Iso askel kohti runkosarjan voittoa

24.1.2016

Sunnuntainen kärkikamppailu oli alusta loppuun asti todella tiukkaa taistelua ottelun voitosta.

Titaanit otti sunnuntaina Ilona Areenalla mitellyssä ”Rautaliigan” Etelä-lohkon kärkikamppailussa ison päänahan itselleen. Punanutut nimittäin onnistuivat tiukkojen vaiheiden jälkeen kepittämään Kotkassa vieraisilla käyneen Haukat maalein 4-1 (1-0, 1-1, 2-0), jonka myötä runkosarjan voitto enää sinettiä vaille valmis.

Titaanit – Haukat 4-1 (1-0, 1-1, 2-0)

10:01 1-0 Ville Myyryläinen (Mikael Cederberg, Tomi Salovaara)
23:39 2-0 Ville Myyryläinen (Tomi Salovaara, Tomi Pylväläinen) VoM

33:03 2-1 Lasse Malo (Vili Mustonen, Jaska Vilen)
50:11 3-1 Santeri Kunttu (Eppu Oksanen, Ville Myyryläinen)
59:01 4-1 Santeri Kunttu (Aapo Lampinen, Joni Kainulainen)

Maalivahdit:

Titaanit – Oskari Taari 5+6+10= 21 torjuntaa
Haukat – Heikki Kokkonen 11+10+21= 42 torjuntaa

Jäähyt:

Titaanit 5 x 2min + 2 x 10min= 30min
Haukat 5 x 2min= 10min

Olihan se jo etukäteen tiedossa, että Ilona Areenan sunnuntai-illasta tulisi hieno tapahtuma kaikkinensa.

Sitä se myös lopulta olikin, sillä Titaanit ja Haukat esittivät todella viihdyttävän ja paljon ihmismieltä kutkuttaneita tilanteita sisältäneen kärkitaiston, joka päättyi täysin ansaitusti punanuttujen erittäin arvokkaaseen 4-1-kotivoittoon.

Kolme tärkeää sarjapistettä tuoneen voiton arvoa nostaa erityisesti se, että nyt Titaaneilla on jälleen kaikki langat omissa käsissään II-divisioonan Etelä-lohkon runkosarjan voittotaistelussa.

Punanutut eivät käytännössä nimittäin tarvitse enää kuin kahdeksan pistettä jäljellä olevista neljästä ottelustaan, pitääkseen Haukat loppuun asti takanaan.

Titaanileirissä oli tiukan taiston päättymisen jälkeen luonnollisesti suut messingillä vähän yhdellä sun toisella.

– Voitto maistuu tietenkin hyvältä ja vielä maukkaammaksi siitä tekee se, että pelasimme tänään erittäin hyvin, hymyili Titaanien päävalmentaja Marko Oksanen.

– Toteutimme sovittuja asioita ja paiskimme töitä leveällä neljän kentän rintamalla.

Titaanien esitys olikin todella vahva ja suoraa jatkumoa lauantaiselta Kauniaisten vierailulta.

– Pelasimme kurinalaisesti, pois lukien toisessa erässä nähty hulabaloo jäähyjen muodossa, totesi Oksanen.

– Päätöserässä puolustimme loistavasti johtoasemaamme ja mielestäni ansaitsimme tämän voiton.

Ottelun ensimmäinen ja kolmas erä olivatkin kovaa, mutta rehtiä kamppailua, jossa ei armoa annettu saati pyydetty. Keskimmäinen kaksikymppinen meni sitä vastoin puolestaan lähes täydelliseksi sekoiluksi illan jokaisella joukkueella – Titaaneilla, Haukoilla sekä tuomareilla.

Ensiksi jäi muutama päivän selvä jäähyn arvoinen taklaus viheltämättä, sen jälkeen kumpikin osapuoli haki kostoa toisensa perään ja kun tuomaritkin vähän sekosivat omissa aatoksissaan, oli aikamoinen soppa valmis.

Pääasia oli kuitenkin se, ettei kenellekään käynyt kuinkaan, jollei sellaiseksi sitten laske muutamaa nenästä tullutta veripisaraa sekä kolhittua egoa.

– Siihen tarvitaan aina osalliset – me, vastustaja sekä vähän tuomaritkin, kommentoi titaaniluotsi Oksanen varsin diplomaattisesti.

Titaanien vahva oma pelaaminen meni eritoten täysin sekaisin lukuisista rangaistuksista, joista valtaosa olisi jäänyt ottamatta, mikäli hermot olisivat yhdellä sun toisella kestäneet hieman nähtyä paremmin.

– Vastaisuudessa meidän osalta isoin asia tällaisissa tilanteissa on hermokontrollin pitäminen, painotti Oksanen.

– Tänään meille tuli kovan pelaamisen seurauksena ylilyöntejä sekä kostoja ja niitä ei vain voi tulla, mikäli meinaamme jatkossakin voittaa tiukkoja pelejä.

Punanuttujen puristus väsytti Haukat

Taiston avauserä oli kauttaaltaan todella tiukkaa ja tarkkaa pelaamista, eikä sen aikana juuri maalipaikoilla juhlittu.

Kumpikin joukkue keskittyi pelaamaan oman pelisapluunansa mukaan sekä puolustamaan tarkasti ja kun molemmilla veräjillä seisoi tekijämies, ei maaliverkko heilahtanut kuin yhden kerran täysosuman merkiksi.

Ottelun avausmaalin merkkautti nimiinsä isäntien nelosvitjan polkukone Ville Myyryläinen, joka pääsi ensimmäisenä Tomi Salovaara hyökkäyspään aloitusvoiton seurauksena kiekkoon käsiksi ja piiskasi sen komeasti aivan Heikki Kokkosen vartioiman haukkarysän oikeaan yläpesään.

Sama mies oli asialla myös toisen erän alkajaisiksi ja jälleen Salovaaran esityöstä. Myyryläinen iski voimalla vastapalloon ketjun keskusmiehen murjottua ensiksi itsensä irti vastustajastaan maalin takana ja päästyä siirtämään pelivälineen sota-alueella pörränneen titaanihyökkääjän ulottuville.

Punanuttujen 2-0-johtomaalin ja sitä edeltäneen todella fiksun ja muutoinkin vahvan pelaamisen jälkeen homma meni kuitenkin hulinoinniksi, sillä tuomaripari Jasu RajaJyrki Matzon päästi lyhyessä ajassa pari täysin selvää rikettä sormiensa läpi.

Pelaajat eivät tästä tykänneet, vaan alkoivat puolin ja toisin hakea kostoiskuja, jotka eivät luojan kiitos poikineet sen suurempia vammoja kenellekään.

Rangaistuksia sitä vastoin tuli kasapäin ja ne sekoittivat isäntien pasmat lähes täysin. Kokenut vierailija sen sijaan pystyi pitämään hermonsa himppasen paremmin ja se kannatti, sillä Lasse Malo sivalsi kuin varkain Haukat maalin päähän ex-titaani Vili Mustosen toimiessa järjestelijänä.

2-1-kavennuskaan ei Titaanien ylös kohonneita lämpöjä vielä saanut laskemaan ja ajassa 38:05 tärähti oikein kunnolla, kun punanuttujen Tomi Salovaara mankeloi Haukkojen Samu Öystilää numeroihin ja sai tästä tempusta ansaitun 2+10 minuutin rangaistuksen selästä taklaamisesta.

Lisää seurasi samalla katkolla isäntien varakapteeni Tomi Pylväläisen kyseltyä rangaistuksen tarkempaa syytä sekä kommentoitua sen jälkeen tullutta pientä poikapainia. Pylväläisen kommentit eivät kelvanneet tuomareille, jotka lätkäisivät myös hänelle 10 minuutin käytösrangaistuksen.

Haukat ei onnistunut hyödyntämään toisen erän kolmattakaan ylivoimaansa ja näin päätöserään päästiin lähtemään Titaanien maalin johtoasemasta.

– Muistutin toisella erätauolla pelaajia siitä, että meidän pitää keskittyä olennaiseen ja pelaamaan ennen kaikkea joukkueena, totesi Titaanien päävalmentaja Marko Oksanen.

Punanuttupiiskurin viisaat sanat upposivatkin viilentävän tauon aikana titaanipelaajiin kuin lämmin veitsi voihin, jonka myötä kolmas erä oli jälleen erittäin vahvaa pelaamista kautta linjan.

– Kolmas erä oli juuri sitä peräänkuuluttamaani kurinalaista ja fiksua pelaamista – kenelläkään ei oma etu mennyt joukkueen edun edelle, sanoi Oksanen tyytyväisenä.

Neljällä täydellä kentällisellä läpi kamppailun pelannut Titaanit pystyi aktiivisen liikkeensä ja kovan karvauspelaamisensa siivittämänä väsyttämään vain kolmella kentällisellä matkassa olleen vierailijan, eikä Haukoista ollut täten päätöserän aikana isäntiään liiemmin hätyyttelemään.

– Kyllähän Haukat siinä väsähti, eikä pystynyt viimeisen 10 minuutin aikana luomaan oikeastaan yhtään kunnollista hyökkäystä saati maalipaikkaa, myönsi kotkalaiskäskyttäjä.

Punanutut sitä vastoin alkoivat paketoida peliä kauniiseen pakettiin ajassa 50:11, kun Eppu Oksanen voitti luistelukilpailussa haukkapakin, pyörähti ovelasti vapaaksi ja tarjoili suoraan vaihtopenkiltä sektoriin liukuneelle Santeri Kuntulle tekopaikan, josta tämä ei voinut erehtyä.

Kumimuikku upposikin näyttävästi joukkuettaan urhoollisesti voittotaistelussa mukana pitäneen Heikki Kokkosen selän taa, räjäyttäen vahvasti omiaan kannustaneen kotiyleisön railakkaaseen ilonmylvintään.

Lopullinen voitelu paistovalmiille haukkaparvelle tuli sitten kamppailun päätösminuutilla, kun Titaanien ykkösvitja karkasi ylivoimahyökkäykseen ja petasi paikan Kuntulle, jonka nosto pöläytti komealla tavalla vesipullon ilmaan vierasjoukkueen maalin katolta.

4-1-maali jäi lopulta myös ottelun viimeiseksi ja se takasi Titaaneille täyden kolmen pisteen potin Haukkojen kustannuksella.

Vahvan joukkuepelaamisen lisäksi yksi punanuttujen kotivoiton takeista oli aktiivinen prässäys, jolla isännät imivät mehut erityisesti vierailijoiden peräpäästä.

– Päämäärämme olikin antaa kovaa painetta koko pelin ajan vastapuolen puolustajille ja kasvattaa näin heidän kuormaansa sekä syödä energiat pois, selvensi Oksanen joukkueensa taktiikkaa.

– Onnistuimme siinä tehtävässä mielestäni varsin mallikkaasti.

Jos oli edellisviikonloppuna kotkalaisleirissä vallalla suuri harmistus, niin nyt vuorostaan jokainen punanuttumiehistön jäsen pystyi olemaan omaan tekemiseensä enemmän kuin tyytyväinen.

– Joukkue palasi viikonlopun aikana sille tasolle, missä sen kuuluukin olla, kehaisi Oksanen omiaan.

– Uskomme itse vahvasti siihen, että olemme edelleen oikealla tiellä ja sitä tietä on tarkoitus jatkaa päätyyn asti.

Kuusi arvokasta sarjapistettä sisältäneen viikonlopun ja niiden tuoman hyvänolontunteen vastapainoksi Titaaneille tuli myös ikävää jobinpostia, kun hyvin kolmosvitjan laidassa töitä paiskinut Jani Vilkas loukkaantui ikävällä tavalla varsin harmittomalta näyttäneessä tilanteessa.

– Jani pelasi niin tänään kuin eilenkin todella hyvin sekä otti vähän kuin uudestaan paikkansa takaisin pelaavassa hyökkäyskalustossa ja nyt pelit taisivat sitten olla tämän kevään osalta tässä, mietiskeli Oksanen.

– Harmittaa Janin puolesta vietävästi, sillä nopeasti arvioituna laidan lähellä sattuneessa törmäystilanteessa tullut vamma pitää hänet näillä näkymin sivussa loppukauden ajan.

Titaanit – Haukat-ottelun kuvakavalkadi katsottavissa Pekka Vainion kuvat-sivustolta.

Titaanien taistelu II-divisioonan runkosarjassa jatkuu vajaan viikon päästä lauantaina (30.1.), kun punanutut matkustavat Nastolassa sijaitsevaan Pajulahden jäähalliin, jossa majaansa pitävä NASKI isännöi kello 15:00 alkavaa koitosta.

Mikäli et lähde kannustamaan Titaaneita vierasvoittoon, voit seurata ottelun tapahtumia Suomen Jääkiekkoliiton tulospalvelusivuston kautta.