”PEPO on hankala vastustaja”

19.2.2015

Titaanien tehohyökkääjä Aapo Lampinen johdattaa muun sininuttumiehistön nälkäisenä "Rautaliigan" pudotuspeleihin.
Titaanien tehohyökkääjä Aapo Lampinen johdattaa muun sininuttumiehistön nälkäisenä "Rautaliigan" pudotuspeleihin.

II-divisioonan runkosarjassa lopulta 3. sijalle yltäneen Titaanit Akatemian ylivoimaiseksi pistekärjeksi itsensä tehoillut laitahyökkääjä Aapo Lampinen odottaa pudotuspelien alkamista intoa täynnä kuin ilmapallo.

Vaikka sarjatasot ovatkin Titaanien kohdalla vaihdelleet viimeisten vuosien aikana Suomi-sarjan sekä III-divisioonan välillä, on yksi asia pysynyt samana – sininuttumiehistön sisäisen pistepörssin kärkipaikan on vienyt jokaisella kaudella sama pelimies: Aapo Lampinen.

Tammikuussa 29 vuotta mittariin saanut Lampinen on ehtinyt uransa aikana kasvattaa pelikokemustaan kutakuinkin jokaisessa Suomen Jääkiekkoliiton alaisessa sarjassa, joista viimeisimpänä mies pääsi lisäämään tililleen kuluvalla kaudella tutuksi tulleen II-divisioonan.

– Kyllähän tämä on yllättävän hyvätasoinen ja suhteellisenkin tasainen sarja ollut ehkä omassa kastissaan olleita Haukkoja lukuun ottamatta, kehuu Lampinen ”Rautaliigan” Etelä-lohkoa.

Omalla kohdallaan kokenut laitahyökkääjä jatkoi siitä mihin oli edellisvuosina titaanipaidassa, rohmuten nimiinsä kotkalaisjoukkueen runkosarjan sisäisen pistepörssin voiton 26 ottelussa tekaisemillaan maireilla tehoilla 21+28=49.

– Ihan kohtalainen suoritus kaiken kaikkiaan, ruotii titaanitykki omaa suoritustaan II-divisioonan runkosarjassa.

– Toki tekopaikkoja siunaantui niin paljon, että viimeistelytehokkuutta parantamalla niitä maalejakin voisi olla jokunen enemmän – toivottavasti niitä säästyi sitten iso kasa pudotuspeleihin!

Titaanien osalta ”Rautaliigan” runkosarja sujui odotusten mukaisesti. Kotkalaiset nimittäin keikkuivat läpi kauden mukana lohkonsa kärkikahinoissa sijoittuen lopulta puolivälierien kotietuun oikeuttavalle 3. sijalle.

– Runkosarja oli meiltä niin tuloksellisesti kuin myös pelillisesti hyvä suoritus, vaikka tämän sarjatason tyylin mukaisesti kokoonpano eli kokoajan todella paljon ja se taas vaikeutti omalta osaltaan suorittamistamme, kommentoi Lampinen.

– Parannettavaa toki jäi etenkin puolustus- ja erikoistilannepelaamisessa, joiden pitää olla terävämmässä kunnossa pudotuspeleissä, mikäli haluamme niissä karkeloissa menestyä.

Pitkään sininuttujen tähtäimessä olleen 2. sijan luiskahtaminen viimeisellä ottelukierroksella Kiekko-Vantaa Idälle ei Lampista juuri hetkauttanut.

– Ei sillä ollut mitään merkitystä, sillä kaikki pudotuspelien aikana vastaan asettuvat vastustajat pitää voittaa, mikäli haluaa keväällä kannua nostella.

Muutenkin sana runkosarjan neljälle parhaalle II-divisioonan puolivälierissä annettava kotietu kalskahtaa Lampisen korvaan varsin kornilta.

– Mielestäni tämä koko ”paras kahdesta” -järjestelmä on täysin typerä tapa ratkoa jatkoon menijät, titaanihyökkääjä tuhahtaa.

– Kotiedulla ei ole kyseisessä systeemissä mitään muuta merkitystä kuin se, että pisteiden mennessä tasan pääset pelaamaan jatkoajan ja mahdollisen voittolaukauskilpailun kotona jos sitäkään nyt voi edes etuna pitää.

Panokset kovenevat pudotuspelien käynnistyessä

Etelä-lohkon 3. sijan myötä Titaanien vastustajaksi puolivälieriin valikoitui niin ikään runkosarjan päätöskierroksella tappion kokenut PEPO.

Sininutuille erittäin tutuksi kiistakumppaniksi kuluneen syksyn ja alkukevään aikana tullut lappeenrantalaisrevohka saa Aapo Lampiselta rehdin tunnustuksen.

– PEPO on osoittautunut meille hankalaksi vastustajaksi. Se on liikkuva joukkue, joka yrittää oikeasti pelata, eikä vain kyttää mahdollisia vastaiskun paikkoja, analysoi Lampinen tulevaa vastustajaa.

– PEPO:lla on kasassa suhteellisen laadukas ryhmä II-divisioonaan ja varsinkin kahdesta ensimmäisestä kentällisestä löytyy tulivoimaa yllin kyllin.

Yksittäisistä pelaajista Lampinen löytää heti helpon kohteen, sillä vastapuolelta löytyy ”Ankkalinnan Ned Bradenin” veroinen tehotykki. Eniten mies kuitenkin odottaa entisen KooKoo-aikojen joukkuekaverinsa kohtaamista.

– Onhan siellä muun muassa paljon maaleja mätkinyt [Samuel] Karhula, mutta eniten odotan tietoa siitä, pelaako Jani Keskinen vihdoin ja viimein meitä vastaan, Lampinen virnuilee.

Millä mielin ja tavoittein Titaanit lähtee PEPO:a vastaan ”Rautaliigan” puolivälierissä miekkailemaan?

– Ei meillä ole muuta vaihtoehtoa kuin ottaa puolivälierissä kaksi voittoa ja jatkaa matkaa seuraavalle kierrokselle, Lampinen naulaa itsevarmaan tyyliinsä.

– Kunhan vain pelaamme omalla tasollamme, ei edellä mainitun asian pitäisi olla minkäänlainen ongelma.

Pudotuspelien alkaminen on jääkiekkoilijalle aina hienoa aikaa. Myös Lampisen silmiin syttyy ihan erilainen palo panosten koventuessa ja pelien tärkeyden kasvaessa.

– Onhan se aina hienoa päästä pelaamaan näitä pelejä – panosta piisaa ja kaikki on pienestä kiinni, sininuttulaituri hersyttelee.

Se lienee sanomattakin selvä juttu, että enää ei virheisiin saati suoranaiseen löysäilyyn ole liiemmin varaa, mikäli pelejä tahtoo jatkaa pitkälle kevääseen.

– Meidän pitää olla valmiita oikeasti kamppailemaan jok’ikisessä vaihdossa ja pelitilanteessa, sillä koko touhu voi olla jo kahden pelin jälkeen ohi ja tuskin kukaan haluaa helmikuun puolivälissä vielä kautta lopettaa, Lampinen toteaa ykskantaan.

Entäpä mitä sitten varsin värikkäänä persoonana kiekkopiireissä tunnetuksi tullut Lampinen uskaltaa luvata kotkalaiselle kiekkoyleisölle?

– Omalla kohdallani en uskalla lupauksia tehdä, mutta voin katsojille sellaisen vinkin antaa, että seuratkaapa viime aikoina huikeassa iskussa ollutta Ville Myyryläistä.

– Uskon, että julkisuuden valokeilassakin paistattelemaan päässyt ”Myyrä” syttyy pudotuspeleissä oikein kunnon liekkiin!

Jos pudotuspelit ovat pelaajille niin sanottua ”karkkipäivä”-aikaa, ovat ne sitä varmasti ovat myös Titaanien otteita uskollisesti sekä vieraspeleissä että Ilona Areenan lehtereillä seuraamassa käyville kannattajille.

Perjantaina (20.2.) alkavista ”Rautaliigan” pudotuspeleistä kannattaakin ottaa surutta kaikki irti, sillä Kotkassa on viimeksi pelattu ehtaa pleijarilätkää viimeksi Suomi-sarjan mestaruuskeväänä 2007.

– Toivottavasti yleisö löytää sankoin joukoin tiensä hallin lehtereille, sillä ei Kotkassakaan ole taidettu virallisia pudotuspelejä vähään aikaan pelata, heittää Lampinen pallon fanien suuntaan.