”Rautaliiga”-viihdettä parhaasta päästä

17.1.2015

Rajusti taistellut ja kiekkoa pelikavereilleen jakanut Marko Puhakka oli jälleen kerran titaanipakiston parhaimmistoa. © Tanja Kalliosaari – http://tanjakalliosaari.kuvat.fi
Rajusti taistellut ja kiekkoa pelikavereilleen jakanut Marko Puhakka oli jälleen kerran titaanipakiston parhaimmistoa. © Tanja Kalliosaari – http://tanjakalliosaari.kuvat.fi

Järvenpään jäähallissa nähtiin lauantai-iltana ehkäpä koko kuluvan kiekkokauden kovatasoisin "Rautaliiga"-taisto, Haukkojen ja Titaanit Akatemian taitettua peistä paremmuudesta. Tiukan taistelun jälkeen sininutut joutuivat lopulta toteamaan isännät paremmakseen, pisteiden jäätyä 60 minuutin väännön myötä lennossa jatkavan haukkaparven haltuun maalein 2-1 (1-1, 1-0, 0-0).

Haukat – Titaanit Akatemia 2-1 (1-1, 1-0, 0-0)

12:08 1-0 Niko Peltola (Jonne Juntheikki, Vili Mustonen)
18:02 1-1 Ville Valli (Marko Puhakka, Paavo Viinikainen)
22:39 2-1 Jaska Vilen (Vili Mustonen, Antti Suominen) YV VoM

Maalivahdit:

Haukat – Heikki Kokkonen 11+9+10= 30 torjuntaa
Titaanit Akatemia – Eero Vilkas 10+10+11= 31 torjuntaa (poissa 59:46-60:00)

Jäähyt:

Haukat 8 x 2min= 16min
Titaanit Akatemia 5 x 2min + 1 x 10min= 20min

Titaanit Akatemian vahva vuodenvaihteen jälkeinen pelivire oli pedannut loistavat asetelmat lauantaina Järvenpäässä miteltyyn Eteläisen alueen II-divisioonan tyylipuhtaaseen kärkitaistoon.

Kotijoukkueena kaukalossa liidellyt Haukat oli jälleen todella kova pala sininuttujen purtavaksi ja vaikka kaikki kolme pistettä isännille 60 minuutin väännön jälkeen jäivätkin, ei kukaan haukkaleiristä pääse varmasti sanomaan niiden pudonneen helpolla plakkariin.

Vahvaan iskuun itsensä kalavelkojen maksu mielissään ladanneet kotkalaiset olivat päättäneet taistella hurjalla intensiteetillä sarjakärjen kotipesässä ja se myös näkyi kaukalossa, jossa ei tuumaakaan annettu puoleen tahi toiseen tappelematta.

Pelin jälkeen pystyikin helposti toteamaan joukkueiden hakeneen hieman jo asetelmia kevään pudotuspeleihin, sillä sen verran kovaa vääntöä pelaaminen kauttaaltaan oli ja myös tunteet kävivät ajoittain suhteellisen lämpöisinä.

– Tämä oli ehdottomasti kovatasoisin kakkosdivaripeli, jonka olemme tällä kaudella pelanneet, hehkutti Titaanit Akatemian päävalmentaja Marko Oksanen.

– Pelaamisessa oli molemmin puolin jo sellaista pleijarihenkeä – tunnetaso oli kummallakin joukkueella korkealla.

Kahden hyvän ja tasapäisen joukkueen välisissä peleissä ihan pikkiriikkisetkin virheet monesti ratkaisevat pelin – niin kävi myös tänään. Haukat oli piirun verran jämäkämpänä kummankin maalin edustalla ja se riitti tällä kertaa kotivoiton ottamiseen.

– Tänään taisteltiin tilasta kaukalossa ja sen myötä pienet asiat ratkaisivat, myönsi Oksanen.

Siinä missä isännät käyttivät omat huippupaikkansa muutamaa lukuun ottamatta lähes täydellisesti hyödykseen, suttasivat sininutut toinen toistaan parempia tekopaikkoja laukomalla kiekon joko päin haukkavahti Heikki Kokkosta tai sitten maalirautoihin.

Titaanipiiskuri Oksanen harmittelikin pelin jälkeen, etteivät kotkalaiset aivan ansainneet maalinteossa ajoittain tarvittavaa tuuria.

– Ei ihan pomppinut meille – neljä tai viisi kertaa kävi kiekko maaliraudoissa, kotkalaiskäskyttäjä pyöritteli.

Maalinteon lisäksi Titaanit oli järvenpääläisiä jäljessä erikoistilannepelaamisessa. Erityisesti sininuttujen ylivoimapeli takkusi pahemman kerran, sillä sitä oli ottelun aikana tarjolla minuutti jos toinenkin.

– Eihän se ihan toiminut, Oksanen huokaisi ja jatkoi samaan hengenvetoon:

– Siihen on kuitenkin osittaisensa selityksenä se, että meillä tippui vielä viimeisen parin päivän aikana miehiä kuin kärpäsiä pois riveistä ja niin kokoonpano kuin ylivoimakoostumuksetkin elivät kokoajan.

– Siitä syystä emme päässeet harjoittelemaan normaaleilla koostumuksilla ylivoimaa ja sen myötä sitä touhua on hieman vaikea lyödä pakettiin pelkästään fläppitaulun avulla, titaaniluotsi selvensi.

Titaanien pirtaan olisikin näin jälkikäteen sanottuna käynyt selkeästi paremmin tasakentällisin suoritettu keppitappelu, sillä siinä kotkalaiset olivat kevyemmän jalkansa sekä kiekon liikuttelun avulla selkeästi kotijoukkuetta parempia.

– Olimme 5 vs. 5-pelissä selkeästi niskan päällä, mutta maalit ratkaisevat ja siitä [maalinteosta] meidän pitääkin jatkoa silmällä pitäen ottaa oppia, Oksanen kommentoi.

Lähellä, mutta kuitenkin niin kaukana

Tiukan ja tasaisen kärkitaiston täysosumat nähtiin jo ensimmäisten reilun 22 minuutin aikana.

Haukat onnistui siirtymään ottelussa ensimmäisen kerran johtoon, kun ex-titaani Vili Mustonen väänsi hyökkäyspään aloituksen Jami Miettistä vastaan väellä ja voimalla itselleen.

Miettisen kaaduttua kovan punnertamisen jälkeen jäähän avautui kotijoukkueelle hetkellinen ylivoimatilanne, joka päättyi Niko Peltolan tuikattua titaanivahti Eero Vilkkaan torjunnasta maaliviivalle lipuneen kiekon pömpelin perukoille.

1-0-johtoon päästyään Haukkojen meno kuitenkin hyytyi ja Titaanit sai pelin haltuunsa sekä lähti vyöryttämään tasaisen tappavaan tahtiin pelivälinettä kohti isäntien maalilla seissyttä Heikki Kokkosta.

Kokkonen kesti aikansa vieraiden lähentelyt, mutta lopulta Ville Valli löysi nopean vastahyökkäyksen päätteeksi lämärillään riittävän suuren aukon haukkavahdin suojista, että maaliverkko huusi hoosiannaa vielä ensimmäisen erän päättymisen jälkeenkin.

Haukat kuitenkin kuittasi heti toisen erän alkajaisiksi takaisin, kun varsin heppoisesti Tomi Salovaaralle tuomitun jäähyn myötä pakkopelinsä pyörimään saaneet järvenpääläiset pelasivat jälleen Mustosen maestroimana tekopaikan Jaska Vilenille.

Kaukalon kokenein kehäkettu ei puolittain tyhjästä rysästä erehtynyt, vaan junttasi Mustosen poikittaissyötöstä laatan varmasti uuniin ohi voimattoman kotkalaishäkkäri Vilkkaan.

Vilenin ajassa 22:39 laukoma 2-1-ylivoimaosuma jäi lopulta myös ottelun voittomaaliksi, mutta hieman paremmalla tuurilla sekä vastavuoroisesti tarkemmalla sihdillä maaliverkot olisivat heiluneet kamppailun aikana kummassakin päässä kaukaloa.

Siinä missä Haukat ja etenkin päätöserässä jopa rangaistuslaukauksen hukannut Vilen laukoivat joko ohi tai päin titaaniveskari Vilkasta, kilisyttelivät sininutut joukolla Kokkosen vartioiman veräjän rautoja.

Aapo Lampinen täräytti ylivoimalla ristikkoon ja Antti Kutvonen pystyrautaan, kun taas Joni Jokila ja Joel Helle onnistuivat omissa tonteissaan ohjaamaan kumimuikun epäonnekkaasti tolppaan.

Kun edes titaanivalmennuksen lopussa ottama aikalisä saati maalivahti Eero Vilkkaan pois ottaminen maalinsa suulta eivät enää auttaneet, päästi summeri kotijoukkueen juhlimaan kovatasoisen kärkikamppailun voittoa 2-1-lukemin.

– Harvoin tappiopelin jälkeen voi olla tyytyväinen, mutta nyt voi – joukkueen taistelumoraali ja työmäärä oli ihailtavalla tasolla, tokaisi Titaanit Akatemian päävalmentaja Marko Oksanen taiston tauottua.

– Olimme ottelussa selkeästi kuskin paikalla, mutta emme kuitenkaan saaneet otettua voittoa, vaikka olisimme sen ehkä ansainneetkin.

Tappion hetkellä monesti unohtuu se seikka, että vastapuoli oli tällä kertaa oikeasti vain liian hyvä. Oksanen myönsi kuitenkin rehdisti Haukkojen kovuuden.

– Onhan siellä hirvittävä määrä taitoa ja kokemusta – Haukat rokottaa armotta pienistäkin virheistä.

Kuluvan kauden toisen Haukoille kärsityn häviön myötä Titaanien peräti seitsemän ottelun mittaiseksi venynyt voittoputki tuli tiensä päähän. Se ei liiemmin tuntunut kotkalaisvalmennusta haittaavan.

– Vaikka voittoputki katkesikin, niin siitä huolimatta joukkueen meno näyttää erittäin hyvältä mitä pidemmälle kevättä kohti mennään, totesi Oksanen.

– Tällä hetkellä ei ole kyllä minkään näköistä syytä huoleen.

Titaanit saa nyt muutaman päivän nuolla haavojaan, kerätä voimia sekä hioa kuvioitaan kuntoon, sillä keskiviikkona on jälleen tositestin paikka. Kyseessä on nimittäin kauden neljäs paikallistaisto KooKoo-65:sen tullessa vierailulle Kotkaan.

– Paikallispelit ovat aina täysin oma lukunsa – meille KooKoo-65:sen kohtaamiset ovat tällä kaudella olleet vaikeita pelejä ja tuskinpa se keskiviikkonakaan muuksi tulee muuttumaan, Oksanen sanaili.

– Toivottavasti saamme sairastupaa tyhjemmäksi, jotta pääsisimme hakemaan parhaalla ryhmällä kotivoittoa.

Haukat – Titaanit Akatemia-ottelun kuvakavalkadi katsottavissa Tanja Kalliosaaren valokuvat-sivustolta.

Titaanit Akatemian taistelu II-divisioonan lohko 1:sessä jatkuu ensi keskiviikkona (21.1.), kun sininutut isännöivät Kymenlaakson herruuskamppailuun vieraaksi saapuvaa KooKoo-65:sta.

Ottelu alkaa Ilona Areenalla kello 19:00 ja liput maksavat 8 sekä 6 euroaTERVETULOA!