Muik Hockey mursi Titaanien kotitaian

21.10.2023

Titaanien ja Muik Hockey välisestä Suomi-sarjan kärkikamppailusta ei totisesti väriä, räiskettä saati tunnelmaa puuttunut.
Titaanien ja Muik Hockey välisestä Suomi-sarjan kärkikamppailusta ei totisesti väriä, räiskettä saati tunnelmaa puuttunut.

Vaasan Koulunäkki Areella lauantai-iltana mitelty Suomi-sarjan runkosarjakamppailu oli selkeästi laadukkain kiekkomatsi, joka Kotkassa on kuluvan syksyn aikana pelattu. Kaukalossa toisistaan mittaa ottaneet Titaanit ja Muik Hockey väänsivät nimittäin kumpainenkin alusta aina lopulta jatkoajalla syntyneeseen 2-3 (0-1, 1-1, 1-0, 0-1) –ratkaisumaaliin saakka niin suurella sydämellä sekä tarmolla, että heikkopäisempää katsojaa saattoi jo jossain kohtaa hirvittää ”pudotuspelityyppisen” lätkämatsin seuraaminen.

Titaanit – Muik Hockey 2-3 ja (0-1, 1-1, 1-0, 0-1)

11:22 0-1 Tobias Åkerman (Christoffer Seppelin, Joel Portin) YV
22:16 1-1 Santeri Salminen (Miika Herrala) YV
26:30 1-2 Juho Arminen (Joel Portin, Felix Nyfors)
43:50 2-2 Aleksi Kettunen (Miika Herrala, Leevi Laine) YV
63:51 2-3 Tobias Åkerman (Linus Vesterlund) VoM

Maalivahdit:

Titaanit – Niko Tammi 6+10+5+3= 24 torjuntaa
Muik Hockey – Patrik Koivisto 7+8+13+2= 30 torjuntaa

Jäähyt:

Titaanit 9 x 2min= 18min
Muik Hockey 5 x 2min + 1 x 5min + 1 x 20min= 35min

Kotkassa mitelty Suomi-sarjan ehta kärkikamppailu oli eittämättä nimensä veroinen kiekkonäytös, joka tuskin jätti ulkoilman kuulaudesta saati kirpeydestä huolimatta yhtikäs ketään Vaasan Koulunäkki Areenan lehtereille lauantai-iltana saapunutta katsojaa kylmäksi.

Kotijoukkueena kaukalossa esiintynyt Titaanit ja vieraaksi saapunut Muik Hockey, kun pistivät pystyyn sellaisen ”kiekkosodan”, jottei paremmasta väliä sekä saivat lopulta vasta jatkoajalla selvyyden keskinäiseen paremmuuteensa, uusikaarlepyyläispuolustaja Tobias Åkermanin ajassa 63:51 taidokkaasti pelihousujen lahkeella ohjaaman 2-3-äkkikuolemaosuman myötä.

– Tämä oli mielestäni paras jääkiekko-ottelu, mitä me olemme tähän mennessä kyenneet kotikaukalossamme esittämään – pelin vaade oli tänään äärimmäisen kova, totesi Titaanien päävalmentaja Max Walther ylpeyttä ääneessään.

Ottelu itsessään muistuttikin hyvin pitkälti niitä ”kevään kivikovia karkeloita” eli pudotuspelejä. Kumpikaan osapuoli ei nimittäin suostunut oikeastaan missään vaiheessa antamaan toiselle tuumaakaan periksi, vaan aivan kaikki jätettiin kaukaloon, mitä suinkin vain oli jätettävissä.

Sen myötä myös Åkermanin pelin lopullisesti ratkaissut täysosumakaan ei päässyt yllättämään, sillä juuri tuolla tavoinhan ne tiukkaakin tiukemmat ja jännittävät pleijarimatsitkin tuppaavat aina päättymään.

– Peli oli kaikkinensa todella tasaista vääntöä ja ratkesi lopulta kaverin eduksi perinteiseen jatkoaikapomppuun, Walther perkasi tyhjentävästi pelin kokonaiskuvan.

Titaanileirissä ei luonnollisesti kiljahdeltu riemusta taiston tauottua vieraiden juhliin, muttei myöskään työnnetty päätä syvälle pensaikkoon, vaikka tappio mieltä rotan lailla söikin.

– Olen tappiosta huolimatta todella tyytyväinen joukkueeni pelaamiseen ja peli-ilmeeseen, titaanipiiskuri Walther alleviivasi.

– Yksi piste tästä illasta ei kuitenkaan tyydytä, joskin enemmän silti harmittaa jätkien sekä kannattajiemme puolesta – tuollaisella peliesityksellä ja -asenteella meidän olisi pitänyt pystyä kotivoitto ottamaan.

Jos oli illan gladiaattoreiden vääntö rehtiä ja kovaa läpi kamppailun, aivan samalle tasolle ei se kolmas joukkue eli tuomaristo päävislarinsa Atte Alastalon johdolla kuitenkaan yltänyt.

Pelkistetysti kahdessa ensimmäisessä erässä pelaajia lähti hipaisuista rangaistujen penkille, kun taas kolmannessa erässä ja jatkoajalla vihellettiinkin enää ruumiit sekä katsomoon lentäneet kiekot.

Tasaisen ja tasapuolisen vihellyslinjan puuttuminen luonnollisesti hämmensi molempia joukkueita sekä sai ottelusta aikaiseksi melkoisen erikoistilanneshow’n.

– Tuli tuossa vastustajan valmennuksen kanssa juteltua ottelun päättymisen jälkeen ja kumpikin osapuoli oli sitä mieltä, että tämä peli olisi ollut mukavaa ratkoa 5-5-pelissä, eikä nähdynlaisessa erikoistilannerallissa, ”Mäkkäri” hymähti.

– Sen mitä tasakentällisin tänään kuitenkin ehdittiin tahkota, toi esiin juurikin niitä pelillisiä asioita, joita olemme viime aikoina harjoituksissa jumpanneet ja se lämmittää luonnollisesti mieltä.

”Asioita pitää aina pystyä tarkastelemaan isommassa kuvassa”

Titaanit tuli pelin alkuun kovaa ja isännän elkein, sillä oli kyseessä Vaasan Koulunäkki Areenalla mitelty punanuttujen kotiottelu, jossa vieraat eivät pöydille hypi.

Harmi vain, ettei päätuomari Atte Alastalo vakuuttunut avauserässä kotkalaispelaajien peliotteiden puhtaudesta, vaan passitti ylikorostuneen pikkutarkan linjansa myötä tasaisen tappavalla tahdilla punanuttuja jäähyaitioon, vaikeuttaen näin osin aiheesta ja osin myös aiheetta Titaanien pelaamista ensimmäisen kaksikymppisen aikana.

– En koe, että meillä meni lataus alussa yli, vaikka peräti neljä rangaistusta ensimmäiseen erään otimmekin, tuumasi Titaanien päävalmentaja Max Walther.

– Se on kuitenkin selvää, että meidän pitää silti katsoa peiliin, sillä olimme ehkä kuitenkin hivenen kurittomia, eivätkä ne kaikki saamamme jäähyt suinkaan olleet tuulesta temmattuja.

Titaanien teutaroitua rangaistusvaikeuksissa, kykeni aikaisesta aamuherätyksestä ja pitkästä bussimatkasta vireänä ollut Muik Hockey ottamaan pelin haltuunsa sekä ahdistelemaan tämän tästä kotkalaisrysää tukkinutta Niko Tammea.

Yksi uusikaarlepyyläisten monista yrityksistä tuotti myös tuloksen, kun kulmapelissä oman vastustajansa kaksinkamppailussa voittanut Tobias Åkerman nousi röyhkeästi kiekko lavassaan luukulle ja räppäsi oman laukauksensa riparikiekon voimalla kotijoukkueen nuottaan.

Punanutut onnistui tasoittamaan pelin toisen erän alussa ja niin ikään miesylivoimalla Santeri Salmisen taidokkaan yksilösuorituksen ansiosta. Tilanteessa taitava titaanisentteri käveli siniviivan tuntumasta kaksikin vihulaista harhautellen sektoriin ja piiskasi sen jälkeen pelivälineen ranteella Muik Hockey-häkkäri Patrik Koiviston ulottumattomiin.

Kotkalaisten ilo 1-1-tasoituksesta kesti kuitenkin vain rapiat neljä minuuttia, sillä vieraat onnistuivat jälleen hankkiutumaan johtoasemaan, isokokoisen laitahyökkääjä Juho Armisen päästyä täysin vapaasti leikkaamaan kovalla vauhdilla poikittain hyökkäysalueella ja ammuttua telkän voimalla pönttöön ohi voimattoman titaanivahti Tammen.

Armisen 1-2-osuman jälkeen alkoikin sitten taas oikein kunnon molemminpuolinen rangaistusralli, joka pilkkoi pelin hyvän intensiteetin sekä kamppailuhengen kutakuinkin atomeiksi, kun pelaajille oli jälleen jokseenkin epäselvää mitä kaukalossa sai ja ei saanut tehdä.

Titaanien taholla epävakaa vihellyslinja työnnettiin toisella erätauolla taka-alalle, sillä sen ei tahdottu vaikuttavan takaa-ajoon kolmannessa erässä.

– Kävimme toisella erätauolla joukkueen kanssa asioita läpi ja totesimme yhteen ääneen, että nyt ei todellakaan säästellä yhtikäs mitään, vaan lyödään aivan kaikki mahdollinen askiin, mitä lyötävissä suinkin vain on, selvensi punanuttuluotsi Walther pukuhuoneen uumenissa käytyä neuvonpitoa.

– Sen myötä kolmas erä olikin aika lailla meidän heiniämme, mutta voittoon tarvittu määrä täysosumia jäi kuitenkin puuttumaan ja sitä kautta menetimme lopulta kaksi pistettä vastapuolelle.

Niin... kyllähän Titaanit yhden maalin sai värkättyä jälleen heti erän alkuun, kun Aleksi Kettunen päätti ylivoimakuvion hallittuun kutiin vastustajan alivoimaneliön keskeltä.

Enempäänkin punanutuilla oli totisesti mahdollisuus, sillä selvästi kovasta vääntämisestä voipunut Muik Hockey ei enää aivan samalla tavalla pystynyt vastaamaan kotijoukkueen vimmaiseen yritykseen, vaan jäi vääntämisessä hienoisesti hopeasijalle.

Se taas poiki tuttuun tapaan rangaistuksia, joista varsinkin Joakim Lindqvistin ajassa 52:01 titaanipuolustaja Jaami Jokisen selästä laitaan taklaamisesta saama 5+20 minuutin penaltti avasi kotkalaisille oivat saumat koko homman pakettiin laittamiseen.

Titaanit otti vielä heti pakkopelituokionsa kärkeen aikalisän, jonka olisi luullut viimeistään teroittavan kaukaloon ratkaisua hakemaan astuville punanuttusotureille ne keinot, joilla ylivoimamaalin teko onnistuu.

Noh, eihän se sitten kuitenkaan ihan tuubiin mennyt, sillä kotkalaisten tyytyessä lähinnä kiekon kauniiseen siirtelyyn pelaajalta toiselle ja harvakseltaan laukausten virittelyyn, röyhi Muik Hockey maalivahtinsa Patrik Koiviston johdolla sekunti toisensa perään alivoima-ajan pois hallin digitaaleista.

– Minun täytyy ottaa se [epäonnistuminen] omaan piikkiini, sillä en aikalisänkään aikana halunnut lähteä muuttamaan mitään ylivoimapelaamisessamme, nosti ”Mäkkäri” käden ylös virheen merkiksi.

– Pakkopelaamisemme meni liialliseksi kiekonsiirtelyksi ja aina vain paremman tekopaikan hakemiseksi, kun aikaa oli niin paljon, joten luonnollisesti meidän pitää jatkossa löytää myös ylivoimaamme se tietynlainen tylyys sekä pelata sitä pelitapamme mukaisesti aktiivisesti ja suoraviivaisesti.

Titaanien sössittyä hyvin pitkälti omaan saamattomuuteensakin oivallisen ratkaisupaikan, oli edessä muutaman minuutin mittainen hengenvetotauko sekä aina yhtä arvaamaton kolmella kolmea vastaan pelattava jatkoaikaviisiminuuttinen.

– Totta kai se ylivoiman hassaus harmittaa, sillä maalin tai kaksi siinä vitosen aikana lyömällä, olisimme hyvin suurella todennäköisyydellä pelin myös normaalin peliajan puitteissa voittaneet, Walther mietiskeli.

– Vaikkei meidän pakkopelimme ollutkaan mitään kovin kaksista, en halua missään nimessä ottaa mitään pois Muik Hockeyn alivoimalta – he pelasivat erittäin kurinalaisesti ja taistelivat hurjalla raivolla minuutit pois kellosta.

Ottelun lopullinen ratkaisu nähtiinkin sitten lopulta jatkoajalla, kun vuoron perään tilaisuuksia ”hawaiji-tyyliin” päästä päähän aaltoilleen pelaamisen tuoksinassa hassailleista joukkueista Muik Hockey kykeni ensimmäisenä asettelemaan askelmerkkinsä oikeaan asentoon.

Titaanipelaajan hukattua hetkellisesti oman miehensä, pääsi jo avauserässä maaliverkkoa Niko Tammen selän takana heiluttanut Tobias Åkerman hiipimään kotkalaisveskarin eteen sekä ohjaamaan housunpuntillaan Linus Vesterlundin viivavedon verkkoon.

Åkermanin illan toinen kihaus käynnistykin sen myötä uusikaarlepyyläisten riehakkaat voitonjuhlat, kun taas Titaanien taholla oli katkeran kalkin pureskelun ohella pienimuotoisen analyysin paikka.

– Asioita pitää aina pystyä tarkastelemaan isommassa kuvassa, kotkalaiskäskyttäjä aloitti ja jatkoi samaan hengenvetoon:

– Nämä ovat juuri sellaisia paikkoja, kun itse kunkin pitää olla riittävän kypsä ja katsoa tuloksen taakse sekä analysoida mitä ottelun aikana oikein tapahtui.

Vaikka Titaanit kärkikamppailussa lopulta kirvelevän 2-3-jatkoaikatappion kärsikin, ovat punanutut edelleen erittäin hyvissä asemissa kamppailussa paikoista Suomi-sarjan ylempään jatkosarjaan sekä pudotuspeleihin.

Muik Hockey-taiston antoi myös entisestään lisää uskoa kotkalaisille siitä, että joukkueen kyvyt riittävät kuluvan kauden Suomi-sarjassa vallan mainiosti kärkisijoituksista taisteluun siinä missä ihan minkä muun tahansa vihulaisenkin.

– Ollaan nöyriä ja tehdään hommia – sillä tavoin pystymme aivan varmasti jok’ikisen vastustajan tässä sarjassa haastamaan sekä voittamaan, päätti Walther.

Ottelun maalikooste on katsottavissa Titaanien Youtube-kanavalta.

Ottelun kuvakavalkadi on katsottavissa SchalesPhoto-sivustolta.

Titaanien taistelu Suomi-sarjan runkosarjassa jatkuu tasan viikon päästä lauantaina (28.10.), kun punanutut matkustavat Raaheen, jossa E. Helaakoski Arenalla majaansa pitävä Raahe-Kiekko isännöi kello 18:30 alkavaa koitosta.

Mikäli et lähde kannustamaan Titaaneita vierasvoittoon, voit seurata ottelun tapahtumia joko Leijonat.tv-palvelun tai Suomen Jääkiekkoliiton tulospalvelusivuston kautta.