Tyytyväisyys tappaa kehityksen

16.1.2016

PEPO sai kunnian olla ensimmäinen joukkue kuluvalla ”Rautaliiga”-kaudella, joka onnistui punnertamaan normaalin peliajan puitteissa punanutut polvilleen.
PEPO sai kunnian olla ensimmäinen joukkue kuluvalla ”Rautaliiga”-kaudella, joka onnistui punnertamaan normaalin peliajan puitteissa punanutut polvilleen.

Titaanien keväinen kiihdytys ”Rautaliigan” Etelä-lohkossa ei ole lähtenyt liikkeelle kotkalaisten suunnittelemalla tavalla. Suurin syy tähän on ollut mitä ilmeisimmin punanuttujen mieliin pesiytymään päässyt tyytyväisyyden tunne, joka tunnetusti tappaa kehityksen. Tästä viimeisin esimerkki koettiin lauantaina Ilona Areenalla, kun sarjajumbo PEPO kävi kampittamassa Titaanit normaalin peliajan puitteissa ja viemässä täyden kolmen pisteen potin mukanaan Lappeenrantaan 1-3 (0-2, 1-0, 0-1) –lopputuloksella.

Titaanit – PEPO 1-3 (0-2, 1-0, 0-1)

05:13 0-1 Samuel Karhula (Pekko Jalkanen, Samuel Laitinen) YV
06:30 0-2 Teemu Holopainen (Valtteri Sundberg) VoM
20:36 1-2 Juuso Löppönen (Santeri Kunttu, Topi Paappanen)
59:49 1-3 Jere Nylund (Juuso Vakkilainen, Antti Martikainen) TM

Maalivahdit:

Titaanit – Oskari Taari 5+8+4= 17 torjuntaa (poissa 59:07-59:49)
PEPO – Tero Rantalainen 11+7+12= 30 torjuntaa

Jäähyt:

Titaanit 2 x 2min= 4min
PEPO 4 x 2min + 1 x 10min + 1 x 20min= 38min

Vastustajalla saati sen sarjasijoituksella ei pitäisi ikinä olla mitään väliä, mikäli kaukaloon lähdetään tekemään omaa parasta suoritusta sekä pelaamaan nimenomaan sitä kulunutta ”omaa peliä”.

Näillä eväillä mikä tahansa vastustaja on kaadettavissa, kunhan keitokseen muistetaan taistelun tuoksinassa lisätä mukaan vielä nöyrä pelaaminen ja kova asenne molempien maalien edustoilla.

Jos taas sorrut jo etukäteen aliarvioimaan vastustajaa, joka on sarjataulukossa monta pykälää alempana ja vielä siihen päälle huomaat, ettei se ole saanut vieraspeliin mukaan edes kolmea täyttä kentällistä sekä toteat hiljaa mielessä homman olevan taputeltu, on metsään meno jo alkanut.

Sen seurauksena pelaamista tulee heti kättelyssä näennäistä mukavuusalueella liu’uskelua, joka ei loppupeleissä johda yhtikäs mihinkään loppuun asti taistelevaa ja uhrautuvasti kroppaa likoon laittavaa vastustajaa vastaan.

II-divisioonan Etelä-lohkon kärkijoukkue Titaanit oli lauantai-illan kotiottelussaan päättänyt valita jälkimmäisen vaihtoehdon – sarjajumbo PEPO kiitti ja kuittasi kotimatkalle täydet kolme sarjapistettä 1-3-vierasvoiton turvin.

– Kun tuijotat sarjataulukkoa ja vastapuolen vajavaista ryhmää, eikä oma pelaaminen painotuksista huolimatta lähde toimimaan, näyttää se juuri tuollaiselta, kuin äsken päättynyt kamppailu kokonaisuudessaan oli, murahti Titaanien päävalmentaja Marko Oksanen tyytymättömänä.

– Kyllä se vaan Juhani Tammisen klassinen sanonta ”95 prosentin keskittyminen on 50 prosentin suoritus” pitää harvinaisen hyvin kutinsa.

Titaanit oli tullut otteluun lähinnä siksi, että se oli merkitty kalenteriin, kun taas vierasjoukkue PEPO hyökkäsi askiin täynnä tulta ja tappuraa päämääränään täyden pistepotin ryöstäminen kotikaukalossaan voittamattomalta sarjajohtajalta.

PEPO:n suunnitelma purikin kuin lämmin veitsi voihin, sillä punanuttujen tyytyessä lähinnä katselemaan maailman menoa, iskivät vieraat heti avauskympin aikana kumimuikun kahdesti kotkalaisveräjää vartioineen Oskari Taarin selän taakse.

Kuvaavaa kummallekin, niin Samuel Karhulan kuin Teemu Holopaisenkin, täysosumalle oli se, että vieraat iskivät ne riparikiekoista ja vieläpä niin, ettei lähimaillakaan ollut ensimmäistäkään punanuttua siivoamassa niitä väljemmille vesille.

Titaaneilta puuttui voittamiseen aina tarvitun tiukan peli-ilmeen lisäksi myös asenne aivan tyystin.

– PEPO tuli pelin alkuun juuri niin kuin vajaalla ryhmällä pelatessa pitääkin, kehaisi Oksanen vastapuolta.

– He tulivat kovalla asenteella tappelemaan jokaisesta sentistä kaukalossa, kun taas me pelasimme sellaista kuntokiekon ja kaukalopallon välimuotoa olevaa peliä.

Siinä missä vierasjoukkueen pelaaja iski kroppaa likoon ja tappeli välillä jopa verenmaku suussa jokaisen kaksinkamppailun loppuun asti, ei kotijoukkueesta ollut tähän vastaamaan kuin ajoittain.

– Vältimme viimeiseen asti kontakteja ja pelasimme pikkunättiä siirtelyä, jota ei mielestäni voi kutsua edes virkamieskiekkoiluksi, sillä se ei yltänyt edes sille tasolle, Oksanen pureskeli pettymystään oman joukkueen peli-ilmeeseen.

Jollet oikeasti jotain halua, et voi sitä myöskään saada

PEPO:n isännilleen avauserässä tarjoileman šokkihoidon ehti jo hetken aikaa näyttää, että erätauko oli tehnyt tehtävänsä, sillä Titaanit tuli toisen erän alkuun täysin eri ilmeellä.

Punanutut onnistuivat myös iskemään ansaitun kavennuksen, kun Topi Paappanen ja Santeri Kunttu petasivat paikan Juuso Löppöselle, jonka nopea kuti yllätti jäitä pitkin siihen asti vakuuttavasti torjuneen PEPO-vahti Tero Rantalaisen.

Tässä kohtaa taisto tuskin kukaan osasi odottaa, että Titaanien tekemät maalit oli illan aikana nähty, sillä sen verran selvästi kotijoukkue piti pelivälinettä hallussaan ja vyörytti hyökkäyksiä kohti vieraiden maalia.

Niin kuitenkin kävi, sillä punanuttujen hallinta osoittautui kerta toisensa jälkeen näennäiseksi laidoilla ja kulmissa pyörimiseksi, joka sopi paremmin kuin hyvin tiukasti keskustaa sumputtaneelle PEPO:lle.

Lisäksi isäntien paras terä lähes kaikessa tekemisessä oli selvästi totuttua tylsempi, joten jo pelkkien helppojen syöttöjen antaminen tuntui olevan välillä ylivoimaisen vaikea tehtävä laukauksien maalille saattamisesta puhumattakaan.

Voisikin siis sanoa, että Titaaneilta puuttui tänään ”tappajanvaisto”, jonka myötä PEPO-vahti Rantalainen sai kerta toisensa jälkeen venytettyä kroppansa kaukaa lähteneiden vetojen tielle.

– PEPO puolusti hyvin omaa maalinedustaansa ja me taas emme sinne halunneet mennä, koska siellä voi sattua ja tulla mustelmia, puki taiston aikana vaihtopenkin puolella tekemänsä havainnot sanoiksi Titaanien päävalmentaja Marko Oksanen.

– Kun et sota-alueelle halua mennä, niin et kyllä maalejakaan edes tällä tasolla pysty tekemään.

Ottelun koko kuva pysyi täysin samana sekä toisessa että kolmannessa erässä, eikä suurelta osin punanuttuja kotivoittoon Ilona Areenalle kannustamaan tulleesta 260 silmäparista voinut kuin pyöritellä päitään kotijoukkueen tarjoileman elämyksen edessä.

Titaanivalmennus yritti vetää vielä viimeisen ässän hihastaan vajaa minuutti ennen täyttä aikaa, kutsumalla Oskari Taarin pois veräjänsä suulta.

Miesylivoima turvin haettu tasoitus jäi kuitenkin odottamaan itseään, sillä PEPO ei suostunut Titaaneita enää peliin mukaan päästämään ja lopullisesti ilman punanuttujen ilmapallosta päästi pihalle 11 sekuntia ennen päätössummerin soimista kiekon tyhjään maaliin rystyllä vipannut Jere Nylund.

1-3-päätöslukemat tiesivät samalla sitä, että Titaanit kärsi kuluvan kauden ensimmäisen tappionsa normaalilla peliajalla ja entistä kirvelevämmäksi siitä teki se fakta, että se tuli juurikin sarjataulukon viimeisenä olevan PEPO:n tarjoilemana.

– PEPO ansaitsi voittonsa tänään, ei siitä ole kahta sanaan sanottavaksi, totesi Oksanen ykskantaan.

– Meidän pitää ihan kaikkien, niin valmennuksen kuin pelaajienkin, ottaa tämä tappio omaan piikkiimme ja mennä peilin eteen miettimään mikä meni vikaan.

Mietintämyssyt oli tosin lyöty päähän välittömästi kaukalosta poistumisen jälkeen, sillä Titaani pääpiiskuri oli adjutanttiensa kera keskustellut joukkueensa kanssa ”mukavia”.

– Meillä oli heti pelin päätyttyä oikein antoisa palautekeskustelu joukkueen kanssa pukukopissa ja toivon mukaan pystymme ottamaan tästä saadun opin mukaamme, Oksanen kommentoi.

Oppi olisikin enemmän kuin tarpeen, sillä tulevana viikonloppuna GrIFK:n vieraana saati Haukkojen isäntänä nyt nähdyllä peliesityksellä tulee oma takalisto hyvin nopeasti todella kipeäksi.

– Eiköhän tämäniltainen toiminut tarvittuna herätyksenä itse kullekin, Oksanen mietiskeli.

– Olemme pyrkineet harjoittelemaan vähän uusia juttuja ja vaikkei niitä tänään kyllä näkynytkään pelaamisessamme juuri ollenkaan, niin toivottavasti ensi viikonloppuna asia on toisin.

Titaanit – PEPO-ottelun kuvakavalkadi katsottavissa Pekka Vainion kuvat-sivustolta.

Titaanien taistelu II-divisioonan runkosarjassa jatkuu tasan viikon päästä lauantaina (23.1.), kun punanutut matkustavat Kauniaisten jäähalliin, jossa majaansa pitävä GrIFK isännöi kello 17:20 alkavaa koitosta.

Mikäli et lähde kannustamaan Titaaneita vierasvoittoon, voit seurata ottelun tapahtumia Suomen Jääkiekkoliiton tulospalvelusivuston kautta.