Haastajan asemassa – Titaanit 2014–2015

10.9.2014

Titaanit Akatemia lähtee haastajan asemassa perjantaina alkavaan "Rautaliiga"-kauteen.
Titaanit Akatemia lähtee haastajan asemassa perjantaina alkavaan "Rautaliiga"-kauteen.

Viime keväänä loistavasti sujuneiden karsintojen myötä II-divisioonaan noussut Titaanit Akatemia lähtee perjantaina alkavaan sarjakauteen haastajan leima otsalohkossaan.

Uutta ja ennen kaikkea aiemmasta selkeästi maltillisempaa sekä vakaammalle pohjalle rakenteilla olevaa tulemista kohti kirkkaampia saleja tekevä etelä-kymenlaaksolaisen jääkiekkoilun lippulaiva Titaanit Akatemia suuntaa kohti perjantai-iltana kotoisalla Ilona Areenalla edessä siintävää II-divisioonakauden sarja-avausta rennoilla fiiliksillä.

Kesän ja alkusyksyn aikana rivejään vahvistanut titaanimiehistö luottaa edelleen taattuun kotkalaiseen valmennuslaatuun, sillä jo viime kaudella joukkuetta luotsannut Marko Oksanen jatkaa nuorekkaan ryhmän opastamista myös sarjaporrasta ylempänä.

Oksasella on tällä kertaa käytössään selkeästi enemmän työkaluja, sillä lähes kaikki runkopelaajat ovat edelleen riveissä ja siihen päälle punanutut ovat vielä saaneet haalittua mukaan jo entuudestaan Kotkassa tuttuja sekä pelitaitonsa todistaneita kavereita.

Ulkopaikkakuntalaisille nimet Oskari Taari, Markus Laakso, Ville Hämäläinen saati sitten Mikko Lehtinen tuskin kovin paljoa kertovat, mutta paikallisille he edustavat sitä tärkeintä – taattua kotkalaista kiekko-osaamista.

Titaanit on keski-iältään varsin nuori ryhmä, mutta se ei Oksasta kuitenkaan haittaa tipan vertaa.

– Akatemia on edelleen tietyllä tapaa niin sanotusti ”kehitysjoukkue”. Meillä on kasassa laaja rinki, johon kuuluu todella paljon nuoria pelaajia, Oksanen korostaa.

– Onneksi olemme onnistuneet saamaan nuorten rinnalle myös sopivasti lisää kokemusta, joka auttaa tiukoissa paikoissa, punanuttuluotsi jatkaa mainiten nimeltä joukkueen kokeneeseen kaartiin mukaan liittyneen Jami Miettisen.

Harjoittelun tulevaa kautta silmällä pitäen jo toukokuussa aloittanut Titaanit Akatemia on ollut jäällä heinäkuun viimeiseltä viikolta lähtien ja ehtipä kotkalaismiehistö pelata neljä harjoituspeliäkin Ketterää sekä Huntersia vastaan.

Suomi-sarjajoukkueiden kovassa kyydissä olleet punanutut saivat peleistä arvokasta oppia ja samalla tietoa siitä, mitä pelaamisen eri osa-alueita on kehitettävä, jotta pelit sarjassa eivät pääty samalla tavalla.

– Saimme ylempisarjalaisia vastaan pelatuista harjoitusotteluista paljon irti, mutta niihin ei tuloksellisesti kannata kauheasti tuijottaa, Oksanen kommentoi.

– Ne antoivat niin valmennukselle kuin pelaajillekin viitteitä siitä, mihin suuntaan pelaamisen pitäisi kehittyä.

Vaikkeivät kotkalaiset yhtään harjoituspeliä voittaneetkaan, ei valmennuksen saati joukkueen usko liiemmin horjunut.

– Sanoin kokoajan harjoitusottelurupeaman aikana, että olemme oikealla tiellä ja uskon edelleen vahvasti siihen, että asia on juurikin näin, Oksanen paaluttaa.

Kokonaisuuden puolesta titaanipiiskuri oli varsin tyytyväinen, vaikka poissaolot hieman joukkueen tekemistä haittasivatkin.

– Olen hyvin pitkälti tyytyväinen harjoituskauden antiin. Aina tietenkin jos jotain saisi toivoa, niin se olisi totta kai sairastelujen ja loukkaantumisten välttäminen, Oksanen toteaa.

– Niitä on nyt osunut meidän kohdalle vähän turhan paljon, emmekä ole sen myötä päässeet hirveän usein aivan parhaalla mahdollisella ryhmällä harjoittelemaan. Ne ovat kuitenkin asioita, joiden kanssa on vain tässä lajissa elettävä.

Mystinen ”Rautaliiga”

II-divisioona, kiekkopiireissä tuttavallisemmin ”Rautaliigaksi” ristitty, Suomen neljänneksi korkein sarjataso on kaudella 2014 – 2015 jaettu kuuteen maantieteelliseen lohkoon. Titaanit Akatemia löytyy Eteläisen alueen lohkosta numero 1 yhdessä yhdeksän muun joukkueen kanssa.

Etelä-lohkon sarjajärjestelmä pitää sisällään yhteensä 26 runkosarjaottelua, joiden aikana selvitellään kahdeksan kevään pudotuspeleihin suuntaavaa ja vastavuoroisesti kaksi karsintoihin matkaavaa joukkuetta.

Punanutut pääsevät mittaamaan taitojaan 13 koti- ja 13 vierasottelussa GrIFK:n, HAKI:n, Haukkojen, Kiekko-Vantaa Idän, KooKoo-65:sen, NASKI:n, PEPO:n, Salamoiden ja Viikinkien kanssa.

Titaanileirissä vastustajien etukäteis-skouttaamiseen ei ole liiemmin kiinnitetty huomiota, sillä pääasia on perinteinen oma tekeminen.

– Näin ennakkoon en hirveästi osaa odotuksia sarjaa kohtaan asetella, sillä minulla ei henkilökohtaisesti ole kovinkaan paljoa tietoa vastustajista, myöntää Akatemian päävalmentaja Marko Oksanen.

– Sanotaanko nyt kuitenkin näin, että ne suurimmat odotukset kohdistuvat oman joukkueen tekemisiin sekä pelaamisen kehittämiseen aina parempaan päin – jos ja kun se tuottaa hyvän tuloksen, niin tottahan toki sitten pitää olla tyytyväinen.

Titaanijoukkue ei ole julkisesti lähtenyt huutelemaan tavoitteistaan, mutta se on selvä juttu, että kaukaloon astuessaan kotkalaiset pelaavat aina vain ja ainoastaan ottelun voitosta.

– Tulostavoitteita on näin ennakkoon kauhean vaikea ruveta asettamaan, mutta se lienee selvää, että pudotuspelipaikkaa lähdemme hakemaan, sanoo Oksanen.

Sarjatulokkaan on etenkin alkukaudesta varsin viisasta pitää matalaa profiilia, eikä heti yrittää kiekua kukkona tunkiolla. Samaa mieltä on myös titaaniluotsi Oksanen, joka pääsee vastustajien päänmenoksi pyörittämään peleissä laajaa pelaajarinkiä.

– Olemme ehdottomasti haastajan asemassa sarjakauteen lähdettäessä, kertoo Oksanen siirtäen samalla paineita muiden joukkueiden harteille.

– Tulemme sarjapeleissä kierrättämään paljon pelaajia pitkin kautta ja se tulee ehdottomasti olemaan yksi meidän vahvuuksistamme.

Kapteenin näyttämän esimerkin voimalla tulta päin!

Titaanit Akatemia julkisti tiistaina kapteenistonsa alkavalle kiekkokaudelle. Titaanimiehistön kippariksi valittiin 26-vuotias Joni Jokila, jolla johtajaominaisuudet ovat verissä siviilipuolella armeijan kapiaisena toimimisen myötä.

Päävalmentaja Marko Oksasella oli mielessä varsin selkeät perusteet sille, miksi hän halusi kahdeksannen kautensa punanutussa aloittavan Jokilan joukkojaan johtamaan.

– Kapteenin pitää olla esimerkki kaikella toiminnallaan ja Jokila on ehdottomasti sitä niin jäällä kuin pukukopissakin, Oksanen selventää.

– ”Jogilla” on myös pitkä titaanitausta ja hän tuntee systeemit täällä kuin omat taskunsa, joten emme mielestäni paljon parempaa vaihtoehtoa olisi voineet kapteeniksi nimetä.

Aseenkantajikseen nimettyjen Markus Laakson ja Roope Eerolan sekä muun kotkalaismiehistön kanssa uusi titaanikapteeni tulee vuorenvarmasti esittämään erittäin viihdyttävää jääkiekkoa.

– Yhdyn kapteeni Jokilan eilen medialle antamaan näkemykseen – joukkue tulee alkavalla kaudella tarjoamaan katsojille vauhdikasta ja fyysistä jääkiekkoa eli perinteistä titaanikiekkoa, Oksanen myhäilee.

– Nuoret pelaajat pelaavat yleensä juurikin sellaista kiekkoa. Vauhtia on paljon ja yritetään nyt myös saada se ajatus pysymään touhussa mukana.

Perjantai 12. syyskuuta tulee olemaan se päivä, jolloin voitonnälkää uhkuva titaaniryhmä pääsee purkamaan energiaansa Ilona Areenan peilikirkkaalle jäälle.

Vastustajaksi kello 19:00 alkavaan kamppailuun saapuva nastolalaispumppu NASKI tarjoaa varmasti omat mausteensa maukkaana porisevaan keitokseen.

Myös pääpiiskuri Oksasella on heittää joukkoon yksi erityisesti katsojia koskeva kannustin, jonka myötä sarja-avausta saati muitakaan tulevia otteluita ei missään nimessä kannata jättää väliin:

– Vaihtoaitiot on kesän aikana käännetty kaukalon toiselle puolelle, joten jo sen ansiosta kannattaa tulla katsomaan mitä pelaajat ja etenkin me joukkueiden taustahenkilöt siellä pelien aikana oikein touhuamme!