Aivan täysi pannukakku

22.1.2014

Titaanit Akatemian ja Piranha'sin välinen neljäs Kotkan herruustaisto oli pelilliseltä tasoltaan aivan täysi pannukakku.
Titaanit Akatemian ja Piranha'sin välinen neljäs Kotkan herruustaisto oli pelilliseltä tasoltaan aivan täysi pannukakku.

Kauden neljäs Kotkan sisäinen herruustaisto toi Titaanit Akatemian tilille neljännen voiton Piranha’sista maalein 4-3 (3-1, 1-1, 0-1), mutta tapa, jolla kolme pistettä punanuttujen plakkariin löpsähtivät, ei ollut juuri mistään kotoisin. Keskiviikkoiltana Ilona Areenalla mitellyssä kamppailussa Akatemian avittivat voittoon vajaan 20 minuutin kohtalainen pelaaminen sekä maalivahti Eero Vilkkaan terävä torjuntatyöskentely.

Titaanit Akatemia – Piranha’s 4-3 (3-1, 1-1, 0-1)

07:13 0-1 Pauli Piippo (Janne Valerius) YV
10:30 1-1 Tomi Inkinen (Antti Kutvonen, Raine Räisänen) YV
15:56 2-1 Raine Räisänen (Antti Kutvonen) YV
19:23 3-1 Jyri Seppinen (Ville Valli)
29:49 4-1 Paavo Viinikainen (Joel Helle, Tomi Salovaara) VoM

32:32 4-2 Antti Kallioinen
49:27 4-3 Harri Niemi (Janne Valerius, Pauli Piippo)

Maalivahdit:

Titaanit Akatemia – Eero Vilkas 10+5+11= 26 torjuntaa
Piranha’s – Jasu Raja 17+0+0= 17 torjuntaa (vaihto 20:00 / 3-1)
Piranha’s – Paavo Mäkelä 0+16+16= 32 torjuntaa (pois 59:22-60:00)

Jäähyt:

Titaanit Akatemia 5 x 2min= 10min
Piranha’s 6 x 2min= 12min

Jääkiekko on siitä metka peli, että jos pelaat puolivillaisesti vähän sinnepäin, etkä ole täysillä tehoilla saati asenteella kaukalossa liikkeellä, tulee pelaamisesta yleensä todella vaikeaa.

Titaanit Akatemian pelaaminen oli juurikin edellä mainittua selviytymistaistelua lähes täydet 60 minuuttia ja vaikkei paikallisvastus Piranha’skaan aivan parhaimmillaan ollut, meinasi punanutuille siitä huolimatta käydä jälleen kylmät Kymi-Saimaan alueen III-divisioonan jatkosarjakamppailussa.

Neljällä täydellä hyökkäysvitjalla ja kolmella pakkiparilla kauden neljänteen Kotkan sisäiseen herruustaistoon lähteneen Akatemian olisi pitänyt kaiken järjen mukaan luistella Piranha’silta jalat alta.

Näin ei kuitenkaan käynyt, sillä titaanimiehistön asenne ja yritys eivät todellakaan olleet vaaditulla tasolla, jonka myötä pelistä tuli juurikin kokeneen kalaparven haluamaa kävelyä sekä neppailua.

– Sanotaanko nyt näin, että jos viime viikonloppuna meille tuli tappion myötä tuloksellinen pohjakosketus, niin tänään oli vuorossa sitten pelillinen pohjakosketus, puhisi Titaanit Akatemian päävalmentaja Marko Oksanen tyytymättömänä.

– Kyllä tämäniltainen oli näistä tällä kaudella neljästä pelatusta paikalliskamppailusta pelillisesti ehdottomasti huonoin esitys – kummaltakin joukkueelta.

Oksanen nimenomaan painotti ennen peliä joukkueen kanssa käymässään palaverissa sitä, että jalat on laitettava liikkeelle ja jokaisen pelaajan on tehtävä töitä, jotta Piranha’s jää taistossa kakkoseksi.

Nämä ohjeet olivat kuitenkin kaikuneet ilmeisen kuuroille korville, sillä punanutut osoittaneet ensimmäisen kympin aikana juuri minkäänlaista merkkiä siitä, että pelaaminen olisi kiinnostanut edes vähää alusta.

Kotijoukkueen herääminen tapahtuikin vasta Piranha’sin Pauli Piipon ylivoimalla taiteileman 0-1-osuman jälkeen, sillä seuraavat vajaat 20 minuuttia peli oli selvästi Akatemian hallussa.

Hallinta tuotti myös tulosta, kun Tomi Inkinen sekä Raine Räisänen ampuivat pakkopelien jälkeen punanuttujen kaksi ensimmäistä maalia ja Jyri Seppinen viimeisteli isäntien vahvan erän lopetuksen niittaamalla kumimuikun Jasu Rajan vartioimaan Piranha’s-nuottaan 37 sekuntia ennen ensimmäistä erätaukoa.

Kolme takaiskua riitti lopulta Rajalle, sillä toisen erän alkajaisiksi kalaparven maalille luisteli Paavo Mäkelä, joka ei enää ottelun aikana antanut Akatemialle kuin yhden lisäosuman Paavo Viinikaisen päästyä komean pyörityksen päätteeksi lyömään Joel Helteen nappipassista pelivälineen verkkoon digitaalien pysähtyessä aikaan 29:49.

Viinikaisen 4-1-maali olikin lopulta yksi ottelun käännekohdista – Akatemian pelaaminen ja sovittujen asioiden noudattaminen loppui kuin seinään, kun taas Piranha’s alkoi pikkuhiljaa saada omaan pelaamiseensa edes jonkinlaista järkeä sekä luotua täten painetta kohti titaanimaalia vartioinutta Eero Vilkasta.

Lisää virtaa vieraiden akkuihin latasi hetki Viinikaisen osuman jälkeen maalirautojen väliin osunut Antti Kallioinen, jonka osumaan hieman kyseenalaisen esityön teki kokenut kehäkettu Mikko Kiviranta estämällä juuri sopivanlaisesti päätykiekkoa pelaamaan mennyttä Vilkasta ehtimästä takaisin maalinsa suulle.

Punanutuille meinasi käydä kylmät

Siinä missä Piranha’s yritti sen minkä pystyi, lepsuili Titaanit Akatemia melkein jokaisen kentällisensä voimin, eikä kotijoukkueen pelaamisesta tullut tämän myötä yhtikäs mitään.

Oikeastaan ainoa ketju, joka sai edes jokseenkin säädyllisiä kuvioita aikaan, oli A-nuorista mukaan nostettu Helle–Jonne PorasmaaTomi Salovaara, jotka jaksoivat paiskia töitä hyvällä asenteella.

Lisämaaleihin kolmikon yritys ei kuitenkaan yltänyt, mutta päävalmentaja Oksasen kehut sillä kyllä pelin jälkeen sai.

– Porasmaan johtama nuorisoketju pystyi edes jonkinlaiseen suoritustasoon, mutta muiden osalta tuntui siltä, etteivät he olleet edes oikeassa pelissä, titaanipiiskuri tokaisi.

Muiden titaanipelaajien nukkuessa ruususen unta ja keskittyessä lähinnä vain pelailuun, otti Piranha’s taiston näennäisesti haltuunsa.

Kalaparvi pääsikin Akatemian kiekonmenetysten ja heikon pelaamisen seurauksena ahdistelemaan titaanivahti Eero Vilkasta, joka piti välillä yksinään joukkuettaan voitonsyrjässä kiinni.

Titaanipiiskuri Marko Oksanen näkikin selvän syyn sille, miksi Akatemian peliesitys oli keskiviikkoiltana lähes ala-arvoinen.

– Pelaamisemme oli tänään älyttömän kuritonta, Oksanen selvensi.

– Siinä vaiheessa jos emme noudata sovittua pelitapaa, niin se näyttää juuri tuollaiselta – jokainen pelaa peliä miten itse parhaaksi näkee ja joukkuelajissa se homma ei vain toimi niin.

Maalivahti Vilkkaan käydessä urhoollisesti omaa ”yhden miehen sotaa” maalinsa suulla, sai Piranha’s lopulta luotua sen verran hyvän tekopaikan Harri Niemelle, ettei tämä voinut erehtyä ja yhtäkkiä kalaparvi oli enää maalin päässä isännistään.

4-3-kavennuksen jälkeiset reilut 10 peliminuuttia olivatkin lähinnä sitä, että Akatemia pyrki kuluttamaan aikaa kellosta pois minkä pystyi ja Piranha’s taas yritti keinolla millä hyvänsä saada pelin tasoihin.

Paras paikka vieraille siunautui 38 sekuntia ennen kamppailun päätöstä, kun Tomi Salovaara kampitti itsensä rangaistujen aitioon.

Piranha’s pitikin tässä kohtaa aikalisänsä vetämällä samalla maalivahti Paavo Mäkelän vaihtoaitioon, mutta edes kahden miehen ylivoima ei tuottanut tulosta ja näin ollen Titaanit Akatemia pelastautui kuin koira veräjästä voittajana jälkipelien maailmaan.

Voitosta ja niiden mukanaan tuomasta kolmesta sarjapisteestä huolimatta punanuttuleirissä ei hirveän suuriin riemunkiljahduksiin ollut aihetta, sillä sen verran heikkoa joukkueen pelillinen anti ottelua seuraamaan tulleille 360 katsojalle tällä kertaa oli.

– Nyt ihan jokaisen on mentävä hetkeksi peilin eteen, jonka jälkeen alamme harjoittelun sekä perusasioiden kautta purkaa tätä pelillistä solmua – ne ovat ainoat keinot saada tekeminen taas omalle tasolle, kommentoi titaaniluotsi Oksanen.

– Tästä ei ole kuin yksi suunta ja se on ylöspäin!

Niin ja löysihän punanuttupurren ohjaaja myös jotain positiivista tämänkin illan kamppailusta.

– Tuloksellisestihan emme ole mitään menettäneet ja voittopelihän tämäkin oli, mutta se olikin sitten illan ainoa positiivinen anti, Oksanen sanaili.

– Se hyvä puoli tässä on, että maaliskuun lopulla kukaan ei enää muista miten ne pisteet tästäkin pelistä lopulta tulivat.

Titaanit Akatemia – Piranha’s-ottelun kuvakavalkadi katsottavissa Pekka Vainion pelikuvat-sivustolta.

Titaanit Akatemian taistelu Kymi-Saimaan alueen III-divisioonan jatkosarjassa jatkuu ylihuomenna perjantaina (24.1.), kun punanutut matkaavat Ketterä/SiU:n vieraaksi Rautjärven luonnonjääkaukalossa kello 18:30 alkaen miteltävään ”talviklassikko”-koitokseen.