Titaanit 2015–2016 – päätyyn asti!

18.9.2015

Nuorekas, energinen ja ennen kaikkea taisteleva Titaanit pyrkii menemään päätyyn asti lauantaina alkavalla "Rautaliiga"-kaudella 2015–2016!
Nuorekas, energinen ja ennen kaikkea taisteleva Titaanit pyrkii menemään päätyyn asti lauantaina alkavalla "Rautaliiga"-kaudella 2015–2016!

Titaanit aloittaa kuluvan viikon lauantaina toisen perättäisen syksynsä jääkiekkoilun II-divisioonassa. Viime kaudella punanutut olivat haastajan asemassa, mutta nyt on täysin eri ääni kellossa. Nuorentunut ja samalla lisää urheilullisuutta saanut kotkalaisryhmä kuuluu eittämättä oman ”Rautaliiga”-lohkonsa voittajasuosikkeihin, jota sarjan muut joukkueet lähtevät haastamaan.

Viimekeväisen, GrIFK:lle kärsityn, katkeransuloisen välierätappion jälkeen haavojaan hetken aikaa nuollut Titaanit on kokenut kesän aikana suuri muutoksia niin taustojen kuin kaukalonkin puolella.

Punanutut erkaantuivat junioriorganisaationsa alta jälleen omaksi seurakseen ja pudottivat samalla pari vuotta matkassa olleen Akatemia-loppuliitteen joukkueensa nimestä pois sekä vaihtoivat tunnuksensa alkuperäiseen titaanilogoon.

Titaanit solmi myös naapurikaupunki Haminan Kiekkoympyröiden kanssa yhteistyösopimuksen, jonka avulla Kaakon kiekkoilu pyritään lähivuosien aikana saamaan uuteen kukoistukseen.

Kotkalaisleirissä tätä teemaa lähdettiin toteuttamaan hieman jopa pakon sanelemanakin pelaajapakkaa uudistamalla, sillä joukkueen mukana vuosia olleista konkareista osa lopetti ja osa taas siirtyi siviilipuolen asioiden myötä muiden haasteiden pariin.

Rutkasti rutiinia menettänyt Titaanit korvasi lähtijöiden jättämät aukot, nostamalla rohkeasti omista A-nuoristaan vajaan kahden kentällisen verran pelaajia mukaan edustusmiehistöön.

Tämän lisäksi seuran oma kasvatti Topi Paappanen päätti palata naapuriseura Piranha’sista takaisin punanuttuun ja kun siihen päälle Joni Kainulainen, Santeri Kunttu, Joakim Mickos ja Henri Saukkonen vaihtoivat Kouvolan valot Kotkan vastaaviin, on päävalmentajana kolmatta perättäistä kautta jatkavalla Marko Oksasella käsissään aiempaa urheilullisempi titaanimiehistö.

– Muutokset tekevät mielestäni joukkueurheilussa aina hyvää. Meillä on kasassa viime kaudesta nuorempi ja urheilullisempi joukkue, toteaa Oksanen miehistönsä kesän aikana kokemista muutoksista.

– Nuoruus on toki pienimuotoinen haaste, sillä meiltä lähti roppakaupalla kokemusta, mutta näen siitä huolimatta suunnan olevan pitkässä juoksussa oikea.

Kuten Titaanien nimilistasta voi lukea, nojaavat punanutut lauantaina alkavassa II-divisioonan runkosarjassa vahvasti ”Kaakon kulman poikien” varaan. Punanutut kun on 70-prosenttisesti omista kasvateista kasattu ryhmä, joka on marinoitu sopivassa suhteessa muualla kiekko-oppinsa saaneilla pelimiehillä.

– Näissä olosuhteissa omavaraisuus on iso asia, mutta se ei todellakaan saa olla itseisarvo, sanoo titaaniluotsi Oksanen.

– Eteenpäin pyrkivä ja tavoitteellinen joukkue tarvitsee myös muualta tulevia tuulia – meillä on oman kulmakunnan sekä muista seuroista tulleiden pelaajien myötä kasassa aikalailla hyvä cocktail.

Muutoksen jälkeinen uudisrakentaminen ottaa aina oman aikansa, eikä mikään joukkueen pelaaminen ala heti luistaa rasvatun koneen lailla.

Myös Titaaneilla on uudistuneen miehistön myötä ollut harjoituskauden aikana samoja haasteita havaittavissa, vaikkei se punanuttujen pelaamien harjoitusotteluiden tuloksia silmäilemällä ulkopuoliselle välittömästi näykään.

Kotkalaiset nimittäin harjasivat treenipelinsä läpi poimimalla seitsemän voittoa kahdeksasta mahdollisesta.

– Harjoitusotteluiden tuloksia on turha tuijottaa – toki on itseluottamuksen kannalta hyvä, että voittoja tuli, mutta ensisijaisesti niissä pyrittiin saamaan pelillisiä asioita iskostumaan muuttuneen joukkueen tajunnanvirtaan, sanailee Oksanen.

Vaikka kotkalaiset porhalsivatkin harjoituspelinsä läpi lähes ”voitosta voittoon” –tyylillä, ei se täysin tyydyttänyt Titaanien kokenutta valmennusryhmää, johon Oksasen lisäksi kuuluvat Janne Salmela ja Jari Multanen.

– Emme aivan täysin tyytyväisiä ole siihen, miten harjoitusottelut pelillisesti sujuivat. Loukkaantumiset sekä muut poissaolot sotkivat jonkin verran ja se totisesti näkyy, sillä palettimme on vielä keskeneräinen, Oksanen mietiskelee.

– Tuloksiin pitää toki olla tyytyväinen, mutta kyllähän meillä töitä on vielä aika paljon edessä.

Etelä-lohko aiempaa tasaisempi ja kovatasoisempi

Titaanit hyökkää lauantaista lähtien viime kaudesta tasoaan nostaneessa II-divisioonan Etelä-lohkossa mukana olevien joukkueiden kimppuun. Koventunut pelillinen taso ja kilpailutilanne ovat omiaan ajamaan sekä pelaajia että seuroja eteenpäin kilpailussa sarjan voitosta.

Titaanipiiskuri Marko Oksanen pitääkin näkemästään, sillä illasta toiseen edessä olevat kovat koitokset kehittävät mitä parhaimmissa määrin punanuttujen nuoria ja urallaan eteenpäin pyrkiviä pelaajia.

– Viime kauteen peilattuna näen lohkomme olevan astetta tai jopa kahta kovempi sekä aiempaa selkeästi tasaisempi, virkkoo Oksanen.

Titaanien lisäksi Etelä-lohkoon kuuluvat vanhat tutut GrIFK, Haukat, HCK Salamat, HC Vantaa (ent. K-Vantaa Itä), NASKI, PEPO ja Viikingit, joiden lisäksi uusina kilpakumppaneina esittäytyvät sarjanousijat HC Giants sekä KJT Miehet.

– Mielenkiintoinen sarja on edessä ja odottelemmekin levollisin mielin mitä tuleman pitää, punanuttukäskyttäjä tokaisee.

Titaaneita on veikkailtu oman ”Rautaliiga”-lohkonsa kärkeen, joten mitkä ovat sitten niitä pahimpia kilpakumppaneita?

– Itselläni ei ole kauheasti tapana miettiä vastustajia – pyrimme pelaamaan jokaisen pelimme niin hyvin kuin mahdollista, Oksanen paaluttaa omaa näkökantaansa esitettyyn kysymykseen.

No entäpä minkälainen on sitten herran oma joukkue – Titaanit vuosimallia 2015–2016?

– Titaanit on nuorekas, energinen ja taisteleva ryhmä, joka tulee nojaamaan pikkuhiljaa sisään ajamaamme pelitapaan, jonka loksahtaessa kohdalleen, uskon vakaasti tulosten tulevan olemaan hyviä, kommentoi Oksanen itsevarmana.

Taistelua, energiaa ja onnistumisia punanutut tulevat totisesti pitkän kauden aikana tarvitsemaan, mikäli kotkalaisjoukkue aikoo keväällä toteuttaa seurajohdon sille asettaman tavoitteen – nousun Suomi-sarjaan.

– Tiedostamme totta kai seurajohdon asettaman tavoitteen, mutta joukkueen keskuudessa on mielestäni aika turha alkaa puhua saati tuijottaa liian pitkälle tulostavoitteiden perään, sillä siinä vaiheessa se tavoite menee yleensä kiville, naulaa Oksanen ykskantaan.

– Tässä kohtaa on parempi keskittyä kehittämään joukkuetta, pelaajia ja itse pelaamista. Tottahan toki uskomme ja luotamme siihen, että kun saamme haluamamme asiat kohdalleen, tulemme sen kautta menemään keväällä päätyyn asti.

– Emme kuitenkaan joukkueen sisällä puhu tässä kohtaa mistään sarjanousuista tai sellaisista – ne tulevat, jos ovat tullakseen, titaanikäskyttäjä toteaa.

”Energistä ja taistelevaa titaanikiekkoa”

Viimeisen harjoitusottelunsa jälkeen pelikuvioidensa -ja suunnitelmansa hiomiseen keskittynyt Titaanit odottaa jo vesi kielellä lauantaista sarja-avaustaan.

– Puuduttavien harjoitusotteluiden päättymisen jälkeen on aina vallalla hyvä fiilis, sillä silloin tietää sarjan alun olevan ovella, myhäilee punanuttujen päävalmentaja Marko Oksanen.

– Keskitymme täysin omaan tekemisemme ja lähdemme sen pohjalta viemään pelaamistamme pykälä kerrallaan eteenpäin – uskomme vahvasti siihen, että raaka työnteko tulee kantamaan ansaittua hedelmää.

Ilona Areenalle lauantaina saapuva hollolalaisvieras HC Giants tuli jo alkusyksyn aikana kotkalaisille jokseenkin tutuksi 7-1-lukemin päättyneen harjoituskamppailun tiimoilta. Nyt on edessä kuitenkin täysin erityylinen peli, sillä jaossa on maineen ja kunnian ohella myös sarjapisteitä.

Tämä fakta tiedostetaankin kristallinkirkkaana titaanileirissä.

– HC Giants on sarjanousijana aivan varmasti erittäin taisteleva porukka, joka haluaa näyttää kaikille kuuluvansa ylemmälle sarjatasolle, toteaa Oksanen.

Vaikka Jätit varmasti kovaa päälle tulevatkin ja haluavat sen avulla horjuttaa punanuttujen itseluottamusta, ei Titaaneilla ole kotiavauksessa mielessään kuin yksi asia – voiton mukanaan tuomat kolme sarjapistettä.

– Kyllä meillä on vakaa aikomus ottaa lauantaina kotiyleisömme edessä tarjolla olevat kolme sarjapistettä omaan pussiimme, täräyttää titaanipiiskuri ilmeenkään värähtämättä.

Jotta Titaanit tässä tavoitteessa onnistuu, kaipaa se totta kai omien kannattajiensa vankkumattoman tuen taakseen heti ensisekunneista lähtien.

Oksanen uskoo punanuttujen sen myös saavan, mikäli vain vanhat merkit pitävät edelleen kutinsa.

– Meillä on aina ollut hyvä kotiyleisö ja kovaääniset kannattajat. Toivottavasti he löytävät kesän jälkeen taas tiensä Ilona Areenan lehtereille, heittää Oksanen ”palloa” kotiyleisön suuntaan.

– Tulemme tarjoamaan katsojille energistä ja taistelevaa titaanikiekkoa sekä tahdomme yhdessä heidän kanssaan nostaa tämän paikkakunnan kiekkoilun tasoa!