Ei helppo, mutta erittäin arvokas voitto

9.3.2014

Titaanit Akatemia käänsi Viikinkien vastarinnan lopulta komeaksi kotivoitoksi.

Titaanit Akatemian meno ei hyydy. Punanutut mankeloivat tällä kertaa vieraisilla käyneen Viikingit, vaikkei kyseinen toimenpide kovin helposti onnistunutkaan. Kotkalaiset jaksoivat pelata vieraitaan kovemmalla asenteella täydet 60 minuuttia, jonka myötä Ilona Areenan valotaululla killuivat päätössummerin soimisen jälkeen paljon puhuvat lukemat 8-3 (3-1, 1-1, 4-1).

Titaanit Akatemia – Viikingit 8-3 (3-1, 1-1, 4-1)

09:51 1-0 Joel Helle (Roope Eerola, Kalle Kolehmainen) YV
11:03 2-0 Jyri Seppinen (Tomi Inkinen)
12:25 2-1 Joni Häppölä (Toni Vesterinen, Jami Häppölä)
19:44 3-1 Jani Vilkas (Antti Kutvonen, Jyri Seppinen)
32:48 3-2 Henri Öörni (Jaakko Kilpelä, Ked Iamsa-Ard)

Viikingit 12 x 2min + 1 x 10min= 34min

Kuluneen viikon aikana omaa pelaamistaan entistä parempaan suuntaan hionut sarjajohtaja Titaanit Akatemia ja vieraaksi saapunut, ex-titaanihyökkääjä, Ked Iamsa-Ardin johtama Viikingit esittivät Ilona Areenalle sunnuntaina saapuneille 340 katsojalle varsin värikkään kamppailun.

Akatemia oli ensimmäistä kymppiä lukuun ottamatta niskan päällä, mutta ilman taistelua helsinkiläiset eivät todellakaan pisteistä luopuneet. Punanutut saivatkin tehdä jälleen täyden päivätyön, jotta joukkueen voittoputki Eteläisen alueen karsintasarjassa kasvoi yhdellä pykälällä – kolmen ottelun mittaiseksi.

– Olipahan monivaiheinen peli, joka sisälsi paljon tapahtumia, päivitteli Titaanit Akatemian päävalmentaja Marko Oksanen.

– Emme päässeet omilla vahvuuksillamme aivan alusta asti peliin kiinni, mutta toisaalta tämä oli 60 minuutin peli.

Punanutut tosiaan tuhrasivat ottelun alun pariin tyhmään rangaistukseen antaen näin vierailleen avaimet käteen pelin haltuun ottamiseen. Viikingit ei kuitenkaan onnistunut miesylivoimillaan ohittamaan vahvasti kotkalaisveräjällä esiintynyttä Niilo Pussista ja jälleen kerran vanha hokiviisaus kävi toteen.

”Kun et itse tee omista paikoistasi maalia, niin kaveri kyllä tekee omistaan” – Titaanien ensimmäinen ylivoimapeli toi heti halutun tuloksen, kun nopean kiekonsiirtelyn jälkeen paikka pelattiin Joel Helteelle, joka ujutti kumimuikun Viikingit-vahti Ilja Apasovin puikoista häkkiin.

Helteen 1-0-osuma vapautti selkeästi isäntien pelaamista ja vain 72 sekuntia myöhemmin jylisi maalitorvi jälleen kotiyleisön riemuitessa mukana, sillä Jyri Seppinen onnistui pudottamaan gorillan niskastaan ja siirtämään Akatemian jo kahden maalin karkumatkalle.

Nopeaan tahtiin syntyneet osumat toivat selkeästi hienoisen hyvänolontunteen kotijoukkueen nuttuun ja nöyryyden unohduttua pieneksi hetkeksi, iski Viikingit heti itsensä mukaan peliin.

Joni Häppölä uiskenteli huomaamatta titaanipuolustajien taakse, tarkka syöttö ja mies läpi – tuloksena komeat veivit sekä vieraiden 2-1-kavennusosuma.

Titaanivalmennus joutuikin tässä kohtaa kovasanaisesti muistuttamaan pelaajistoaan nöyryyden merkityksestä ja tepsi, sillä Viikingit pysyi loppuerän kiltisti lestissään.

Punanutut sen sijaan pääsivät iskemään todella maukkaan ”pukukoppimaalin” vain 16 sekuntia ennen summerin pärähdystä.

Ylivoimahyökkäykseen keskialueen syötönkatkon seurauksena sännänneet Jani Vilkas, Antti Kutvonen ja Jyri Seppinen siirtelivät pelivälinettä keskenään näyttävästi päättäen iskunsa Vilkkaan täysin tyhjiin upottamaan 3-1-maaliin.

Kahden maalin karkumatka ei tuntunut taaskaan sopivan yhtään Akatemian pirtaan, sillä erätauolla yhdessä sovittu pelitaktiikka suli toisessa erässä aivan täysin. Kotkalaiset eivät liikkuneet riittävästi ja sen myötä aktiivinen karvauspelaaminen oli tämän tästä vaiheessa.

Viikingit saikin täysin rauhassa rakennella hyökkäyksiään, kun taas kotijoukkue tuskaili oman saamattomuutensa kanssa.

Edes vieraiden ajassa 32:48 tullut 3-2-kavennus ei tuntunut herättävän uinuvaa titaanimiehistöä ruususen unestaan ja lähellä kävi, etteikö Viikingit olisi tullut vielä toisen erän aikana tasalukemiin.

Heikko erä sai lopulta mukavan päätöksen – Titaanit onnistui jälleen iskemään ”pukukoppiosuman”, josta vastasi duo Roope EerolaJoni Jokila.

Hyökkäyspään aloitusvoiton ovelasti eteenpäin tökkäissyt Eerola pujahti ohi vastapuolen keskusmiehen ja siirsi vulkaanisen kuminpalasen sivulle, josta Jokila jatkoi yhdellä kosketuksella limpun uuniin ja punanutut kahden maalin taukojohtoon.

Työnteko kannatti

Jokilan 4-2-maali unohtui päätöserän alussa nopeasti, sillä Viikingit tuli taas kerran ”iholle” Jami Häppölän onnistuessa siirtämään limpun titaaniuuniin ohi voimattoman Niilo Pussisen.

Tähän vieraiden ilonaiheet kuitenkin lopulta jäivät, sillä Akatemia ei suostunut enää lisää siimaa helsinkiläisille antamaan ja vastavuoroisesti isäntien koneiden alkaessa kunnolla jyllätä, putosi Viikingit tylysti sivustaseuraajan rooliin.

Titaanit jaksoi paiskia hommia sekä pistää luistinta toisen eteen selvästi vieraitaan rivakammin ja mitä pidemmälle mentiin, sen selkeämmäksi kävi kotijoukkueen paremmuus kaukalossa.

Ensimmäisen kovan iskun Viikinkien voittohaaveille löi Eppu Oksanen, joka pääsi liruttamaan Juuso Löppösen hieman onnekkaankin poikkisyötön Ilja Apasovin ulottumattomiin.

Kirjurin muste ei ehtinyt kunnolla edes kuivua, kun Akatemia iski uudelleen ja jälleen asialla oli troikka Oksanen. Tällä kertaa ketjun keskusmies petasi tekopaikan Juho Paavolalle, jonka suoraan syötöstä ampuma terävä jäänuoliainen yllätti viikkarivahdin täydellisesti rusauttaen lopullisesti vieraiden selkärangan poikki.

Sen myötä viimeisen reilun vitosen aikana syntyneet Markus Salmisen ja Roope Eerolan lisäosumat olivatkin pelkkää kosmetiikkaa ottelun lopputuloksen kannalta.

– Kolmannessa erässä saimme vihdoin omat vahvuutemme kunnolla esiin. Liikuimme paljon sekä iskimme vastustajan kiekolliseen pelaajaan kovaa kiinni ja se sekoitti heidän pelinrakentelunsa aivan täysin, totesi titaanipiiskuri Marko Oksanen.

– Jaksoimme tehdä töitä ja uskoa siihen, että peli kääntyy meille – se toi sitten ansaitun palkinnon.

Kun peli oli selvä, nähtiin vielä yksi ”välienselvittely”, sillä jo kolmannen erän alussa maalineduskahakan jälkimainingeissa keskenään vääntäneet Akatemian Paavo Viinikainen ja Viikinkien Tommi Hokkanen ottivat uusinnan, joka meni kaikin tuomariäänin kotkalaismörssärin nimiin.

Viinikainen katseli hetken aikaa Hokkasen yli-innokasta heilumista, jonka jälkeen titaanipuolustaja lähetti vasurilla yhden terävän ”moukarin” helsinkiläishyökkääjän leukaan suistaen tämän komeasti jään pintaan.

Tuomarit palkitsivat pukarit 2+10 minuutin rangaistuksilla ja yleisö puolestaan Viinikaisen raikuvilla suosionosoituksilla.

Kahinan jälkeinen, jäljelle jäänyt, peliaika saatiinkin sitten pelata sopuisasti loppuun, jonka myötä 8-3-lukemiin päättynyt taisto kasvatti punanuttujen pistesaldo jo yhdeksään.

Kyseinen pistemäärä merkitsee käytännössä sitä, että yksikin voitto vielä lisää ja Kotkassa saadaan juhlia sarjanousua.

– Olemme pelanneet itsellemme todella hyvät asemat, mutta tarvitsemme vielä viimeisen sinetin ja sitä me lähdemme keskiviikkona Kuusaalta hakemaan, viittasi Oksanen jo tulevaan KooKoo-65-koitokseen.

– Nöyryyden pitää edelleen säilyä – tässä kohtaa ei todellakaan ole vielä aihetta paukutella henkseleitä tai avata yhtäkään palttoonnappia.

Titaaniluotsilta herui myös kehuja sunnuntaisen vastustajan suuntaan – Viikingit pisti Akatemian tekemään oikeasti töitä voiton eteen.

– Tiesimme ennakkoon, että nyt on vastassa aiempaa liikkuvampi joukkue ja näinhän se juurikin oli, Oksanen kommentoi.

– Rehti hatunnosto Viikingeille, sillä he repivät ja raastoivat sen minkä pystyivät pakottaen näin meidät tekemään kunnolla töitä pinnojen eteen.

– Nämä eivät missään nimessä olleet helpot pisteet, mutta arvokkaat ne kyllä olivat, kotkalaiskäskyttäjä myönsi.

Keskiviikkoilta on Oksaselle paikallisvastus KooKoo-65:sen kohtaamisen lisäksi muutenkin varsin mieluisa tapahtuma, sillä onhan vastapuolen vaihtopenkin takana miehen monivuotinen ”kiistakumppani” – Ari Lakimo.

– Tuttu kaverihan siellä vastassa on ja sehän tuo vain oman lisäjännitteensä peliin, kun pääsemme Arin kanssa jälleen toisemme valmennuspuolella kohtaamaan, Oksanen naurahti.

– Hienoa päästä jälleen muutaman vuoden tauon jälkeen iskemään yhteen!

Titaanit Akatemia – Viikingit-ottelun kuvakavalkadi katsottavissa Pekka Vainion pelikuvat-sivustolta.

Titaanit Akatemian taistelu Eteläisen alueen II-divisioonan karsintasarjassa jatkuu ensi keskiviikkona (12.3.), kun punanutut vierailevat matkaavat KooKoo-65:sen vieraaksi Kuusankosken jäähallissa kello 18:30 alkavaan otteluun.