Raahe-Kiekon puolustus Titaanien turma

28.10.2023

Kuten titaanivahti Niko Tammen ilmeestä on havaittavissa, ei punanuttujen lauantainen Raahen vierailu mennyt aivan tuubiin. © Hannu Tilus – https://htphoto.1g.fi/
Kuten titaanivahti Niko Tammen ilmeestä on havaittavissa, ei punanuttujen lauantainen Raahen vierailu mennyt aivan tuubiin. © Hannu Tilus – https://htphoto.1g.fi/

Pannahinen sentään, että voi yksittäinen tappio korventaa mieltä. Varsinkin kun vierasvoitto oli ihan otettavissa mukaan Raahen ”lauantaisaunasta”. Kaikki kunnia siitä huolimatta kotijoukkue Raahe-Kiekolle, joka eittämättä ansaitsi 3-2 (1-0, 2-0, 0-2) –voittonsa ja siitä tililleen löpsähtäneet kolme todella arvokasta suomisarjapistettä tiukan sekä uhrautuvan puolustamisensa seurauksena.

Raahe-Kiekko – Titaanit 3-2 (1-0, 2-0, 0-2)

06:33 1-0 Juho Kangas (Jesse Lyytinen)
22:40 2-0 Erik Naroma (Jiri Keskinen)
39:11 3-0 Kalle Sippala (Jarkko Heikkilä) VoM
45:48 3-1 Leevi Laine (Miika Herrala, Santeri Salminen) YV
56:33 3-2 Valtteri Tamminen (Eetu Vanhamaa, Jaami Jokinen) YV


Maalivahdit:

Raahe-Kiekko – Miska Olander 14+16+13= 43 torjuntaa
Titaanit – Niko Tammi 9+14+6= 29 torjuntaa (poissa 59:20-60:00)

Jäähyt:

Raahe-Kiekko 4 x 2min= 8min
Titaanit 3 x 2min= 6min

Mieli kirkkaana ja kintereet täynnä virtaa kuluvan kauden toiselle yön yli kestäneelle vierasturneelleen lauantaiaamuna Vaasan Koulunäkki Areenan pihalta startannut Titaanit joutui lopulta pettymään raskaasti ensimmäisessä määränpäässään eli Raahen E. Helaakoski Areenalla.

Arvokkaita vieraspisteitä metsästäneet punanutut eivät nimittäin saaneet itsestään irti riittävän stabiilia peliesitystä, joka matkapeleissä olisi voiton ja pisteiden metsästyksen suhteen aina tarpeen, jonka myötä kotijoukkueena kotkalaisia kestinnyt Raahe-Kiekko kykeni varsin yksinkertaisella sapluunalla lyömään luun titaanimiehistön kurkkuun lopulta 3-2-lukemin.

– Tänään tarjolla olleet kolme sarjapistettä olivat täysin otettavissa ja sen takia tappio korpeaakin mieltä jokseenkin rutkasti, huokaisi Titaanien päävalmentaja Max Walther.

– Raahe-Kiekko tylsytti meidän tekemisemme varsin simppeleillä asioilla aivan täysin.

Toisen perättäisen tappion ohella kotkalaiskäskyttäjä mieltä kaihersi se kylmä tosiasia, että Titaanit tahkosi jälleen koko ottelun onnistumatta tasakentällisin kertaakaan maalin tekemisessä.

– 5-5-pelissä emme ole nyt kahteen kamppailuun pystyneet tuottamaan ensimmäistäkään täysosumaa ja se aiheuttaa tällä hetkellä aika paljon päänvaivaa, Walther tyytyi toteamaan.

– Positiivinen asia toki on se, että pystymme kyllä luomaan tekopaikkoja, mutta negatiivinen puoli on sitten taas se, ettemme pysty niitä hyödyntämään.

Edeltävän tuplavieraspelireissun jälkeen punanutut olivat selkeästi kiinnittäneet huomiota siihen, millä tavoin joukkue valmistaa itsensä pitkän linja-autossa istumisen jälkeen latinkiin, jottei peli ole ohi jo ensimmäisen kymmenminuuttisen jälkeen.

– Löysimme mielestäni oikein toimivat lääkkeet peliin valmistautumisessa pitkän matkustamisen mukanaan tuomien ”bussijalkojen” välttämiseen ja saimme erittäin hyvän startin otteluun, ”Mäkkäri” kommentoi.

– Olimmekin sen myötä selkeästi kaveria edellä avauserässä ja siksi se heidän tekemänsä hienoinen pomppumaali harmittaakin todella paljon.

Raahe-Kiekko tosiaankin onnistui varsin titaanimerkkisestä ensimmäisestä erästä huolimatta pitämään vieraansa maaleitta ja iskemään vastavuoroisesti vieraiden hieman heikohkosta purkukiekosta lähteneen tapahtumasarjan jälkeen itsensä 1-0-johtoon.

Punanuttupiiskuri Walther kuvaileman isäntien pomppumaalin kirjasi nimiinsä Juho Kangas, joka oli unohtunut täysin vapaaksi kotkalaismaalin eteen ja vaikkei pienikokoinen raahelaishyökkääjä vielä ensimmäisellä kudillaan onnistunutkaan titaanivahti Niko Tammea yllättämään, oli miinuskulmasta lähtenyt toinen laukaus lopulta liikaa, kiekon kimmahdettua punanuttujen kannalta epäonnekkaasti poikittaisliikkeeseen liukuneen Tammen suojien kautta verkon perukoille.

”Mieltä ei liiemmin lämmitä”

Vahvasta avauskaksikymppisestä huolimatta takaa-ajoasemaan joutunut Titaanit ei pystynyt toisessa erässä jatkamaan siitä, mihin se ennen ensimmäistä erätaukoa jäi.

Punanuttujen pelaaminen luisui jostain ihmeellisestä syystä aivan täydelliseksi karuselliksi, jossa ei tuntunut olevan oikein päätä saati häntää ja sekös kelpasi raahelaisisännille mitä mainioimmin.

Siinä missä kotkalaiset säntäilivät vähän sinne sun tänne, eivätkä pelanneet alkuunkaan kuten oli ennakkoon sovittu, näytti Raahe-Kiekko säntillisen ja fiksun jääkiekkoilun mallia rynnien perävalot punaisina vilkkuen Titaaneilta karkuun.

– Rupesimme soveltamaan sovituista asioista ja työmäärämme tippui – olimme tyhmien ratkaisujen kautta suurissa vaikeuksissa, tokaisi Titaanien päävalmentaja Max Walther.

Titaanien suuret vaikeudet konkretisoituivat selkeimmin niin toisen erän alussa kuin sen lopussakin, sillä Raahe-Kiekko iski ajassa 22:40 illan toisen täysosumansa ex-titaaniduo Jiri Keskisen ja Erik Naroman karattua ylivoimahyökkäykseen.

Kiekkoa kuljettanut Keskinen malttoi mielensä ja odotti niin pitkään, että tilanteessa yksinäinen titaanipuolustaja teki ensimmäisen liikkeen sekä syötti sen jälkeen kermaisen passin toista kaistaa paahtaneelle Naromalle, jolla oli sen myötä varsin helppo työ napauttaa kumimuikku nuottaan ohi voimattoman kotkalaishäkkäri Niko Tammen.

”Omien koirien pureman” lisäksi raahelaiset iskivät kolmannen kerran 49 sekuntia ennen toista erätaukoa, kun titaanipuolustaja hölmöhkö pintsaus epäonnistui ja Kalle Sippala karkasi sen seurauksena ampumaan kiekon puolittaisesta läpiajosta tolpan kautta häkkiin.

Kolmen maalin karkumatkalle päässyt Raahe-Kiekko lähtikin varsin odotetusti vain puolustamaan johtoasemaansa kolmanteen erään ja vaikka Titaanit sai sen myötä selkeästi enemmän kiekkoa itselleen, ei päätöserä silti pelillisesti ollut oikein kummankaan mielivaltaista hallintaa.

Tottahan toki punanutut onnistuivat vielä hieman nostattamaan hikikarpaloita peliä seuraamassa olleiden vajaa 350 katsojan otsalohkoille tekaisemalla tasaisen kamppailun lomassa kaksi ylivoimamaalia Leevi Laineen sekä Valtteri Tammisen toimesta, mutta todelliseen ahdisteluun ja tasoituksen hakuun kotkalaisten rahkeet eivät lopulta riittäneet.

– Saimme päätöserässä jonkinlaisen kirivaihteen silmään, mutta se ei ikävä kyllä auta mitään, jollei se tuota pisteitä, Walther tuumasi pettyneenä.

– Mieltä ei liiemmin lämmitä, vaikka kaksi kavennusmaalia onnistuimmekin ylivoimalla tekemään.

Titaanien Pohjois-Pohjamaan valloitus tyssäsi siis ensimmäisellä etapilla orjallisesti oman alueensa keskustan tukkineen ja maalivahtinsa Miska Olanderin torjuntoihin oman pelaamisensa pohjustaneen Raahe-Kiekon puolustamiseen, joka aiheutti näin ollen punanutuille toisen perättäisen tappion maalein 3-2.

Kyseinen takaisku on määrä pureskella varsin nopeasti palasiksi, sillä vajaan 20 tunnin päästä Titaaneilla on edessä uusi sauma vierasvoiton ja arvokkaiden sarjapisteiden ottamiseen, kiitos JHT:n isännöimän sunnuntaitaiston legendaarisessa Pirkonsuon Pyhätössä.

– Pelistä tullee aika saletisti täysin erilainen, kuin mitä tämäniltainen taisto Raahessa oli, titaaniluotsi Walther ennakoi.

– Tänään pääsimme olemaan paljon kiekossa, eikä kaveri paineistanut kovin kovaa, mutta huomenna tuskin tulemme olemaan se kiekollisesti hallitsevampi osapuoli ja eiköhän sieltä JHT tule todella kovalla paineella heti ensivaihdoista lähtien päälle.

Se millä keinoilla punanutut aikovat lähteä JHT:n kotikaukalossaan haastamaan, oli kotkalaiskäskyttäjä Waltherin mukaan varsin pläkkiselvää.

– Samanlainen lähtö peliin, kuin mitä tänään saimme aikaiseksi, on ehdottomasti haussa, ”Mäkkäri” alleviivasi.

– Sen lisäksi kurinalaisuus erityisesti puolustuspelaamisessa tulee olemaan sunnuntain teemamme, jonka ohella meidän pitää pystyä iskemään vastaan ja olla tehokkaita, kun paikkoja siihen paikkoa avautuu.

Ottelun maalikooste on katsottavissa Raahe-Kiekon Youtube-kanavalta.

Ottelun lehdistötilaisuus on katsottavissa Raahe-Kiekon facebook-sivustolta.

Titaanien taistelu Suomi-sarjan runkosarjassa jatkuu heti huomenna sunnuntaina (29.10.), kun punanutut matkustavat Kalajoelle, jossa Pirkonsuon jäähallissa majaansa pitävä JHT isännöi kello 16:00 alkavaa koitosta.

Mikäli et lähde kannustamaan Titaaneita vierasvoittoon, voit seurata ottelun tapahtumia joko Leijonat.tv-palvelun tai Suomen Jääkiekkoliiton tulospalvelusivuston kautta.