Nyt alkavat ne ”pelaajien pelit”!

27.2.2024

Keskiviikkona Uudessakaarlepyyn Komarov Arenalla käyntiin pyörähtävä, Titaanien ja Muik Hockeyn välinen, puolivälieräsarja tullee mitä suurimmalla todennäköisyydellä olemaan äärimmäisen tiukka vääntö voitosta.
Keskiviikkona Uudessakaarlepyyn Komarov Arenalla käyntiin pyörähtävä, Titaanien ja Muik Hockeyn välinen, puolivälieräsarja tullee mitä suurimmalla todennäköisyydellä olemaan äärimmäisen tiukka vääntö voitosta.

Pudotuspelit. Juuri se hetki, minkä takia töitä koko pitkä kausi tehdään. Juuri se hetki, missä jyvät erottuvat viimein akanoista. Juuri se hetki, jossa rivimiehistä tehdään sankareita. Juuri se hetki, jonka jälkeen vain voittajat muistetaan. Nyt mennään, eikä todellakaan enää vain meinata!

Alkuun heti pikkuriikkinen muistutus... Kotkassa pelataan kuluvana keväänä jälleen Suomi-sarjan pudotuspelejä.

Titaanit on viimeisimmällä suomisarjastintillään ollut neljästi aiemmin pudotuspeleissä ja kolmesti matka on katkennut puolivälierävaiheeseen, kun taas kertaalleen pelit loppuivat ”villi kortti” –kierrokselle.

Nyt jos koskaan, jo tähän mennessä hienosti sujuneen sesongin kruunuksi, punanuttujen olisi aika ottaa seuraava askel ja kiivetä mukaan mitalipelien maailmaan eli raivata tiensä välieriin.

Helpommin sanottu kuin tehty, mutta kaikki on aina mahdollista, kunhan siihen itse vain uskoo loppuun asti ja on valmis pistämään kaikkensa likoon tavoitteensa täyttääkseen.

Juuri tällainen ilmapiiri suoranaisesti väreilee tällä haavaa Titaanien pukuhuoneessa sekä sen liepeillä, sillä nyt kotkalaisilla on oikeasti paikka näyttää ihan koko Suomi-sarjaa seuraavalle kiekkokansalle mistä se punanuttu oikeasti pissii, pesee sekä linkoaa.

– Hienoa aikaahan tämä luonnollisesti on ja kyllä tässä jo vesi kielellä keskiviikkoa odotellaan, naurahtaa Titaanien jo tähän mennessä parhaaseen sijoitukseensa uusimmalla suomisarja-ajanjaksolla luotsannut Max Walther.

– Nyt on aika alkaa kerätä koko pitkän kauden ja yhdessä paiskittujen työtuntien hedelmiä sekä näin päävalmentajan näkökulmasta katsottuna päästää pelaajat pelaamaan ja ratkomaan nämä pelit.

Alun perin välitavoitteekseen paikan kuuden parhaan joukossa runkosarjassa ja sitä myöten ylemmän jatkosarjan sekä pudotuspelipaikan lunastamisen asettanut Titaanit on tähän mennessä onnistunut tavoitteensa täyttämään.

Nälkä on kuitenkin kasvanut varsin odotetustikin syödessä ja nyt pelkkä pudotuspeleihin pääsy sekä niihin osallistuminen ei riitä enää alkuunkaan, vaan nyt niissä on vakaa aikomus myös menestyä.

Askelmerkit menestykselle kotkalaisjoukkue on keskinäisissä palavereissaan käynyt tarkasti läpi, eikä niistä liiemmin ulkopuolisille hiiskuta. Nyt nimittäin keskitytään vain ja ainoastaan olennaiseen.

– Olemme kuitenkin pelaajien kanssa käyneet sen läpi, ettei meidän tarvitse missään kohtaa liiemmin miettiä muiden tekemisiä taikka murehtia turhia – tavoitteemme on tietysti mennä niin pitkälle, kuin vain on mahdollista, Walther tokaisee.

Rentous on varmasti tietyllä tapaan erittäin hyvä juttu, sillä liiallisella puristamisella ja asioiden pyörittelyllä ei yleensä ole kovin kauaskantoisia lopputulemia.

– Pyrimme elämään hetkessä, menemään päivä ja peli kerrallaan eteenpäin sekä ennen kaikkea nauttimaan tästä tilanteesta, johon olemme itsemme jo tähän mennessä pelanneet, ”Mäkkäri” summaa.

– Ainoat asiat, jotka meidän pitää oman kuplamme ulkopuolelta käytännössä tiedostaa ja samalla keskittyä ovat – kuka on vastustajamme, mitkä ovat puolivälierien pelipäivät sekä tietenkin se, että meidän pitää ottaa kolme voittoa, mikäli mielimme jatkaa matkaamme välieriin.

Pelillisen puolen asioissa Titaanit tulee pääpiiskurinsa mukaan luottamaan juurikin niin lainalaisuuksiin ja yhteisesti jo elokuusta saakka treenattuihin kuvioihin, joilla kotkalaisrevohka on jo tähän mennessä niittänyt menestystä osakseen.

– Olemme joukkueen kesken käyneet alkuviikon aikana pieniä pelillisiä juttuja läpi sekä tutkailleet niin ikään vastapuolen pelaamista videoiden avulla, Walther tokaisee.

– Sellaista perinteistä valmisteluahan tämä on kaikkinensa ollut, eikä tässä kohtaa kautta enää muutenkaan mitään suuria linjanmuutoksia tehdä suuntaan tai toiseen.

Jos olivat Suomi-sarjan ylemmän jatkosarjan kamppailut hyvää esimakua siitä, mitä tuleman niissä ”kevään tosipeleissä” pitää, saadaan keskiviikkoiltana siitä ensimaistiainen kaiken kaikkiaan neljällä eri paikkakunnalla.

– Pudotuspelien alkaessa ihan jokainen pelin eri osa-alue ottaa aina sen pykälän tai jopa kahdenkin lisää ytyä pyttyyn, tuumaa titaaniluotsi Walther.

– Virheiden ja sen myötä maalipaikkojen määrät vähenevät huomattavasti, jonka seurauksena pienikin virhe voi käydä kalliiksi, sillä se saattaa maksaa yksittäisen pelin ja ratkaista samalla jopa koko ottelusarjan kohtalon.

”Kaksi varsin tasavahvaa joukkuetta iskee yhteen”

Titaanien tiellä matkalla välieriin on varsin suuri kivi siirrettäväksi. Suomi-sarjan runko- ja ja ylemmässä jatkosarjassa 3. sijalle itsensä taituroinut Muik Hockey on punanuttujen tavoin näyttänyt, etteivät kaudet todellakaan ole veljiä keskenään.

Uusikaarlepyyläiset ovat käynnissä olevalle sesongille joukkueen puikkoihin hypänneen Jani Tuomivirran johdolla pelanneet oikeasti todella laadukasta jääkiekkoa, jonka myötä edelliskauden rämpiminen sarjan pohjakerroksessa juurikin Titaanien kanssa on enää kaukainen muisto menneisyydessä.

– Muik Hockey on todella luistelu- ja kamppailuvoimainen sekä tietyllä tavalla aika suoraviivaistakin jääkiekkoa pelaava joukkue, analysoi punanuttujen päävalmentaja Max Walther miehistönsä puolivälierävihulaista.

– Juurikin niihin edellä mainitsemiini vastapuolen vahvuuksiin eli luistelu- sekä kamppailuvoimaan meidän on pystyttävä vastaamaan, jonka jälkeen yksittäiset taktiset asiat nousevat sitten entistä enemmän framille.

Muik Hockey on vahvan kotijoukkueen maineensa ohella koko kuluvan suomisarjakauden paras vierailija sekä vähiten maaleja runko- sekä jatkosarjoissa päästänyt (93 kappaletta) joukkue, joten siinä on kotkalaisille todella visainen kombo murrettavaksi.

– Uusikaarlepyyläiset nojaavat vahvaan viisikkopelaamiseen -ja puolustamiseen, jonka lisäksi he pyrkivät olemaan kokoajan iholla eli he eivät anna vastustajalleen hetkenkään rauhaa varsinkaan omassa tulitikkuaskissaan, vaan pyrkivät kokoajan pelaamaan vastustajaltaan ajan ja tilan todella vähiin, Walther sanailee.

Titaanit sekä Muik Hockey ovat ehtineet jo kolmeen eri otteeseen saada tuntumaa toisistaan ja kuvaavaa joukkueiden keskinäisille kohtaamisille on ollut se, että ne ovat jokainen olleet maalin pelejä sekä ratkenneet vasta joko jatkoajalla tai voittolaukauskilpailussa.

–  Kohtasimme toisemme kolme kertaa runko- sekä ylemmän jatkosarjan aikana ja kaikki pelit päättyivät ”tasan”, joten se jo kertoo mielestäni siitä, että tasainen ja erittäin kova vääntö on välieriin pääsystä varmasti tulossa, ”Mäkkäri” aprikoi.

– Runko- ja jatkosarjataistot sekä niiden tasaisuus kertovat mielestäni nimenomaan siitä, että kaksi varsin tasavahvaa joukkuetta iskee nyt tosiaankin yhteen ja lähtee tosimielellä tavoittelemaan paikkaa välierissä.

Vaikka sarjataulukossa Titaanit ja Muik Hockeyn erottikin lopulta kahdeksan pistettä, olivat eritoten maaleihin liittyvät tilastot (tehdyt & päästetyt) varsin samoilla leveleillä.

– Tiedostamme sen, että Muik Hockeylle on vaikeaa ollut tehdä maaleja ja keskustaan ei kiekolla ole ollut liiemmälti asiaa – vaikeustaso maalien teolle heitä vastaan nousee varmasti vielä pykälän verran, kun pudotuspelit alkavat, sillä ilmaisia osumia ei ole enää ensimmäistäkään tarjolla, kotkalaiskäskyttäjä Walther toteaa ykskantaan.

– Meidän pitää täten olla riittävän röyhkeitä ja osittain jopa aggressiivisiakin sekä olla nimenomaan valmiita ottamaan iskuja vastaan palkintoja tehtyjen maalien muodossa saadaksemme.

Jollei maalien tekeminen tule Titaaneille olemaan pelkkää kävelyä puistossa, niin täysin samat sanat voi surutta sanoa myös Muik Hockeyn vastaavan pelillisen osa-alueen kohdalla.

– Sama se on tosin kääntäenkin, sillä myös me olemme puolustaneet todella hyvin keskustaa ja meidänkin pelaaminen rakentuu vahvasti nimenomaan puolustuksen kautta, Walther alleviivaa.

– Juuri tämän takia en jaksa uskoa, että maalipaikoilla saati millään maalijuhlilla tullaan puolivälieräsarjassamme mässäilemään.

Jos on maalien tekeminen vahvasti puolustavien ja hyvät maalivahdit omaavien joukkueiden verkkoihin vaikeaa, on siihen aina olemassa tietty juttu sitä helpottamaan – nimittäin erikoistilanteet.

Pudotuspeleissä, joissa pienen pienetkin asiat voivat ratkaista isoja taistoja juuri yli- ja alivoiman merkitys sekä jäähyboxista poissa pysyminen korostuvat äärimmilleen.

– Viheltämislinja tulee aika oletettavasti olemaan se, että selvät rikkeet ja törkeydet vihelletään kyllä pois, mutta muuten pelaajien annetaan oikeasti kamppailla sekä vääntää keskenään, eikä mihinkään pikkuhipaisuihin puututa, ”Mäkkäri” ennakoi.

– Se on omasta mielestäni täysin oikein ja toiveissani on muutenkin, että linja olisi mahdollisimman oikeudenmukainen sekä tasainen ja näin annettaisiin pelaajien ratkoa nämä pelit, eikä niitä ratkojia nousisi sitten missään kohtaa esiin muista otteluissa mukana vaikuttavista tahoista.

Titaanien kohdalla jäähyaition välttely on yksi erittäin tärkeistä nyansseista, sillä runko- ja ylemmässä jatkosarjassa punanutut olivat koko Suomi-sarjan eniten pikkukakkosia (156 kappaletta) yhdessä S-Kiekon kanssa tililleen kerännyt yhdistelmä, Muik Hockeyn ”jäätyä” kotkalaisista 25 normipenaltin päähän.

– Erikoistilanteet, joista olemme jo koko kuluneen kauden puhuneet ja jumpanneet, nousevat luonnollisesti isoon arvoon pelien panosten kasvaessa sekä 5-5-pelissä syntyvien maalipaikkojen ja maalien vähentyessä, painottaa punanuttuluotsi Walther.

– Yhtään peliä et kuitenkaan pudotuspeleissäkään kykene jäähyaitiosta käsin voittamaan, joten kyllä meidän pitää pystyä pitämään päämme kylminä, eikä turhaan provosoitua saatu lähteä sen myötä kostopuuhiin ja aiheuttaa näin itsellemme lisää harmia.

Höpinää tötteröön, kiitos!

Kaiken muun hyvän ja tasaisen menon lisäksi Titaanit ja Muik Hockey olivat myös yleisömäärillä mitattuna varsin tasavahvoja keskenään. Titaanit keräsi 16 runko- ja ylemmän jatkosarjan kotiottelussaan Vaasan Koulunäkki Areenan lehtereille keskimäärin 321 katsojaa, kun taas Muik Hockeylla vastaava lukema 17 kotipeliin oli 309 katsojaa.

Etenkin Kotkassa, kuin osittaain Uudessakaarlepyyssäkin on halleissa vielä rutkasti tilaa suuremmille katsojamäärille, joten nyt on niin ikään sekin aika, kun halleille tulee lähteä, eikä tyytyä kotisohvan pehmeään kosketukseen.

– Kyllä sitä tietenkin toivoisi, että yleisöä olisi todella paljon niin Uudessakaarlepyyssä kuin Kotkassakin
pelejä katsomassa ja omiaan voittoon kannustamassa, Titaanien päävalmentaja Max Walther vinkkaa lätkästä tykkäävien tahojen suuntaan.

– Katsomosta tuleva möykkä kun sytyttää pelaajat ihan aina esittämään parastaan ja antaa heille aimo annoksen lisää energiaa, pelasivat he sitten koti- tai vierasyleisön edessä.

Titaanit sai kotkalaisen kiekkokansan kevätheräämisestä edeltävässä kotitaistossaan jo viitteitä, kun LeKi-voittoa oli paikan päällä seuraamassa kuluvan kauden ennätysyleisö 505 katsojaa.

Punanuttumiehistö odottaakin lauantaina ja sunnuntaina, mikäli silloin vielä puolivälieräsarjaa suinkin vain pelataan, paikallisten kansoittavan kotihallinsa lehterit äärimmilleen sekä ”puhaltavan” katsomosta käsin lisää tuulta titaanipurren purjeisiin, jotta se seilaisi läpi tuulen sekä myrskyjen välierä-merkkiseen satamaan.

– Tulemme tarvitsemaan kaikkien kannattajiemme, paikallisten jääkiekkoilun ystävien ja miksei myös muuallakin Suomessa vaikuttavien faniemme tuen taaksemme, jotta kykenisimme Muik Hockeyn raivaamaan pois tieltämme matkalla välieriin, Walther paaluttaa loppukaneetikseen.

Titaanien taistelu Suomi-sarjan pudotuspeleissä alkaa kuluvan viikon keskiviikkona (28.2.), kun punanutut matkustavat Muik Hockeyn vieraaksi vieraaksi Uuteenkaarlepyyhyn, jossa Komarov Arenalla miteltävä puolivälieräsarjan avausosaottelu pyörähtää käyntiin kello 18:30 alkaen.

Torstaina (29.2.) pelataan lyhyen ajan sisään toistamiseen Uudessakaarlepyyssä, Titaanien ja Muik Hockeyn ottaessa Komarov Arenalla keskenään erää puolivälieräsarjan toisessa osaottelussa, joka starttaa kello 18:30.

Lauantaina (2.3.) karavaani matkaa puolestaan Kotkaan, kun Muik Hockey vierailee Vaasan Koulunäkki Areenalla ja iskee kello 18:30 alkaen yhteen puolivälieräsarjan kolmannessa osaottelussa kotijoukkueena esiintyvän Titaanien kanssa.

Liput koitokseen maksavat 12 ja 8 euroa – alle 7-vuotiaille sisäänpääsy on ilmainen.
 

TULE KANNUSTAMAAN TITAANIT VÄLIERIIN – IT’S PLAYOFF TIME, BABY!