Helppoa ja kivaa!

12.2.2023

Edellisillan JHT-taistossa kiekon kasvoihinsa saanut sekä sen myötä tikattavana käynyt ja sunnuntaisessa koitoksessa häkki päässä viilettänyt Jesse Espo oli lopulta koko Raahessa mitellyn kiekkopelin selkeääkin selkeämpi herra ja hidalgo. @ Kari Kanasaari – https://kanasaari.1g.fi/kuvat/
Edellisillan JHT-taistossa kiekon kasvoihinsa saanut sekä sen myötä tikattavana käynyt ja sunnuntaisessa koitoksessa häkki päässä viilettänyt Jesse Espo oli lopulta koko Raahessa mitellyn kiekkopelin selkeääkin selkeämpi herra ja hidalgo. @ Kari Kanasaari – https://kanasaari.1g.fi/kuvat/

Jos paukkui eilen 10 vuoden voitoton putki Kalajoella poikki, oli sunnuntaina vuorossa peräti 16 vuoden mittaisen perättäisten tappioiden sarjan aika sanoa Raahessa naps. Titaanit käytännössä jatkoi E. Helaakoski Areenalla siitä, mihin lauantaina JHT:n vieraana jäi ja nuiji kotijoukkueena toimineen Raahe-Kiekkon kylmästi kanveesiin 4-7 (2-1, 1-2, 1-4) –lopputuloksen siivittämänä.

Raahe-Kiekko – Titaanit 4-7 (2-1, 1-2, 1-4)

00:32 0-1 Simo Kauppinen (Jesse Espo, Vili Kolsi)
11:45 1-1 Kalle Sippala
17:05 2-1 Joonas Hatula (Jarkko Heikkilä, Aapo Muotio)
21:21 3-1 Kalle Sippala (Aleksi Alamäki, Sami Salmela) AV
39:26 3-2 Simo Kauppinen (Jesse Espo)
39:37 3-3 Jesse Espo (Simo Kauppinen)
45:24 3-4 Jaami Jokinen (Rene Hiekkataipale, Kim Nordström) YV
45:59 3-5 Jesse Espo (Vili Kolsi, Erkka Huttunen) YV VoM
52:29 3-6 Jesse Espo (Erkka Huttunen, Vili Kolsi)

56:31 4-6 Toni Nurminen (Tatu Rossinen) IM
56:53 4-7 Jesse Espo TM

Maalivahdit:

Raahe-Kiekko – Mikko Taari 20+9+11= 40 torjuntaa (56:00-56:31, 56:41-56:53 & 57:28-60:00)
Titaanit – Niko Tammi 8+12+15= 35 torjuntaa

Jäähyt:

Raahe-Kiekko 5 x 2min +  1 x 5min + 2 x 10min + 1 x 20min= 55min
Titaanit 1 x 2min= 2min

Titaanien kaksipäiväinen vieraspelireissu Pohjois-Pohjanmaalle sai sunnuntai-iltapäivässä täydellisen päätöksen, kun nälkäiset punanutut murskasivat peräti 16 vuotta kestäneen Raahen kirouksen ja kepittivät pienimuotoisten vaikeuksienkin jälkeen kotijoukkueena E. Helaakoski Areenalla häärineen Raahe-Kiekon lopulta komeasti maalein 4-7.

Kyseinen, kolmas perättäinen, vierasvoitto tiesi sitä, että kotkalaiset pääsivät poistumaan pitkälle kotimatkalleen hymyssä suin täyden kuuden sarjapisteen potin kera, joiden avulla Titaanit pystyi edelleen pitämään haaveensa pudotuspeleihin pääsystä elossa sekä parantelemaan samalla asemiaan taistelussa suorasta säilymisestä Suomi-sarjassa.

– Tuloksellisesti täydellinen viikonloppu, mutta pelillisesti löytyy kyllä parannettavaa, tokaisi Titaanien päävalmentaja Henri Holmström verekseltään Raahessa suoritetun ryöstöretken jälkimainingeissa.

– Ehkä meillä hieman väsy painoi ensimmäisten kahden erän aikana, sillä emme tehneet niitä jääkiekkoilun perusasioita niin laadukkaasti, mitä voittava pelaaminen vaatii.

Vaikka punanutut tosiaankin saivat heti pelin avausvaihdossa lyötyä kuparisen rikki Raahe-Kiekon maalivahdin Mikko Taarin selän takana Simo Kauppisen toimesta, ei nopea avausmaali juurikaan kotkalaisia lämmittänyt.

Tokihan Titaanit rummutti kiekkoa avauserän aikana sen minkä suinkin vain ehti, kohti todelliseen kumisateeseen joutunutta raahelaisveskaria, mutta kun viimeistelystä oli terä poissa, ei Taari joutunut kovin suuria paraatipelastuksia tolppiensa välissä tekemään.

Kaukalon vastakkaisessa päädyssä seisonut Niko Tammi puolestaan ei kovin paljon torjuttavaa saanut, mutta tilanteet, jotka kotijoukkue sai luotua olivat järjestään todella pahoja paloja purtavaksi.

Raahe-Kiekko nimittäin onnistui tulemaan pelissä 1-1-tasalukemiin digitaalien pysähtyessä aikaan 11:45, kun titaanipuolustajan harhasyötöstä läpiajoon kirmannut Kalle Sippala onnistui harhauttamaan Tammen sekä nostamaan kiekon aivan titaanirysän kattoon.

Ensimmäisen erän lopulla oli puolestaan vuorossa isäntien tehotykin Joonas Hatulan vuoro esitellä taitojaan, väkkärämäisen hyökkääjän harhauteltua itsensä pitkän pyörityksen päätteeksi nokikkain kotkalaisveskarin kanssa ja ujutettua limpun jäiti pitkin verkon perukoille.

Kun Raahe-Kiekko vielä heti toisen erän alkuun iski Sippalan toimesta alivoimalla pelatessaan tilanteeksi jo 3-1, ei varmasti kovin moni enää olettanut reilulla kolmella kentällisellä matkassa olleen ja edeltävänä iltana JHT:n kanssa täyden päivätyön tehneen Titaanien enää nousevan pystyyn kotijoukkueen rakentamasta ”sillasta”.

– Nopean avausmaalin jälkeen aloimme ehkä hieman olettaa liiaksi, että kyllähän tämä tästä suttaantuu ja pelaamisemme meni sen myötä liian varovaiseksi, mietiskeli Holmström maalin johtoaseman kääntymistä kahden osuman mittaiseksi takaa-ajoksi.

– Se on selvä juttu, että Raahe-Kiekkohan tämän matsin olisi nimiinsä vienyt, mikäli me olisimme samaan tahtiin jatkaneet hamaan tappiin asti.

Paikalle saapuneiden muutamien punanuttukannattajien onneksi sekä reilun 300 raahelaisten nimiin huutaneen harmiksi Titaanit ei kuitenkaan taaskaan suostunut luovuttamaan, vaan väänsi lopulta itsensä väkisin rinnalle sekä tinttasi päätöserässä järjestämänsä oppitunnin aikana pelivälineen vielä neljä kertaa häkkiin, tyrmäten näin ollen isäntänsä aivan täysin jään pintaan.

– Olemme tehokkuuden kanssa tässä tuskailleet pitkin kautta, joten seitsemän tehtyä maalia lämmittävät kyllä mieltä todella paljon, ”Holle” hekumoi tyytyväisenä.

– Iskimme nyt itse sillä prosentilla kiekot paikoista sisään, jolla vastustajat ovat aiemmin meitä vastaan osuneet omista tonteistaan maalitolppien väliin.

”Roikuimme kokoajan tuloksessa kiinni”

Kuten todettua, ei Titaanien vierailu E. Helaakoski Areenalla sujunut täyden 60 minuutin ajan sillä tavalla, kuten kotkalaiset olivat sen suunnitelleet, mutta mikä parasta punanutut eivät heittäneet kirvestään kaivoon, vaan jaksoivat orjallisesti paiskia hommia sekä uskoa yhdessä siihen, että homma on hoidettavissa.

Juuri tämä kyseinen ”luovuttaminen ei kuulu sanavarastoomme”-asenne tepsi Raahe-Kiekkoon, kun se kuuluisa lämmin veitsi voihin, sillä punanuttujen kyetessä toisen erän lopulla iskemään vielä yhden lisävaihteen silmään, putosivat jo erätaukoa odotelleet ratsumiehet kyydistä.

Titaanien ykkösvitja, joka oli jo edellisiltana ollut pelipäällä, iski 11 sekuntiin kahdesti verkon pölisemään raahelaisvahti Mikko Taarin selän takana, kun Simo Kauppinen tinttasi suoraan Jesse Espon voittaman p-pistealoituksen jälkeen karkin pussiin.

Sama duo värkkäsi heti 3-2-kavennusta seuranneesta keskialoituksesta uuden paikan, vaihtaen kuitenkin osia, sillä nyt Kauppinen laukoi ja Espo ohjasi taidokkaasti maila yhdessä kädessä kumimuikun Taarin puikoista kotirysän uumeniin.

– Varmasti se edellisiltana Kalajoella pelattu kovatempoinen peli näkyi otteissamme, varsinkin kun reilulla kolmella kentällisellä olimme jälleen liikenteessä, kommentoi Titaanien päävalmentaja Henri Holmström omiensa edesottamuksia.

– Pystyimme kuitenkin tekemään niin sanottuja likaisia asioita sen verran säntillisesti, että roikkuimme kokoajan tuloksessa kiinni ja onnistuimme niiden avulla myös lopulta kääntämään pelin voitoksemme.

Holmströmin mainostamat likaiset asiat alkoivat konkretisoitumaan kamppailun päätöskaksikymppisen alussa, sillä Titaanit jaksoi repiä, raastaa ja taklata, sekoittaen näin Raahe-Kiekon pasmat aivan totaalisesti.

Kun vielä isännät alkoivat selkeästi väsyä, johti se perättäisiin rangaistuksiin ja muihin turhiin kiukutteluihin, jotka olivat selkeä signaali kotkalaisille, että nyt jos koskaan on iskettävä ja lujaa.

– Pirun rankan kaksipäiväisen vierasreissun viimeinen erä ja pystyimme siitä huolimatta pelaamaan nähdynlaisella tempolla sekä pitämään päämme kylminä, Holmström maiskutteli.

– Nähdäkseni Raahe-Kiekko putosi meidän kyydistämme ja turhautui sen myötä aivan täysin.

Titaanit pisti homman lopulta nätisti purkkiin päästyään pelaamaan kahden miehen ylivoimalla, joka päättyi vahvasti läpi pelin esiintyneen Jaami Jokisen ranteella takatolpan kautta laukomaan 3-4-johtomaaliin.

Kun vielä vain 35 sekuntia myöhemmin Espo tuplasi kotkalaisten johdon kahteen illan toisella titaanimerkkisellä ylivoimaosumalla, alkoi kypärä kiristää ja maila täristä entistä tiukemmin raahelaisvaihtoaitiossa.

Nyt myös punanutut ymmärsivät, ettei vaihdetta voi heittää missään kohtaa vapaalle, vaan on painettava menemään loppuun saakka täysillä ja se toimikin täydellisesti, sillä vaikka Raahe-Kiekko saikin takaa-ajonsa seurauksena välillä pitkiäkin pyörityksiä titaanipäätyyn, ei vuorenvarmasti torjuneella Niko Tammella saati kulloinkin omaa päätään puolustaneilla kotkalaispelaajilla ollut suuriakaan vaikeuksia pitää kotijoukkuetta pois todellisilta tekopaikoilta.

Olikin varsin kuvaavaa, että siinä missä ratsumiehet takoivat päätään Tammeen sekä Titaanien puolustusmuuriin, kävi sunnuntain kirkkaimmaksi tähdeksi kohonnut Jesse Espo kuittaamassa vastahyökkäyksen päätteeksi kiekon reppuun 3-6-osuman merkeissä.

Espon kypärätempun sinetöineen nyytin jälkeen Raahe-Kiekko kyllä pisti vielä kertaalleen kaikkensa peliin, piti päävalmentajansa Olli-Aleksi Pietilän johdolla aikalisän, veti maalivahtinsa Mikko Taarin vaihtoaitioon ja jopa onnistui kuudella kenttäpelaajalla kaventamaan Toni Nurmisen toimesta ajassa 56:31 tilanteeksi 4-6.

Nurmisen osuma ei kuitenkaan muuttanut sitä faktaa enää miksikään muuksi, että tänään ei ollut Raahe-Kiekon päivä, sillä vain 22 sekuntia myöhemmin jälleen kiekkoon käsiksi päässyt Espo huipensi punanuttujen vierasmarssin upottamalla omalta puolustusalueelta saakka laukomansa vulkaanisen kuminpalasen tyhjänä ammottaneeseen kotijoukkueen rysään.

Jotta peli ei olisi jo siihen mennessä ollut riittävän värikäs sekä tapahtumarikas, päätti vielä summerin soimisen jälkeen isäntien Ville Viitanen lyödä mailallaan miestä hetkeä aiemmin tönäissyttä titaanipuolustaja Kim Nordströmiä vyötärön alapuolelle sillä seurauksella, että ottelun päätuomarina toimineelle Vesa Yliuntiselle ei jäänyt muuta mahdollisuutta, kuin tuomita raahelaishyökkääjälle 5+20 minuutin rangaistus keihästämisestä.

Suuremmilta turpakäräjiltä ja sekoiluilta kuitenkin vältyttiin, jonka myötä voitiin yhdessä tuumin todeta, että Titaanit oli voittanut Raahe-Kiekon maalein 4-7 ja katkaissut samalla peräti 16 vuoden mittaiseksi venyneen tappioiden sarjansa ratsumiesten kotihallissa.

Kolmannen perättäisen voittonsa myötä Titaanien onnistui jälleen kaventamaan eroa edellä viipottaviin vastustajiinsa ja pitämään vielä hentoiset haaveensa pudotuspeleistä elossa. Sitä vastoin karsintaviivan päälle kotkalaiset eivät vieläkään päässeet kipuamaan, koska Muik Hockey onnistui voittamaan samaan aikaan kotipelissään Haukat ja kasvattamaan niin ikään kokonaispistemääränsä lukemaan 33.

Titaaneilla on nyt jäljellä vielä neljä Suomi-sarjan runkosarjakamppailua, jotka kaikki pelataan Kotkassa ja kun eroa viimeisellä pudotuspelipaikalla olevaan S-Kiekkoon on sunnuntain jälkeen seitsemän pistettä, on kaikki siis vielä auki sen suhteen, mihin punanuttujen runkosarjarypistys tulee päättymään.

– Meillä on edelleen saumat saavuttaa paikka pudotuspeleissä ja siihen me tähtäämme, emmekä mieti yhtikäs mitään muuta, ”Holle” toisti jo aiempien pelin jälkeen hokemansa mantran.

– Vasta sitten, kun viimeinenkin oljenkorsi pudotuspelien suhteen on mennyttä, alamme keskittyä sarjapaikan säilyttämiseen.

Edes se, ei saanut titaanipiiskuria avaamaan sanaista arkkuaan yhtään enempää tai lähtemään ajatuksissa harhailujen asteelle, että Titaanit iskee seuraavassa kamppailussaan yhteen juurikin karsintaviivan paremmalla puolella köllöttelevän uusikaarlepyyläispumpun eli Muik Hockeyn kanssa taistossa, jossa panoksia ei totisesti tule puuttumaan.

– Taas kerran on kolme sarjapistettä jaossa, eikä tulevasta ottelusta kannata sen suurempaa numeroa muutenkaan alkaa tekemään – peli muiden joukossa, joka meidän pitää voittaa, mikäli haluamme päästä tavoitteeseemme.

Ottelun lehdistötilaisuus on katsottavissa Raahe-Kiekon facebook-sivustolta.

Titaanien taistelu Suomi-sarjan runkosarjassa jatkuu ensi viikon lauantaina (18.2.), kun punanuttujen vieraaksi Kotkaan saapuu Uudenkaarlepyyn ylpeys – Muik Hockey.

Ottelu alkaa Vaasan Koulunäkki Areenalla kello 17:00 – liput kamppailuun maksavat 10 ja 7 euroa (kasvomaskin käyttöpakko).

TERVETULOA KANNUSTAMAAN PUNANUTUT KOTIVOITTOON!