”Finaaleita on aika hölmöä lähteä häviämään”

9.3.2016

Titaanit ja KJT Miehet ratkaisevat ”Rautaliigan” Etelä-lohkon mestaruuden kohtalon tulevana viikonloppuna miteltävässä finaalisarjassa.
Titaanit ja KJT Miehet ratkaisevat ”Rautaliigan” Etelä-lohkon mestaruuden kohtalon tulevana viikonloppuna miteltävässä finaalisarjassa.

II-divisioonan Etelä-lohkon pudotuspelit saavat tulevana viikonloppuna arvoisensa huipennuksen, kun Titaanit ja KJT Miehet alkavat keskenään vääntää jaossa olevasta mestaruuspystistä sekä Suomi-sarjan karsintoihin oikeuttavasta paikasta. Punanuttujen päävalmentaja Marko Oksasen mielestä titaanipelaajien onkin nyt syytä keskittyä entistä tarkemmin omaan tekemiseensä sekä pyrkiä nauttimaan tilanteesta ja jättää ulkopuolelta tulevat paineet saati vastustajan nimilistalla spekulointi täysin muille tahoille.

Vaikka vertauskuva onkin jo todella kulunut, on siitä huolimatta pakko sanoa, että Titaanit on kevään pitkittyessä parantanut kokonaisvaltaista pelaamistaan kuin se kuuluisa sika juoksuaan.

Tästä saatiin mitä parhain esimerkki viime viikonloppuna pelatuissa välierissä, jossa punanutut nollasivat tiiviin joukkuepuolustamisen ja loistavan maalivahtipelaamisen avulla HC Vantaan kahdesti perätysten sekä marssivat lopulta ”Rautaliigan” finaaleihin täysin ansaitusti.

Titaanien päävalmentaja Marko Oksanen oli heti finaalipaikan ratkeamisen jälkeen erittäin tyytyväinen joukkueensa peliesityksiin, eikä hän ole muuttanut näkökantaansa edes parin hyvin nukutun yönkään jälkeen.

– Teimme HC Vantaa-sarjassa pääsääntöisesti niitä asioita, joita olemme koko kauden ajan painottaneet, harjoitelleet ja pyrkineet peleissä tekemään, Oksanen kommentoi tyytyväisenä.

– Näin jälkikäteen voi rehellisesti sanoa, että ne asiat toteutuivat aika hyvin kummassakin välieräottelussa ja saimme sen kautta aikaiseksi hyvän lopputuloksen.

Mitä pidemmälle kausi ja kevät etenevät, sitä kovemmiksi panokset ja pelien tärkeysarvot kasvavat. Titaanit on onnistunut kahden aiemman pudotuspelikierroksen aikana luovimaan läpi paineiden muodostamien karikoiden, vaikkei se nuorelta joukkueelta ole käynytkään aivan täysin sormia napsauttamalla.

Ulkopuolelta tulevat menestyspaineet -ja odotukset ovat joukkueurheilussa sekä etenkin jääkiekkoilussa aina läsnä ja ne on vain pystyttävä käsittelemään oikealla tavalla, mikäli viimeisen pelin päätteeksi mielii nostella kannua tai juhlia sarjanousua.

– Onhan tämä kieltämättä vähän haasteellinen paikka – paineet ovat hieman näkyneet otteissamme edellisissä peleissä, sillä niiden aloitukset ovat menneet hienoisen ylilatauksen puolelle, Oksanen mietiskelee.

– Kyseiseen asiaan pitää valmennuksen päästä pelaajien oikeanlaisella itseluottamuksen vahvistamisella kiinni, sillä siihen ei tosiaan ole mitään taikatemppuja olemassa.

Miten Titaaneissa nämä paineiden käsittelyt sitten viimekädessä oikein hoidetaan?

– Se on vähän sellaista joukkueen yhteistä psykologiaa, mitä tuolla pukuhuoneessa käydään läpi, avaa Oksanen punanuttujen käytäntöjä.

– Koetamme sieltä käsin löytää ne rentouden avaimet ja saada sitä kautta keskittymisen pysymään oleellisessa, ilman turhia jännittämisiä.

Jotta turha jännittäminen jäisi kotkalaisjoukkueen otteista kaukalon puolella pois, on joukkueesta löytyvällä kokeneella kaartilla tähän kikka jos toinenkin takataskussa.

– Onhan heillä todella suuri rooli – ilmapiirin keventäminen on isolta osin heidän hommaansa, myöntää titaaniluotsi Oksanen.

– Mielestäni meillä on erittäin hyvät kaverit siihen hommaan, jotka eivät päästä touhua liian vakavaksi.

Oman osansa paineisiin ja odotuksiin lyö pelejä hallien lehtereillä seuraava yleisö, jota on Kotkassa etenkin pudotuspeleissä käynyt todella runsaasti.

Titaanien ottelukohtainen yleisökeskiarvo on tällä hetkellä 560 katsojaa per kotipeli, joka on Suomen neljänneksi korkeimmalle sarjatasolle varsin kova lukema.

Punanuttujen pääpiiskuri näkee katsojien peleihin luoman tunnelman olevan ehdottomasti positiivinen asia, josta jokainen pelaaja varmasti nauttii paidanväristä riippumatta.

– Kyllä se [kannustus] viime sunnuntaina näytti ihan positiivisella tavalla pelaajiin vaikuttavan, Oksanen tokaisee ja jatkaa:

– Uskon, että pelaajat oikeasti nauttivat pelaamisesta, kun kotkalainen kiekkoyleisö sai halliin kunnon metelin aikaiseksi – se oli varmasti jokaiselle pelaajalle mieleenpainuva kokemus.

Puolivälierissä yleisöä Ilona Areenan lehtereillä oli 510 katsojaa ja välierissä jo 610. Mikäli tästä mennään tasaisen vauhdin taulukolla eteenpäin, rikkoutuu lauantaisessa ratkaisufinaalissa jo 700 katsojan rajapyykki.

– Toivottavasti lauantain kotipelissä on yleisöä vielä enemmän paikalla, sillä uskon sen heidän antamansa tuen kääntyvän meille positiiviseksi voimavaraksi, tuumii Oksanen.

Jos Titaanit saa takuuvarmasti kovaäänistä kannustamista kotihallissaan, on sitä odotettavissa myös perjantaina Keravalla miteltävässä finaalisarjan avausosassa.

Punanutut nimittäin järjestävät kyseiseen kamppailuun linja-autokuljetuksen kannattajilleen, johon on tullut jo tässä vaiheessa viikkoa paljon ilmoittautumisia sisään.

– Se on todella hieno juttu, että olemme saamassa kunnon rytmiryhmän tueksemme myös Keravalle, hymyilee titaanipiiskuri Oksanen.

– Toivotaan, että meteliä riittää ja kotkalaiset huutavat keravalaiset nurin katsomon puolella, niin joukkue pyrkii hoitamaan oman leiviskänsä sitten kaukalossa!

Usko omaan juttuusi ja keskity olennaiseen!

Titaanit kohtaa perjantai-iltana käyntiin pyörähtävässä II-divisioonan Etelä-lohkon finaalisarjassa ehkäpä sen kaikkein kovimman mahdollisen haasteen, kun Haukat lennosta välierävaiheessa alas ampunut, rutinoitunut ja todella tujuissa liemissä marinoitu, KJT Miehet asettuu punanuttujen vastustajaksi.

Sen enempää pelaajien henkilökohtaisia meriittejä tähän listaamatta, voi hieman vähemmän asiaan paneutunutkin huomata, että nyt nuori titaanimiehistö pääsee vääntämään ihan tosissaan valtavalla kokemusarsenaalilla varustetun vastustajan kanssa, jonka joukkueen keski-ikä on melkein kuusi vuotta punanuttuja korkeampi.

– Jos laitamme ihan puhtaasti nimilistat kaikkien 2. divisioonajoukkueiden osalta vertailuun, on KJT Miehet koko sarjatason ylivertaisin porukka – heiltä löytyy niin paljon kokemusta ja kovia pelaajia riveistään, toteaa Titaanien päävalmentaja Marko Oksanen.

Mutta… näitä kahinoita kun ei edelleenkään ratkaista paperilla tai nimilistoja vertailemalla, vaan kaukalossa ja tämän faktan kotkalaiset tiedostavat aivan täysin.

– Kyse on kuitenkin edelleen pelistä ja me olemme koko kauden ajan pyrkineet menemään eteenpäin oman pelaamisen sekä vahvuuksien kautta, naulaa Oksanen.

Titaanien vahvuudet ovat käyneet tiiviiseen tahtiin pelatuissa jo harvinaisen selviksi kaikille Etelä-lohkon seuraajille ja niistä ei ole mitään syytä luopua edes KJT Miehiä tasoista kivikovaa vastustajaa vastaan.

– Meidän on luotettava itseemme ja vahvuuksiimme loppuun asti, Oksanen selventää.

– Ei meidän kannata tässäkään vaiheessa miettiä vastustajaa sen suuremmin, vaan keskittyä tekemään oma juttu mahdollisimman hyvin ja uskoa siihen, että se tuottaa haluamamme lopputuloksen.

Mikäli Titaanien ja KJT Miesten välisen finaalisarjan haluaa pelkistää vain muutamaan hassuun sanaan, voisi sitä kuvailla nuoruuden innon ja kokemuksen mukanaan tuoman maltin kohtaamisena, vai kuinka?

– Kyllä siinä varmasti sitä vähän on, myöntää titaaniluotsi Oksanen.

– Siinä piilee myös tietyllä tapaa se suurin haasteemme, sillä meidän pitää pystyä kanavoimaan nuoruuden intomme oikein, ettei homma karkaa käsistä.

– Energiaa meillä riittää varmasti, mutta se pitää saada suunnattua oikeisiin asioihin, Oksanen kommentoi.

Nuoruuden into tuo aina mukanaan myös sen, että tunteet eivät välttämättä pysy tiukassa paikassa niin hyvin kurissa kuin kokeneemmalla osapuolella. Titaanit sai tästä hyvää oppia välierien ratkaisukamppailussa, vaikka kotkalaisjoukkue selvisikin avauserän kinkkisestä tilanteesta lopulta kuivin sukin.

– Kyllähän se eittämättä kuuluu asiaan, että pudotuspeleissä eletään vahvasti tunteella mukana, sanailee Oksanen.

Vaikka HC Vantaa ei kyennyt käyttämään punanuttujen tunteiden liiallisen palon suomia mahdollisuuksia hyväkseen, se ei todellakaan tarkoita sitä, että KJT Miehet sortuisi samanlaiseen tuhlailuun.

– Tunteiden yliläikkyminen on tietysti vähän vaarallinen asia, varsinkin tuollaista KJT Miesten tyylistä kokenutta vastustajaa vastaan, titaanipiiskuri Oksanen aprikoi.

– Jos tunteet eivät pysy kurissa, kasvaa rangaistusten riski suureksi ja me kyllä tiedostamme sen, että KJT Miehet on todella vahva erikoistilanteissa.

Kotkalaisvalmentajalla on kuitenkin jo selvät lääkkeet tiedossa siihen, ettei Titaanien lataus menisi yli ja tunteet ottaisi liiaksi valtaa pelaamisesta.

– Jokaisen pelaajan pitää vain pystyä omalta kohdaltaan hillitsemään sekä suitsimaan omaa toimintaansa niin, että keskittyminen pysyy vain ja ainoastaan oleellisessa, Oksanen paaluttaa.

Edessä on aivan varmasti huikea ja paljon tapahtumia sisällään pitävä ”Rautaliigan” Etelä-lohkon loppuhuipennus, jonka vaiheita ihastellaan ensiksi perjantaina (11.3.) Keravalla ja heti perään seuraavana päivänä lauantaina (12.3.) Kotkassa.

Titaanien tavoite finaalisarjan lopputulemaksi on odotetusti kristallinkirkas.

– Ei kai meillä tässä vaiheessa voi enää mitään muuta päämäärää olla, kuin lähteä hakemaan mestaruuspysti kotiin, täräyttää Titaanien päävalmentaja Oksanen.

– Mielestäni finaaleita on aika hölmöä lähteä häviämään.

’Nuff said!