Titaanit hyytyi GrIFK:n käsittelyssä

26.9.2014

Viisaasti ja nöyrästi Kotkan perjantai-illassa esiintynyt GrIFK aiheutti Titaaneille kauden avaustappion.
Viisaasti ja nöyrästi Kotkan perjantai-illassa esiintynyt GrIFK aiheutti Titaaneille kauden avaustappion.

Syyskuun viimeinen perjantai ei totisesti ollut Titaanit Akatemian ilta. Kotkassa vieraillut GrIFK hyydytti sininuttujen menon verkkaisella, mutta erittäin viisaalla pelaamisella ja vei lopulta kaikki kolme sarjapistettä mukanaan Kauniaisiin maalein 2-5 (1-1, 1-3, 0-1).

Titaanit Akatemia – GrIFK 2-5 (1-1, 1-3, 0-1)

13:49 1-0 Ville Valli (Aapo Lampinen, Marko Puhakka)
15:09 1-1 Mikko Palotie (Teemu Lagerström, Jussi Kuikka)
23:23 2-1 Ville Myyryläinen (Ville Hämäläinen)
28:04 2-2 Mikko Palotie (Jared Henderson)
30:52 2-3 Teemu Lagerström (Mikko Palotie) VoM
33:02 2-4 Mikko Palotie YV
59:59 2-5 Mikko Palotie (Teemu Lagerström) AV TM

Maalivahdit:

Titaanit Akatemia – Santtu Eloranta 11+11+6= 28 torjuntaa (poissa 57:56-60:00)
GrIFK – Valtteri Wejberg 13+19+20= 52 torjuntaa

Jäähyt:

Titaanit Akatemia 2 x 2min= 4min
GrIFK 4 x 2min + 1 x 10min= 18min

Eipä tullut kolmatta voittoa putkeen. Ei totisesti, sillä siitä piti Kotkassa perjantai-iltana vieraillut GrIFK huolen. Titaanit Akatemia ei vahvan alun jälkeen kyennyt löytämään konsteja oravalauman fiksuun vieraspelaamiseen, jonka myötä sininuttujen tekeminen meni kauttaaltaan täydeksi puskemiseksi.

GrIFK:n maalilla peräti 52 kutia pysäyttänyt Valtteri Wejberg ei tosin ensimmäisen puolikkaan vaaranpaikkojen jälkeen joutunut juuri venymään, sillä sen verran hyvin isokokoiset granilaiset pitivät titaanipelaajat pois aivan parhaimmilta maalipaikoilta.

Vastavuoroisesti vieraat rokottivat todella kovalla kädellä sininuttujen tekemistä virheistä ja vaikka Santtu Eloranta yrittikin maalillaan sen minkä pystyi, oli neljä maalia Ilona Areenan ”perjantaisaunassa” taituroinut Mikko Palotie liian paha pala purtavaksi.

2-5-lukemiin päättyneen ottelun jälkeen Titaanit Akatemian päävalmentaja Marko Oksanen totesi vastustajan olleen selvästi parempi ja ennen kaikkea nöyrempi joukkue.

– Vastustaja oli tänään selkeästi parempi ja ansaitsi ehdottomasti voittonsa, ei siinä ole kahta sanaa sanottavaksi, Oksanen aloitti.

– Voittava jääkiekko on nöyrää ja kurinalaista – se unohtui meiltä pahemman kerran.

Jos jätetään laskuista ottelun ensimmäiset vajaat 14 minuuttia ja Ville Vallin iskemä avausmaali, ei Titaanit esittänyt todellakaan sitä jääkiekkoa, jotka kotkalaisvalmennus olisi halunnut nähdä.

Johtoasemaan päästyään titaanipelaajat unohtivat yksi toisensa jälkeen oman roolinsa ja alkoivat vuoronperää puskea kiekon kanssa kohti vieraiden puolustusmuuria.

Kun vielä sopivasti laidat vuosivat kuin seula konsanaan sai GrIFK kävellä kerta toisensa jälkeen siniviivan pinnassa tai keskialueella tapahtuneen katkon jälkeen ylivoimahyökkäyksiin, joista yksi tuotti ansaitun tuloksen Mikko Palotien liruttaessa pelivälineen Elorannan puikoista verkon perukoille.

Myös toisen erän aloitus oli pienen pelitapakertaamisen jälkeen isänniltä vahva ja Titaanit onnistuikin jälleen siirtymään johtoasemaan Ville Myyryläisen 2-1-osumalla.

Kurinalaisuus kuitenkin häipyi sillä samalla kellonlyömällä, kun kiekko sujahti Valtteri Wejbergin vartioimaan Grani-uuniin kuin pieru Saharaan ja taas kerran jokainen kaukalossa kirmaillut titaanipelaaja yritti yksinään voittaa pelin omalle joukkueelleen.

GrIFK kiitti sekä kuittasi nakuttamalla nopeaan tahtiin kahdesta räikeästä virheestä avautuneista ylivoimahyökkäyksistä kiekot Santtu Elorannan selän taa ja ykskaks yllättäen sininutut olivatkin takaa-ajajan asemassa.

Tämän olisi jo luullut herättävän kotijoukkueen pelaamaan yhteen hiileen ja luottamaan harjoituksissa hiottuun pelitapaansa, mutta vielä mitä.

Sama puskeminen jatkui ja kun kiekkokaan ei vielä sopivasti pomppinut oikeissa kohdissa, ohjasi Mikko Palotie illan kolmannella henkilökohtaisella onnistumisellaan oravalauman kahden maalin johdossa toiselle erätauolle.

– Pelaamisemme meni toisessa erässä sooloiluksi ja yksinyrittämiseksi, eikä sellainen tyyli joukkuelajissa toimi, hymähti titaaniluotsi Oksanen harmistuneena.

Etenkin pelitavasta lipsuminen ja ontuva kiekollinen pelaaminen olivat omiaan kääntämään kamppailun GrIFK:n nimiin.

– Ylipelasimme ja heittelimme toivotaan-toivotaan-syöttöjä siniviivaa pitkin, vaikka nimenomaan olemme sopineet, ettei niitä tule ollenkaan, Oksanen mietiskeli.

– Tänään niitä [syöttöjä] tuli lukumäärällisesti varmaan toistakymmentä ja lähes jokaisesta vastustaja käänsi hyökkäyksen meidän päätyymme.

”Kiri” jäi vaisuksi

2-4-tilanteessa käyntiin polkaistu kolmas erä oli sekin suhteellisen vaisu esitys kotijoukkueelta, vaikka vieraskassari Wejbergille kirjattiinkin lopulta 20 torjuntaa.

Titaanit yritti näennäisesti päästä tekopaikoille ja laukoi vähän sieltä sun täältä, kuitenkin tuloksetta. Grani sitä vastoin pyrki lähinnä pelaamaan tiiviisti keskustan ja pitämään tarpeen tulleen kiekkoa rauhallisesti itsellään höntyilemättä sen enempää monella pelaajalla hyökkäysalueelle.

Tähän todella viisaaseen pelin tappamiseen kotijoukkue ei yksinkertaisesti kyennyt vastaamaan ja hiekka sininuttujen tiimalasista kului hitaasti, mutta sitäkin varmemmin pois.

Lähimpänä kavennusmaalin tekoa kotkalaisten ”kirivaiheen” aikana oli Ville Valli, jonka puolittainen läpiajo hyytyi kiekon hukkumiseen matkalla maalille.

Titaaneita kannustuksen voimalla herätellyt kotiyleisö ei viimeisen kaksikymppisen esityksestä juuri kostunut, vaikka ottelun lopussa nähtiinkin muutama eritoten titaanileiriä kuohuttanut tilanne.

Kulmaväännön seurauksena jo yhden vastustajan kanssa vääntänyt Aapo Lampinen nimittäin otti osumaa tilanteeseen kolmantena syöksyneen granilaisen taklattua titaanihyökkääjää päähän.

Ottelun tuomaripari Tuomas PöyhönenJani Nykänen ei omien sanojensa mukaan nähnyt taklauksessa rangaistavaa, ja kaippa se vain on uskottava, ettei II-divisioonatasollakaan riitä kaksi silmäparia kaukalossa näkemään riittävän paljon asioita.

Lampisen jätettyä pelin kesken joutui kotkalaisvalmennus rukkaamaan ketjujaan uuteen uskoon. Titaanit sai vielä lopussa luotua kunnon paineen GrIFK:n päätyyn ja jälleen pamahti.

Tällä kertaa kärsijänä oli Valli, jonka taklasi selästä laitaan vieraiden Peter Asla 2+10 minuutin rangaistuksen arvoisesti.

Taklausta seuranneen ylivoiman aikana Titaanit kehitteli vielä pienen hässäkän kuudella kenttäpelaajalla, mutta lopullisesti kotkalaisten pyristely päättyi illan herran ja hidalgon – Mikko Palotien (4+1) – tyhjiin sekuntia ennen täyttä aikaa ampumaan 2-5-osumaan.

Summerin päättäessä kamppailun iski kylmä tosiasia päin näköä, Titaanit Akatemia kärsi ensimmäisen tappionsa kuluvan kauden ”Rautaliiga”-karkeloissa.

Titaanipiiskuri Marko Oksanen ihasteli taiston tauottua oravalauman esitystä, harmitellen samalla omiensa vaisuhkoa iltapuhdetta.

– GrIFK oli tänään se aiemmin mainitsemani nöyrä sekä kurinalainen joukkue ja teki juuri niitä asioita mitä pitikin tehdä.

– Meillä taas on edelleenkin aika pitkä matka ehjään 60 minuutin suoritukseen.

Oksasen mukaan Titaanit vielä opiskelee uuden sarjatason vaatimia niksejä.

– Oppia näköjään tulee ihan ilman pyytämättäkin – meillä on vielä hieman matkaa kasvaa uuden sarjaportaan ja sen mukanaan tuomien haasteiden edellyttämälle tasolle.

Jatkoa silmällä pitäen sininuttujen on löydettävä kaikkeen tekemiseensä jääkiekkoilussa tarvittava nöyryys.

– Virheet pitää vain karsia pois ja ruveta pelaamaan nöyremmin, niin kyllä se tuloskin siitä aivan varmasti paranee, Oksanen evästi omiaan.

Titaanit Akatemian viikonloppu ei ole vielä ohi, sillä sunnuntaina sininutut ottavat mittaa Kiekko-Vantaa Idästä. Odotuksissa onkin jälleen kerran erittäin tiukka taisto sarjapisteistä.

– Haasteet todennäköisesti kovenevat entisestään ja se sopii meille, Oksanen tokaisi.

– Teemme kokoonpanoon vähän muutoksia ja otamme tuoreita jalkoja mukaan Vantaalle – katsotaan mitä sunnuntai tuo tullessaan.

Titaanit Akatemia – GrIFK-ottelun kuvakavalkadi katsottavissa Pekka Vainion pelikuvat-sivustolta.

Titaanit Akatemian taistelu II-divisioonan lohko 1:sessä jatkuu sunnuntaina (28.9.), kun sininutut matkaavat Kiekko-Vantaa Idän vieraaksi Tikkurilan harjoitushallissa kello 17:20 alkavaan otteluun.