Akatemian suoritustaso paranee

21.11.2014

Titaanien vahva avauserä ja sen aikana hankkima kolmen maalin karkumatka oli HAKI:lle lopulta liian paha pala purtavaksi. © Jorma Jyrkilä

Talvi yllätti perjantai-iltana autoilijat, muttei Titaanit Akatemiaa. Pienestä lumipyrystä ja ottelun alun viivästymisestä lisävirtaa kintereisiinsä saanut sininuttumiehistö näytti Ilona Areenalla vierailleelle HAKI:lle kaapin paikan ja piti kaikki kolme sarjapistettä itsellään lopulta maalein 6-3 (3-0, 1-1, 2-2).

Titaanit Akatemia – HAKI 6-3 (3-0, 1-1, 2-2)

10:32 1-0 Tomi Inkinen (Aapo Lampinen, Joonas Tiainen) YV
10:57 2-0 Jyri Seppinen (Marko Puhakka, Mikko Lehtinen)
17:31 3-0 Marko Puhakka
26:06 3-1 Joni Leander (Jaani Pesonen, Sam Vikström) YV
38:10 4-1 Joni Jokila (Jami Miettinen) VoM
45:47 5-1 Roope Eerola (Tomi Pylväläinen, Aapo Lampinen) YV

48:38 5-2 Jaani Pesonen (Jere Näsman, Joni Leander) YV
53:25 6-2 Ville Valli (Joni Jokila, Jami Miettinen) YV
54:02 6-3 Petteri Veiksola (Andreas Henricson)

Maalivahdit:

Titaanit Akatemia – Eero Vilkas 8+5+10= 23 torjuntaa
HAKI – Toni Sundberg 18+0+0= 18 torjuntaa (vaihto 20:00 / 3-0)
HAKI – Lauri Rummukainen 0+12+22= 34 torjuntaa

Jäähyt:

Titaanit Akatemia 7 x 2min= 14min
HAKI 7 x 2min + 2 x 10min + 1 x 20min= 54min

Marraskuun 21. oli vihdoin ja viimein se odotettu päivä, jolloin myös Etelä-Suomi pääsi nauttimaan lumentulosta.

Harmi vain, että talvi pääsi jälleen yllättämään autoilijat aivan totaalisesti, sillä se siirsi omalta osaltaan Ilona Areenalla mitellyn Titaanit Akatemian ja Harjun Kiekon välisen ”Rautaliiga”-koitoksen alkua puolella tunnilla aiemmin aiotusta.

HAKI jäi nimittäin linja-autonsa kera Kehä 3:sella sattuneiden kolareiden sekä ulosajojen myötä ruuhkaan, eikä päässyt näin ollen ajoissa perille Kotkaan.

Pelin aloituksen viivästymisen olisi luullut sekoittavan normaaliin aikaan iltapuhteeseen valmistautunutta kotijoukkue Titaaneita, mutta sininutut käyttivätkin tyhjästä siunaantuneen luppoajan hyödykseen ja latasivat itsensä ottelun avauserään sellaiseen tikkiin, ettei vierailijasta ollut juuri vastaanpanijaksi.

Alun hienoisen tunnustelun jälkeen kotkalaiset päättivät ottaa pelin haltuunsa ja näyttää 213 henkeä käsittäneelle kotiyleisölleen kuinka lätkää oikein pelataan.

Tämä tiesikin sitten sitä, että HAKI joutui kaukalossa katseluoppilaaksi, sininuttujen vyöryessä täydellä voimallaan kohti Toni Sundbergin vartioimaa maalia.

Titaanit tulitti kiekkoa antaumuksella kohti isokokoista HAKI-vahtia, joka pysyikin aluksi hyvin mukana, mutta sitten taisi iskeä epätoivo ja väsy, jonka myötä myös verkko alkoi Sundbergin takana heilua.

Kamppailun avausmaalin latasi ajassa 10:32 ylivoimapelin päätteeksi Aapo Lampisen kermaisesta tarjoilusta täysin vapaaksi maalin takakulmalle unohtunut Tomi Inkinen, joka sai heti seuraavassa vaihdossa seuraa maalintekijöiden kerhoon 2-0-osuman ohjanneesta Jyri Seppisestä.

Kun vielä Seppisen osuman alustanut Marko Puhakkakin osui erän lopussa todella tulisella rannekudilla maalitolppien väliin, oli HAKI lyöty klassisesti lähes keskeytyskuntoon ensimmäisen kolmanneksen aikana.

– Ensimmäinen erä oli meiltä todella hyvä – johtomme oli sen seurauksena täysin ansaittu, tuumi Titaanit Akatemian päävalmentaja Marko Oksanen.

Erätauko tulikin siinä mielessä isännille pahaan saumaan, sillä se katkaisi sininuttujen hyvän painostusjakson ja antoi samalla HAKI:lle aikaa kasata rivinsä uuteen yritykseen.

Vieraat käyttivätkin tauon lähes maksimaalisesti hyödykseen ja Titaanien livetessä hieman omasta pelisuunnitelmastaan, kääntyi pelin painopiste nopeasti Eero Vilkkaan vartioiman kotkalaismaalin välittömään läheisyyteen.

HAKI oli päättänyt vihkoon menneen avauserän jälkeen ladata mitä ilmeisimmin kaikkensa heti toisen erän alkuun ja se totisesti näkyi, sillä nyt oli Titaanien vuoro roikkua kaikin keinoin vastapuolen menossa mukana.

Kyseinen roikkuminen ja hieman varomaton mailapelaaminen tuottivat sininutuille tukun rangaistuksia, joiden avustuksella myös vierasjoukkue pääsi mukaan maalitalkoisiin.

HAKI:n 3-1-kavennuksen laukoi miesylivoimalla Joni Leander, jonka viivavetoon kovassa maskissa ollut titaanivahti Vilkas ei ehtinyt kunnolla reagoida.

Vieraiden antama näpäytys ei tuntunut Titaaneita liiemmin vaivaavan, sininuttujen jatkaessa runsasta jäähyilyään koko toisen erän ajan.

Sininuttujen onni olikin lähinnä siinä, että maalivahti Vilkas oli pelipäällä ja kun vielä joukkueen alivoimapelaaminenkin toimi vastustajan ylivoimaa etevämmin, ei HAKI saanut lisää kavennusmaaleja aikaiseksi.

Titaanit sitä vastoin iski jälleen erän loppuun, kun oman ylivoimansa jälkilöylyjen aikana Jami Miettinen pelasi limpun taidokkaasti maalin edessä päivystäneelle Joni Jokilalle, jolla oli helppo työ tuupata laatta häkkiin ohi toiseen erään HAKI-maalille vaihdetun Lauri Rummukaisen.

– Toisessa erässä jäähyt sekoittivat omaa pelaamistamme. Tapoimme kuitenkin suurimman osan alivoimistamme hienosti pois, emmekä antaneet kaverin tulla kunnolla mukaan voittotaisteluun, totesi Oksanen.

Sekavahko päätös

4-1-tilanteesta käyntiin polkaistu päätöserä ei voimasuhteita kaukalossa enää muuksi muuttanut, vaikka HAKI yrittikin vimmatusti loppuun asti kiriä isäntien johtoaseman umpeen.

Vieraiden urakkaa kuitenkin vaikeutti entisestään ajassa 45:47 päivänvalon nähnyt Titaanien viides osuma, jonka nappasi nimiinsä huikean syöttöketjun päätteeksi kumimuikun HAKI-rysään ohjannut Roope Eerola.

Eerolan tekaisema maali olikin lopulta se kuuluisa viimeinen naula vieraiden arkkuun, vaikka Jaani Pesonen ja Petteri Veiksola vielä jäljelle jääneiden peliminuuttien aikana lukemia onnistuivatkin kaunistelemaan.

Tokihan Titaanitkin yhden kihauksen HAKI-kavennusten välissä värkkäsi, kun Ville Valli ujutti puoliksi epäonnistuneella laukauksella pelivälineen Lauri Rummukaisen patjojen välistä verkon perukoille.

Maalipeijaisten jälkeen olikin sitten vuorossa vielä todellinen loppukliimaksi, jossa suurimman roolin otti Jyrki Matzonin kanssa pelin tuominnut Jani Nykänen.

Pelikellon näyttäessä aikaa 55:06 päätti Nykänen täysin aiheellisesti estää HAKI:n hieman liian hitaan vaihdon.

Tämä kielto katkaisi sitten lopullisesti tappioon turhautuneen vierailijan pinnan ja tiukkasanaisen ”keskustelun” jälkeen aikaistetulle suihkukomennukselle pääsivät poistumaan pelirangaistuksen käytöksestä tililleen napannut HAKI-valmentaja Jari Hiltunen sekä oman mielipiteensä tuomioon antanut ja siitä 10 minuutin käytösrangaistuksen kuitannut Ville Muukkonen.

Titaanileirissä nähty kalabaliikki aiheutti lähinnä myötähäpeän tunteita, sillä peli oli siihen asti ollut todella rehtiä vääntöä, jossa kumpikin osapuoli oli sekä antanut että ottanut iskuja vastaan sen suurempia mukisematta.

Tilastomiesten saatua näpyteltyä rangaistukset muistiin, päästiin pitkään seisahduksissa ollut peli pelaamaan loppuun.

Titaanien ottaman 6-3-kotivoiton myötä joukkueen pistepussi karttui jälleen kolmella sarjapisteellä, joiden myötä kotkalaisten asema sarjakärki Haukkoja välittömässä vanavedessä vankkeni entisestään.

– Alamme olla siinä vaiheessa sarjaa, että syysväsymys puskee pintaan itse kullakin, joten ihan jo sen perusteella otimme tänään erittäin hyvät pisteet itsellemme, kommentoi Titaanien Akatemian pääkäskijä Marko Oksanen.

– Meillä on suoritustaso ja sen myötä pelaaminen parantunut pikkuhiljaa siihen malliin, että pisteitä sekä voittoja kertyy väkisinkin, vaikkeivät ne aina niin loistokkailla esityksillä tulisikaan.

Kolmen perättäisen voiton myötä titaaniluotsi Oksanen oli syystä iloisella tuulella.

– Tästä on todella hyvä lähteä kolmen voiton putkessa parin viikon mittaiselle tauolle, myhäili Oksanen.

– Käytämme nyt eteen tulevan pelittömän jakson kovan harjoittelun merkeissä, jolla pyrimme pitämään pelaajien vireystilan hyvänä sekä samalla jo valmistamaan joukkuetta kevään kovia karkeloita kohti.

Titaanit Akatemian taistelu II-divisioonan lohko 1:sessä kahden viikon päästä perjantaina (5.12.), kun K-Vantaa Itä saapuu sininuttujen vieraaksi Kotkaan.

Ottelu alkaa Ilona Areenalla kello 19:00 ja liput maksavat 5 euroaTERVETULOA!