Troikka Miettinen johti lohiparven lahtausta

5.12.2014

Jami Miettisen johtama sininuttujen kakkosvitja värkkäsi neljä perjantai-illan viidestä titaanimerkkisestä täysosumasta.
Jami Miettisen johtama sininuttujen kakkosvitja värkkäsi neljä perjantai-illan viidestä titaanimerkkisestä täysosumasta.

Titaanit Akatemia näytti perjantai-iltana 234 katsojaa käsittäneelle kotiyleisölleen, että pieni tauko peleistä oli tehnyt vain hyvää sininuttujen vireelle. Ilona Areenalla vieraillut Kiekko-Vantaa Itä sai myös huomata kotkalaisten mahdin, sillä kaikki kolme sarjapistettä napsahtivat lopulta isäntien pussiin lukemin 5-4 (3-3, 1-1, 1-0).

Titaanit Akatemia – K-Vantaa Itä 5-4 (3-3, 1-1, 1-0)

04:39 1-0 Jami Miettinen (Ville Valli)
05:33 1-1 Sebastian Vuoritsalo (Jukka-Pekka Kurtelius)
09:50 1-2 Henri Siivonen
11:30 1-3 Jose Sneck (Niko Vähäsarja)
13:23 2-3 Tomi Pylväläinen (Aapo Lampinen, Tomi Inkinen) YV
15:55 3-3 Jami Miettinen YV
21:26 4-3 Ville Valli (Jami Miettinen)
35:29 4-4 Jose Sneck (Joonas Liikala, Aki Ronkainen) YV
42:29 5-4 Joni Jokila (Jami Miettinen) YV VoM

Maalivahdit:

Titaanit Akatemia – Eero Vilkas 3+5+12= 20 torjuntaa
K-Vantaa Itä – Jere Högbacka 22+15+10= 47 torjuntaa (poissa 58:33-60:00)

Jäähyt:

Titaanit Akatemia 3 x 2min= 6min
K-Vantaa Itä 8 x 2min= 16min

Viimeksi tasan kaksi viikkoa takaperin tositoimissa olleelle Titaanit Akatemialle pienimuotoinen tauko peleistä oli tehnyt todellakin hyvää.

Sininuttujen otteista huokui nälkä ja näyttämisen halu koko kamppailun ajan, eikä perjantai-iltana Kotkaan matkaillut Kiekko-Vantaa Itä löytänyt millään lääkkeitä kotijoukkueen vahvan kiiman tappamiseksi.

Sen seurauksena Ilona Areenan valotaululla lopulta killumaan jääneet isäntien 5-4-voittolukemat olivat varsin ansaitut, vaikkei niistä käynytkään kovin selkeästi ilmi Titaanien kaukalossa esittämä selvä pelillinen hallinta.

– Tämä oli yksi tämän kauden parhaita esityksiämme – paketti pysyi kasassa täydet 60 minuuttia, hehkutti sininuttuja käskenyt Toni Lahti.

Päävalmentaja Marko Oksasta onnistuneesti tuuranneen Lahden mieltä lämmitti eritoten se, että jokainen titaanipaidan päälleen pukenut pelaaja pisti kaikkensa peliin joukkueen eteen.

– Meillä ei ollut tänään yhtään heikkoa lenkkiä, naulasi Lahti tyytyväisenä.

– Pystyimme jauhamaan tasaisesti neljällä kentällä peliä ja se näkyi meidän selkeänä paremmuutena etenkin 5-5-pelaamisessa.

Titaanit oli toden totta vieraitaan selkeästi edellä tasakentällisin pelattaessa ja kun erikoistilanteetkin luonnistuivat, saivat peliä seuraamaan tulleet 234 silmäparia nautiskella erittäin viihdyttävästä hokiehtoosta.

Kotijoukkue sai totutusti räväkän lähden peliin, sillä Jami Miettinen punnersi väellä ja voimalla pelivälineen maalinedusruuhkasta ohi Kiekko-Vantaan veräjää vartioineen Jere Högbackan, aiheuttaen vierasaition repeämisen hurjaan huutomyrskyyn.

Lohipaitojen mielestä kun osuma olisi pitänyt hylätä, sillä heidän näkemyksen mukaan Miettinen livautti limpun uuniin maaliraudan alta.

Tuomarit kuitenkin päättivät hyväksyä 1-0-maalin ja se herätti myös hieman uneliaasti pelin aloittaneen vantaalaismiehistön, joka sai ”epäoikeudenmukaisesta tuomiosta” selkeästi lisää virtaa kintereisiinsä.

Kyseinen virtapiikki näkyikin sitten todella nopeassa tahdissa myös tilastoissa, sillä Kiekko-Vantaa tarvitsi vain vajaat kuusi minuuttia aikaa kääntääkseen pelin 1-3-lukemiin.

Kuvaavaa vieraiden jokaiselle onnistumiselle oli se, että niin Sebastian Vuoritsalon, Henri Siivosen kuin Jose Sneckin osumissa peliväline kimposi verkkoon jonkun titaanipelaajan kautta.

Titaanit ei onneksi jäänyt surkuttelemaan huonoa tuuriaan pomppukiekkojen saralla ja se kannatti. Isännät saivat nimittäin pelin hallinnan muutettua vieraiden perättäisiksi rangaistuksiksi, joiden aikana sininutut löivät kiekon kahdesti Jere Högbackan selän taa.

2-3-kavennuksen ampui vahvan maskipelaamisen siivittämänä viivasta junttaamaan päässyt Tomi Pylväläinen ja ajassa 15:55 oli vuorossa Jami Miettinen, joka sai p-pisteiden välissä haltuunsa vantaalaisvahti Högbackan epäonnistuneen purkukiekon.

Miettinen ei yllättäen eteen tulleesta tilaisuudesta häkeltynyt, vaan latasi vanhanliiton laahausranteella telkän voimalla pönttöön ilman, että Högbacka ehti tehdä elettäkään laukausta torjuakseen.

Sininutut olivat näin ollen tulleet kahdella ylivoimaosumalla 3-3-tasalukemiin ja temppu saikin ansaitut suosionosoitukset hyvin kamppailussa mukana eläneen kotiyleisön taholta.

– Olimme myös erikoistilanteissa terävinä, sillä niin yli- kuin alivoimapelaamisemme toimi hienosti, suitsutti titaaniluotsi Lahti.

Kun Ville Valli vielä porhalsi heti toisen erän alkajaisiksi Miettisen nappipassista läpiajoon ja tekaisi komeiden veivien jälkeen jo Titaanien neljännen täysosuman, näytti siltä, että Kiekko-Vantaa putoaa lopullisesti kotijoukkueen kyydistä.

Pitkään näyttikin siltä, että vain kehno viimeistely ja vierasveskari Högbackan torjunnat pitävät lohipaitojen toiveet hengissä, sillä kotkalaiset hassasivat ison tukun todella hyviä maalipaikkoja toisen erän aikana.

Kuten niin usein aiemminkin, kävi taas kerran vanha hokiviisaus toteen. Kun et itse tee, niin kaveri kyllä tekee.

Pelillisesti lähes täysin sillassa ollut Kiekko-Vantaa nimittäin onnistui tasoittamaan lukemat 4-4:ään, kun Jose Sneckin tarkka laukaus lennätti kumimuikun Eero Vilkkaan ulottumattomiin.

Sneckin illan toisen osuman jälkeen saatiin peliin myös hieman dramatiikkaa, kun ensiksi Titaaneilta putosi riveistä puujalan päätypainissa saanut Riku Hietala ja vain hetki tästä oli Ville Myyryläisen vuoro kokea kovia Patrik Österjärven jysäytettyä nyrkeillä titaanihyökkääjää suoraan naamatauluun.

Titaanit menetti näin ollen nopeassa tahdissa kaksi pelaajaa pukukopin puolelle, kun taas Österjärvi selvisi tempustaan 2+10 minuutin rangaistuksella.

Puolustus ennen kaikkea

Päähän kohdistuneesta taklauksesta seuranneen alivoiman vieraat vielä kestivät, mutta heti perään tullut Jaakko Savolaisen huitomiskakkonen koitui lohipaitojen kohtaloksi.

Titaanit pyöritteli aikansa kiekkoa hyökkäysalueella, mutta askelmerkit saati pelaajien aatokset pakkopelin päättämisestä eivät tuntuneet käyvän millään yksiin.

Lopulta titaanikapteeni Joni Jokila ilmiselvästi kyllästyi edellä mainittuun hieromiseen, napaten Jami Miettiseltä kiekon lapaansa. Jokila katsoi hetken aikaa sopivaa paikkaa ja sen löydettyään pisti klassisesti ranteet lukkoon sekä kiekon yläläskiin.

Komean kilahduksen siivittämänä kotkalaisjoukkueen kippari sai nostaa nyrkin kohti Ilona Areenan kattoa ja tähän tuuletukseen yhtyivät myös muut kaukalossa samanaikaisesti kirmanneet sininutut.

5-4-maalin jälkeen kupletin juoni kävi nopeasti varsin selväksi. Titaanit ei mielestään tarvinnut enää lisäosumia ja alkoi keskittyä suojaamaan omaa maaliaan.

Pelin hallinnan sopuisasti haltuunsa saanut Kiekko-Vantaa päätti puolestaan ruveta vyöryttämään koko joukkueensa voimin pelin painopistettä kohti toista kenttäpäätyä.

Tässä vieraat myös onnistuivat, sillä peli pyöri kutakuinkin koko kolmannen erän Titaanien puolustusalueella.

Kunnollisille maalipaikoille lohipaidat eivät kuitenkaan onnistuneet murtautumaan kuin harvakseltaan, kiitos sininuttujen uhrautuvan puolustuspelaamisen ja nekin vähät tekopaikat teki puolestaan tyhjiksi vahvaan torjuntavireeseen päätöserässä äitynyt Eero Vilkas.

Kertaalleen kiekko näytti jo käyvän titaanimaalissa, mutta niin vain Vilkas venytti tähänkin patjansa eteen ja loput hoitivat kotkalaispuolustajat, jotka peittivät ovelasti tuomarien näkökentät omaa veräjää suojatessaan.

Laukoipa vierasjoukkue yhden mylläkän päätteeksi pelivälineen myös ylärimaan, mutta jatkopalalle ei ollut mitään asiaa, sillä sen toimitti väljemmille vesille loukkaantunutta Hietalaa komeasti pakin tontilla tuurannut Jani Vilkas.

Titaanien taistelutahto joutui vielä aivan ottelun lopussa tositestiin, Roope Eerolan koukattua itsensä pikkukakkoselle vain 1:27 ennen päätössummerin soimista.

Kiekko-Vantaan päävalmentaja Marko Tuomainen pitikin tässä kohtaa aikalisän ja veti samalla maalivahti Högbackan vaihtoaition puolelle.

Vieraat eivät kuitenkaan saaneet kuudella Titaanien neljää pelaajaa vastaan oikeastaan mitään mainittavaa aikaiseksi ja näin ollen sininuttujen puolustustaistelu sai ansaitsemansa kruunun kamppailun päättyessä kotkalaisten voittoon maalein 5-4.

Titaanit Akatemian pelinjohdosta vastannut Toni Lahti antoi joukkueelleen tunnustusta vahvasta pelaamisesta.

– Erityisesti lopussa pelasimme todella järkevästi sekä uhrautuvasti – kaikki löivät itsensä täysillä likoon titaanilogon puolesta, Lahti myhäili.

Titaanien voitto Kiekko-Vantaasta tiesi sitä, että sininuttujen voittoputki kasvoi jo neljän ottelun mittaiseksi ja samalla kotkalaiset kavensivat eron lohipaitoihin vain kolmeen pisteeseen sarjataulukossa.

Kuluvan vuoden viimeinen kotiottelu päättyi siis sininuttujen kannalta onnellisten tähtien alla, mutta aivan vielä Titaanit ei pääse hengähtämään ja maistelemaan joulupöydän antimia.

Edessä on nimittäin vielä yksi tulikivenkatkuinen koitos, sillä ensi keskiviikkona (10.12.) kotkalaiset matkaavat Kuusankosken jäähalliin, jossa vastaan asettuu rakas kiistakumppani KooKoo-65.

Titaanipiiskuri Lahdella olikin jo suunnitelma selvillä, miten Kymenlaakson kolmanteen herruustaistoon lähdetään valmistautumaan.

– Huomenna katsellaan Suomen itsenäisyyspäivän kunniaksi Tuntematon sotilas sekä Linnan juhlat rauhassa telkkarista ja sitten aletaan kääntää katseita ensi viikolla edessä olevaan paikalliskamppailuun, Lahti totesi poikamainen virne kasvoillaan.

– Palan halusta nähdä, mitä KooKoo-65 meille taas kerran tarjoaa.

Titaanit Akatemia pelaa viimeisen II-divisioonakamppailunsa ennen joulutaukoa ensi viikon keskiviikkona (10.12.), kun sininutut matkaavat Kymijoen yläjuoksulla majaansa pitävän KooKoo-65:sen vieraaksi Kuusankosken jäähallissa kello 19:00 alkavaan paikalliskamppailuun.