Tätä on pudotuspelijääkiekko!

3.3.2024

Maalituuletusten erikoismies Simo Kauppinen pääsi esittelemään aivan koko repertoaarinsa 4. puolivälieräottelun ratkaisuosuman nähtyä päivänvalonsa. @ Kari Koski – https://kkofotografi.com/
Maalituuletusten erikoismies Simo Kauppinen pääsi esittelemään aivan koko repertoaarinsa 4. puolivälieräottelun ratkaisuosuman nähtyä päivänvalonsa. @ Kari Koski – https://kkofotografi.com/

Suuria tunteita, iloa ja pettymystä. Näihin sanoihin kiteytyy varmasti mitä parhaimmissa määrin sunnuntaina Kotkassa mitelty Suomi-sarjan puolivälieräsarjan 4. osaottelu Titaanien ja Muik Hockeyn välillä. Kamppailu voitosta oli juuri niin tasainen ja tulinen vääntö, kuin suinkin vain odottaa saattoi. Punanutut kävivät hyvän alun jälkeen jo lähes meren pohjassa, mutta onnistuivat lopulta sitkeytensä ansiosta nousemaan ensimmäisen jatkoerän kymmenennellä peliminuutilla takaisin aallonharjalle ja viemään näin huikean jännitysnäytelmän nimiinsä maalein 4-3 (1-3, 2-0, 0-0, 1-0).

Titaanit – Muik Hockey 4-3 je (1-3, 2-0, 0-0, 1-0)

03:44 1-0 Miika Herrala (Eppu Oksanen, Michael Pereira)
04:12 1-1 Sebastian Rajala (Linus Vesterlund)
05:25 1-2 Juho Arminen (Ville Saukko, Esko Gröhn) YV
06:28 1-3 Sebastian Rajala (Simon Gädda)
23:14 2-3 Ilmari Karhapää (Simo Kauppinen, Eppu Oksanen) YV
38:06 3-3 Ilmari Karhapää (Eppu Oksanen, Miika Herrala) YV
69:50 4-3 Simo Kauppinen (Vili Kolsi, Santeri Salminen) VoM


Maalivahdit:

Titaanit – Niilo Pussinen 12+10+17+12= 51 torjuntaa
Muik Hockey – Patrik Koivisto 9+12+4+2= 27 torjuntaa

Jäähyt:

Titaanit 4 x 2min= 8min
Muik Hockey 7 x 2min= 14min

Kovin moni suomisarjalätkää seuraava tuskin torstai-iltana pelatun puolivälieräsarjan 2. osaottelun jälkeen uskoi, että Titaanien ja Muik Hockeyn välisestä pudotuspeliväännöstä tulee täysimittainen ottelusarja.

Niin selkeästi parempia uusikaarlepyyläiset kotkalaisiin nähden olivat, että mitä suurimmalla todennäköisyydellä kaikki muut, paitsi titaanimiehistö itse, olettivat homman olevan taputeltu Kotkassa pelattavan 3. osaottelun jälkeen.

Noh... eihän se ollut, eikä sarjaa saatu päätökseen vielä 4. osaottelunkaan jälkeen, sillä niin vain Titaanit väänsi avauserän aikana kahden maalin takaa-ajoasemaan jäämisestään huolimatta pelin ensiksi tasalukemiin ja ratkaisi pelin lopulta ensimmäisen jatkoerän kymmenennellä peliminuutilla syntyneellä Simo Kauppisen äkkikuolemaosumalla nimiinsä 4-3-lukemin.

– Olen todella onnellinen niin joukkueemme kuin seuraorganisaatiommekin puolesta, että pelimme jatkuvat edelleen, puhalteli Titaanien päävalmentaja Max Walther helpottuneena sunnuntaisen trillerin taukoamisen jälkihöyryissä.

– Osoitimme viimeistään tällä tempulla sen, ettemme koskaan luovuta, vaan jaksamme aina loppuun asti uskoa parempaan huomiseen, vaikka välillä saatamme aika pohjamudissa kyntääkin.

Titaanit on tosiaankin onnistunut puolivälieräsarjansa aikana nousemaan, kuin se kuuluisa Feenix-lintu tuhkasta takaisin framille, jonka myötä kotkalaiset ovat nyt enää voiton päässä semifinaalivaiheeseen pääsystä.

– Hienoa, että saimme venytettyä tämän puolivälieräsarjan viidenteen sekä sen lopullisesti ratkaisevaan osaotteluun ja nyt meillä ei ole enää mitään muuta tavoitetta, kuin voittaa seuraava peli, Walther alleviivasi.

Punanuttujen raudanlujasta asenteesta ja uskosta omaan tekemiseen kertoo se, ettei titaanimiehistö Uudessakaarlepyyssä pelattujen pelien jälkeen liiemmin tuskastunut saati käpertynyt kuoreensa, vaikka puukkoa satelikin tutuilta ja tuntemattomilta niin edestä kuin takaakin kahden perättäisen rökäletappion myötä.

– Vaikka tämä sarja torstain jälkeen olikin jo 0-2-tilanteessa, emme me missään vaiheessa heittäneet pyyhettä kehään, vaan luotimme siihen, että saamme kyllä käännettyä tuloksen meille suotuisampaan suuntaan, kun pääsemme pelaamaan kotona raivoisasti meitä tukevien kannattajiemme edessä, ”Mäkkäri” valotti tarinanjuurta kulissien takaa.

– Kotkasta kun ei yksikään vastustaja ole kuluvalla kaudella hakenut yhtikäs mitään ilmaiseksi mukaansa, eikä se tehnyt sitä tänäänkään!

Muik Hockeyn pelaajien kasvoilta oli nähtävissä se hämmennys ja jopa suoranainen tuskastuminenkin, kun pienellä orkesterilla neljättä peliään viiteen päivään vääntänyt Titaanit ei yksinkertaisesti suostunut alistumaan, vaikka uusikaarlepyyläiset peliä pitkälti toisen erän lopulla saakka johtivatkin.

– Jaksoimme tappioasemastamme huolimatta uskoa kokoajan omaan juttuumme ja jauhaa oman pelisuunnitelmamme mukaisia asioita, joiden ansiosta sitten saimmekin ansaitut palkinnot toisen erän ylivoimillamme, titaanipiiskuri Walther myhäili.

– Pelaajamme näyttivät aivan kaikille, että he totisesti välittävät tästä touhusta ja ovat sen puolesta valmiit lyömään itsensä jok’ikinen ilta täysillä likoon, eikä se kyllä muutenkaan ole meillä siitä [välittämisestä saati itsensä täysillä likoon laittamisesta] kertaakaan jäänyt kiinni.

Kun sitten vielä kolmas erä ja jatkoerän avauspuolikas olivat lähes täydellistä ”muikkuparven” hallintaa, eikä punanutuilla ollut oikein muuta mahdollisuutta, kuin käyttää Muhammad Alin aikanaan tunnetuksi tekemää rope-a-dope –taktiikkaa sekä kytätä omaa saumaansa, joka lopulta Simo Kauppiselle ajassa 69:50 avautui, oli tyrmistys uusikaarlepyyläisleirissä varmasti luokkaa giganttisen suuri.

– Kyllähän se meidän pelaamisemme kieltämättä kolmannessa erässä ja sitten myös jatkoerässä aikamoista selviytymistä oli, sillä jouduimme todella kapealla ryhmällä menemään sekä kuormittamaan kärkijätkiämme erittäin paljon.

– Valoin kuitenkin koko kolmannessa erässä vaihtopenkillä ja vielä ennen jatkoeränkin alkua pukuhuoneessa yhdessä muun valmennusryhmäni kanssa joukkueeseen lisää uskoa toteamalla, että nämä ovat niitä paikkoja, joista pelaajat jo pikkulapsista saakka unelmoivat, sillä niissä mitataan nimenomaan sitä henkistä kanttia, koska jokaisella tekemälläsi ratkaisulla saattaa olla erittäin suuri merkitys lopputuloksen kannalta.

”Se on joko tulos tai ulos”

Titaanit sai kuluvan kevään toiseen kohtalon otteluunsa mitä loistavimman alun, kun Miika Herrala sujautti Eppu Oksasen mahtipassista kumimuikun vastahyökkäyksen päätteeksi jo ajassa 3:44 ohi poikittaisliikkeeseen joutuneen Muik Hockey-veskari Patrik Koiviston.

Vaasan Koulunäkki Areenalle peliä seuraamaan saapunut vajaa 500-päinen yleisö ei kuitenkaan ollut ehtinyt vielä kunnolla toipua punanuttujen iskemästä avausmaalista, kun uusikaarlepyyläiset olivat jo iskeneet kolmesti ”vastapalloon” ja siirtyneet ykskaks yllättäen 1-3-johtoasemaan.

– Pienet virheet, joita 1-0-osuman jälkeen teimme, maksoivat meille isosti, sillä Muik Hockey onnistui niiden avulla iskemään peräti kolme maalia todella lyhyen ajan sisään, kommentoi Titaanien päävalmentaja Max Walther vain 136 sekuntin sisään syntyneitä uusikaarlepyyläiskihauksia.

– Vaikka kukin takaisku olikin erittäin pudotuspelihenkinen, kolauttivat ne meidän itseluottamustamme varsin kovalla kädellä, etenkin kun ne syntyivät kaikki peräkanaa.

– Onneksi ne eivät kuitenkaan liiaksi vaikuttaneet meidän tekemiseemme, vaan toivat pikemmin vain entisestään lisää sisua ja näyttämisen halua, Walther sanaili.

Pienimuotoisen ”mitäs fiddua oikein tapahtui” –hetken jälkeen Titaanit onnistui kuitenkin hienosti kokoamaan rivinsä ja aloittamaan Sebastian Rajalan sekä Juho Armisen tekaisemin täysosumien kiinni kirimisen.

Muik Hockey taas taisi hieman liiaksi jopa tuudittautuakin siihen, että ensimmäisen erän alussa tarjoiltu tyrmäysisku pehmentäisi Titaanit samalla tapaa, kuin mitä Uudessakaarlepyyssä mitellyissä peleissä, mutta luulo ei tunnetusti ole tiedon väärti.

Punanutut nimittäin onnistui vieraidensa toisessa erässä esittämien sääntöjen vastaisten toimien myötä kipuamaan väkisin miesylivoimiensa avulla 3-3-tasalukemiin, kun Ilmari Karhapää sai kunnian niitata p-pisteen alakaarelta kaksi lähes identtistä pakkopeliosumaa.

Kyseiset lukemat killuivat Vaasan Koulunäkki Areenan valotaululla lopulta myös koko kolmannenkin erän, vaikka sen aikana Muik Hockey vyörytti pelin painopisteen väkisin Titaanien kenttäpäätyyn ja rummutti voimalla kiekkoa kohti Niilo Pussisen vartioimaan kotkalaisveräjää.

Väsyneen titaanimiehistön onneksi Pussinen oli avauserän takaiskujen jälkeen kaivanut tutun jumal-moodinsa päälle, ei yksinkertaisesti suostunut antautumaan, vaan piti omalla taistelullaan ja loistavilla torjunnoillaan punanutut mukana ottelun voittotaistelussa.

– Eihän se vaan voi olla näkymättä, että tämä oli viiteen päivään neljäs pelimme ja siihen matkustuskilometrit vielä päälle – touhu on sen myötä tällä hetkellä varsin raakaa ihan molemmille osapuolille, ”Mäkkäri” mietiskeli.

– Kolmannen erän jäljiltä tiesimme, että me tulemme olemaan se puolustavampi osapuoli myös jatkoilla, joten rohkeus pelata ja maltti odottaa sitä oikeaa hetkeä nousevat aivan varmasti arvoon arvaamattomaan.

Kun sama mies vielä jatkoerän alussa nollasi kylmänviileästi Juho Armisen ampuman rangaistuslaukauksen ja tsemppasi vielä siihen perään yhdessä alivoimapelaajien kanssa pois kellosta Simo Kauppisen hivenen epäonnistenkin sattumien seurauksena ottaman kahden minuutin rangaistuksen, oli draaman kaari saavuttanut lähestulkoon lakipisteensä.

– En epäillyt hetkeäkään, etteikö Niilo ottaisi rankkaria kiinni ja sen perään tulleella alivoimallakin olin erittäin levollisella fiiliksellä, sillä luotto omiin pelaajiini oli yksinkertaisesti vain niin kova, kotkalaiskäskyttäjä naurahti.

Näin ollen oli jopa jännitysnäytelmälle ominaista, että antisankarina aiemmin jatkoerän aikana ollut, Armisen rankkarin takaa tulleella huitaisullaan aiheuttanut, kuin myös pikkukakkosen istumassa käynyt Kauppinen pääsi pukemaan juhlituimman sankarin viitan ylleen.

Titaanit onnistui tappamansa alivoiman jälkeen saamaan muutaman hyökkäyksen ja sen myötä paineen vieraiden kenttäpäätyyn, joka johti lopulta uusikaarlepyyläispuolustajan kohtalokkaaseen kiekonmenetykseen sekä aikamoiseen hässäkkään Muik Hockey-rysän edustalla.

Sekalaisen härdellin tuoksinassa Santeri Salminen ja Vili Kolsi kykenivät siirtelemään vähän jopa tiedostamattaankin pelivälineen paniikissa olleen Christoffer Seppelinin ulottuville, joka taas potkaisi sen summanmutikassa siniviivalle päin parasta toivoen.

Kärppänä paikalla ollut Kauppinen ei kuitenkaan halunnut armahtaa Seppeliniä saati muutakaan uusikaarlepyyläisrevohkaa, vaan painoi suurin piirtein ykkösellä liikkuvat taakse ja sujautti terävällä rannekudilla telkän pönttöön voimattomana persuksillaan tapahtumien kulkua seuranneen Muik Hockey-veskari Patrik Koiviston ulottumattomiin.

– Saimme niistä Niilon ja alivoimajätkiemme onnistumisista järjettömän määrän lisää energiaa, vieden sitä samalla kaverilta pois, jonka ansiosta kykenimme heti jäähyn päättymisen jälkeen kääntämään pelin painopisteen Muik Hockeyn kenttäpäätyyn sekä lopulta ratkaisemaan koko touhun Simon komealla laukauksella, Walther iloitsi.

Sillä samalla hetkellä, kun Kauppisen ampuma kiekko lävähti Muik Hockey-uunin vasempaan yläkulmaan, repesi koko Vaasan Koulunäkki Areena liitoksistaan ja jäällä kirmasi hetken aikaa onnesta soikeana oleva lauma punapaitaisia sotureita päämääränään äkkikuolemaosuman maestron kiinni saaminen.

Hurjan hulabaloon yhteydessä raivoisasti omiaan kannustanut kotiyleisö palkitsi sankarinsa vielä pitkillä suosionosoituksilla, johon titaanimiehistö vastasi tuttuun tapaansa omilla kiitoksillaan.

Ajassa 69:50 syntynyt 4-3-maali tietää nyt siis sitä, että karavaani matkaa vielä kerran Uuteenkaarlepyyhyn, jossa käydään keskiviikkoiltana aikamoinen taistelu elämästä ja kuolemsta puolivälieräsarjan lopullisesti ratkaisevan 5. osaottelun aikana.

– Tilanne sarjassa on nyt viimeistään kaikkien kannalta varsin helppo, eikä enää tarvitse liiemmin miettiä oikein mitään – se on joko tulos tai ulos, Titaanien päävalmentaja Max Walther tiivisti.

– Meidän pitää nyt siis kaivaa kutakuinkin keinoja kaihtamassa se puuttuva vierasvoitto takataskuumme, jotta pääsemme siirtymään pudotuspelitaipaleellamme eteenpäin ja mittaamaan sitten taas seuraavan tiellemme asettuvan vastustajan.

Kuten kaksi aiempaa Komarov Arenalla käytyä kamppailua osoittivat, ei Titaanien urakasta tosiaankaan helppoa ole luvassa. Paikalliset jääkiekonseuraajat ja varsin Muik Ultras-faniryhmä tulevat pistämään pystyyn mitä oletettavimmin sellaisen ”helvetin esikartanon”, että jos sen paineen kotkalaiset kestävät ja niin ikään koston haluisen kotijoukkueen kaatavat, on voitto sekä jatkoon pääsy enemmän kuin ansaittu juttu.

– Kyllähän siitä varmasti todella kova peli ja henkien taisto tulee, joten nyt tärkeintä on pystyä tankkaamaan energiavarastot mahdollisimman täyteen sekä parsia kolhuja saaneet taistelijat mukaan reissuun, Walther tuumasi.

– Tarkoituksemme on nyt seuraavien päivien aikana pitää koneistomme lämpöisenä, jotta pystymme läimäisemään kaasun keskiviikkona pohjaan heti ratkaisukamppailun alusta lähtien ja läväyttämään niin ikään luun todella syvälle Muik Hockeyn kurkkuun!

Ottelun maalikooste on katsottavissa Titaanien Youtube-kanavalta.

Ottelun kuvakavalkadi on katsottavissa SchalesPhoto-sivustolta.

Titaanien taistelu Suomi-sarjan pudotuspeleissä jatkuu tulevana keskiviikkona (6.3.), kun punanutut hyökkäävät vielä kerran kuluvan kevään aikana Uuteenkaarlepyyhyn ja iskevät Komarov Arenalla kello 18:30 alkaen käynnistyvässä sekä puolivälieräsarjan lopullisesti ratkaisevassa 5. osaottelussa yhteen kotijoukkueena toimivan Muik Hockeyn kanssa.

Mikäli et lähde kannustamaan Titaaneita vierasvoittoon, voit seurata ottelun tapahtumia joko Leijonat.tv-palvelun tai Suomen Jääkiekkoliiton tulospalvelusivuston kautta.