Tahmea alku, tunnepitoinen loppu

7.11.2015

NASKI laittoi Titaanit lauantai-iltana ahtaalle, muttei voinut lopulta paremmalleen taaskaan yhtikäs mitään.
NASKI laittoi Titaanit lauantai-iltana ahtaalle, muttei voinut lopulta paremmalleen taaskaan yhtikäs mitään.

Ilona Areenalla lauantaina vieraillut NASKI osoittautui Titaaneille juuri niin ilkeäksi vastustajaksi, kuin vain etukäteen odottaa saattoi. Alussa aivan unessa ollut kotijoukkue heräsi lopulta avauserän puolivälissä pelaamaan, jonka jälkeen taiston voittajasta ei ollut enää mitään epäselvyyttä. Päätöserässä varsin kuumaksi äitynyt kamppailu kirjattiin täten punanuttujen nimiin maalein 7-2 (2-1, 3-0, 2-1).

Titaanit – NASKI 7-2 (2-1, 3-0, 2-1)

04:44 0-1 Valtteri Laaksonen (Jani Koponen, Juho Mättö) YV
16:01 1-1 Juho Luukkonen (Eppu Oksanen, Aapo Lampinen)
17:12 2-1 Topi Paappanen (Joonas Saarilehto)
25:09 3-1 Topi Paappanen VoM
36:00 4-1 Aapo Lampinen (Joonas Saarilehto, Tomi Pylväläinen)
36:12 5-1 Joni Jokila (Topi Paappanen, Henri Saukkonen)
43:41 6-1 Ville Myyryläinen (Joonas Saarilehto, Joni Kainulainen)
54:09 7-1 Aapo Lampinen (Eppu Oksanen)

56:34 7-2 Samu Laitiainen (Topi Sinivaara)

Maalivahdit:

Titaanit – Oskari Taari 13+10+8= 31 torjuntaa
NASKI – Tommy Silvennoinen 9+0+0= 9 torjuntaa (vaihto 20:00 / 2-1)
NASKI – Juuso Repo 0+9+14= 23 torjuntaa

Jäähyt:

Titaanit 7 x 2min + 2 x 10min= 34min
NASKI 4 x 2min + 3 x 10min= 38min

Titaanileirissä osattiin odottaa vaikeaa peliä ja sellaisen Kotkassa lauantain kunniaksi vieraillut NASKI myös järjesti. Oman osansa taiston vaikeuteen antoi sotisovan napit täysin auki alun surffaillut kotijoukkue, jota sarjajumbona majaillut vierailija ei tuntunut sytyttävän ollenkaan pelaamaan.

Nastolalaiset sitä vastoin olivat tulleet vähillä miehillä tappelemaan tosissaan ottelun voitosta ja se myös kannatti, sillä Valtteri Laaksonen ohjasi komeasti ilmasta vierasjoukkueen 0-1-johtoon digitaalien näyttäessä Ilona Areenalla aikaa 4:44.

Vastapuolen aikainen avausmaali olikin oiva muistutus siitä, että mikään ei ”Rautaliigassakaan” tule ilmaiseksi.

– Alku oli kyllä varsin klassinen – sarjataulukkoa oli meidän kopissa ilmeisen tarkkaan silmäilty ja sen myötä ensimmäinen kymppi oli aika katastrofaalinen, myönsi Titaanien päävalmentaja Marko Oksanen.

NASKI:n vietyä peliä ja Titaanien jäähyiltyä ensimmäisen erän avauspuolikkaan, alkoi kotijoukkue pikkuhiljaa heräämään siihen tosiasiaan, että tästä touhusta ei yksinkertaisesti tule mitään, jollei työnteko ala maistua.

Kapteeni Joni Jokilan ja myös muiden kokeneempien pelimiesten vahva kannustus vaihtopenkillä sekä kaukalossa näyttämä esimerkki kropan likoon laittamisen tärkeydestä tepsi, sillä pelin painopiste kääntyi kuin taikaiskusta kohti NASKI-vahti Tommy Silvennoisen vartioimaa veräjää.

Kun vielä ajoitukset alkoivat napsua kohdilleen ja syötöt lapoihin rakensi Titaanit kaksi näyttävää hyökkäystä, jotka kumpainen päättyivät maaliverkon pöllyämiseen Silvennoisen selän takana.

Punanutut tasoihin ampui perinteiseen tyyliinsä puikoista tarvitun tilan löytänyt Juho Luukkonen ja vain hetkeä myöhemmin asialla oli Topi Paappanen, jonka tiukka kuti pyöri NASKI-veskarin kilvestä ilmaan kimpoamisen jälkeen vääjäämättömästi sisään uuniin.

– Erän jälkimmäinen puolisko oli sitä vastoin taas todella hyvää tekemistä, myhäili Oksanen tyytyväisenä.

Ensimmäisellä erätauolla titaanivalmennus kertasi joukkueelle kopissa muutaman perusteesin, jota oli tarkoitus noudattaa ja ohjeiden mentyä kerrasta perille, onnistui tulivoimainen punanuttuhyökkääjistä naulaamaan lopulliset naulat nastolalaisten avonaisena ammottaneeseen arkkuun.

Vieraiden niskan perusteellisesti taittanut 3-1-osuma syntyi toisen erän alussa vireessä olleen Paappasen lavasta, kun taas aikavälillä 36:00–36:12 tulleet neljäs sekä viides titaanimerkkinen onnistuminen kirjattiin Aapo Lampisen ja Joni Jokilan nimiin.

– Tällaiset pelit ovat vaikeita, varsinkin kun vastapuolen pelaaminen käytännössä loppui siihen ensimmäiseen kymppiin, jonka jälkeen he keskittyivät vain rikkomaan ja yrittämään yksittäisiä harppuunahyökkäyksiä pitkillä syötöillä, kommentoi Oksanen pelin kulkua.

Toinen erä olikin tämän myötä kauttaaltaan Titaanien hallintaa ja tauolla NASKI:n veräjälle vaihdettu Juuso Repo saikin tehdä tämän tästä parhaansa, jotteivät lukemat olisi revenneet nähtyä suuremmiksi.

Punanuttujen maalilla taas alun takaiskun jälkeen itsensä hienosti kerännyt Oskari Taari poimi takuuvarmasti jokaisen maalia kohti ammutun kiekon haltuunsa, aivan kuin alleviivatakseen sitä, kumpi osapuoli kaukalossa määrää pelin tahdin.

”Siinä vähän tunteet kuohahtivat”

Jos olivat kaksi ensimmäistä erää ihan jääkiekkoilun näköistä touhua kaukalossa, samaa ei todellakaan voi sanoa illan viimeisestä kaksikymppisestä.

Titaanit toki yritti selkeässä johtoasemassa nautiskella pelaamisesta ja antaa 290 silmäparia käsittäneelle kotiyleisölleen vielä lisää herkutteluhetkiä maalien muodossa, siinä muutamaan otteeseen onnistuenkin.

Ajassa 43:41 syntyneen Titaanien 6-1-osuman survoi lopulta väkisin ohi NASKI-vahti Juuso Revon, kuluvan kauden ”esikoisensa” viimeistellyt Ville Myyryläinen, joka hymyilikin tämän jälkeen vaihtopenkillä kilpaa sen  kuuluisan Hangon keksi kanssa.

Illan seitsemännen täysosuman jälkeen mentiinkin kaukalossa hetken aikaa kuin ”Villissä lännessä” konsanaan. Koko tapahtumasarja sai alkunsa, kun Titaanien Juho Luukkonen taklasi puhtaasti keskialueella kiekkoa hallussaan pitänyttä NASKI:n Antti Kautosta.

Taklauksen voimasta taaksepäin kaatunut Kautonen törmäsi horjahduksensa aikana takaa tulleeseen isäntien Aapo Lampiseen, lyöden epäonnekkaasti päänsä titaanihyökkääjän rintaan.

Muut kaukalossa olleet nastolalaispelaajat säntäsivät välittömästi täysin vahingossa Kautoseen osuneen Lampisen kimppuun ja yrittivät miehissä antaa punanuttupelaajalle iskun jos toisenkin.

Hetken aikaa ehti jo näyttää siltä, että homma lähtee aivan täysin lapasesta, mutta tuomaripari Jyrki Matzonin ja Tuomas Pöyhösen onnistui rauhoittaa hässäkkä ilman sen suurempia nenähommia.

Tämä ei kuitenkaan riittänyt NASKI:n Tomi Ailamalle, joka jatkoi turpakäräjöintiään ja tinttasi poikittaisella mailalla kuulumisia kyselleen Luukkosen kumoon 10 minuutin käytösrangaistuksen arvoisesti.

Tunteet nousivat pintaan uudemman kerran heti seuraavassa vaihdossa, kun jo aloituskärhämässä mukana ollut Jani Koponen hakemalla haki itselleen tanssiparia ja sai sen lopulta punanuttujen Mikko Lehtisestä.

Aikansa väännettyään Lehtinen kampesi Koposen jäähän ja kumpikin pukari palkittiin tästä tukulla rangaistuksia.

Kiekon pudottua uudemman kerran jäähän alkoi jälleen tapahtua ja nyt pääosan otti itselleen vieraiden vaihtopenkillä hetken huilaillut Antti Kautonen, joka säntäsi välittömästi haastamaan Aapo Lampisen tappeluun kanssaan.

Lampinen ei kuitenkaan lähtenyt hölmöilyyn mukaan ja lopputuloksena olikin sitten se, että myös Kautonen pääsi viilentämään tunteitaan rangaistusaition puolelle käytöskymppi palkintonaan.

Kun vielä NASKI:n kapteeni Sami Hannula halusi leikkiä kovaa poikaa ja jahtasi seuraavan vaihdon ajan titaanipelaajia aina Lampisen tekemään 7-1-osumaan asti, ei vieraiden valmennuksella ollut muuta tehtävissä, kuin kutsua joukkonsa koolle ja käskeä keskittymään loppupelin ajan pelkästään olennaiseen.

Kyseinen määräys pitikin hienosti kutinsa ja kas kummaa, NASKI onnistui myös kaunistelemaan maalilukemia Samu Laitiaisen iskettyä jäitä pitkin kumimuikun Taarin vartioimaan titaaninuottaan.

Kun enempää maaleja ei enää syntynyt, killuivat Ilona Areenan valotaululla päätössummerin soidessa Titaanien selkeät 7-2-voittolukemat.

Kyseinen lopputulos tiesi näin ollen sitä, että Titaanit oli palannut yhden pelin ”harharetken” jälkeen jälleen normaaliin päiväjärjestykseen komean kotivoiton myötä.

Punanuttujen päävalmentaja Marko Oksanen oli tyytyväinen joukkueen esittämästä ryhtiliikkeestä sekä etenkin kokeneempien pelimiestensä näyttämästä esimerkistä.

– Meidän kokeneemmilta sotaratsuilta esimerkillinen suoritus – siinä kohtaa kun meillä oli vähän vaikeata, kävivät he [Topi] Paappasen johdolla räppäämässä muutamat maalit ratkaisten näin pelin eduksemme, Oksanen tokaisi.

– Niinhän sen kuuluu mennäkin, että jos nuorempi pää ei pysty, niin vanhemmat herrat ratkovat nämä pelit.

Kolmannen erän kahinoihin Oksasella oli varsin neutraali näkemys.

– Siinä vähän tunteet kuohahtivat. Välillä se on tällaista ”Rautaliigassa” ja välillä taas vähän kirkkaammissakin valoissa, titaaniluotsi rupatteli.

Pääasia kuitenkin oli, ettei kenellekään käynyt kuinkaan, vaikka tunteet suhteellisen kuumina leimusivatkin.

– Aina on olemassa riski, kun aletaan joukolla törmäillä, että tulee niitä täysin tarpeettomia loukkaantumisia, Oksanen kommentoi.

– Pienet painit eivät haittaa mitään, mutta jos joku pelin jo ratkettua loukkaantuu ihan kummin puolin vain, on se aivan turhaa.

Titaanipiiskuri antoikin propsit NASKI:n valmentajille, jotka omilla toimillaan onnistuivat rauhoittamaan joukkueensa ennen suurempia ylilyöntejä.

– Vastustajan valmennuksen ottama aikalisä onneksi rauhoitti tilanteen, eikä siellä sen jälkeen enää mitään isompia hässäköitä syntynyt, Oksanen kiitteli kollegoitaan.

Tunteiden ja voittojuhlien laannuttua kotkalaisleirissä alkoi välitön keskittyminen jo huomiseen Lappeenrannan reissuun. Punanuttumiehistö kokee muutamia muutoksia, sillä muun muassa pistekärki Joni Kainulainen jää syrjään pelaavasta kokoonpanosta kymppitilin täyttymisen vuoksi.

– Tiivistämme vähän pakkaa ihan jo Kainulaisen pelikiellon, mutta myös A-nuortemme tärkeän kotipelin vuoksi, johon menee meiltä muutama kaveri auttamaan, selvensi Oksanen suunnitelmiaan.

– En usko sen pahemmin meitä haittaavaan, vaan pikemminkin päinvastoin se voi jopa tehdä ihan hyvää, kun joudumme vähän tiukemmalla rytmillä pelaamaan.

Jotta lauantain koitoksen alkutahmeus PEPO:n vieraana vältetään, on punanuttukäskyttäjä Oksasen mukaan kaikkien joukkueen jäsenten kannettava kortensa yhteiseen kekoon.

– Sama [alkutahmeus] ei tule toistumaan – pelaajien pitää itse tajuta asia ja myös meidän valmentajien tulee valmistaa joukkue siihen, että se on alusta lähtien valmis pelaamaan tosissaan, päätti Oksanen.

Titaanit – NASKI-ottelun kuvakavalkadi katsottavissa Pekka Vainion kuvat-sivustolta.

Titaanien taistelu II-divisioonan runkosarjassa jatkuu heti huomenna sunnuntaina (8.11.), kun punanutut matkustavat Lappeenrannan Kisapuiston jäähalliin, jossa majaansa pitävä PEPO isännöi kello 17:45 alkavaa koitosta.

Mikäli et lähde kannustamaan Titaaneita vierasvoittoon, voit seurata ottelun tapahtumia Suomen Jääkiekkoliiton tulospalvelusivuston kautta.