”Kahta voittoa lähdemme hakemaan”

3.3.2016

Marko Oksasen luotsaamat punanutut lähtevät tavoittelemaan paikkaa ”Rautaliigan” finaaleihin visusti omaan pelaamiseensa luottaen.
Marko Oksasen luotsaamat punanutut lähtevät tavoittelemaan paikkaa ”Rautaliigan” finaaleihin visusti omaan pelaamiseensa luottaen.

Niinhän sitä sanotaan, että mitä pidemmälle kevät etenee, sitä paremmiksi pidot joukkueurheilun saralla aina käyvät. Tämä toteamus pitää totisesti kutinsa ”Rautaliigassa”, sillä tulevana viikonloppuna pelattavat Etelä-lohkon välieräsarjat tulevat takuuvarmasti tarjoamaan erilaisia tunnetiloja sekä tapahtumia tuutin täydeltä kummassakin otteluparissa.

Titaanien marssi kohti Etelä-lohkon mestaruutta ja siitä seuraavaa Suomi-sarjan karsintapaikkaa alkoi männäviikonloppuna alun pienestä jännittämisestä huolimatta varsin vakain askelin.

Punanuttujen vastus ei toki ollut parhaasta mahdollisesta päästä, mutta siitä huolimatta HCK Salamat toimi kotkalaisille oivana sparrausvastustajana kohti kovempia koitoksia.

Itse pelit kirkkonummelaisia vastaan eivät mitään maailman kauneinta jääkiekkoa olleet, eikä välittömästi puolivälieräsarjan päättymisen jälkeen median tentattavaksi päässyt Titaanien päävalmentaja Marko Oksanen ollutkaan tästä syystä tyytyväinen muuhun kuin kumpaisenkin taiston lopputulokseen.

Oksasen mieli ei ole lauantaista muuttunut, vaikka kokenut kiekkomies onkin jo muutaman päivän ajan ehtinyt pureskella voittoisaa ottelusarjaa.

– Olen edelleen täysin samaa mieltä – niistä peleistä ei jäänyt käteen mitään sellaista, jota meidän pitäisi ottaa mukaan edessä oleviin välieriin, Oksanen pamauttaa vastauksen kysymykseen kuin apteekin hyllyltä konsanaan.

Tämä selvä, joten siirretäänpä katseet sitten tulevaan eli lauantaina ja sunnuntaina pelattaviin II-divisioonan välieriin, jossa Titaanit saa vastaansa jo runkosarjassa todella viihdyttäviä iltapuhteita punanuttujen kanssa vääntäneen HC Vantaan.

Vaikka Titaanit selvittikin ensimmäisen askelman suuremmin sukkiaan kastelematta, oli nuorehkon kotkalaisjoukkueen otteissa havaittavissa lievää hermostuneisuutta, jonka myötä pelaaminen ei ollut runkosarjassa nähdyn rennon suorittamisen kaltaista.

– Ensimmäinen peli näissä kekkereissä [l. pudotuspeleissä] on aina se vaikein, joten uskon, että sellainen mailan liiallinen puristaminen on nyt otteistamme poissa, kommentoi Oksanen joukkueensa mielentilaa.

– Tottahan toki tietynlainen jännittäminen kuuluu pelaamiseen ja se pitää vain pystyä prosessoimaan oikein sekä kääntää itselle positiiviseksi asiaksi.

Yhtenä suurena lisänä sekä nuorelle joukkueelle toimivana vankkana selkänojana on titaanijoukkueesta löytyvien kokeneiden pelimiesten lisäksi niin koti- kuin vierashalleissakin omiensa otteita sankoin joukoin seuraamassa käyvät kannattajat.

Titaaniluotsi Oksanen antaakin ison arvon sille, että punanuttuja tsempataan ottelusta toiseen isolla volyymilla katsomosta käsin.

– Se on tietenkin iso asia, että ihmiset jaksavat saapua seuraamaan otteitamme ja kannustamaan meitä myös vieraissa, Oksanen hymyilee.

– Kotiyleisö on totta kai aina hyvä tuki, mutta sekin pitää ottaa nimenomaan oikein, ettei siitä tule painolastia. Siihen nuori joukkue monesti sortuu, että kotiyleisön edessä pelaamista jännitetään vähän turhankin paljon.

Kannustusta ja tukea Titaanit tulee totisesti välierävaiheessa tarvitsemaan, sillä ex-liigajyrä Paul Högbackan vahvaan kevätvireeseen luotsaama HC Vantaa haluaa aivan varmasti toistaa edellisvuoden temppunsa sekä kohotella Etelä-lohkon mestaruuspokaalia pudotuspelien päätteeksi.

Titaanileirissä tiedostetaan erittäin hyvin välierävastustajan vaarallisuus.

– Olen sanonut tämän useaan kertaan jo aiemminkin – HC Vantaa on todella paljon samantyyppistä kiekkoa pelaava joukkue kuin me, aloittaa Oksanen vantaalaisten perkauksen.

– Sen kautta he ovat meille tietyllä tapaa ehkäpä se vaikein ja samalla vaarallisin vastustaja, juurikin samankaltaisen pelaajamateriaalin sekä pelityylin takia.

– Täytyy myös muistaa se, että HC Vantaa on tämän sarjan viime kauden voittaja – erittäin haastava vastustaja siis kyseessä ja tulossa ovat äärimmäisen kovat pelit, punanuttupiiskuri aprikoi.

Oma pelaaminen kaiken keskiössä

Titaanit ja HC Vantaa tulivat toisilleen erittäin tutuiksi ”Rautaliigan” Etelä-lohkon runkosarjan aikana, sillä joukkueet kohtasivat toisensa kahdesti Vantaalla ja niin ikään kahdesti Kotkassa.

Punanutut veivät jopa hieman yllättäen kaikki neljä tiukkaakin tiukempaa kahinaa nimiinsä ja silmiin pistävää oli suoranaisesti, että jok’ikinen ottelu kääntyi kotkalaisten hyväksi vasta sen päätöserän aikana.

Tästä syystä Titaanit onkin todella isosti lohipaitojen tähtäimessä ja se seikka antaa lisäbuustia vantaalaisten otteisiin, että nyt on paikka kostaa runkosarjan aikana punanutuille koetut tappiot korkojen kera takaisin.

– Ehkä se kuntopuoli tuli siinä hieman näkyviin, sillä vastapuoli taisi olla jokaisessa kohtaamisessamme matkassa vain reilulla kolmella kentällisellä, tuumii Titaanien päävalmentaja Marko Oksanen.

– Nyt he kuitenkin tulevat aivan varmasti täydellä ryhmällä vastaan, joten sekin etu voidaan ainakin osittain pyyhkiä unholaan.

– Runkosarjakoitokset olivat joka tapauksessa oiva osoitus siitä, että pelit kestävät 60 minuuttia, Oksanen toteaa.

Nyt edessä ovat kuitenkin jo moneen otteeseen aiemmin toitotetut ”aivan eri pelit”. Tästä syytä Titaanien on syytä olla hereillä ja pelata kauden parasta kiekkoaan, sillä armopaloja ei enää ole ensimmäistäkään tarjolla.

– Meidän täytyy pitää huolta siitä, että jaksamme tulevissa otteluissa uskoa kokoajan omaan tekemiseemme ja paiskia töitä alusta loppuun asti – se tuo kyllä ansaitun palkinnon, evästää Oksanen omiaan.

Sille monissa liemissä marinoitu titaaniluotsi ei anna juuri minkäänlaista painoarvoa, että Titaaneista kasvoi runkosarjan aikana aikamoinen ”mörkö” HC Vantaalle.

– Ehkä siitä voi olla jäljellä pieni henkinen yliote, mutta se taitaa kuitenkin olla enemmän painolasti vastustajalle kuin varsinainen hyöty meille, Oksanen pyörittelee.

Oksanen on muun punanuttujen valmennusryhmän sekä kotkalaismiehistön kanssa hionut selvät sävelet sille, miten Titaanien on toimittava, jotta HC Vantaa tulee viikonlopun päätteeksi polvistumaan parempansa edessä.

– Meidän pitää omilla vahvuuksillamme iskeä HC Vantaan pelaamiseen kiinni – lyödä hyvän liikkeen ja taklauspelin kautta kova kuorma heidän puolustajilleen, Oksanen paaluttaa.

Kysyttäessä välierävastustajan heikkouksia, ei Oksanen niitä halunnut joko paljastaa tai sitten niitä ei yksinkertaisesti vain ole olemassa.

– Varsinaisia heikkouksia HC Vantaasta on kuitenkaan vaikea löytää, sillä se on todistetusti hyvä joukkue, titaaniluotsi sanailee.

– Meidän pitää onnistua ennemminkin omassa tekemisessä jokaisella pelin osa-alueella – sillä tavalla saamme parhaan tuloksen aikaiseksi.

Oma tekeminen on siis jälleen kerran kaiken keskiössä, eikä vastapuolen tekemisiin kannata uhrata liian paljon energiaa saati ajatuksia.

– Se on ennemminkin niin päin, että meidän valmentajien tulee keskittyä pelaajien kanssa peli kerrallaan siihen hetkeen, Oksanen tokaisee ja jatkaa:

– Näissä peleissä jos alat liiaksi painottaa jotain tiettyä asiaa, kääntyy se hyvin nopeasti itseä vastaan. Pelistä ei pidä tehdä liian isoa asiaa, sillä silloin paketti menee aivan varmasti sekaisin.

Tiukoissa kamppailuissa ja eritoten pudotuspeleissä erikoistilannepelaaminen nousee aina arvoon arvaamattomaan.

Titaanit saikin näihin osa-alueisiin haluamaansa parannusta puolivälierissä, sillä limppu upposi vastapuolen uuniin selkeästi kovemmalla tahdilla kuin runkosarjassa ja myös jäähyjen tappo luonnistui todella mallikkaasti.

Titaanien päävalmentaja Oksanen löytää parantuneille otteille selkeät syyt.

– Runkosarjassa ylivoimaa pelanneet koostumuksemme elivät hieman pakonkin sanelemana aika paljon, kun taas puolivälierissä pääsimme jauhamaan hyvin pitkälti kahden selkeän kentällisen voimin, Oksanen selventää.

– HCK Salamat ei tosin ollut paras mahdollinen mittari, mutta se on kuitenkin selviö, että jos onnistumme tulevana viikonloppuna erikoistilanteissa samalla tavalla, on se jo paljon merkittävämpi juttu.

Lauantaina (5.3.) Vantaan Tikkurilassa ja sunnuntaina (6.3.) Kotkassa pelattavien välieräotteluiden jälkeen on selvillä se, kumman miehistön pelit jatkuvat – Titaanien vai HC Vantaan?

Punanuttujen mielipide asiaan on kristallinkirkas ja se käy harvinaisen selväksi Oksasen loppukaneetista.

– Kyllä me jälleen kahta voittoa lähdemme hakemaan – ei meillä voi edes muita vaihtoehtoja olla!