Tulos tyyliä tärkeämpi

25.2.2023

Vili Kolsin vain 22 sekuntia ennen kolmannen erän päätöstä laukoma 3-2-osuma sinetöi Titaanien lähes satumaisen nousun, jonka ansiosta punanuttujen tilille kirjattiin erittäin arvokas kolmen pisteen kotivoitto.
Vili Kolsin vain 22 sekuntia ennen kolmannen erän päätöstä laukoma 3-2-osuma sinetöi Titaanien lähes satumaisen nousun, jonka ansiosta punanuttujen tilille kirjattiin erittäin arvokas kolmen pisteen kotivoitto.

Jääkiekko on loppuviimeksi tulosurheilua, jossa tyylillä ei voiton hetkellä ole oikeastaan mitään väliä. Tästä saatiin jälleen lauantai-iltana oiva osoitus Vaasan Koulunäkki Areenalla, jossa Suomi-sarjan runkosarjan toiseksi viimeistä kotiotteluaan isännöinyt Titaanit nousi lähestulkoon haudan partaalta aivan jumalattoman tärkeään 3-2 (0-2, 0-0, 3-0) –voittoon Vili Kolsin vain 22 sekuntia ennen päätössummerin soimista Liikunnan Riemun rysään laukomalla osumalla.

Titaanit – Riemu 3-2 (0-2, 0-0, 3-0)

01:07 0-1 Saku Piha (Mika Mäki)
02:58 0-2 Kristian Pylvänäinen (Patrik Lagerbohm, Rene Pylvänäinen)
43:52 1-2 Vili Kolsi (Jesse Espo, Simo Kauppinen) YV
55:03 2-2 Simo Kauppinen (Petteri Paajanen, Erkka Huttunen)
59:38 3-2 Vili Kolsi (Jesse Espo, Simo Kauppinen) VoM


Maalivahdit:

Titaanit – Niko Tammi 5+8+8= 21 torjuntaa
Riemu – Henri Tikkanen 9+21+15= 45 torjuntaa (poissa 59:46-60:00)

Jäähyt:

Titaanit 2 x 2min= 4min
Riemu 3 x 2min + 1 x 5min + 1 x 20min= 31min

Titaanien lauantaisen kotiottelun voi näin jälkikäteen tarkasteltuna jakaa varsin kylmästi kolmeen eri osaan. Täysin ohi menneeseen avauserään, pieniä elonmerkkejä tarjoilleeseen keskimmäiseen kaksikymppiseen sekä väkisin omiin nimiin väännettyyn päätöserään ja sen myötä napattuun huippuarvokkaaseen 3-2-kotivoittoon.

Punanuttujen kannalta tämänkaltainen draamankaari oli tietysti mitä maistuvin, sillä oikeastaan millään muulla ei tässä kohtaa ole enää mitään väliä, kuin voittamisella sekä siitä saatavilla sarjapisteillä.

Paikalle saapuneiden reilun 260 katsojan silmään kotkalaisten tekeminen saattoi taas näyttää joltain aivan muulta, mutta onneksi Titaanien taistelu ja siitä saatu palkinto jättivät mitä oletettavimmin kaikkien suihin lopulta hyvän maun.

– Varmasti jokainen halliin peliä seuraamaan saapunut näki ihan ominkin silmin, että olimme tänään ensimmäiset kaksi erää todella huonoja, hymähti Titaanien päävalmentaja Henri Holmström.

– Etenkin ottelun ensimmäisten 10 minuutin aikana olimme kyllä fyysisesti paikalla, mutta henkisesti jossain aivan muualla, kuin Vaasan Koulunäkki Areenan kaukalossa.

Titaanit tosiaankin hyppäsi kyllä askiin pelin alussa, mutta tyytyi lähinnä seurailemaan sivusta ja pelailemaan vähän sinnepäin, antaen näin aivan täysin avaimet vailla minkäänlaisia paineita Kotkaan saapuneen Riemun kätösiin, joka onnistuikin heti ensikättelyiden jälkeen siirtymään nopeaan tahtiin kahden maalin karkumatkalle Saku Pihan sekä Kristian Pylvänäisen osuttua kumimuikulla maalitolppien väliin.

Jyväskyläläisten tarjoilemasta šokkihoidosta kesti punanutuilla lopulta toipua reilun 40 peliminuutin verran, mutta totuuden nimissä on kuitenkin todettava, että Riemu olisi voinut hivenen terävämmällä viimeistelyllä pistää homman kauniiseen purkkiin jo paljon ennen Titaanien heräämistä, sillä niin paljon laatutontteja vierailijoille taiston tiimellyksessä siunaantui.

Joku saattoi jopa taiston päätössummerin soimisen jälkeen todeta Riemun ansainneen enemmän, kuin mitä jyväskyläläiset kamppailusta lopulta saivat, mutta niinhän sitä aina tupataan sanoa, ettei ansaintalogiikka osu aina yksiin otteluiden lopputulosten kanssa.

– Tässä kuluvan kauden aikana on ainakin meidän osaltamme käynyt harvinaisen selväksi, että ansaitseminen kulkee harvoin käsikädessä lopputuleman kanssa, titaaniluotsi Holmström tuumasi.

– Minun mielestäni se osapuoli ansaitsee aina voiton, joka tekee enemmän maaleja – tänään me olimme lopulta juurikin se, joka ansaitsi voittaa.

Holmströmillä ja myös muulla titaanimiehistöllä on todella tärkeästä kotivoitosta kiittäminen eittämättä omiaan karmaisevan alun jälkeen tuloksessa kiinni pitänyttä ja lukuisia jyväskyläläisten huippumaalintekotilanteita nollannutta sekä kaikkinensa 21 torjuntaa tililleen iltapuhteensa aikana summannutta maalivahtiaan Niko Tammea.

Myös rouva Fortuna ansaitsee omanlaisensa kehut, sillä erityisesti pelin ratkaisuhetkillä peliväline pompsahteli monessa tilanteessa varsin suotuisasti punanuttujen kannalta katsottuna.

– Tällainen peliesitys riitti onneksi tällä kertaa voittoon, mutta paljon pystymme kyllä siitä parantamaankin, ”Holle” tokaisi.

”Teimme asioita tänään aivan liiaksi puolustuksen kustannuksella”

Kotkalaisten kannalta, jos ei nyt karmaisevan, niin ainakin erittäin vaisun avauserän jälkeen Titaanien pukuhuoneessa puhuttiin varmasti siitä, minkälainen kuva kauden tärkeimmällä hetkellä halutaan omille kannattajille ja muillekin peliä paikan päälle seuraamaan saapuneille itsestä oikein jättää.

Mikäli punanutut olisivat jatkaneet samanlaista puolihuolimatonta neppailuaan myös toisessa erässä, olisi Riemu saattanut pistää pelin varsin nopeasti pakettiin, sillä jyväskyläläisille tarjoutui tämän tästä paikkoja todella vaarallisiin vastaiskuihin sekä puolittaisiin läpiajoihin.

– Vaikka pelaamisemme olikin näennäisesti ihan ok-tasolla ja hallitsimme kiekkoa, teimme asioita tänään aivan liiaksi puolustuksen kustannuksella, totesi Titaanien päävalmentaja Henri Holmström.

Titaanien onneksi maalivahti Niko Tammi oli kuitenkin päättänyt, että kahta avauserässä selän taakse livahtanutta kiekkoa enempää hän ei ainakaan maaliverkkoon laske, kääntäen näin omalla taisteluesimerkillään myös muiden punanuttujen fokuksen aina entistä tiukemmin joukkueena pelaamisen suuntaan.

– Riemulla oli ottelun aikana aivan liian monta turhan hyvää maalintekopaikkaa, mutta kerrankin näin päin, ettei kaveri ihan jokaisesta laittanut kiekkoa häkkiin, Holmström kertasi tilastojen tutkimisensa lomasta.

Punanuttujen parannettua kokoajan pikkuhiljaa tekemistään ja käännettyä pelin suunnan sekä painopisteen aina vain selkeämmin vieraiden kenttäpuoliskolle, pääsi myös Riemun maalille noin kahden vuoden tauon jälkeen paluun tehnyt Henri Tikkanen osoittamaan, etteivät ne taidot ole kadonneet yhtikäs mihinkään, vaikkei pelivire varmasti paras mahdollinen Kotkan lauantai-illassa ollutkaan.

Omintakeisella tyylillään vulkaanisen kuminpalasen eteen milloin pystyssä ja toisella kertaa kylkimyyryssä ehtinyt Tikkanen pitikin torjunnoillaan Titaaneita pitkään todellisessa piinassa, sillä mitä pidemmälle toinen erä eteni, sen selvemmäksi kävi se, että kotkalaiset saavat oikeasti tehdä aikamoisen urotyön noustakseen vielä kiinni voitonsyrjään.

Mutta... Titaanit ei olisi Titaanit, jolleivät punanutut olisi taas kerran järjestäneet kannattajilleen sydämentykytyksiä sekä ajoittaisia epätoivonkin tunteita, ennen suurta helpotusta ja onnellisuuden tunteita.

Riemun paketti alkoikin pikkuhiljaa levitä mitä lähemmäs toisen erän loppua mentiin ja kun vielä jyväskyläläispuolustaja Väinö Tapper taklasi viimeisellä minuutilla polvella maalille kiekon kanssa pyrkinyttä titaanivirkaveljeään Erkka Huttusta, ei ottelun päätuomarina toiminut Mikko Räisänen voinut muuta, kuin osoittaa Tapperille käsimerkeillä aikaistettua suihkukomennusta.

Kotkalaiset näyttivät jo pitkään hassaavansa koko viiden minuutin pakkopelinsä liialliseen kiekon siirtelyyn sekä laukauksiin huonoista tai liian pienistä kulmista, mutta lopulta ajassa 43:52 rävähti, kun Vili Kolsi pääsi astelemaan limppu lavassaan p-pisteen tietämille sekä piiskaamaan kiekon Riemu-vahti Tikkasen kainosta verkon perukoille.

Kolsin laukomasta 1-2-kavennuksesta selkeästi lisää virtaa omaan tekemiseensä ja kiriinsä saanut Titaanit taisi hieman jopa ehtiä tuskastuakin, sillä hiekka kului kotkalaisten tiimalasista uhkaavalla tavalla kohti loppuaan, eikä punavalo suostunut oikein millään ilveellä syttymään uudemman kerran Tikkasen selän takana.

Punanutut näyttivät mitä enenevissä määrin panostavan kaikki paukkunsa sekä ajatuksensa hyökkäämiseen sekä tasoituksen hakemiseen ja se avasikin Riemulle jälleen paikkoja iskeä vastaan, mutta voimansa jo kahdessa aiemmassa erässä aikalailla hukanneet jyväskyläläiset eivät isäntiensä antamia saumoja kyenneet hyödyntämään.

Niinhän sitä tupataan aina sanoa, että kun et itse tee, niin kaveri tekee – tämä kulunut fraasi kävi toteen myös Vaasan Koulunäkki Areenan lauantaissa, sillä Titaanit sai kuin saikin lopulta palkinnon hurjasta yrityksestään.

Kiekon omalla alueella haltuunsa saanut Simo Kauppinen onnistui kuljettamaan pelivälineen muutamien harhautusten säestämänä aina sisään hyökkäysalueelle ja vaikka titaanihyökkääjä hetkellisesti menettikin kontrollin lätkään, sai hän kahmaistua sen puoliksi tuurillakin itselleen sekä lauottua samaan syssyyn vihaisen jäänuoliaisen, joka yllätti aivan täydellisesti Riemun maalia vartioineen Henri Tikkasen.

Titaanit oli näin ollen vähän kuin varkain onnistunut nousemaan vajaat viisi minuuttia ennen normaalin peliajan loppua 2-2-tasalukemiin, mutta kaikesta näki, ettei kyseinen tilanne riittänyt vielä alkuunkaan tyydyttämään kotkalaisten voitonnälkää saati maalinteon himoa.

Kauppisen sujauttaman täysosuman jälkeen olikin erittäin kuvaavaa se, että kiekko kävi käytännössä enää vain silloin punanuttujen kenttäpäädyssä, kun rättiväsyneet jyväskyläläiset laukoivat sen sinne omalta puolustusalueeltaan lepotauon toivossa.

Kyseinen taktiikka, eli pitkien kiekkojen laukominen ja peliajan kuluttaminen pois hallin digitaaleista tepsi hetken verran, muttei kuitenkaan riittävän pitkään, sillä Titaanit oli vain yksinkertaisesti päättänyt taas, ettei tarjolla olevaa kolmen sarjapisteen pottia päästetä luisumaan ohi omien näppien.

Ottelun ratkaisua alettiinkin viritellä ”tulille” noin 30 sekuntia ennen summerin soimista, kun Jesse Espo nasautti ajokoiran Riemu-veskari Tikkasen patjatorjunnan kautta laidan juureen, johon mies säntäsi välittömästi taistelemaan jatkotilanteen toivo silmissään kiiltäen.

Espon vimma ja halu laittaa peli pakettiin toi myös ansaitun tuloksen, sillä titaanihyökkääjä sai ronkittua kovan keppitappelun päätteeksi pelivälineen omaan lapaansa ja suunnattua luistimenpotkunsa kohti avoinna ollutta keskustaa.

Laukomaan Espo ei kuitenkaan enää kyennyt, mutta tilanteessa mukana olleen jyväskyläläispelaajan suosiollisella avustuksella ja tökkäyksellä kumimuikku kimmahti muutaman kymmenen senttiä taaksepäin, jossa päivysti puolestaan Vili Kolsi maila valmiina pahantekoon.

Kolsi ei maalintekijän vaistollaan edes yrittänyt ottaa laattaa kontrolliinsa, vaan pamautti suoraan ”vastapalloon” ja seurasi sen jälkeen katseellaan, kuinka kiekko liiti kauniisti ohi kaikkensa siihen mennessä tehneen Riemu-häkkäri Tikkasen, pöläyttäen raivolla maaliverkkoa.

Samalla hetkellä, kun verkko venyi vieraiden maalissa, repesi kotiyleisö aivan eläimelliseen ilonmylvintään ja myös punanuttujen tuuletuksista näkyi, miten arvokas Kolsin ajassa 59:38 laukoma 3-2-osuma loppupeleissä oikein oli.

Riemulle jäi varmasti erittäin suolaisen takaiskun jälkeen aikaa 22 sekuntia värkätä peli vielä kerran tasoihin, mutta siinä jyväskyläläiset eivät päävalmentajansa Arttu Flinckin pitämästä aikalisästä ja maalivahdin pois ottamisesta huolimatta enää onnistuneet.

Titaanit oli siis jo ties kuinka monennenko kerran kuluvan kevään aikana väistänyt ”ilmassa lentäneen luodin” ja kyennyt nousemaan lähes mahdottomaltakin näyttäneestä tilanteesta kukoksi tunkiolle patsastelemaan.

– Väkisin rinnalle ja sitten vielä ohi – tällaisia kokemuksia sitä ihan mielellään tietysti vaihtopenkin takana ottaa vastaan, ”Holle” naurahti helpottuneena.

Titaanien tililleen poimima 3-2-kotivoitto Riemusta ja Muik Hockeyn samaan aikaan LeKille kärsimä 2-3-vierastappio tiesivät sitä, että punanutut ovat nyt ennen ensi viikonloppuna miteltäviä viimeisiä runkosarjaotteluita kolme pistettä edellä pahinta kilpakumppaniaan eli uusikaarlepyyläisiä.

Kotkalaisille riittänee siis joko se, että punanutut ottavat yhden lisäpisteen pussukkaansa ensi sunnuntaina LeKin isäntänä tai vaihtoehtoisesti Muik Hockey menettää pisteenkin edeltävänä iltana pelattavassa Virkiä-kotiottelussaan.

Puheet Virkiän mahdollisesti jo etukäteen tarjoamasta avusta ohitettiin titaanileirissä vielä tässä kohtaa olankohautuksella. Nyt on nimittäin tärkeintä se, että kotkalaiset keskittyvät vain ja ainoastaan olennaiseen sekä hoitavat oman osuutensa, eli ottavat LeKiltä vähintään pisteen ja parhaassa tapauksessa kaikki kolme.

– Ensi viikon sunnuntain LeKi-kamppailun panos on meille täysin selvillä – sen myötä valmistaudummekin nyt siihen, että meidän on pelattava ehdottomasti kauden paras pelimme, titaanipiiskuri Holmström alleviivasi.

– Mikäli lauantaina meidän laariimme sataa apuja Uudenkaarlepyyn suunnalta, niin tietenkin otamme ne nöyrästi vastaan, mutta turha sitä on sen enempää pohtia – riittää, kun hoidamme oman leiviskämme kunnialla.

Titaanit paketoi Suomi-sarjan runkosarjarupeamansa reilun viikon päästä sunnuntaina (5.3.), kun Lempäälän Kisa saapuu punanuttujen vieraaksi Kotkaan.

Ottelu alkaa Vaasan Koulunäkki Areenalla kello 17:00 – liput kamppailuun maksavat 10 ja 7 euroa.

TERVETULOA KANNUSTAMAAN PUNANUTUT KOTIVOITTOON!