Palttoonnapit visusti kiinni

29.1.2016

Titaaneilla on syytä olla päällä maalivahtinsa Henri Saarenmaan tyylinen "tiikerinsilmä", punanuttujen iskiessä yhteen sarjan häntäpään porukoiden kanssa.
Titaaneilla on syytä olla päällä maalivahtinsa Henri Saarenmaan tyylinen "tiikerinsilmä", punanuttujen iskiessä yhteen sarjan häntäpään porukoiden kanssa.

”Rautaliigan” Etelä-lohkon sarjakärjessä porskuttavan Titaanien edessä oleva viikonloppu tulee olemaan todellinen asennetesti. Tällä kertaa vastassa on kaksi tiukasti omista sarja- ja pudotuspelipaikoistaan taistelevaa joukkuetta, joten pienimpäänkään ylimielisyyteen ei ole missään nimessä varaa. Tästä syystä peleihin valmistautuminen nouseekin arvoonsa sekä NASKI- että PEPO-kohtaamisissa.

Viime viikonloppuna ”takaisin satulaan” noussut Titaanit näytti, että vuoden vaihteen jälkeinen notkahdus oli vain hetkittäin. Punanutut esittivät sekä GrIFK:ta että Haukkoja vastaan todella vahvaa pelaamista, eikä kummassakaan kärkitaistossa jäänyt minkäänlaista epäselvyyttä siitä, kuka oli kaukalon todellinen kingi.

Tämän seurauksena kotkalaiset petasivat itselleen jäljelle jääneille neljälle runkosarjakierrokselle erinomaiset lähtökohdat, sillä joukkueelle riittää runkosarjan voittoon enää kahdeksan pistettä jaossa olevista 12:sta.

– Totta kai se on ihan kiva juttu, jos onnistumme piikkipaikan itsellämme pitämään, mutta se ei todellakaan ole tässä kohtaa tärkein asia – se tulee jos on tullakseen, toteaa Titaanien päävalmentaja Marko Oksanen.

Yhteensä 26 ottelua käsittävän runkosarjan merkitys on II-divisioonan Etelä-lohkon mielenkiintoisten sääntöjen myötä painettu varsin minimiin, sillä ”paras kahdesta” –periaatteella edelleen läpi pelattavissa pudotuspeleissä kotietua ei käytännössä ole olemassa, vaikka sellaisesta yleisesti neljän parhaan kohdalla puhutaankin.

– Ei sillä runkosarjan voitolla ole loppupeleissä minkäänlaista merkitystä – kyllä se niin sanottu ”kotietu” on tärkeämpi asia ja sehän meillä on jo varmasti hallussa, myöntää Oksanen.

– Se on loppupeleissä aivan sama oletko runkosarjan jälkeen ykkönen, kakkonen vai kolmonen, sillä pudotuspeleissä pitää kaikki vastaan asettuvat vastustajat voittaa, mikäli haluat mennä päätyyn asti.

Joka tapauksessa runkosarjan voiton varmistaakseen punanuttujen on vielä poimittava pisteitä pussiinsa, jottei Haukat tule enää ohi.

Kyseistä päämäärää vaikeuttavat totta kai jäljellä olevissa peleissä vastaan luistelevat vastustajat, joista etenkin tulevana viikonloppuna Titaanien kanssa kilvoittelevat NASKI ja PEPO pelaavat jo terävä veitsi kurkuillaan omia ”pudotuspelejään”.

– Nyt ei todellakaan ole pelkoa siitä, että häntäpään joukkueet tulisivat sarjakärkeä vastaan pelaamaan jo vähän valmiiksi luovuttaneena, tokaisee kokenut titaaniluotsi tyytyväisyys äänessään.

Oksasen mielihyvän ymmärtää, sillä nyt Titaanitkaan ei voi ylenkatsoa vastustajiaan, kuten se teki kuluvan vuoden ensimmäisissä otteluissaan, vaan nyt pitää oikeasti iskeä työhaalarit niskaan ja lähteä peitset sotimaan tanassa kumpanakin iltana.

– Se on meillekin erittäin positiivinen asia, sillä tiedostamme ettemme voi lähteä kumpaakaan peliin ”napit auki” –asenteella pelaamaan, koska vastustajat totisesti tarvitsevat pisteitä ja ne pelaavat sen myötä veitsi kurkulla, sanoo Oksanen.

– Lähdemme lyömään kunnon haasteen pöytään sekä NASKI:lle että PEPO:lle – ei meiltä nimittäin kovin helposti pisteitä tule saamaan.

Jottei pisteitä tosiaankaan helpolla vastustajille putoilisi, on punanuttujen tehtävä huolella peliin valmistautumiseen liittyvät rituaalit ja keskitettävä voimansa siihen, että joukkue pystyisi pelaamaan samalla korkealla tasolla, jolla se iski Etelä-lohkon kärkijoukkueet männäviikonloppuna kanveesiin.

– Jokaisen pelaajan pitää omalta osaltaan valmistaa itsensä aivan samalla tavalla, kuin viime viikonlopun kärkipeleihinkin. Kunhan hoidamme sen osuuden hyvin, niin olemme valmiita pelaamaan ja lopputuloskin on sen myötä varmasti meille hyvä, painottaa kotkalaiskäskyttäjä Oksanen valmistautumisen merkitystä.

– Valmistautumisesta kaikki lähtee, niin joukkueena kuin yksilötasollakin – jos et ole alusta lähtien valmis pelaamaan, niin et siihen enää pelin aikana kunnolla pääse kiinni. Se homma ei siitä enää muuksi muutu ja koko touhu on yhtä alamäkeä sen pelin ajan.

Oma pelaaminen keskiössä

Titaanit on kuluvan kauden aikana ollut siitä harvinaisessa tilanteessa, että se on saanut lähes ottelusta toiseen operoida todella laajalla pelaajaringillä, josta on riittänyt vajaan kentällisen verran pelaajia lainattavaksi myös seuran A-nuorten käyttöön.

Loukkaantumiset, sairastumiset ja muut poissaolot ovat kiertäneet kaukaa ja se on ollut omiaan siivittämään punanutut niinkin vahvaan vireeseen, kuin sarjataulukon osoittama piikkipaikka osoittaa.

Edessä oleva tuplapeliviikonloppu tuo tähän kuitenkin jonkinasteisen poikkeuksen, sillä kotkalaiset joutuvat matkaamaan Nastolaan varsin kapealla miehistöllä. GrIFK:ta ja Haukkoja vastaan käydyt tiukat koitokset verottivat sen verran tuntuvasti Titaanien pelaaja-arsenaalia, että nyt vedetään lähes jo niillä legendaarisilla ”luilla”.

– Lisähaastetta viikonlopulle tuo ehdottomasti se, että joudumme viime viikonlopun jäljiltä lähtemään aika kapealla materiaalilla liikenteeseen loukkaantumisten ja muiden poissaolojen vuoksi, harmittelee Titaanien päävalmentaja Marko Oksanen.

Vaikkeivät kaikki titaanisoturit kykenekään erinäisten syiden takia kaukaloon omiaan piste- ja voittojahdissa auttamaan, näkee Oksanen siitä huolimatta tässäkin tilanteessa positiivisen puolen.

– Tämä on meille kuluvalla kaudella harvinainen tilanne, mutta toisaalta se tarjoaa mahdollisuuden jälleen uusille ratkaisijoille nousta laajasta pelaajaringistämme esiin, punanuttupiiskuri kommentoi.

Lauantaina Titaaneilla on edessä ehkäpä kuluvan kauden viimeinen reissu Nastolaan, jossa kotkalaisia isännöi kaikki kolme aiempaa keskinäistä kohtaamista selkein lukemin Titaaneille hävinnyt NASKI.

Aiemmat tulokset eivät tässä kohtaa kuitenkaan paina vaakakupissa ja asenteen pelaamiseen pitää olla tapissa, sillä nälkäiset nastolalaiset hyökkäävät kotihallissaan punanuttujen kimppuun kotkalaisillekin erittäin tutun päävalmentajan johdolla.

Titaanilegenda Arto Remes nimittäin otti sarjapaikastaan taistelevan joukkueen joulutauon aikana johdettavakseen ja onkin saanut aikaan jo sen, että NASKI on kivunnut pudotuspeleihin oikeuttavalle sijalle juuri vahvojen kotiesitystensä avulla.

– Hauska kohdata entinen titaanipelaaja -ja luotsi sekä nähdä mitä ”Rekku” on tuonut tullessaan NASKI:n pelaamiseen – ainakin ensimmäiset viestit näyttivät hyviltä ja joukkueen pelaaminen oli mennyt parempaan suuntaan, naurahtaa Oksanen.

– ”Rekulla” on kokeneena kaverina niin paljon temppuja takataskussa, että saamme varmasti olla varuillamme.

Kuluvan viikon viimeistelee puolestaan sunnuntai-iltana kotkalaisten kotipesässä miteltävä taisto, kun kaksi viikkoa takaperin ryöstöretkellä käynyt PEPO palaa ”rikospaikalle”.

Titaaneille tarjoutuu siis loistava revanssimahdollisuus näyttää sekä kotiyleisölleen että lappeenrantalaisille missä se kaappi oikeasti näiden kahden kohdalla seisoo.

– Jos PEPO-peli ei ole nyt ihan revanssin paikka, niin ainakin meidän pitää pystyä osoittamaan, mitkä ovat ne todelliset asetelmat joukkueiden välillä, toteaa titaanikäskijä Oksanen.

– Tärkeää meille on jälleen pelata omaa peliämme ja hoitaa oma leiviskämme kunnialla, niin se revanssi tulee siinä sitten vähän kuin kaupanpäällisenä.

Punanutuilla on edelleen kirkkaasti mielissä se tapa, jolla joukkue pelasi viimeksi PEPO:n isäntänä. Sama lepsuilu ja kuriton kohellus ei saa toistua, sillä muutoin oma peli ei toimi, hukka perii ja pisteet lähtevät jälleen kohti itärajaa.

Nöyryyden ja sen kautta tulevan työnteon on siis löydyttävä, vaikka vastaan asettuukin sarjajumbo – se ei luulisi olevan kovin vaikeaa, mikäli vain päävalmentaja Oksasta on uskominen ja miksei olisi.

– Jos jotain opimme edellisestä kohtaamisestamme, niin PEPO:a vastaan asenteemme pitää olla alusta alkaen kunnossa, Oksanen selventää ja jatkaa:

– Jos emme ole sitä oppineet, niin sitten olemme oikeasti aika tyhmiä ja meiltä kyllä loppuu kausi kesken, mikäli joudumme taas kerran hakemaan lisäoppia nöyrästä pelaamisesta.

Punanutut matkustavat lauantaina (30.1.) Nastolassa sijaitsevaan Pajulahden jäähalliin, jossa kello 15:00 alkavassa ”Rautaliiga”-koitoksessa vastaan asettuu NASKI.

Sunnuntaina (31.1.) Titaanit puolestaan mittelee Ilona Areenalla voimiaan PEPO:n kanssa II-divisioonan runkosarjakamppailussa, joka polkaistaan käyntiin kello 17:00 alkaen.

Otteluisäntänä toimii Autosalpa Oy!

Liput otteluun maksavat 6 & 3 euroaTERVETULOA!