Pohjois-Pohjanmaa callin’

27.10.2023

Titaanit pääsee tulevana viikonloppuna maistelemaan jälleen maaseutumatkailuherkkua, sillä punanutut vierailevat Pohjois-Pohjanmaalla ja mittelevät voimiaan sekä Raahe-Kiekon että Kalajoen JHT:n kanssa.
Titaanit pääsee tulevana viikonloppuna maistelemaan jälleen maaseutumatkailuherkkua, sillä punanutut vierailevat Pohjois-Pohjanmaalla ja mittelevät voimiaan sekä Raahe-Kiekon että Kalajoen JHT:n kanssa.

Suomi-sarja on siitä varsin metka sarjataso, että sitä harjaavat joukkueet pääsevät kuluttamaan niin istumalihaksiaan kuin myös pääkoppiaan linja-auton kyydissä ympäri suloisen Suomenmaan matkailtaessa. Vajaat kaksi viikkoa takaperin Etelä-Pohjanmaalla pikaisesti käväissyt Titaanit tekee nyt puolestaan hieman pidempikestoisen viikonloppuvierailun Pohjois-Pohjanmaalle, tahkoten siinä sivussa perättäisinä iltoina kaksi kivikovaa kamppailua, joissa vastaan asettuvat aina yhtä visaiset vihulaisyhdistelmät Raahe-Kiekko ja JHT Kalajoki.

Suomi-sarja tunnetaan maailman kovimpana amatöörisarjana ja juuri siitä Titaanien tulevan viikonlopun (28.–29.10.) tuplavieraspelireissussa onkin pohjimmiltaan kyse.

Ei ole nimittäin mikään ihan ”pelkkä pala kakkua” ahertaa alle täysi työviikko vaikkapa satamassa, harjoitella sen lomassa kolmena tai neljänä iltana laadukkaan määrätietoisesti sekä sen lisäksi hypätä lauantaiaamuna kumipyörien päälle matkustamaan viikonlopun aikana rapiat 1200 kilometriä ja pelata vielä kaksi sarjapeliä kovina kotijoukkueina tunnettuja vastustajia vastaan.

Tätä arki kuitenkin Suomi-sarjassa on ja siinä touhussa mukana olevat tiedostavat sen erittäin hyvin, heittäytyen hommaan mukaan suurella intohimolla ja rakkaudesta lajiin –mentaliteetilla.

– Spesiaalireissuhan tässä on taas tuloillaan, kun yön yli olemme tien päällä – pääsemme joukkueena ryhmäytymään, joka tiivistää entisestään rivejämme ja tuo sitä lisää yhteishenkeä kaikkeen tekemiseemme, hymyilee Titaanien päävalmentaja Max Walther miehistönsä Raaheen ja Kalajoelle suuntautuvan sightseeingin alla.

Raahe ja Kalajoki kuuluvat Pohjois-Pohjanmaan maakunnan niin sanottuihin paikkakuntahelmiin, jonka ohella kyseisissä kaupungeissa pitävät majaansa Suomen kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla jo pitkään niin sanottuun ylempään kastiin kuuluneet joukkueet eli Raahe-Kiekko ja JHT, joita ei kovin heppoisilla peliotteilla kotikaukaloissaan horjuteta.

– Meillä on taas kaksi äärimmäisen kovaa vieraspeliä edessä – se on selvää, että meidän pitää pystyä molempina iltoina iskemään parhain esityksemme askiin, mikäli aiomme voitot sekä Raahesta että Kalajoelta mukaamme hakea, Walther alleviivaa.

Viimeksi kaksi viikkoa sitten vastaavanlaisella yön yli-reissulla ollut Titaanit ei saanut itsestään parasta mahdollista irti pitkän linja-autossa istumisen jälkeen Seinäjoella, häviten heikohkoon pelin aloitukseen lopulta koko kamppailun.

Nyt samaa virhettä ei haluta saati aiota punanuttuleirissä toistaa ja sen välttämiseen onkin jo ehditty miettiä jos jonkinlaisia kommervenkkejä.

– Olemme tässä yhteisesti muun valmennus- ja taustaryhmän kanssa vähän tuumanneet, jotta minkälaisia keinoja “bussijalkojen” välttämiseen erityisesti lauantaina käytämme, titaanipiiskuri Walther naurahtaa.

– Eihän se todellakaan mitään rakettitiedettä ole ja pieniä muutoksia varmasti tulee aiempaan, mutta edelleenkin haluan painottaa sitä, että on jokaisen pelaajan oma henkilökohtainen vastuu valmistaa itsensä niin hyvin, että kiekon tippuessa jäähän on valmis pelaamaan sekä kamppailemaan täysillä.

Kuluva suomisarjakausi on osoittanut jälleen sen, että jokaisen sarjaan osallistuva joukkue on kova kotonaan, mutta ne oikeat jyvät erottuvat akanoista vieraspelaamisen saralla.

Mikäli siis aiot keikkua sarjataulukon kärkihaminoissa, on sinun pystyttävä tasaisesti napsimaan voittoja ja pisteitä myös matkapeleistäsi, sillä pelkkä kotiharjaus ei siihen välttämättä riitä.

Titaanien kohdalla vieraspelaamisen jämäköittäminen onkin yksi kotkalaisjoukkueen selkeistä päämääristä, sillä tähän mennessä punanutut ovat kyenneet vain kaksi kuudesta pelaamaastaan vieraskamppailusta.

– Vieraissa pelatuissa peleissä meillä on ollut selkeästi eniten kasvukipuja huonojen pelillisten jaksojen kestämisessä ja nöyryyden säilyttämisessä omassa tekemisessä koko ottelun ajan, ”Mäkkäri” selventää.

– Pyhässä yksinkertaisuudessan meidän pitää jatkossa vain pystyä löytämään ne keinot, joilla selviydymme pois epämukavuusalueeltamme niissä hetkissä, kun on meillä on pelillisesti vaikeata.

– Tottahan toki vieraspelaamisessamme on ollut todella paljon hyvääkin, mutta se ei tietenkään tulosurheilussa riitä, että on aina vain paljon hyviä asioita, sillä nimenomaan se tulos pitää myös pystyä puristamaan irti, punanuttuluotsi Walther alleviivaa.

”Koko touhu lähtee meillä aina liikkeelle työmäärästä”

Tulevan viikonlopun ensimmäinen koetinkivi Titaanien kannalta katsottuna on lauantainen vierailu Raahessa sijaitsevalle E. Helaakoski Areenalle, joka tunnetaan myös paikallisen Raahe-Kiekon kotihallina.

Punanuttujen rekordi Raahessa pelatuissa peleissä ei viimeisten vuosien ajalta ole kovinkaan kaksinen, joten trendi olisi hyvä saada muutettua mitä pikimmiten.

Yksi ehkä hieman jopa kotkalaisia lauantaina avittava tekijä on se, että Timo Elfvingin johtamat ratsumiesjoukot vääntävät perjantaina tuiman taiston Pohjois-Pohjanmaan herruudesta vieraaksi saapuvan JHT:n kanssa, joten kyseinen kahina saattaa ainakin osittain imeä mehuja raahelaisista.

– Se on vähän kaksipiippuinen juttu, toteaa Titaanien päävalmentaja Max Walther vastaukseksi kysymykseen: saako Titaanien etua siitä, että Raahe-Kiekko pelaa edellisiltana, eikä pääse niin sanotusti tuoreena iskemään punanuttujen kimppuun?

– Ottelun alussa Raahe-Kiekko on varmasti edellisillan pelinsä myötä hieman etumatkalla, mutta mitä pidemmälle kamppailu sitten etenee, on meidän pystyttävä käyttämään heidän rasituksensa hyödyksemme.

Eli toisin sanoen siis Titaanien sotasuunnitelmana on pysyä tuloksessa kokoajan kiinni ja luottaa siihen, että kärsivällisyys kantaa haluttua hedelmää viimeistään taiston loppupuolella.

– Alku meidän pitää pystyä hoitamaan kunnialla, olla siihen päälle vielä fiksuja sekä pitkäjänteisiä ja luonnollisesti parantaa pelin edetessä kokoajan omaa tekemistämme, niin eiköhän sillä hyvä lopputulos saada Raahen lauantaisaunassa aikaiseksi.

Raahessa käytävän taiston lisäksi Titaaneilla on myös toinen, ehkäpä vielä hivenen kovempi, pähkinä purtavanaan, sillä sunnuntaina punanutut pääsevät tutustumaan Kalajoen hiekkasärkillä vesi kielellä ja kosto mielessä odottavan JHT:n ”brunssitarjoiluun”.

Pirkonsuon Pyhättö lienee jälleen kerran kotiyleisön ja -joukkueen toimesta viritettynä vierailleen Helvetin esikartano –moodiin, josta ei pelkällä paikalle saapumisella saada muuta kuin paha mieli ja kipeä perslisto.

– JHT on mielestäni yksi tämän sarjan parhaita joukkueita, joka varsinkin kotikaukalossaan on erittäin vaikea kaadettava – kalajokiset ovatkin sen myötä meille eittämättä todella hyvä ja kova haaste ihan miltä kantilta tahansa katsottuna, summaa Walther kollegansa Mirko Frimanin valmentamasta junkkariryhmästä.

Kuten todettua, on JHT:lla kalavelkoja Titaaneille maksettavana, sillä kalajokiset kärsivät Suomi-sarjan alkukierroksilla varmasti kivuliaan tappion Kotkassa maalein 3-1.

Sen jälkeen on tosin jokunen gallona virrannut vettä niin Kymi- kuin Vääräjoessa, joten sitä tikulla silmään, joka vanhoja muistelee. Nyt on edessä taas täysin uusi peli ja mitä vain voi totutusti tapahtua.

– Kotkassa syyskuun lopulla JHT oli aika repaleisella ryhmällä liikenteessä, joten siitä pelistä ei liiemmin kannata enää mitään johtopäätöksiä vedellä, ”Mäkkäri” sanailee.

– Nyt he ovat saaneet rivinsä järjestykseen ja alkaneet napsia perinteiseen tyyliinsä voittoja tililleen, joten ihan jo siinäkin mielessä sunnuntainen taisto on mitä erinomaisin mittari kertomaan, missä me tällä hetkellä menemme ja missä taas tämän sarjan kärki menee.

Se lienee selvää, että millekään pelkälle maisemien katselu-kierrokselle Titaanit ei ole taaskaan lähdössä, vaan tarkoituksena on käydä pelaamassa kaksi laadukasta jääkiekko-ottelua ja poimia niistä kotiintuomisiksi kaikki jaossa olevat kuusi sarjapistettä.

– Emme me edelleenkään aio lähteä muuttamaan oikeastaan yhtikäs mitään omassa pelaamisessamme, kotkalaiskäskyttäjä Walther paaluttaa.

– Koko touhu lähtee meillä aina liikkeelle työmäärästä eli pyrimme jälleen lyömään kumpanakin iltana kaiken mahdollisen tiskiin ja siinä kun onnistumme, uskon vakaasti meidän taistelevan voitosta molemmissa otteluissa!

Titaanit matkustaa lauantaina (28.10.) Raaheen, jossa majaansa E. Helaakoski Areenalla pitävä Raahe-Kiekko isännöi kello 18:30 käyntiin polkaistavaa Suomi-sarjan runkosarjakamppailua.

Sunnuntaina (29.10.) punanutut puolestaan hyökkäävät Kalajoelle ja testaavat Pirkonsuon jäähallissa vieraitaan kestitsevän JHT:n kotivireen kello 16:00 alkaen miteltävässä suomisarjataistossa.