Viikingit pelotteli Akatemiaa

19.9.2014

Kuvan keskellä päivystävä Tomi Salovaara iski kolmannen erän alussa voittomaaliksi lopulta jääneen 4-1-osuman. © Jorma Jyrkilä

Titaanit Akatemian kuluvan kauden toinen ”Rautaliiga”-koitos päättyi lopulta onnellisten tähtien alla, vaikka sininutut meinasivatkin tehdä illasta itselleen vaikean. Vahvan alun myötä johtoasemaan ampaisseet kotkalaiset pitivät Viikinkien painostuksen alla kuitenkin pintansa, jonka myötä 310-päinen kotiyleisö pääsi tuulettamaan 4-3 (2-0, 1-1, 1-2) –voittoa.

Titaanit Akatemia – Viikingit 4-3 (2-0, 1-1, 1-2)

03:17 1-0 Aapo Lampinen (Kalle Kolehmainen, Ville Valli)
05:20 2-0 Jyri Seppinen (Mikko Lehtinen)

24:31 3-0 Mikko Lehtinen (Riku Hietala, Joni Jokila)
32:56 3-1 Panu Pättiniemi (Joni Häppölä, Eero Lintuvuori) YV
41:34 4-1 Tomi Salovaara (Paavo Viinikainen, Marko Puhakka) VoM
43:57 4-2 Ked Iamsa-Ard (Jani Käki, Anssi Kettunen)
53:02 4-3 Panu Pättiniemi (Joni Häppölä) SR

Maalivahdit:

Titaanit Akatemia – Eero Vilkas 10+4+14= 28 torjuntaa
Viikingit – Janne Nuutinen 8+3+0= 11 torjuntaa (vaihto 24:31 / 3-0)
Viikingit – Rudolf Ekström 0+14+18= 32 torjuntaa (poissa 59:07-60:00)

Jäähyt:

Titaanit Akatemia 5 x 2min + 1 x 10min= 20min
Viikingit 7 x 2min + 1 x 10min= 24min

Viikon takaisessa sarja-avauksessa kamppailun alun jännityksen seurauksena hermostuneesti pelannut Titaanit Akatemia oli jo II-divisioonan runkosarjan toisen kierroksen ottelussaan täysin eri nippu.

Sininutut iskivät jauhot lähes välittömästi Ilona Areenalla vierailleiden Viikinkien suihin iskemällä nopeaan tahtiin kaksi kiekkoa ohi stadilaisveskari Janne Nuutisen.

Titaanien maalihanat aukaisi tarkalla ylänurkkakudilla Aapo Lampinen ja vain hetkeä myöhemmin asialla oli pelivälineen hyökkäysalueen kulmasta verkolle heittänyt Jyri Seppinen, jonka optimistinen ratkaisu johti lopulta 2-0-maalin syntyyn.

Kahden maalin karkumatkalle ampaisseet kotkalaiset saivat lähes pikatahtiin tulleilla osumilla Viikinkien pelaamisen täysin sekaisin, eikä titaanimaalia vartioinut Eero Vilkas joutunut avauserän 10 torjuntamerkinnästään huolimatta juuri rysällään venymään.

– Ensimmäinen erä oli meiltä todella hyvää jääkiekkoa, kehaisi Titaanit Akatemian päävalmentaja Marko Oksanen omiensa avauserässä esittämää pelaamista.

Myös toisen erän aloitus oli vahvasti sinisävyinen, sillä Mikko Lehtinen vippasi Riku Hietalan röyhkeän nousun jälkeen kumimuikun lähietäisyydeltä nuottaan huudattaen 310-päistä kotiyleisöä jo kolmannen kerran perjantai-illan aikana.

Tässä kohtaa päätti Viikinkien pääkäskijä Toni Häppölä puuttua tapahtumien kulkuun ja kutsua epävarmasti esiintyneen Janne Nuutisen vaihtoaitioon sekä käskyttää samalla nuoren Rudolf Ekströmin maalitolppien väliin.

Kyseinen vaihdos näyttikin tepsivän, sillä kovaan kotkalaistulitukseen joutunut Ekström rauhoitti välittömästi varmoilla kopeillaan vieraiden oman pään pelaamista, antaen omilleen samalla myös uskoa pelin kääntämisen mahdollisuuteen.

Peliä vahvasti nimiinsä vienyt Titaanit hakkasikin lähes kuusi perättäistä ylivoimaminuuttia päätään Viikingit-vahdin suojiin saamatta juuri mitään mainittavaa aikaiseksi.

Stadilaiset sitä vastoin käyttivät heti oman, piirun verran taiston puolivälinkrouvin, syntyneen pakkopelimahdollisuutensa häikäilemättä hyödykseen, kun Panu Pättiniemi pääsi suoran hyökkäyksen päätteeksi iskemään Eero Vilkkaan takatolpalle torjuman irtokiekon tyhjiin.

3-1-maalin ansiosta Titaanien vahva vire suli lähes täysin ja Viikingit olikin selkeästi lähempänä lisämaalien tekoa kuin kotijoukkue.

Sininuttujen pääpiiskuri Oksanen suomikin aiheesta omiaan.

– Toisessa erässä peli meni todella rikkonaiseksi runsaiden erikoistilanteiden myötä – meillä olisi siinä ollut paikka lyödä homma poikki, sillä saimme pelata niin paljon ylivoimaa, mutta emme siinä kuitenkaan onnistuneet.

– Olemme kyllä harjoituksissa hioneet ylivoimapelaamistamme, mutta se ei näy vielä siirtyvän pelitilanteeseen.

Erityisesti hampaaton pakkopelipyörittäminen sai kokeneen titaaniluotsin mietteliääksi.

– Yritämme saada vähän liian valmista aikaiseksi ja jopa kokeneemmatkin pelaajat siirtelevät kiekkoa sekä hakevat sitä oikeasti hyvää tekopaikkaa, Oksanen manasi.

– Jatkossa meidän pitää vain ruveta hieman nöyremmin ampumaan melkeinpä joka paikasta, niin silloin sitä tulosta rupeaa yleensä syntymään.

Titaani taipui, muttei taittunut

Heikosta toisen erän lopetuksesta huolimatta titaanimiehistö oli saanut kerättyä erätauon aikana rivinsä järjestykseen, ollen jälleen alkuminuuttien aikana Ilona Areenan kapean kaukalon herra ja hidalgo.

Ottelu näytti nimittäin jo ratkeavan ajassa 41:34 syntyneeseen 4-1-osumaan, jonka laukoi – vähän siniviivan jälkeen loistavan maskin Viikingit-vahti Rudolf Ekströmin eteen tehneen Paavo Viinikaisen avittamana –  sisään Tomi Salovaara.

Kolmen maalin karkumatka oli kuitenkin koitua isäntien kohtaloksi, sillä kotkalaiset tuudittautuivat varmalta näyttäneeseen voittoon ja päästivät vieraansa kuin varkain peliin mukaan.

Illan kuudennen maalimerkinnän nappasi nimiinsä vain muutama minuutti myöhemmin limpun väkisin Eero Vilkkaan ohi runnonut ex-titaani Ked Iamsa-Ard, joka sytytti omalla taistelullaan stadilaiset kovaan kiriin.

4-2-tilanteen myötä Titaanit alkoi keskittyä lähinnä turvaamaan johtoaan ja pelaamaan idioottivarmaa peliä, mutta aina välillä joku kaukalossa suhailleista sininuttupelaajista ”erkani muodosta” tarjoten näin vieraille paikan iskuun.

Lopulta yksi tällainen tilanne johtikin kavennusmaaliin, kun puolustajien taakse uiskennellut Panu Pättiniemi sai pitkän pystysyötön haltuunsa luiskahtaen samalla läpiajoon.

Mestiksessäkin urallaan pelannut sentteri ei liiemmin kysellyt, vaan vei kiekon rystyllä ja nosti sen äärimmilleen poikittaisliikkeessä venyneen titaanikassari Vilkkaan ulottumattomiin.

– Päätöserässä Viikingit hiipi vähän kuin huomaamatta mukaan peliin, jonka myötä illastamme meinasi tulla hieman vaikea, myönsi Titaanit Akatemian päävalmentaja Marko Oksanen.

Pättiniemen illan toisen osuman jälkeen pelikelloon jäi vielä rutkasti aikaa, mutta onneksi kotkalaiskäskijä Oksanen oli hereillä, rauhoittaen taitavasti oman joukkueensa pelaamisen muutamilla viisailla ja eritoten puolustuspelaamiseen liittyneillä ohjeilla.

Titaanit iskikin sen myötä luukut jo keskialueelta lähtien totaalisen kiinni ja päätään siniseen seinään hakannut vierailija menetti malttinsa tarjoamalla isännilleen jälleen ylivoimapelaamisen avulla avaimet pelin lopulliseen ratkaisuun.

Sininutut päättivät rehdistä tarjouksesta huolimatta jatkaa ”hyväksi” havaitsemallaan linjalla, eivätkä taaskaan onnistuneet edes kahden miehen ylivoimalla pelaamaan kiekkoa Rudolf Ekströmin selän taa.

Aika kuitenkin valui vääjäämättä Viikinkien tiimalasista pois ja vaikka stadilaispiiskuri Toni Häppölä yrittikin kaikkensa aina veskarin pois otosta lähtien, ei Titaanit enää suostunut taipumaan.

Sen myötä tullut summerin pärähdys päätti tiukan taiston valotaulun osoittamiin lukemiin: Titaanit 4, Viikingit 3.

Titaaniluotsi Oksanen oli tyytyväinen toisesta perättäisestä voitosta, vaikkei sininuttujen paketti pysynyt vieläkään kasassa täyttä peliaikaa.

– Pisteet ovat edelleen tässä kohtaa se oleellisin juttu – meille jäi vähän matkaa vielä siihen 60 minuutin ehjään suoritukseen, mutta osoitimme ensimmäisessä erässä, että osaamme kyllä pelata laadukasta lätkää.

Kahden perättäisen voiton myötä Titaanit Akatemia kipusi takaisin ”Rautaliiga”-lohkonsa kärkikahinoihin ja lisää seuraa tulevana viikonloppuna, sillä kotkalaiset pääsevät mittelemään voimiaan niin GrIFK:n kuin Kiekko-Vantaa Idänkin kanssa.

– Lähdemme oman tekemisen ja pelitavan kertaamisen kautta valmistautumaan tulevaan tuplaviikonloppuun, kertoi Oksanen joukkueensa suunnitelmista.

Se on kuitenkin jo nyt selvää, että Grania saati KiVaa vastaan ei riitä, että Titaanit pelaa täydellä teholla ottelusta vain yhden kolmanneksen.

– Sanoin joukkueelle tänään pelin jälkeen, että tuollaisella suoritustasolla, kuin mitä ensimmäisten 20 minuutin aikana esitimme, on aivan sama kuka tulee vastaan, totesi Oksanen.

– Emme voi jatkossa pelata vain yhtä kolmasosaa pelistä ja antaa sitten pakan hajota – kyllä meidän pitää pystyä suorittamaan täydet 60 minuuttia hyvällä tasolla.

Titaanit Akatemian taistelu II-divisioonan lohko 1:sessä jatkuu tasan viikon päästä perjantaina (26.9.), kun sininuttujen vieraaksi Kotkaan saapuu GrIFK.

Ottelu alkaa Ilona Areenalla kello 19:00 ja liput maksavat 8 sekä 6 euroaTERVETULOA!