski Areenalla.

Ensimmäisen keskinäisen kohtaamisen lopulta 8-5-lukemin nimiinsä vienyt raahelaisrevohka onkin oikeastaan siitä lähtien parantanut pelaamistaan sekä sarjasijoitustaan, kuin se kuuluisa sika juoksuaan, jonka ansiosta Olli-Aleksi Pietilän luotsaama ratsumiesjoukko komeilee tällä haavaa sarjassa 3. sijalla.

– Olimme syyskuun lopulla Raahessa aivan siinä kinthaalla, mutta vielä silloin meidän puolustamisen jänteemme ei aivan riittänyt vastapuolen paineeseen sekä suorahyökkäyspelaamiseen vastaamiseen, ”Holle” muistelee varsin värikäs kohtaamista nyt jo hymynkare suupielessä.

Kyseisen taiston jälkilämmöillä Holmström ehti jopa julistaa Raahe-Kiekon tulevaksi Suomi-sarjan mestariyhdistelmäksi, eikä miehen mieli ole edelleenkään muuttunut yhtikäs mihinkään.

– Kovasti kollega sitä silloin kielteli ja sanoi, etteivät he mistään mestaruuksista puhu, mutta jos minä olisin kyseisen joukkueen päävalmentaja, niin olisin paukutellut jo elokuusta lähtien varman suomisarjamestaruuden puolesta, titaaniluotsi virnuilee.

Kimurantti vastustaja on siis lauantaina Kotkaan kolmen ottelun mittaisessa voittoputkessa porhaltava Raahe-Kiekko, vai kuinka herra Holmström?

– Erittäin hyvän jengin saamme vastaamme – se on meille eittämättä kova haaste, mutta usko on siitä huolimatta vahvana sille, että pystymme Raahe-Kiekon kyllä kotikaukalossamme kellistämään, ”Holle” naulaa.

Pohjoisten vieraiden lisäksi Titaanit pääsee edessä olevan viikonlopun aikana kestitsemään myös tuttuja länsirannikolta, kun vastikään päävalmentajaakin vaihtanut Karhu HT vyöryy sunnuntain kunniaksi mittaamaan punanuttujen tähän hetkisen pelivireen.

Tomi Ojasen tilalle porilaisjoukkueen ohjaksiin hypännyt ja peräti 24 vuoden tauon jälkeen takaisin kotimaisiin kiekkoympyröihin palannut Tommy Flinck ei varmasti kovin helppoon paikkaan ole päässyt, sillä toissakauden suomisarjamestari ei ole vielä kirjoitushetkeen mennessä päässyt kuluvalla kaudella voittoa saati edes pisteen makua suussaan tuntemaan.

Karhu HT on nimittäin hävinnyt normaalilla peliajalla kaikki pelaamansa 11 runkosarjakahinaa, joten ei ole ihme, että porilaisten sijoitus sarjassa löytyy sen viimeiseltä eli 13. sijalta.

– Aivan varmasti sieltä tulee erittäin sisuuntunut nallelauma vastaan ja niinhän se on aina, että valmentajanvaihdos tuottanee sen pienen moraalisen buustin pelaamiseen, punanuttupiiskuri Holmström mietiskelee.

Vaikkei porilaisten meno ole ollut tilastojen valossa mitään kovinkaan nohevaa, ei sen saa antaa missään nimessä hämätä, sillä Karhu HT:lla on edelleen riveissään iso joukko tälle sarjatasolle laadukkaita pelaajia, jotka varmasti edelleen rankovat vastapuolta kovalla kädellä, mikäli heille siihen vain tarjoaa mahdollisuuden.

– Tulokset eivät kauheasti porilaisia mairittele, mutta jos me lähdemme luulemaan jotain, niin kylmät käy, sillä kyseessä ei todellakaan ole mikään pubijengi, Holmström alleviivaa.

– Turha meidän on kuitenkaan liiaksi vastustajaan tai heidän tekemiseensä katseita suunnata – keskitytään vain omaan hommaamme ja hoidetaan se mahdollisimman hyvin sekä pidetään huoli siitä, ettei Karhu HT:n tappioputki mene vielä sunnuntaina poikki.

Titaaneille on siis jälleen tarjolla kuusi varmasti maistuvaa sarjapistettä, joiden saavuttamiseksi kotkalaismiehistöllä ovat askelmerkit jokseenkin selvillä.

– Tiukka viisikkopelaaminen ja paneutuminen pieniin yksittäisiin asioihin, joita olemme painottaneet pitkin kulunutta syksyä – nämä pelilliset jutut tulevat olemaan ratkaisurooleissa meidän tekemisessämme, ”Holle” suostuu paljastamaan joukkueensa viikonloppusuunnitelmia.

– Emme voi jättää tilanteita kesken tai ajatella, että se joku muu kyllä hoitaa – kunhan jokainen kantaa vastuunsa viisikon sisällä ja pitää sen läjässä, on meitä vastaan pirun hankalaa pelata saati Kotkasta voittoa hakea.

Titaanien ja Raahe-Kiekon välinen Suomi-sarjataisto polkaistaan Vaasan Koulunäkki Areenalla lauantaina (19.11.) käyntiin kello 17:00 alkaen.

Liput koitokseen maksavat 10 ja 7 euroa – alle 12-vuotiaille sisäänpääsy on ilmainen.

Sunnuntaina (20.11.) Titaanit puolestaan mittelee Vaasan Koulunäkki Areenalla voimiaan Kotkaan saapuvan porilaisrevohka Karhu HT:n kanssa Suomi-sarjaottelussa, joka aloitetaan kello 17:00.

Liput peliin maksavat 10 ja 7 euroa – alle 12-vuotiaille sisäänpääsy on ilmainen.

TERVETULOA KANNUSTAMAAN PUNANUTUT KOTIVOITTOIHIN!