Punanutut pureskelivat sitkeän karhupaistin

20.11.2022

Viikonloppuna sekä Suomi-sarjaa titaanipaidassa että 3. divisionaa Piranha'sin sotisovassa dominoinut Werner Vilkki oli sunnuntaina punanuttujen ahnain sitkeähkön karhupaistin popsija!
Viikonloppuna sekä Suomi-sarjaa titaanipaidassa että 3. divisionaa Piranha'sin sotisovassa dominoinut Werner Vilkki oli sunnuntaina punanuttujen ahnain sitkeähkön karhupaistin popsija!

Titaanit on kuluvalla suomisarjakaudella ensimmäistä kertaa voittoputkessa! Asia varmistui, kun sunnuntaina Kotkassa vieraillut porilaisyhdistelmä Karhu HT kellistyi sitkeän vastarinnan jälkeen lopulta parempansa edessä maalein 4-2 (0-0, 3-1, 1-1). Vaasan Koulunäkki Areenalla kaikkinensa 238 silmäparin edessä käyty ottelu ei yltänyt laadullisesti edes kovin lähelle edellisillan kamppailun tasoa, mutta se on loppupeleissä varsin yhdentekevä asia, sillä kilpaurheilussa tulos merkkaa ja se oli punanutuille toistamiseen lyhyen ajan sisään hekumallinen.

Titaanit – Karhu HT 4-2 (0-0, 3-1, 1-1)

27:50 0-1 Jiri Keskinen (Esko Gröhn)
29:51 1-1 Werner Vilkki (Eetu Laurinantti, Juuso Hoikka)
33:27 2-1 Werner Vilkki (Jaami Jokinen, Juuso Hoikka)
39:39 3-1 Veeti Kaplas (Simo Kauppinen, Nico Vuorijärvi) YV VoM

50:08 3-2 Ville-Petteri Mäkinen (Esko Gröhn) AV
59:35 4-2 Veeti Kaplas (Nico Vuorijärvi, Simo Kauppinen) YV TM

Maalivahdit:

Titaanit – Niko Tammi 3+7+4= 14 torjuntaa
Karhu HT – Remy Pennanen 20+19+14= 53 torjuntaa (poissa 59:28-59:35)

Jäähyt:

Titaanit 2 x 2min + 1 x 10min= 14min
Karhu HT 7 x 2min= 14min

Vuodet eivät totutusti ole veljiä keskenään, eikä sitä näy olevan myöskään yksittäiset jääkiekko-ottelut. Lauantaina todella mallikkaan peliesityksen siivittämän Suomi-sarjan kärkihaminoissa pyörivän Raahe-Kiekon kotikaukalossaan kepittänyt Titaanit ei saanut sunnuntaina itsestään läheskään samanlaista näytöstä irti.

Suurin syyllinen punanuttujen pelaamisen vaikeuteen oli toki vastustajaksi saapuneella porilaisyhdistelmä Karhu HT:lla, joka oli tullut Kotkaan vain puolustamaan omaa maaliaan sekä kyttäilemään mahdollisten vastaiskujen avulla vierasvoittoon tarvittuja täysosumia.

Titaanien onneksi ja suureksi helpotukseksi nallelauman aikeet eivät lopulta kuitenkaan konkretisoituneet, mutta helpolla kotkalaisten toinen perättäinen voitto ei tosiaankaan irronnut.

– Tuloksellisesti tämä oli meiltä erinomainen viikonloppu, kommentoi Titaanien päävalmentaja Henri Holmström.

– Pelillisesti taas olimme 120:stä pelatusta minuutista noin 100 ytimessä – meille jäi todella paljon jatkoon etrattavaa, varsinkin tämän illan viimeisen erän pelaamisesta.

Punanuttupiiskurin toteamus osui aivan naulankantaan, sillä kiekkoviikon päättänyttä kamppailua alusta aina loppuun asti hallinnut Titaanit ei meinannut millään saada muutettua dominanssiaan maaleiksi ja näin ollen ratkottua peliä nimiinsä.

Siinä missä kotkalaiset ottivat tahtipuikon haltuunsa heti kiekon pudottua jäähän, tyytyi vierasjoukkue vain himmailemaan, hidastamaan ja rikkomaan punanuttujen pelinrakentelua, luottaen samalla maalitolppiensa välissä ajoittain päälläänkin seisseen Remy Pennasen torjuntoihin.

Kyseinen taktiikka näyttikin taiston avauspuolikkaan aikana osuvan kuin kuuluisa nyrkki silmään, sillä hurjasta painostuksestaan ja laukauksien viljelystään huolimatta Titaanit ei tuntunut millään löytävän keinoja ”tulessa” olleen Pennasen ohittamiseen.

– Saimme aika helpolla heti alusta lähtien pelillisen hallinnan itsellemme sekä sen myötä luotua solkenaan tekopaikkoja, joista suurinpiirtein jokaisen ammuimme karhuvahti Pennasen räpylään, Holmström tuumasi.

– Maalinteon tukitoimet puuttuivat, emmekä muutenkaan olleet aivan terävimmillämme, mutta se oli kuitenkin positiivista, että loimme paikkoja – se pelillinen osa-alue kun on meille ajoittain tuottanut yllättävänkin suuria vaikeuksia.

Titaanien hakatessa päätään karhuveskari Pennasen suojuksiin, kävi vierasjoukkue vähän kuin varkain avaamassa illan maalihanat toisessa päässä kaukaloa.

Kotkalaispuolustajan oman alueen syöttöhassin seurauksena kiekkoon käsiksi päässyt Esko Gröhn onnistui syöttämään pelivälineen maalinedustalle, johon juuri oikea-aikaisesti liukunut Jiri Keskinen sai tökättyä mailansa väliin ja ohjattua kumimuikun ohi hölmistyneen titaanihäkkäri Niko Tammen.

– Huolimattomuutemme omalla alueella kostautui ja kaveri rankaisi välittömästi hieman tuurinkin avittamana, ”Holle” hymähti.

Vähän kuin salamana kirkkaalta taivaalta syntynyt Karhu HT:n 0-1-johtomaali toimi kuitenkin kipinänä titaanibensakanisterin leimahtamiseen, sillä tappioasemaan jouduttuaan kotkalaiset ryhtyivät pelaamaan entistä raivokkaammin ja se näkyi varsin nopeaan tahtiin myös Vaasan Koulunäkki Areenan valotaululla.

Punanutut nimittäin naputtelivat toisen erän jälkimmäiseen puoliskoon limpun kolmesti porilaisuuniin ja saivat näin villittyä katsomosta käsin peliä seuranneita 238 katsojaa mukaan sitkeähköltä tuntuvan karhupaistin pureskelutalkoisiin.

– Näköjään tarvitsimme taas tuollaisen pienen muistutuksen, sillä sen jälkeen olimme riittävän tylyjä ja onnistuimme muuttamaan maalipaikkamme myös täysosumiksi, titaaniluotsi tokaisi.

Titaanien onnistui näin ollen siirtyä toiselle erätauolle 3-1-tilanteessa, johon punanutut johdattivat kahdesti viime kauden seuraansa kurittanut titaanikasvatti Werner Vilkki sekä erittäin kauniin ylivoimakuvion päätteeksi vesipullon nallenuotan vasemmasta yläkulmasta maata kiertävälle radalle täräyttänyt Veeti Kaplas.

Varsinkin Vilkin taidokkaasti tekemät 1-1- sekä 2-1-maalit saivat kotkalaiskäskyttäjä Holmströmin suun maireaan hymyyn ja syykin oli pläkkiselvä.

– Werner haki kolmen viikon jäälläolo tauon jälkeen yhteistyöjoukkueestamme eilen vauhtia ja oli sen seurauksena välittömästi valmis ottamaan haltuunsa tarjolla ollutta ruutua myös meidän riveissämme, ”Holle” selvitti syytä sille, miksi Vilkkiä ei Raahe-Kiekko-kamppailussa kaukalossa nähty.

– Juuri tällaisen toimintamallin takia Piranha’sin olemassaolo on meille äärettömän arvokas asia.

”Hoidimme itsellemme sen, mikä meidän tästä pelistä pitikin hoitaa”

Kahden maalin karkumatka on jääkiekkoilussa kliseisesti se kaikkein vaarallisin johtoasema. Siinä kun tuppaa helposti mukavoitumaan sekä luulemaan, että peli on selvä, jonka jälkeen vastustaja yleensä kuittaa välittömästi ja paniikkia on tämän seurauksena valmis.

Noh... Titaanien kohdalla sana paniikki oli ehkä vähän liian radikaali ilmaisu, mutta kyllähän punanuttujen kolmannen erän pelaaminen jätti paljon kysymyksiä ilmaan, sillä sen verran puolivillaista kotkalaisten meno kaukalossa ajoittain oli.

Siinä missä kotijoukkue tyytyi lähinnä varmistelemaan johtoaan ja hyökkäilemään näennäisen vaarallisesti kohti porilaisten maalia, alkoi Karhu HT lyödä vähän jopa pakonkin sanelemana lisää pökköä pesään kamppailun voittaakseen.

Olikin erittäin kuvaavaa, että vieraat tulivat ottelun voittokamppailuun mukaan jälleen aivan kuin tyhjästä syntyneellä maalilla, jota edelsi tuttuun tapaan titaanipuolustajan täydellinen ajatuskatkos omalla puolustusalueella.

Punanutut onnistuivat nimittäin ylivoimalla pelatessaan ja hyökkäykseenlähtö hakiessaan sössimään kiekon oman maalinsa takana niin lahjakkaasti, että peliväline pyörähti juuri sopivasti karvaamaan tulleen Ville-Petteri Mäkisen ulottuville, jolla oli lopulta luvattoman helppo työ siirtää karkki reppuun.

Mäkisen ajassa 50:08 sujauttaman 3-2-kavennuksen jälkimainingeissa niin titaanimiehistö kuin kotkalainen kiekkoyleisökin olivat muutaman tovin aivan kuin puulla päähän lyötyjä, eivätkö oikein tuntuneet edes tietävän mitä nyt pitäisi tehdä.

Titaanien onneksi Karhu HT ei kuitenkaan pystynyt käyttämään tarjolla ollutta momentumia hyväkseen, vaan porilaiset käytännössä pilasivat loistavan saumansa kahteen hölmöön rangaistukseen, joiden avulla punanutut saivat pelata pelin viimeiset minuutit jälleen yhden miehen ylivoimalla.

Karhu HT ei miesvajauksesta huolimatta kuitenkaan luovuttanut, vaan otti 52 sekuntia ennen päätössummerin soimista tuoreen pääpiiskurinsa Tommy Flinckin johdolla aikalisän sekä juoni kuviot kuntoon tasoitusmaalin tekemiseen.

Maalihan kyseisen neuvonpidon jälkeen kyllä syntyi, mutta Titaanien tekemänä, kun Veeti Kaplas sai kunnian iskeä viimeisen naulan nallelauman arkkuun ottelun toisella täysosumallaan.

– Kolmas erä oli kokonaisuudessaan meiltä aika heikkoa pelaamista, mutta tällä kertaa kuitenkin tulos oli meille hyvä, summasi Titaanien päävalmentaja Henri Holmström aatoksensa nippuun 4-2-lukemiin päättyneen taiston tauottua.

Täysi pistepotti sekä toinen perättäinen voitto luonnollisesti tyydyttivät kotkalaisluotsin mieltä, mutta parannettavaakin luonnollisesti jäi ja vieläpä rutkasti.

– Hoidimme itsellemme sen, mikä meidän tästä pelistä pitikin hoitaa, ”Holle” naulasi ja jatkoi samaan hengenvetoon:

– Otetaan pelistä positiiviset asiat mukaan sekä jumpataan heikompia juttuja sitten ensi viikon harjoituksissa.

Toteamukseen siitä, ettei Titaanit kyennyt esittämään porilaisia vastaan samanlaista lätkää, kuin mitä lauantaina Raahe-Kiekon isäntänä, oli Holmströmillä selkeä näkemys jo valmiina.

– Vaikea siinä on pitää tempoa päällä, kun vastustaja ei edes yritä pelata kiekkolla, vaan roiskii pitkiä päätyyn, mutta välillä se vain on tällaista, punanuttupiiskuri mietiskeli.

– Paremmin meidän joka tapauksessa pitäisi pystyä peli tappamaan – se on aivan selvä homma.

Kotkalaisten kannalta paluu lauantai-illan moodiin olisi hyvä saada tapahtuvaksi tulevien harjoitusten siivittämänä, sillä vajaan viikon päästä Vaasan Koulunäkki Areenalla ei enää mikään puolivillainen pelaaminen riitä kuin korkeintaan kipeään nenään.

Titaanit kun saa kotikaukaloonsa vieraaksi hurjassa vireessä läpi syksyn olleen ja sarjakärjessä tällä haavaa liihottavan Nokian Pyryn, joka ei todellakaan edes horjahda kaatumisesta puhumattakaan Karhu HT-kamppailun tyylisellä pelaamisella.

– Tiedostamme, että tulevana lauantaina saamme vastaamme yhden tämän sarjan kovimmista joukkueista, mutta kyllä me pystymme Pyryn haastamaan siinä missä ihan minkä tahansa muunkin vastustajan, Holmström totesi itsevarmana.

– Se haastaminen vaatii kuitenkin sitä, että olemme koko pelin ajan aivan täysin ytimessä, eikä meille saa tapahtua tänään nähtyä viimeisen erän henkistä saati pelillistä herpaantumista.

Ottelun kuvakavalkadi on katsottavissa Michael Schalesin kuvat-sivustolta.

Titaanien taistelu Suomi-sarjan runkosarjassa jatkuu ensi viikon lauantaina (26.11.), kun punanuttujen vieraaksi Kotkaan saapuu Nokian Pyry.

Ottelu alkaa Vaasan Koulunäkki Areenalla kello 17:00 – liput kamppailuun maksavat 10 ja 7 euroa.

TERVETULOA KANNUSTAMAAN PUNANUTUT KOTIVOITTOON!