Pyryn tehokkuus Titaanien turma

19.1.2024

Siinä missä Titaanit hakkasi päätään voittokamppailun saralla seinään tuloksentekonsa tehottomuuden myötä, kävi Pyry iskemässä omista paikoistaan riittävän monta kiekkoa kotkalaisten maaliverkon perukoille.
Siinä missä Titaanit hakkasi päätään voittokamppailun saralla seinään tuloksentekonsa tehottomuuden myötä, kävi Pyry iskemässä omista paikoistaan riittävän monta kiekkoa kotkalaisten maaliverkon perukoille.

Aina ei hyväkään peliesitys riitä voittoon. Varsinkaan silloin, kun vastapuoli on vain yksinkertaisesti parempi ja ennen kaikkea maalipaikoissa tehokkaampi. Perjantai-iltaista kotikamppailuaan Vaasan Koulunäkki Areenalla isännöinneelle Titaaneille kävi juurikin näin, sillä sarjakärjessä vahvaa porskuttamistaan jatkava Pyry kävi makselemassa punanutuille joukkueiden edellisestä keskinäisestä kohtaamisesta nokialaisten hampaankoloihin jääneet potut pottuina ja vei viihdyttävän kahinan lopulta nimiinsä maalein 3-6 (0-0, 1-3, 2-3).

Titaanit – Pyry 3-6 (0-0, 1-3, 2-3)

21:22 1-0 Eetu Vanhamaa (Miika Herrala, Markus Leppänen)
22:01 1-1 Joel Pelttari
28:53 1-2 Joel Pelttari (Niko Lamminsivu, Jesse Nyppeli)
38:05 1-3 Kasperi Lehtonen (Saku Hautamäki)
43:44 2-3 Rene Hiekkataipale (Erkka Huttunen, Simo Kauppinen)
48:03 2-4 Jesse Kylmäniemi (Valtteri Mäkiviinikka, Kasperi Lehtonen) VoM
54:59 2-5 Valtteri Mäkiviinikka (Jesse Kalliosalo, Niko Lamminsivu) YV
56:00 3-5 Vili Kolsi (Valtteri Tamminen)
59:21 3-6 Valtteri Mäkiviinikka (Jesse Kalliosalo) TM

Maalivahdit:

Titaanit – Niko Tammi 20+9+7= 36 torjuntaa (poissa 59:01-59:21)
Pyry – Ossi Mäkinen 13+15+18= 46 torjuntaa

Jäähyt:

Titaanit 3 x 2min= 6min
Pyry 4 x 2min + 1 x 10min= 18min

Titaanit lähti kiekkoviikon ainoaan otteluunsa sillä mentaliteetilla, että se näyttää aivan kaikille, jotta viime sunnuntain Lapuan mahalasku oli vain yksittäinen kuoppa tiessä.

Kun vielä punanuttujen vastustajaksi Vaasan Koulunäkki Areenan ”perjantaisaunassa” asettui Suomi-sarjan kärjessä lähestulkoon tasaisen tappavaan tahtiin painaltava Nokia Pyry, olivat asetelmat mielenkiintoiselle kamppailulle kieltämättä olemassa.

Sellainen siitä myös lopulta tuli ja vaikka Titaanit lopulta taipuikin kuluvan kauden toiseen kotitappioonsa Pyryn edessä maalein 3-6, ei se saanut kotkalaismiehistön päävalmentajana toimivaa Max Waltheria pistämään päätään pensaaseen.

– Meillä oli tänään kasvojen pesun paikka – emme siinä tuloksellisesti onnistuneet, mutten voi lähteä pelaajia tukistamaan siitä, etteivätkö he olisi yrittäneet ja pistäneet kaikkeaan likoon, Walther summasi tuntonsa taiston tauottua.

Punanutuilla oli tiukassa ja tasaisessa ottelussa omat etsikkoaikansa sekä momentuminsa, mutta kun kiekko ei löytänyt oikein millään ilveellä tietään vieraiden maaliverkkoon ja Pyry taas kykeni iskemään omista tekopaikoistaan punavalon riittävän useasti titaanivahti Niko Tammen selän takana palamaan, kirjailtiin voiton mukanaan tuomat kolme sarjapistettä täysin oikeaan osoitteeseen.

– Päästimme hieman liikaa maaleja omiin, vaikka kohtalaisen hyvin omaa päätämme puolustimmekin, Walther mietiskeli.

– Ei se [puolustaminen] tietenkään parasta mahdollista meiltä ollut, mutta kuitenkin kyllin hyvää siihen, että olisimme voineet pelin nimiimme vääntää.

Jos yhtenä tappion selkeimmistä syistä oli hieman liiallinen peräpään vuoto, niin samaa voi sanoa tuloksen teon tukkoisuudesta. Titaanit nimittäin onnistui luomaan lähes tuplaten enemmän hyviä maalipaikkoja vieraisiin nähden, mutta tällä kertaa onnikaan ei ollut riittävästi punanuttujen puolella.

– Jääkiekko on edelleenkin maalintekopeli ja kyllähän meillä tilastointimme perusteella niitä paikkoja maalien tekemiseen aikamoinen määrä kieltämättä oli, ”Mäkkäri” tokaisi.

– Jollet kuitenkaan itse tee paikoistasi ja kaveri taas tekee kovalla prosentilla omistaan, niin siihen ne pelit yleensä aina loppuviimeksi ratkeavat – aivan kuten tänäänkin kävi.

Vaikka Titaanit kärsikin harmittavan kotitappion joukkueiden edeltävässä keskinäisessä kohtaamisessa Kotkassa kaatuneelle Pyrylle, eikä näin ollen saanut lisää haluamaansa täytettä pistepussukkaansa, löysi punanuttuluotsi Walther joukkueensa pelaamisesta muuten todella paljon hyvää materiaalia.

– Pelaamisessamme oli kosolti hyviä asioita, joita jatkossa parantamalla saamme aivan varmasti aikaiseksi tavoitteenamme olevan plus-merkkisen runkosarjan lopun, Walther kommentoi.

Niin... Suomi-sarjan runkosarjaa on joukkueesta riippuen jäljellä enää 3-5 peliä, joiden aikana ylempään loppusarjaan tiensä selvittävät jyvät erottuvat alemmassa jatkosarjassa kamppailujaan jatkavista akanoista.

Mikään ei kuitenkaan ole vielä selvää ja sijoitukset voivat yhden ottelukierroksenkin aikana vaihdella pienten piste-eroja myötä todella paljon, aivan kuten ne ovat tehneet koko käynnissä olevan suomisarjakauden ajan.

– Tasainen ja jännittävähän tämä Suomi-sarjan runkosarja on ollut ihan alusta saakka ja tasaisena sekä jännittävänä se tulee myös jatkumaan aina hamaan loppuun asti, kotkalaiskäskijä Walther sanaili.

– Juuri siitä syystä nämä pelit ovatkin mielestäni erittäin hyviä ja kasvattavia hetkiä nuorille pelaajille, eritoten kun panokset ovat vielä llasta toiseen todella kovia.

”Ainoa asia, johon me voimme vaikuttaa, on oma tekemisemme”

Todella tasaisessa ja 0-0-lukemiin päättyneessä avauserässä Pyryllä oli ehkäpä ne paremmat saumansa maalintekoon, sillä nokialaisille tarjoiltiin muun muassa rangaistuslaukaus titaanikapteeni Petteri Paajasen jouduttua rikkomaan läpiajoon kirmannutta nokialaishyökkääjää Jesse Nyppeliä.

Rankkaria laukomaan asettunut Jesse Kylmäniemi ei kuitenkaan onnistunut ohittamaan pyrysentterin aikeet hienosti lukenutta kotkalaishäkkäri Niko Tammea, jonka myötä Vaasan Koulunäkki Areenan tilastoniilot eivät päässeet muuttelemaan numeroita valotaululla.

Kuten edeltävälläkin kerralla, niin myös nyt punanuttujen onnistui ottaa johtoasema ja tehdä pelin ”esikoinen”, kun Eetu Vanhamaa pelasi tilanteen oikeaoppisesti loppuun saakka sekä tökkäsi vieraiden maalivahti Ossi Mäkisen puolittain jo sulkeman kiekon räpylän alta häkkiin.

Titaanien ilo avausosumasta jäi kuitenkin todella lyhytaikaiseksi, sillä kommunikaatiokatkos oman maalin takana kotkalaispuolustajien ja -veskari Tammen välillä johti siihen, että viimeksi mainittu pelasi ”leipälapiollaan” kiekon suoraan sektoriin, johon ensimmäisenä sännänneelle Pyryn Joel Pelttarille jäi varsin helppo työ sujauttaa kumimuikku tyhjänä ammottaneeseen nuottaan.

Harmittavalla tavalla syntynyt 1-1-tasoitusmaali kuitenkin sisuunnutti selkeästi kotijoukkueen, joka johti siihen, että pelin painopiste siirtyi pitkäksi toviksi kutakuinkin aivan täysin nokialaisten kenttäpäätyyn.

Titaanit pyöritti, myllytti ja rummutti kiekkoa hyökkäys toisensa perään kohti vastapuolen maalia, mutta kun hyvistäkään tekopaikoista peliväline ei suostunut löytämään tietään Mäkisen selän taakse, oli suorastaan jopa odotettua, että kohta helähtää sitten toisessa päässä kaukaloa.

Niin lopulta kävikin, kun kesken punanuttujen painostuksen Pyry karkasi vastahyökkäykseen, jonka päätti todella komeaan täysosumaan jälleen tilanteessa kärppänä paikalla ollut Pelttari.

Kun vielä vajaat pari minuuttia ennen toisen erän päätöstä nokialaispuolustaja Kasperi Lehtonen onnistui täräyttämään Saku Hautamäen voittaman hyökkäyspään p-pistealoituksen jälkeen limpun ohi kovassa maskissa olleen titaanivahti Tammen, alkoi niin kotijoukkueen kuin -yleisönkin taholla hiipiä puseroon ajatus edessä siintävästä tappion mahdollisuudesta.

Noh... Titaanit ei olisi todellakaan Titaanit, mikäli se olisi tätäkään kotikapinaansa luovuttanut ilman taistelua ja siitä saatiinkin erittäin osuva osoitus heti päätöserän alkuun, kun Rene Hiekkataipale pääsi runnomaan vahvan nousun maalinedustalle tehneen Erkka Huttusen laukauksesta kimmonneen paluukiekon Pyry-häkkäri Ossi Mäkisen vartioimaan rysään.

Punanutuille tarjoutui lähes välittömästi 2-3-maalin jälkeen useita paikkoja pelin tasoittamiseenkin, mutta jälleen kerran niin tarkkuus kuin tuurikin puuttuivat kotkalaisten viimeistelyistä ja Pyry selvisi pelkällä säikähdyksellä Titaanien painostuksesta.

Ihan jo senkin myötä oli todella suolaista, että toisessa kenttäpäädyssä taas helisi ja kolisi oikein huolella, sillä nokialaiset onnistuivat jälleen käyttämään isäntiensä pienet virheet hyväkseen sekä runttaamaan tilastoihin lisää täysosumia.

Pyryn ykkössentterin Jesse Kylmäniemen maalissa tilaa jäi liiaksi maalin eteen, eikä Tammella ollut mitään saumaa torjua suoraan syötöstä lähtenyttä kutia, kun taas nokialaisten 2-5-ylivoimaosumassa rouva Fortunakin päätti ottaa omansa osansa illan näyteltämästä, kiekon pompittua suoraan aloituksen jälkeen kuin tarjottimelle Valtteri Mäkiviinikan ulottuville, joka ei saumaansa sen jälkeen jättänyt käyttämättä.

Titaanien onnistui vielä neljä minuuttia ennen täyttä aikaa saada pieni valonpilkahdus ja uskonpuuska aikaiseksi, kun Vili Kolsi junttasi todella tyylikkäällä rannelaukauksella vulkaanisen kuminpalasen sille samalle ylähyllylle, jossa isoäiti tunnetusti säilyttää keksipurnukkaansa.

Kyseinen 3-5-nyytti jäi kuitenkin punanuttujen viimeiseksi ilonaiheeksi ottelun aikana, sillä edes aikalisä saati maalivahti Tammen pois ottaminen ja kuudella kenttäpelaajalla lisäkavennuksen hakeminen eivät tuoneet haluttua lopputulemaa.

Pyry sitä vastoin kävi vielä kertaalleen nostelemassa käsiään maalin merkeissä kohti Vaasan Koulunäkki Areenan kattoa, kun Suomi-sarjan pistepörssin kärkinimi-Mäkiviinikka heitti vielä yhden ”kylmän vesikauhallisen” kotkalaisten niskaan ja sinetöi pelin päätöslukemat 3-6:een.

Titaanien päävalmentaja Max Walther ei ottelun jälkimainingeissa selittelylinjalle lähtenyt, vaan myönsi rehdisti Pyryn paremmuuden.

– Pyry osoitti tänään varsin selvästi, miksi se sarjan kärjessä oikein on, Walther tuumasi.

Punanuttupiiskurin mukaan kotkalaisten lähtö peliin ei ollut aivan halutunlainen, mutta Titaanit onnistui parantamaan tekemistään kamppailun edetessä.

– Avauskympin aikana olimme hieman liian jähmeitä ja Pyry pyrkikin aloitteellisuudellaan ottamaan ohjat, mutta mitä pidemmälle ensimmäinen erä eteni, sitä paremmin pystyimme nostamaan tasoamme sekä tulemaan peliin mukaan, ”Mäkkäri” sanili.

Kotkalaisluotsi selkeästi harmitti taiston toinen erän ja sen tapahtumat – kaiken kohtuuden nimissä onkin todettava, että keskimmäisen kaksikymppisen maalit olisivat toisena päivänä voineet mennä aivan hyvin eripäin, kuin miten tällä kertaa kävi.

– Vaikka toinen erä meni tuloksellisesti kaverille 1-3-lukemin, niin me olimme siitä huolimatta selkeästi hallitsevampi ja vahvempi osapuoli, Walther totesi.

– Ihan jo senkin myötä harmittaa todella paljon, millä tavoilla Pyry sai maalinsa tehtyä – varsinkin 1-2-osumaa edelsi meidän pitkä pelin hallinta sekä pyöritys vastustajan päädyssä ja sitten yksi vastahyökkäys riitti välittömään omissa kolahdukseen.

Kolmannen erän taisteluilmeeseen ja loppuun asti yrittämiseen Walther oli varsin tyytyväinen, vaikkei se lopulta riittänytkään pelin kääntämiseen omiin nimiin.

– Pyry ehkä vähän tietoisestikin alkoi kolmannessa erässä puolustaa enemmän ja vaikka meidän kirimme jäikin vajaaksi, olen pelaamiseemme sekä yrittämiseemme erittäin tyytyväinen, titaanipiiskuri sanaili.

Tappio Pyrylle tiesi Titaanien kannalta sitä, että tilanne sarjataulukossa meni entistä kimurantimmaksi.

Tokihan punanutut ovat edelleen viisi pistettä pahimpia takaa-ajajiaan edellä ja ristiinpelaamista tullee tapahtumaan myös kotkalaisten takana, muttei se poista sitä faktaa, että Titaanit tarvitsee vielä jokusen voiton ja sarjapinnan tililleen, jotta paikka tavoitteena olevassa ylemmässä jatkosarjassa varmistuisi.

– Joukkue saa nyt huilata muutaman päivän, sillä haluamme saada ladattua niin henkisellä kuin fyysiselläkin puolella akut taas täyteen virtaa, Walther selvensi suunnitelmiaan.

– Meillä on kuitenkin kaikki edelleen omissa käsissä ja neljän seuraavan pelin aikana mahdollisuus yltää tavoitteeseemme.

– Ainoa asia, johon me voimme vaikuttaa, on oma tekemisemme ja siitä meidän on pidettävä seuraavien kahden viikon ajan tiukasti kiinni, ”Mäkkäri” alleviivasi debattinsa päätteeksi.

Ottelun maalikooste on katsottavissa Titaanien Youtube-kanavalta.

Ottelun kuvakavalkadi on katsottavissa SchalesPhoto-sivustolta.

Titaanien taistelu Suomi-sarjan runkosarjassa jatkuu ensi viikon perjantaina (26.1.), kun punanuttujen vieraaksi Kotkaan saapuu ”paikallisvastustaja” Porvoon Hunters.

Ottelu alkaa Vaasan Koulunäkki Areenalla kello 18:30 – liput kamppailuun maksavat 12 ja 8 euroa.

TERVETULOA KANNUSTAMAAN PUNANUTUT KOTIVOITTOON!