Salamointi loppui saman tien

14.11.2014

Salamat oli ottelun alkupuoliskolla muutaman potkun verran Titaaneita jäljessä. © Jorma Jyrkilä
Salamat oli ottelun alkupuoliskolla muutaman potkun verran Titaaneita jäljessä. © Jorma Jyrkilä

Titaanit Akatemia yllätti Ilona Areenalla perjantaina vierailleen HCK Salamat klassisesti ”housut kintuissa”. Sininutut survoivat heti avausvaihdosta lähtien isoa vaihdetta silmään, eivätkä kirkkonummelaiset kyenneet tähän haasteeseen vastaamaan. Pisteet jäivät sen myötä Kotkaan maalein 10-3 (6-0, 4-2, 0-1).

Titaanit Akatemia – HCK Salamat 10-3 (6-0, 4-2, 0-1)

00:10 1-0 Roope Eerola (Aapo Lampinen, Joni Jokila)
03:06 2-0 Joel Helle (Joonas Tiainen)
03:39 3-0 Ville Valli (Joel Helle)
07:52 4-0 Niko Hämäläinen (Marko Puhakka) VoM
18:02 5-0 Jani Vilkas (Tomi Salovaara, Ville Myyryläinen)
18:36 6-0 Jalmari Lekander (Paavo Viinikainen)
20:23 7-0 Joonas Tiainen (Joni Jokila, Aapo Lampinen)
22:07 8-0 Jani Vilkas (Ville Myyryläinen, Marko Puhakka)
26:48 8-1 Tomi Koskinen (Immo Suutarinen)
32:32 8-2 Immo Suutarinen TV
38:29 9-2 Roope Eerola (Joni Jokila, Riku Hietala)
39:26 10-2 Joel Helle (Tomi Pylväläinen, Jyri Seppinen)
43:01 10-3 Eetu Koivistoinen (Tomi Koskinen, Mika Taurivuo)

Maalivahdit:

Titaanit Akatemia – Eero Vilkas 10+4+11= 25 torjuntaa
HCK Salamat – Tommi Vettenranta 5+0+13= 18 torjuntaa (vaihto 07:52 / 4-0)
HCK Salamat – Juho Veräväinen 13+13+0= 26 torjuntaa (vaihto 40:00 / 10-2)

Jäähyt:

Titaanit Akatemia 4 x 2min= 8min
HCK Salamat 4 x 2min= 8min

Viime viikonloppuna sekä perjantai-illan vastustaja Salamoille että NASKI:lle vieraskaukalossa polvistuneen Titaanit Akatemian päämääränä oli kurssin kääntö kotiyleisön edessä.

Tämä tavoite myös toteutui, sillä kotkalaiset vetivät ensimmäisten vaihtojen aikana maton vierailijoidensa jalkojen alta ja takoivat kirkkonummelaisista lopulta jauhelihaa reilussa 22 minuutissa.

Titaanit oli varsinkin taiston avauspuolikkaan aikana ahnaalla pelipäällä, eikä Salamoille jäänyt juuri muuta virkaa kaukalossa, kuin sivustaseuraajan karu rooli.

– Kahden tappion myötä kiristimme kuluneella viikolla ruuvia harjoittelun suhteen ja se näkyi etenkin peliin lähdössä, sanaili Titaanit Akatemian päävalmentaja Marko Oksanen tyytyväisenä.

Kamppailun maalihanat vain 10 sekunnin pelaamisen jälkeen aukaissut Roope Eerola osoitti suunnan ja muu titaanimiehistö seurasi varakapteeninsa esimerkkiä takomalla Salamoiden maalilla aloittaneen sekä neljä kiekkoa taakseen päästäneen Tommi Vettenrannan vaihtoaition puolelle digitaalien pysähtyessä aikaan 7:52.

Joel Helteen, Ville Vallin ja Niko Hämäläisen osumien myötä taistelu ottelun voitosta oli taputeltu päätökseen varsin nopeasti, mutta ei Titaanien suurin maalihimo vielä tähän loppunut.

Vettenrannan tilalle tolppien väliin luistellut Juho Veräväinen jaksoi aikansa taistella tuulimyllyjä vastaan, mutta lopulta myös toisen salamaveskarin oli todettava, ettei tästä tule yhtikäs mitään.

Salamoiden murjomista nimittäin jatkoivat tasaiseen tahtiin maaliverkkoja heilutelleet Jani Vilkas, Jalmari Lekander ja Joonas Tiainen, jonka taidokas nousu kiekon kanssa viivasta ja tiukka rannekuti ylämansikkaan toivat mieleen takavuosina Helsingin IFK:ssa kiekkokansaa ihastuttaneen sekä sittemmin ansiokkaan NHL-uran tehneen Brian Rafalskin.

Jani Vilkkaan ajassa 22:07 laukoman 8-0-maalin jälkeen kotkalaisten suurin into lopahti ja sen myötä peli menikin aikamoiseksi kävelyksi.

– Meillä on ollut tällä kaudella useampi peli hyvässä tilanteessa ensimmäisen erän jälkeen, mutta tänään se [peli] olikin sitten täysin valmis, totesi Oksanen.

Tässä kohtaa Salamatkin pääsi oikeastaan ensimmäistä kertaa kunnolla koko pelin aikana pitämään kiekkoa sekä luomaan tilanteita Eero Vilkkaan vartioimalle titaanimaalille ja kas kummaa… pelivälinettä päästiin kaivamaan myös sininuttujen veräjän uumenista.

Vierailijat värkkäsivät nopeassa tahdissa kaksi kavennusmaalia, joissa kummassakin oli suurena vaikuttimena titaanipelaajan räikeä virhe sekä kiekonmenetys hetkeä osuman syntymää.

Leppoisasti loppuun asti

Titaanit onnistui kuitenkin kuittaamaan toisen erän lopulla Tomi Koskisen ja Immo Suutarisen kavennusmaalit takaisin päin, kun Eerola ja Helle iskivät illan toiset osumansa 57 sekunnin välein.

Tästä syystä 10-2-tilanteessa käyntiin polkaistun päätöserän suurin kiinnostuksen kohde olikin se, pystytäänkö peli viemään päätökseen ilman sen suurempia turpakäräjiä saati tunteenpurkauksia, jotka tällaisessa tilanteessa ovat yleensä vaarana.

Mitään ylilyöntejä ei kuitenkaan nähty ja hyvä niin, sininuttujen sekä Salamoiden keskittyessä pelaamaan viimeisen 20-minuuttisen kunnialla pois kellosta.

Varsinkin Titaanien otteista näkyi pelin loppupuoliskolla, että kotkalaisjoukkue säästeli viisaasti voimiaan sunnuntaita silmällä pitäen, eikä täten enää kovinkaan aktiivisesti yrittänyt Salamoita pyöritellä.

Osittain tästä syystä vieraat onnistuivatkin tekemään vielä yhden kavennusosuman, kun Eetu Koivistoinen kikkaili itsensä läpi titaanipuolustuksen ja napautti kumimuikun lähietäisyydeltä ohi Eero Vilkkaan.

10-3-maali jäi lopulta taiston viimeiseksi, joten Salamat sai ”juhlia” kolmannen erän voittoa, joka tuskin kuitenkaan hirveästi joukkueen mieltä lämmitti.

Ottelun päätyttyä tentattavaksi päässyt Titaanit Akatemian päävalmentaja Marko Oksanen antoi rehdisti tunnustusta vastustajalle.

– Salamat on siinä mielessä ihan ammattimainen ryhmä, että he yrittivät lukemista huolimatta loppuun asti ja keskittyivät aivan täysin pelaamiseen, Oksanen kiitteli.

Omiensa suoritusta titaaniluotsi piti kaikin puolin passelina, jonka myötä onkin hyvä jatkaa kohti sunnuntaina edessä olevaa Viikingit-koitosta.

Oksanen löikin sumeilematta joukkueelleen sisään seuraavanlaisen tilauksen:

– Totta kai haluan, että joukkue lataa itsensä uudelleen samanlaiseen tilaan kuin tänään, jolla nähdynkaltainen lähtö peliin mahdollistui.

Jotta Titaanit pystyisi vieraskaukalossa käytävän kamppailun nimiinsä viemään, on maaliverkkojen syytä pöllytä myös jatkossa kutakuinkin samaan tahtiin, kuin Salamoita vastaan.

– Teimme taas paikoistamme riittävästi maaleja, joten toivottavasti sihti on jatkossakin yhtä kohdillaan, tokaisi Oksanen loppukaneetikseen.

Titaanit Akatemian taistelu II-divisioonan lohko 1:sessä jatkuu ylihuomenna sunnuntaina (16.11.), kun sininutut matkaavat Helsingin Vuosaaressa sijaitsevalle Aimo Mäkinen Areenalle, jossa vastaan asettuu kello 18:10 alkavassa koitoksessa Viikingit.