Kuin luotu pudotuspeleihin

4.3.2016

Romuluinen sekä työntekoa pelkäämätön titaanihyökkääjä Tomi Salovaara on kuin luotu pudotuspelien kiihkeään ja taistelufiiliksellä ryyditettyyn maailmaan.
Romuluinen sekä työntekoa pelkäämätön titaanihyökkääjä Tomi Salovaara on kuin luotu pudotuspelien kiihkeään ja taistelufiiliksellä ryyditettyyn maailmaan.

Titaanit sai hieman joulun jälkeen erittäin arvokkaan ”lahjan”, kun syyskauden Savonlinnassa viettänyt Tomi Salovaara päätti tehdä paluun takaisin punanuttuun. Romuluinen hyökkääjä on nimittäin kuin luotu pudotuspelien kiihkeään ja taistelufiiliksellä ryyditettyyn maailmaan, jossa työnteko sekä oman joukkueen eteen pelaaminen nousevat aina arvoon arvaamattomaan.

Viime kesä oli Titaaneissa koko siihenastisen juniori- ja edustusuransa pelanneelle Tomi Salovaaralle suurten muutosten aikaa. 23-vuotias hyökkääjä päätti nimittäin jättää tutut piirit taakseen ja suunnata askeleensa kohti Etelä-Savon helmenä tunnettua Savonlinnaa.

Kotkan lätkäpiireissä kyseinen paikka tunnetaan parhaiten jääkiekkojoukkue SaPKosta ja myös Olavinlinna sekä siellä vuosittain järjestettävät Savonlinnan Oopperajuhlat ovat varmasti monille tutut kinkerit.

Salovaara ei siviilitöiden ohella mennyt kuitenkaan pelaamaan SaPKoon, vaan edessä oli Titaanien tavoin II-divisioonassa tahkoavan Talvisalo Traitorsin sotisovan päälle pukeminen.

Syyskaudella Traitorsin riveissä kaiken kaikkiaan 16 ottelua pelannut ja niissä kahdeksan (3+5) tehopistettä summannut Salovaara on tyytyväinen kesällä tekemäänsä valintaan.

– Aikani Traitorsissa sujui ihan mukavasti saamaani vastuuseen nähden, ”Töödi” kommentoi hymyssä suin.

– Pääsin pariin otteeseen syksyn aikana pelaamaan aina kärkiketjuissa asti ja tekemään joitakin pinnoja, mutta muuten pelit menivät alemmissa vitjoissa pirtaani ominaisemmassa oman maalin suojelua edellyttäneessä roolissa.

Salovaaran mukaan Savonlinna ja Talvisalo Traitors sekä joukkueessa pelaavat kokeneemmat pelimiehet antoivat paljon elämässä sekä kaukalossa tuiki tarpeellisia työkaluja tulevaisuuden varalle.

– Reissu oli kaikkinensa todella mukava ja samalla opettavainen, titaanihyökkääjä mietiskelee.

– Puseroon tarttui etenkin SM-liigassa urallaan pelanneelta Matti Tiihoselta paljon hyviä vinkkejä sen suhteen, miten omaa pelaamista pystyy kehittämään.

Vaikka Salovaara reilut puoli vuotta takaperin lähtikin Titaaneista, ei Titaanit lähtenyt miehestä yhtikäs mihinkään. ”Töödi” seurasikin suurella mielenkiinnolla itselleen rakkaan seuran otteita läpi syksyn ja päätti lopulta joulutauolla tehdä paluun takaisin punanuttuun.

– Paluupäätös oli lopulta todella helppo tehdä, sillä rinnassani on aina sykkinyt ehta titaanisydän, Salovaara myhäilee.

– Suurimmat yksittäiset syyt paluulle olivat ehdottomasti Titaanien riveissä tarjolla olleet kevään kovat pelit sekä mahdollisuus olla mukana nostamassa omaa kasvattiseuraa takaisin kohti Suomi-sarjaa.

Salovaara palasikin räväkällä otteella takaisin kotkalaismiehistöön. Laidat paukkuivat vanhaan tuttuun tyyliin, mutta nyt myös vastustajien maaliverkko heilui aiempaa selvästi useammin numeron 33 ollessa kaukalon puolella.

”Töödi” ehti nimittäin keväällä pelaamissaan seitsemässä kamppailussa takoa tauluun tehot 1+4, jotka olivat tasan puolet siitä, mitä mies sai edelliskauden runkosarjassa aikaiseksi.

Mistä moinen yllättävänkin nopea kehitys juontaa juurensa?

– Kyllähän ne tehot johtuvat ihan siitä, että olen taas päässyt vipeltämään kaukalossa yhdessä monivuotisen tutkaparini Ville Myyryläisen kanssa, Salovaara selventää.

– Myös se on auttanut omaakin pelaamistani, että nyt olen mukana joukkueessa, joka hallitsee pelejä neljän kentän voimin, pitää kiekkoa ja luo otteluissa selkeästi enemmän maalipaikkoja suhteessa vastustajaan.

Myyryläisen ohella Salovaara löysi nopeasti yhteisen sävelen ketjun keskusmieheksi viimeisimmissä kamppailuissa istutetun Miro Mänttärin kanssa.

Kyseinen kolmikko olikin yksi Titaanien tehokkaimmista koostumuksista, kun punanutut lähettivät viime viikonloppuna pelatuissa ”Rautaliigan” puolivälierissä HCK Salamat kesäloman viettoon.

– Omat onnistumiset (kaksi täysosumaa kahteen peliin toim. huom.) johtuivat aika pitkälti hyvin yhteen pelaavasta ketjustamme, ”Töödi” jakaa kiitosta Myyryläisen ja Mänttärin suuntaan.

– Varsinkin sentterinä pelaavaa ”Mänistä” on osumista kiittäminen, sillä minun ja ”Myyrän” ei tarvitse kuin suunnata täysillä kohti maalia ja hän kyllä sitten syöttää meille kiekon sinne lapaan.

”Se sytyttää, kun peleillä on suuri merkitys”

Tomi Salovaara
on aina tunnettu Titaaneissa siitä, että valmennus voi luottaa mieheen tilanteessa kuin tilanteessa. Vahvaksi työjuhdaksi profiloitunut hyökkääjä paiskoo nurisematta sellaisetkin työt kaukalon puolella, jotka jäisivät osalta punanuttumiehistön jäsenistä varmasti tekemättä.

Seuraava kommentti kuvaakin varsin hyvin pidettynä joukkuepelaajana titaanikopissa luottamusta nauttivan Salovaaran arvomaailmaa jääkiekkoilijana.

– Sillä ei mielestäni ole mitään väliä kuka ne pisteet tai maalit tekee, kunhan joukkue voittaa, ”Töödi” toteaa ykskantaan.

Titaanihyökkääjä myöntää itsekin saavansa parhaat kiksit siitä, kun hän pääsee täräyttämään oikein mojovan pusun vastapuolen pelaajaan tai onnistuessaan pimentämään vihollishyökkäyksen vaihtonsa aikana.

– Olen aina tykännyt laittaa kroppaa likoon joukkueen puolesta ja paiskoa hartiavoimin töitä kaukalossa ollessani, Salovaara kommentoi.

– Jos siihen päälle saa joskus maalin tehtyä, niin se on sitten mukava plussa kaiken muun päälle.

Tässä herää varsin nopeasti sellainen olo, että tämä kaverihan on kuin suoraan luotu pudotuspelien tunnepitoiseen ja työntekoa arvostavaan ilmapiiriin.

Minusta on aina kiva pelata kovia pelejä, joissa pääsee vähän painimaan – se sytyttää, kun peleillä on suuri merkitys, sanoo Salovaara.

Titaanit suoranaisesti luisteli pienten alkuvaikeuksien jälkeen puolivälierissä HCK Salamoiden yli. Nyt vastus kuitenkin kovenee selkeästi, kun lauantaina ja sunnuntaina käytävissä välierissä vastaan asettuu jo runkosarjan aikana erittäin tutuksi vastustajaksi tullut HC Vantaa.

Salovaaran mielestä Titaanien on turha alkaa muuttaa oikeastaan yhtikäs mitään toimivaksi huomatusta pelikonseptistaan. Pienet asiat on vain tehtävä entistä jämptimmin, jotta matka jatkuu myös tulevan viikonlopun jälkeen päätyä kohti.

– Meidän pitää tehdä kaikki asiat aina valmistautumisesta lähtien entistä paremmin, jotta pystymme pitämään edessä olevissa peleissä vauhtia yllä täyden 60 minuutin ajan, ”Töödi” painottaa.

Vastakkaisella puolella kaukaloa rintaansa röyhistelevä ja kalavelkoja maksuun haluava HC Vantaa on Salovaaran mukaan jälleen kaadettavissa, vaikkei se helppoa tulekaan olemaan.

– HC Vantaa on aika samanlainen ryhmä kuin mekin – luisteleva, kovaa töitä paiskiva ja fyysinen joukkue, titaanihyökkääjä sanailee.

– Se on kuitenkin selvä juttu, että kyllä hekin meidän vauhdinpidossamme hyytyvät, kunhan vain laitamme jalat ja kiekon liikkeelle sekä pelaamme siinä ohessa fiksusti myös puolustuspäässä.

Salovaara nousi itse edellisessä pudotuspelisarjassa esiin yhtenä ratkaisijoista, joten kenen vuoro on nyt astua niin sanotusti framille?

– ”Myyräähän” [Ville Myyryläistä] tähän on aina sanottu, joten jatketaan vaan samaan tapaan, Salovaara paaluttaa naurunremakan saattelemana.

– Kaverista oikein huokuu ulospäin suuri halu tehdä maaleja ja kun paljon laukoo, niin kyllä sinne reppuun aina jokunen kiekko tiensä löytää.

Näin haastattelun lopuksi onkin hyvä sitten taas kerran esittää se kaikkein tärkein kysymys: Miten päättyy välieräsarja Titaanit – HC Vantaa?

– Kaksi-nolla meille.

Asia kunnossa.