”Meillä ei ole enää yhtikäs mitään hävittävää”

7.3.2024

Kotkassa sijaitseva Vaasan Koulunäkki Areena ja Nokialla pönöttävä Kattokeskus Areena tulevat aivan varmasti laulamaan sekä soimaan, kun Titaanit ja Pyry Hockey alkavat perjantai-iltana yksissä tuumiin vääntää paikasta Suomi-sarjan finaaleihin.
Kotkassa sijaitseva Vaasan Koulunäkki Areena ja Nokialla pönöttävä Kattokeskus Areena tulevat aivan varmasti laulamaan sekä soimaan, kun Titaanit ja Pyry Hockey alkavat perjantai-iltana yksissä tuumiin vääntää paikasta Suomi-sarjan finaaleihin.

Huikaisevan hienolla tavalla tiensä haudan partaalta aina välierävaiheeseen selvittänyt Titaanit lähtee seuraavaksi hakemaan vyölleen paikkaa Suomi-sarjan finaaleista. Kyseisen tavoitteen esteenä seisoo kuitenkin se ehkäpä kaikkein kovin mahdollinen vastus, eli hallitseva mestari ja kuluvan kauden runko- sekä ylemmän jatkosarjan voittaja Pyry Hockey, joka tuskin tulee perjantai-iltana Nokialla käyntiin polkaistavassa ottelusarjassa antamaan punanutuille yhtikäs mitään ilmaiseksi taistelussa jatkoon pääsystä.

Kotkassa eletään tällä hetkellä varsin punaisen värin sävyttämää kevään alkua, kiitos Titaanien vahvojen peliotteiden Suomi-sarjan käynnissä olevissa pudotuspeleissä.

Punanutut kun raivasivat kuluvan viikon keskiviikkona tiensä puolivälieristä jatkoon, kaatamalla viidenteen ja ratkaisevaan osaotteluun edennessä sarjassa niin ikään hienon kauden pelanneen Muik Hockeyn, uusikaarlepyyläisen kiekkoyleisön lähes täpön täyteen kansoittaman Komarov Arenan suureksi pettymykseksi.

Titaanileirissä ilmeet 1-5-voittoon päättyneen ja tiketin välieriin taanneen vierasvoiton jälkeen olivat luonnollisesti varsin aurinkoiset, eikä ilo ja innostus ole yhden välipaikan aikanaan tuntunut kaikkoavan kotkalaisten kasvoilta saati mielistä yhtikäs mihinkään.

Titaanien päävalmentaja Max Waltherin mukaan Muik Hockeyn kaataminen oli punanutuille arvokasta ihan jo siinäkin mielessä, että kotkalaiset saivat vääntää viisi toinen toistaan värikkäämpään matsia pudotuspelilätkää ja kerätä näin kokemuspankkiinsa aimo annoksen lisää tavaraa tulevaa silmällä pitäen.

– Välieräpaikan lisäksi käteen jäi viisi varsin erilaista pelikokemusta ja aika monta minuuttia pleijarijääkiekkoa, Walther sanailee.

– Kaikkinensa siis hyvää oppia etenkin pelaajille siitä, miten pudotuspeleissä pitää pelata ja kuinka ottelut muuttuvat runkosarjan vastaavin nähden.

Titaanit onnistui nappaamaan kahden tappion jälkeen kolme perättäinen voiton suoran, joka siis huipentui rajusti läpi ottelusarjan omiaan tukeneen Komarov Arenan ja Muik Ultras-kannattajaryhmän hiljentämiseen.

Vaikka punanuttujen nousu lähestulkoon kuolleista olikin erittäin komea, ei se pääpiiskuri Waltherin mukaan paina enää tipan vertaa, kun kiekko putoaa ensimmäisen kerran Nokian perjantai-illassa jäähän välierätaistojen alkamisen merkiksi.

– Vaikket edellisestä pudotuspelivaiheesta saa yhtään voittoa mukaasi, niin onhan se selvä juttu, että varsinkin se ratkaiseva ryöstö Uudessakaarlepyyssä on yhä mielissämme antamassa meille aimo annoksen lisää itseluottamusta, ”Mäkkäri” tokaisee.

– Lisäksi tiedämme jo mitä kovissa paikoissa oleminen kuluvana keväänä on, jouduttuamme pelaamaan edeltävät kolme ottelua selkä seinää vasten.

– Voimme näistä kokemuksista ammentaa itsellemme uskoa ja kaivaa keinoja jatkoon, jotta pystymme tulevatkin vaikeat hetket yhdessä selättämään, mikäli sellaisia on välierissä vastaan tulossa, titaaniluotsi aprikoi.

Peli- ja matkustusmäärän rasittama Daavid vastaan hyvin levännyt Goljat?

Välierissä Titaanien vastustajaksi luisteleva Pyry ei enää tässä kohtaa kautta liiemmälti esittelyjä kaipaa. Jos tilastoja tutkimalla voidaan varsin nopeasti havaita, että nyt punanutut saavat vastaansa Suomi-sarjan ehdottoman crème de la crèmen kutakuinkin kaikilla mittareilla mitattuna.

– Kyllähän meidän pitää ihan jokaisella pelin eri osa-alueella terästää otteitamme, mutta erikoistilanteet ja etenkin alivoimapelaaminen ovat niitä juttuja, joihin on väkisin saatava lisää ryhtiä, sillä saamme vastaamme ehkäpä koko Suomi-sarjan laadukkaimman ylivoimajoukkueen, Titaanien päävalmentaja Max Walther puntaroi.

– Myös tehokkuuteen maalipaikoissa pitää paneutua erityisellä pieteetillä, sillä jatkossa niitä paikkoja tuskin enää tulee yhtä useasti, kuin mitä Muik Hockey-peleissä.

Jos nousevat pakkopeli ja jäähyjen tappaminen sekä maalipaikkojen luominen ja niiden hyödyntäminen suuriin rooleihin, niin täysin samaa voi sanoa Titaanien kohdalla oman peräpään varjelusta.

Huikeassa torjuntavireessä olevan Niilo Pussisen sekä erityisesti runkosarjassa Titaaneita kannatelleen Niko Tammen onkin oltava valmiita seisomaan taas illasta toiseen suurinpiirtein päällään ja saatava aina vain enemmän apuja edessään teutaroivilta kenttäpelaajilta, jotteivät nokialaiset pääsisi pyörimään kukkoina tunkiolla ja räppäilemään ilmaisia kumimuikkuja punanuttujen nuottaan.

– Meidän on niin ikään oltava entistä tarkempia ja huolellisempia, jotta emme anna Pyrylle liiaksi helppoja saumoja maalien tekemiseen, sillä muuten he kyllä rankovat kovalla kädellä, kuten on jo aiemmissa otteluissa nähty, Walther painottaa.

– Kaikkinensa meidän on kyettävä kokoajan nostamaan tasoamme, aivan kuten teimme Muik Hockey-sarjassakin, jotta voimme taistella Pyryn kanssa tasapäin välieräotteluiden voitoista sekä finaalivaiheeseen pääsystä.

Yksi mielenkiintoinen ja varmasti ainakin jonkinlaista parranpärinää aiheuttava asia on se, että Titaanit on joutunut tähän mennessä runttaamaan puolivälierät läpi todella tiiviillä tahdilla, matkustamaan siihen päälle muutaman tuhat kilometriä sekä ennen kaikkea pelaamaan pelit erittäin kapealla pelaajarosterilla.

Pyry taas on saanut kuluneen viikon lepäillä, harjoitella ja odotella välierävastustajaansa sekä huollattaa mahdollisia taisteluvaivojaan leveähkön pelaajamateriaalinsa taholla kuntoon.

– Ei sillä [lepoedulla] ole minun mielestäni näin keväisin mitään merkitystä – harvoin kun on sellaista tilannetta, että kummallakin osapuolella on tismalleen sama lepomäärä alla ennen pelien alkua, sivuuttaa kotkalaiskäskijä Walther utelut siitä kumpi osapuoli hyötyy vallalla olevasta tilanteesta toista enemmän.

– Meillä on tietyllä tapaa oikein hyväkin tatsi päällä, sillä olemme päässeet pelaamaan tasaisella syklillä, eikä meillä ole pidempiä taukoja peleistä, mutta tuskinpa siitä silti on meille saati Pyrylle hyötyä tai haittaa, että toinen on pelannut liiemmin lepäämättä ja toinen taas levännyt sekä odotellut takaisin peleille pääsyä.

Vaikka kaikki lepo- ja rasitusaspektit ynnä muut nyanssit jätettäisiinkin huomioimatta, on silti täysin selvää, että nyt Titaanit saa iskeä illasta toiseen pöytään kauden parastaan sekä vielä vähän siihen päälle, sillä Toni Rautakorven käskyttämä Pyry on kokonaisuutena täysin eri levelillä oleva vihulainen vaikkapa Muik Hockeyn nähden.

– Pyry on todella taitava, pelaamisensa tasaiseen neljän kentän pyörittämiseen perustava sekä erittäin luistelu- ja hyökkäysvoimainen joukkue, ”Mäkkäri” luettelee hyvän ystävänsä ja kollegansa Rautakorven ohjastaman nokialaisrevohkan vahvuuksia.

– Sen myötä pelin vaade ja taso tulevat aivan varmasti olemaan todella korkeita koko perjantaina alkavan välieräsarjan ajan.

Pyry tosiaankin mätti runko- ja ylemmässä jatkosarjassa eniten maaleja (151 kappaletta), joka on vajaat puolisataa enemmän, kuin mihin määrään Titaanit ylsi.

Kotkalaiset eivät siis voi tai varmasti edes halua lähteä nokialaisten kanssa maalintekokilpailuihin, sillä siinä touhussa tulee varsin nopeasti nuha sekä itku.

Tästä syystä punanuttujen onkin löydettävä muunlaiset keinot Pyryn pysäyttämiseen ja suoranaiseen sulattamiseen.

– Varsinkin kiekollisesti hyökkäyssuuntaan mentäessä nokialaiset ovat varmasti tämän sarjan paras yhdistelmä, Walther mietiskelee.

– Heiltä löytyy kaikista neljästä kentällisestä pelaajia, jotka pystyvät henkilökohtaisella taidollaan pelejä ratkomaan, jonka lisäksi heidän kärjen ja pohjan ero on erittäin pieni.

– Siitä kertoo mielestäni nimenomaan parhaiten se, että vaikka heillä sattuisikin hieman huonompi ehtoo, pystyvät he siitä huolimatta voittamaan pelejään, titaanipiiskuri alleviivaa.

Nobody, but we and our fans, believes us, but we don’t care!

Oli vastassa sitten Nokian Pyryn, Palokan Kiekko tai vaikkapa New York Rangers, ei nykyisen titaanimiehistön puntti liiemmin tutise.

Sen kotkalaiset ovat osoittaneet käynnissä olevan suomisarjakauden aikana jo niin monta kertaa, että sen luulisi olevan selvää kaikille epäilijöillekin ja varsinkin niille, jotka olivat valmiita lähettämään punanutut alimpaan helvettiin Muik Hockeylle kärsittyjen rökäletappioiden jälkimainingeissa.

Kuten vanha sanonta kertoo, ei mikään ole ohi ennen kuin lihava leidi laulaa ja se nähtiin erittäin hyvin Titaanien puolivälierätaipaleen aikana, joka päättyi lopulta täysin ansaitusti onnellisten tähtien alla.

Nyt on kuitenkin uusi vaihe edessä ja vastassa kivikova Pyry, jonka pään menoksi Titaanien pitää keksiä entisestään luovempia ja idearikkaampia konnankoukkuja, jotta nokialaisten kone hyytyisi ja syttyisi palamaan, aivan kuten Carlos Sainzin auton vastaava rallin maailmanmestaruuden lopullisesti Tommi Mäkisen nimiin ratkaiseessa Britannin osakilpailussa marraskuussa vuonna 1998.

– Jätetään ne meidän Pyrystä löytämät heikot kohdat, joihin aiomme kovaa iskeä, vielä kertomatta, Titaanien päävalmentaja Max Walther hymähtää.

– Se on kuitenkin selvää, että olemme heti Muik Hockey-sarjan päättymisen jälkeen alkaneet uhrata muun valmennusryhmän kanssa isosti aikaa tulevan vastustajan analysointiin.

Videoiden tutkiminen ja muiden tietojen onkiminen nokialaisista on aivan varmasti tarpeen, vaikka Titaanit ja Pyry ovatkin kuluvalla kaudella toisiaan vastaan jo neljästi aiemmin miekkailleet.

– Tokihan Pyry on meille jo varsin tuttu vastustaja, kun heidät neljää kertaa olemme tällä kaudella kohdanneet, Walther kommentoi.

– Varmasti sieltä [Nokian suunnalta] on vielä jotain uusiakin juttuja tulossa, mutta ne pelilliset asiat, jotka videoilta ja menneistä peleistä pystyy löytämään, olemme jo ”muistikortillemme” poimineet.

– Meidän on joka tapauksessa oltava ensimmäisestä välieräpelistä lähtien taktisesti hereillä sekä valmiita muutoksiin, mikäli haluamme Pyryn tasoista joukkuetta vastaan pelattaessa oikeasti pärjätä, punanuttuluotsi tuumaa.

Yleinen konsesus lienee jälleen se, ettei Titaaneilla ole taaskaan mitään palaa runko- ja ylemmässä jatkosarjassa paremmin sijoittuneen vastustajansa kyydissä.

Onneksi näitä pelejä ei edelleenkään pelata paperilla tai tilastoissa, vaan paremmuuden ratkominen tapahtuu aidatulla jääalueella, jolla yritetään liu’uttaa pientä vulkanoidusta kumista tehtyä laattaa vastapuolen häkkiin useammin, kuin mitä sitä kaivettaisiin omasta maalista.

– Ei meihin ole kukaan alun alkaenkaan oikein uskonut ja olemme sen myötä olleet altavastaajina jo elokuusta lähtien, ”Mäkkäri” naurahtaa.

– Se kuitenkin passaa meille oikein hyvin, eikä meillä ole varsinkaan nyt enää yhtikäs mitään hävittävää.

Titaanit on Max Waltherin komennuksessa edennyt jo harjoituskaudelta lähtien yhden jääharjoituksen, yhden ottelun ja yhden päivän kerrallaan, eivätkä kotkalaiset aio tässäkään kohtaa lähteä muuttamaan hyväksi havaitsemaansa toimintamallia.

– Ainoa tavoitteemme on taas kerran elää päivä kerrallaan ja nauttia jokaisesta pelistä sekä mennä niin ikään yksi peli kerrallaan eteenpäin, emmekä täten mieti asioita yhtään sen pidemmälle, heinonlalaislähtöinen valmentajavelho tokaisee.

Kolme voittoa erottaa Titaanit ennen perjantaina käynnistävän välieräsarjan alkua Suomi-sarjan kliimaksista eli finaaleista. Se on unelma, jota aivan varmasti jokainen punanutun päälleen vetävä pelaaja ja titaanilogoa ylväästi takkinsa rintapielessä kantava toimihenkilö päänsä sisällä pyörittelee.

Unelmat on tehty saavutettaviksi, eikä niitä saavuteta, jollei oikeasti yritetä. Sanat on nyt sanottu, joten on jälleen tekojen aika. Titaanit on valmis – tuokaa meille Suomi-sarjan hallitseva mestari áka Nokian Pyry!

– Se nyt on varmaan sanottamattakin selvää, ettemme altavastaaja-asetelmastamme huolimatta vapaaehtoisesti lähde näitä pelejä häviämään, oli vastassa sitten ihan kuka tahansa, Walther jyrähtää.

– Ensimmäinen kiinnitys finaalipaikkaan on siis juurikin nyt se juttu, mitä lähdemme perjantaina Nokialta takataskuumme tavoittelemaan ja katsotaan sen jälkeen vasta kohti seuraavaa koitosta.

Titaanien taistelu Suomi-sarjan pudotuspelien välierävaiheessa alkaa kuluvan viikon perjantaina (8.3.), kun punanutut matkustavat Pyry Hockeyn vieraaksi vieraaksi Nokialle, jossa Kattokeskus Areenalla miteltävä avausosaottelu pyörähtää käyntiin kello 18:30 alkaen.

Lauantaina (9.3.) karavaani matkaa puolestaan Kotkaan, kun Pyry Hockey vierailee Vaasan Koulunäkki Areenalla ja iskee kello 17:00 alkaen yhteen välieräsarjan toisessa osaottelussa kotijoukkueena esiintyvän Titaanien kanssa.

Liput koitokseen maksavat 12 ja 8 euroa – alle 7-vuotiaille sisäänpääsy on ilmainen.
 

TULE KANNUSTAMAAN TITAANIT FINAALEIHIN – IT’S PLAYOFF TIME, BABY!