Hyvä alku valui viemäriin

10.10.2014

Roope Eerola ampui perjantai-illan ainoan titaaniosuman. © Jorma Jyrkilä

Titaanit Akatemian vahva alkurynnistys kantoi taas reilun erän verran. Kyseisellä meiningillä, kun ei vaan ”Rautaliigassa” voita pelin peliä. Kotkassa perjantaina vieraillut Haukat näytti sininutuille taas kerran mikä voima piilee kärsivällisyydessä sekä oman pelitaktiikan säntillisessä noudattamisessa viemällä pisteet mukaansa Järvenpäähän lopulta maalein 1-3 (1-0, 0-2, 0-1).

Titaanit Akatemia – Haukat 1-3 (1-0, 0-2, 0-1)

15:08 1-0 Roope Eerola (Joonas Tiainen, Joni Jokila) YV
28:59 1-1 Vili Mustonen (Mikko Juutilainen, Olavi Tihveräinen)
35:13 1-2 Toni Wallenius (Mikko Juutilainen, Antti Suominen) AV VoM
45:05 1-3 Olavi Tihveräinen (Vili Mustonen, Antti Suominen) YV

Maalivahdit:

Titaanit Akatemia – Santtu Eloranta 9+8+5= 22 torjuntaa (poissa 58:53-60:00)
Haukat – Heikki Kokkonen 17+8+16= 41 torjuntaa

Jäähyt:

Titaanit Akatemia 5 x 2min + 1 x 10min= 20min
Haukat 11 x 2min + 1 x 10min= 32min

Titaanit Akatemian meno sakkaa tällä hetkellä pahemman kerran – siitä todisteena selkeästä hallinnasta huolimatta tilille otettu toinen perättäinen turpasauna, jonka Haukat kävi perjantai-illan kunniaksi kotkalaisisännilleen Ilona Areenalla antamassa.

Titaanit esitti jälleen kerran erittäin ailahtelevia otteita, jotka pitivät sisällään loistavan avauserän, täydellisen mahalaskun toisessa erässä sekä varsin hampaattoman loppukirin päätöskaksikymppisen aikana.

Sininuttujen päävalmentaja Marko Oksanen olikin ottelun jälkeen varsin harmistunein mielin, sillä vahva aloitus valui jälleen viemäriin muun likaveden mukana.

– Meillä tuntuu tällä hetkellä olevan kotipeleissä sellainen käsittämätön kipsi päällä, Oksanen mietiskeli.

– Olemme aloittaneet lähes jokaisen kotipelin hyvin, mutta samaten myös tehneet peleistä itsellemme vaikeita omien sooloilujen seurauksena.

Näin kävi myös tänään. Titaanit toivotti vierasjoukkue Haukat tervetulleeksi Kotkaan sellaisella vauhtipelaamisella, etteivät hidasjalkaisemmat järvenpääläiset meinanneet millään pysyä isäntiensä tahdissa.

Sininutut veivät peliä, liikuttivat kiekkoa ja laukoivat hanakasti kohti haukkavahti Heikki Kokkosen vartioimaa maalia – saaden lopulta myös ansaitun palkinnon Roope Eerolan pommittaessa kahden miehen ylivoimalla ottelun avausosuman.

1-0-maalin jälkeen kotkalaisten lento kantoi vielä ensimmäiselle erätauolle asti, mutta huilin aikana tapahtui taas kerran jotain kummallista, jonka myötä Titaanien pelaaminen sekosi aivan täysin.

Toisen erän aikana ei nimittäin hirveän montaa hyvää titaanipelaajan tekemää suoritusta jäällä nähty, jollei sellaiseksi sitten laske Joni Jokilan hukkaamaa läpiajoa, kiitos takaa tulleen ja tuomareilta näkemättä jääneen viikateiskun.

Haukat sitä vastoin alkoi saada omia koneitaan käyntiin rauhallisella jauhamisellaan ja lopullisesti sininutut pois raiteiltaan syöksi ex-titaani Vili Mustonen ampumalla pienestä kulmasta kotkalaispuolustajan mailan kautta kiekon onnekkaasti sisään ohi voimattoman Santtu Elorannan.

1-1-tasoituksen jälkeen kotijoukkueen pelaaminen meni, jos ei nyt paniikkiin, niin täydelliseksi sähläämiseksi, jossa melkein jokainen kulloinkin kiekkoon käsiksi päässyt sinipaita tuntui tekevän täysin omia juttujaan välittämättä yhteisestä pelitaktiikasta pätkän vertaa.

Kun vielä Toni Wallenius hassutteli vieraat alivoimalla 1-2-johtoon, oli Titaanien itseluottamus murennettu aivan täysin.

– Emme kykene noudattamaan ennalta yhdessä sovittuja asioita täyttä 60 minuuttia, kommentoi kotkalaiskäskyttäjä Marko Oksanen.

– Siinä meillä on sekä valmennuksella että pelaajilla se isoin pähkinä purtavaksi, millä siirrämme tänään nähdyn ensimmäisen erän pelaamisen myös toiseen ja kolmanteen erään.

– Siihen päälle vielä vastustajan tehdessä yhden osuman tai kaksi, alkaa pelko tappion mahdollisuudesta hiipiä puseroon, jonka seurauksena pelaaminen menee täydelliseksi sekamelskaksi liian monen pelaajan alkaessa soveltaa jäällä aivan mitä kulloinkin mieleen juolahtaa, sanoi Oksanen ärtyneenä.

Perusasiat kertaukseen

Ottelun kolmas erä kiteyttikin varsin hyvin sen tuskan, mikä titaanipelaajilla on tällä hetkellä erityisesti maalinteon suhteen päällä.

Titaanit kyllä jaksoi liikkua riittävästi ja aiheuttaa Haukoille rangaistusvaikeuksia, mutta niistä seuranneet ylivoimat olivat lähestulkoon yhtä tyhjän kanssa.

Idea puuttui aivan kokonaan ja laukaukset, jos sellaisia ylipäänsä tuli, lähtivät pienistä kulmista ja ilman maskia, ollen näin kuin kypsiä omenoita haukkahäkkäri Heikki Kokkosen poimittavaksi.

Tähän päälle vielä, kun muutamista päivänselvistä maalipaikoista kiekot kimmahtelivat titaanipelaajien lavoista aivan mihin sattuu, ei ollut kovinkaan suuri ihme, että Haukkojen iskiessä omalla ylivoimallaan Olavi Tihveräisen toimesta lukemat 1-3:een, oli peli valmis paketoitavaksi päätökseen.

Vaikka sininutut lopussa vielä näennäisesti painoivat peliä järvenpääläispäätyyn, ei kunnollisesta loppukiristä voida puhua, sillä se viimeisin kiima kavennus- ja tasoitusmaalien teon suhteen oli haihtunut savua ilmaan Haukkojen viisaan puolustustaistelun myötä.

Etenkin maalintekoon ja sen seurauksena erikoistilannepelaamiseen titaanileirin onkin pikaisesti keskittävä lisää jippoja, sillä muutamalla tehdyllä maalilla ei tässä sarjassa pelejä voiteta.

– Emme tee tällä hetkellä maaleja oikeastaan mistään paikasta – täytyy varmaan siirtää valmentaja [Jari] Multanen penkin takaa kaukalon puolelle näyttämään miten kiekko laitetaan häkkiin, tuumi titaanipiiskuri Marko Oksanen.

– Siellä on niin monella pelaajalla apina selässä maalinteon suhteen, että jotain pitää alkaa tehdä toisella tapaa, että ne apinat sieltä putoavat.

Varsin kuvaavaa sininuttujen pelilliselle alakulolle oli se, että valmennus oli ottanut poissaolojen sekä loukkaantumisten paikkaajaksi A-nuorissa kaksi debytanttia, jotka olivat välittömästi pelin ehdotonta parhaimmistoa titaaninäkökulmasta katsottuna.

Saarilehdon kaksoset Juho sekä Joonas pelasivat tänään ensimmäiset miesten pelinsä ja he olivat aivan selkeästi meidän kaksi parasta puolustajaamme, suitsutti Oksanen.

– Iso hatunnosto pojille – kovia kavereita ovat!

Nuorten puolustajien kehujen vastapainoksi titaaniluotsi Oksanen penäsi kokeneemmilta pelaajilta selkeää tasonnostoa.

– Tällä hetkellä meidän kokeneempi kaarti ei pysty tekemään asioita sillä tasolla kuin pitäisi – heidän pitää jatkossa pystyä nostamaan suoritustasoaan, sillä he ovat kuitenkin se osa joukkuetta, joiden odotetaan kantavan harteillaan suurimman vastuun menestyksestämme.

Titaanivalmentaja Marko Oksasen mukaan kotkalaisjoukkueen on alettava tehdä enemmän töitä, jotta kelkka kääntyy takaisin oikeaan suuntaan.

– Meidän pitää vain jatkossa paiskia hommia kahta kauheammin, Oksanen tokaisi.

– Perusasioiden kautta tämä touhu lähtee taas paranemaan ja alammekin laittaa niitä harjoittelun avulla kuntoon, jotta pisteiden keruu tulevista peleistä onnistuisi nähtyä paremmin.

– Luotan kuitenkin edelleen vahvasti tähän joukkueeseen, että se kyllä niitä pisteitä tulee ottamaan, kunhan peli alkaa taas rullata halutulla tavalla, Oksanen päätti.

Titaanit Akatemian taistelu II-divisioonan lohko 1:sessä jatkuu vajaan viikon päästä torstaina (16.10.), kun sininutut matkaavat PEPO:n vieraaksi Lappeenrannan Kisapuiston jäähallissa kello 20:00 alkavaan otteluun.