”Kirivaihdetta silmään”

7.1.2023

Kuten kuvasta näkyy, on Titaanien iskettävä heti kevätkauden avauspelistään lähtien isomman luokan kirivaihdetta silmään! @ SJL / Matti Nenonen
Kuten kuvasta näkyy, on Titaanien iskettävä heti kevätkauden avauspelistään lähtien isomman luokan kirivaihdetta silmään! @ SJL / Matti Nenonen

Suomi-sarjan joulutauko on vihdoinkin paketissa ja se tietää sitä, että Titaanit pääsee tasan kolmen viikon pelaamattomuuden jälkeen taas tositoimiin. Eikä luvassa ole aivan mikä tahansa kahina, sillä Jyväskylässä mitellään sunnuntaina ehta ”kuuden pisteen kamppailu”, jossa punanuttuja isännöi jumbosijaa hallinnoiva Liikunnan Riemu.

Titaanien syyskausi ei sujunut tuloksellisesti, eikä oikein millään muotoa muutenkaan ennakko-odotusten mukaisesti.

Tästä syystä punanutut joutuvat ikävähkönkin tuttuun tapaan lähtemään hienoiselta takamatkalta tavoittelemaan himoitsemaansa paikkaa Suomi-sarjan pudotuspeleissä, johon on tällä haavaa matkaa varsin rapeat yhdeksän pistettä.

Kotkalaisjoukkueen on siis kehiteltävä jälleen kerran edelliskausilta tuttu hurja loppukiri, mikäli Henri Holmströmin ohjastama miehistö mielii jatkaa pelejään karsintapeikon syleilyn sijaan pudotuspelijunan kyydissä.

– Se loppukiri tässä taas olisi tavoitteena – meillä on itseasiassa ollut jo koko kuluneen syyskauden tarkoitus saada koneet kunnolla käyntiin, toteaa Holmström mietteliäs ilme kasvoillaan.

– Ihan jo senkin myötä meidän pitää viimeistään nyt alkaa vääntää isompaa kirivaihdetta silmään, sillä ”kevään pelit” häämöttävät jo horisontissa.

Holmströmin mainitsema kirivaihde painautui jo ennen joulutaukoa sopivanlaisesti paikoilleen Titaanien kammettua Kotkassa vierailleen ja juurikin sarjataulukossa sijan ylempänä killuvan Virkiä Hockeyn pötkölleen.

Saman tahdin olisi nyt pelituntuman puutteesta huolimatta jatkuttava, jotta niin lapualaiset kuin muutama muukin edellä oleva vastustaja luisuisi punanuttujen taakse sekä avaisi näin paikan pleijaripiljettien jakajien joukossa.

– Tarkoitus on jatkaa sekä tuloksellisesti että pelillisesti siitä, mihin ennen joulutaukoa jäimme, Holmström paaluttaa.

– Pelaamisemme oli mielestäni ihan hyvällä tasolla jo edeltävät kolme-neljä peliä, vaikkemme niistä kaikista haluamiamme tuloksia saaneetkaan aikaiseksi.

Yksi iso lisävoimavara kotkalaisjoukkueen tavoitteen täyttymisen vauhdittamiseen on se, että nyt Titaaneilla ei enää liiemmin ole kavereita poissa riveistä vaivojen saati muiden pöpöhyökkäysten vuoksi.

– Nyt näyttäisi siltä, että olemme viimein selättäneet pelaajistoamme syksyn aikana moneen otteeseen vaivanneen sairastelukierteen, sillä ainoastaan Jani Kari ei ole pelikunnossa, kiitos leikkaushoitoa vaatineen vamman, joka pitänee hyökkääjän sivussa pitkälle maaliskuuhun.

– Tokihan armeija rokottanee meitä myös keväälläkin, sillä siellä maatamme palvelemassa olevat Eelis Salovaara, Niilo Korhonen, Werner Vilkki, Eetu Mäki-Soini sekä Wilho Korpela pääsevät varsin vaihtelevalla menestyksellä osallistumaan joukkueen tapahtumiin, mutta sille asialla emme nyt vain mahda minkään ja sen kanssa on jatkossakin pystyttävä elämään.

Titaanipiiskuri onkin jo joulutauon ja kuluneen viikon aikana nähnyt selkeitä viitteitä siitä, mitä aika lailla täydellä ryhmällä harjoittelu on saanut punanutturevohkan tekemisessä aikaan.

– Nyt kun olemme vihdoin ja viimein päässeet jauhamaan kutakuinkin täydellä miehistöllä harjoituksissa, on se näkynyt suoraan tekemisen laadun selkeänä parantumisena, ”Holle” myhäilee.

– Toivottavasti pystymme siirtämään sen [l. tekemisen laadun] peleihin, sillä silloin myös tulosta alkaa aivan saletisti tulla selkeästi nähtyä tiheämpään tahtiin.

Vierasvaikeuksia voittamaan

Yksi suurimmista syistä sille, että Titaanit on vuoden 2023 alkumetreillä suomisarjataulukossa viimeistä edellisellä sijalla löytyy hyvin pitkälti kotkalaisten surkeasta vierassaldosta.

Punanutut eivät syksyn aikana kyenneet hakemaan pelaamista yhdeksästä matkakamppailusta kuin yhden voiton, jonka myötä kotona hamutut suuremmat pistepotit eivät kerryttäneet pussukan sisältöä riittävästi.

– Kyllä sitä on yritetty tutkia videoilta ja keskusteltu niin valmennuksen kuin joukkueenkin kesken, että mistä selkeästi heikompi vieraspelaamisemme oikein johtuu, tuumaa Titaanien päävalmentaja Henri Holmström.

– Tokihan syksylle mahtui myös tukku ihan hyviäkin vierasesityksiä, joista jäi vain tulos uupumaan – niistä viisastuneina meidän pitänee nyt jatkossa olla hieman tylympiä ja huolellisempia kaikessa tekemisessämme.

Kun sunnuntai-iltapäiväinen vastustaja Liikunnan Riemu on ollut vieraspeliensä osalta tismalleen samassa jamassa, ei ole ihme, että Jyväskylän LähiTapiola Areenalla mitellään ehta jumbokamppailu, jota kumpikaan osapuoli ei varmasti halua hävitä.

– Sanoisin, että kevätkausi lähtee jopa varsin herkullisestikin käyntiin – todella isot pinnat ovat sunnuntaina Jyväskylässä jaossa, Holmström mallailee.

Titaanit ei varsinkaan, mikäli se haluaa vielä realisesti tavoitella ”paikkaa auringossa”, saa antaa jyväskyläläisille oikein mitään kuin sitä kuuluisaa lämmintä kättä, sillä Riemu kävi lokakuun lopulla Kotkassa järkyttämässä punanuttuja 2-5-lukemin eli siis nappaamassa nimiinsä sen Arttu Flinckin johtaman koiralauman ainokaisen vierasvoiton.

Titaanileirissä ei kovin hyvällä kyseistä koitosta vieläkään muistella, vaan se saa jopa pienimuotoisen vihan tunteen kotkalaiskäskyttäjässä aikaiseksi.

– Se oli meiltä aivan järkyttävän heikko peli – tiedän, että pystymme huomattavasti parempaan, ”Holle” murahtaa.

Tästä syystä askelmerkit sunnuntaiselle vierasryöstölle ovat harvinaisen selvät:

– Meidän pitää olla koko pelin ajan hetkessä läsnä ja pyrkiä pelaamaan omilla vahvuuksillamme sekä ennen kaikkea lyötävä tunnetta kehiin, joskin emme kuitenkaan saa antaa tunteen viedä liiaksi pelaamista, Holmström sanailee.

– Edellä mainittujen nyanssien lisäksi erikoistilanteet ja varsinkin ylivoimapelaaminen ovat tuottaneet meille hieman liiaksi harmaita hiuksia, mutta eiköhän niihinkin petrausta tule ihan jo parantuneen terveystilanteen sekä harjoittelun myötä jatkossa saamaan.

Vaikka Titaaneille alkavatkin edessä olevat runkosarjataistot olla lähestulkoon yksi kerrallaan kamppailtavia ”pudotuspelejä”, ei niistä punanuttupiiskurin mukaan kannata liiaksi paineita itselleen kehitellä saati alkaa sen ansiosta puristaa liiaksi mailaa.

– Ei se peli itsessään siitä muutu yhtikäs mihinkään, pelasit sitä sitten koti- taikka vieraskaukalossa, joten meidän ei auta muuta kuin lähteä rohkeasti alusta alkaen tulta päin sekä pelaamaan omaa peliämme!

Titaanit matkustaa sunnuntaina (8.1.) Jyväskylässä sijaitsevalle LähiTapiola Areenalle, jossa kello 15:30 alkavassa suomisarjakoitoksessa vastaan asettuu kotijoukkue Liikunnan Riemu.