”Sarjapaikan säilyttämisen luulisi olevan jo sanomattakin selvää”

2.4.2016

Kevään karkeloissa useaan otteeseen juhlinut titaanimiehistö lähtee uuden päävalmentajansa Mika Piispasen komennossa rohkein mielin kohti Suomi-sarjan tarjoamia haasteita.
Kevään karkeloissa useaan otteeseen juhlinut titaanimiehistö lähtee uuden päävalmentajansa Mika Piispasen komennossa rohkein mielin kohti Suomi-sarjan tarjoamia haasteita.

Kotkalaisessa jääkiekkoilussa aloitettiin reilu viikko takaperin täysin uusi luku, kun Titaanit pestasi päävalmentajakseen lappeenrantalaisen Mika Piispasen. Päivätöikseen myyntiedustajan hommia paiskiva Piispanen hyppäsi näin ollen Marko Oksasen tyhjiksi jättämään saappaisiin, tarkoituksenaan johdattaa punanutut kohti edessä siintäviä Suomi-sarjahaasteita.

Titaanien edustusjoukkue tottelee jatkossa 41-vuotiaan Mika Piispasen sanaa. Tähänastisella valmentajaurallaan muutakin kuin tahkoa kiertänyt Piispanen tuli jo päättymäisillään olevan kiekkosesongin aikana Kotkassa tutuksi, miehen luotsattua menestyksekkäästi punanuttujen B-nuorten miehistöä.

– Saavuin viime keväänä ensimmäisen kerran Kotkaan, kun otin vastaan B-nuorten päävalmentajan paikan, Piispanen kertaa.

– Kuluneen vuoden aikana toimintatapani tulivat varmasti tutuiksi tässä ympäristössä muillekin ja siltä pohjalta keskustelu edustusjoukkueen valmentamisesta lähti liikkeelle.

Kun Titaanien pitkäaikainen luotsi Marko Oksanen ilmoitti vuodenvaihteen tietämillä väistyvänsä keväällä toimestaan, alkoi kotkalaisseurassa välittömästi uuden päävalmentajan kartoittaminen.

Ratkaisu löytyi lopulta yllättävänkin läheltä, sillä B-nuorten kanssa aina viime metreille asti Suomi-sarjan lopputurnauspaikasta tapellut Piispanen antoi itsestään ja toimintatavoistaan erittäin hyvän kuvan.

Kun vielä kyselyt muualtakin osoittivat lappeenrantalaisen myyntiedustajan olevan enemmän kuin mies paikallaan tarjolla olevaan valmennuspestiin, ottivat seuran ja Piispasen välillä käydyt neuvottelut varsin nopeasti tuulta alleen.

Titaanien edustusjoukkuetta hallinnoivan HK Titaanit ry:n puheenjohtaja Petteri Lehden mukaan keskustelut Piispasen kanssa johtivat nopeasti samoille aaltopituuksille, eikä sopimuksen sorvaus ollut täten enää kuin muodollisuus.

– Kuten Petteri totesikin, huomasimme keskustelujen pohjalta näkemyksemme olevan yhteneväisiä, tuore punanuttupiiskuri kommentoi hymyssä suin.

– Olen tykännyt toimintailmapiiristä, joka Kotkassa ja etenkin Titaaneissa vallitsee – se oli yksi edellytys sille, että halusin täällä valmentamista myös jatkaa.

Edellä mainittujen seikkojen ohella Piispasen vaakakupissa painoi totta kai se, että hänelle itselleen tarjoutuisi ensimmäistä kertaa urallaan mahdollisuus valmentaa Suomi-sarjassa.

– Suomi-sarjajoukkueen päävalmentajan paikalle on varmasti paljon tunkua, mutta omalla kohdalla se ratkaisevin tekijä oli kova motivaatio valmentaa ja kehittää itseä aina vain paremmaksi, myöntää Piispanen.

1+1-vuotisen sopimuksen Titaanien kanssa allekirjoittanut Piispanen näkee edessä olevan yhteisen matkan mahdollisuutena kehittää sekä seuraa, itseään ja eritoten pelaajia, jotta tulevaisuudessa hyppäys jälleen yhtä pykälää korkeammalle olisi mahdollista.

– Emme seurajohdon kanssa hakeneet tästä yhteiselosta mitään lyhyttä yhden kauden tökkäisyä, vaan selkeää pidempää jatkumoa, jonka myötä voimme joku kaunis päivä asettaa tavoitteitamme taas yhden pykälän korkeammalle, Piispanen naulaa.

Entäpä minkälainen valmentaja on Lappeenrannasta lähtöisin oleva Mika Piispanen?

– Edellytän niin itseltäni kuin kaikilta muiltakin joukkueen parissa toimilta tahoilta 110-prosenttista panosta yhteisen hyvän eteen, titaaniluotsi painottaa.

– Sen pohjalta voimme sitten kauden päätteeksi katsoa itseämme rehellisesti peilistä sekä todeta, että kaikki on tehty mitä on voitu ja tämä on lopputulos.

Sitoutuminen ja raaka työnteko tulevat olemaan isoja arvoja ensi kauden titaanimiehistössä jo ihan siitäkin syystä, että niillä osa-alueilla punanutut eivät voi missään nimessä antaa yhtään tasoitusta kilpakumppaneilleen.

Tästä syystä myös tähän asti orjallisesti pelien ja harjoitusten jälkeen Kotkan sekä Lappeenrannan väliä hinkannut Piispanen aikoo muuttaa omia toimintatapojaan.

– Se on selvä asia, että junioripuolelta edustustasolle siirryttäessä toiminta tulee totta kai muuttumaan jonkin verran myös omalta kohdalta katsottuna, Piispanen mietiskelee.

– Perhe ja koti säilyvät jatkossakin edelleen Lappeenrannassa, mutta tulen hommaamaan Kotkasta itselleni asunnon, jottei minun tarvitse sitten kauden aikana lähteä vieraspelien jälkeen enää keskellä yötä ajamaan kotia kohti.

Jos hyppäys Suomi-sarjaan tuo muutoksia valmentajan tekemiseen, sama juttu koskee myös pelaajia ja muitakin seuran parissa toimivia tahoja.

– Pitäisin aika merkittävänä kuluneen ja tulevan kauden välisten sarjojen tasoeroa – pelaamme kuitenkin alkavalla kaudella Suomen suosituinta urheilulajia maan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla, Piispanen huomauttaa.

– II-divisioonaa pelataan kuudessa maantieteellisessä lohkossa noin 60 joukkueen voimin, kun taas valtakunnallisessa Suomi-sarjassa on mukana vain 16 joukkuetta, joten onhan se ihan selvä, että sarjan taso nousee edelliseen vuoteen nähden.

Siinä missä ”Rautaliigassa” pelaava pystyi vähän himmailemaan harjoittelun ja muun toiminnan saralla, ei Suomi-sarjassa enää pysy menossa mukana, mikäli työnteko saati matkustaminen eivät napostele kympillä päivästä, harjoituksesta ja ottelusta toiseen.

Tästä syystä Suomi-sarjan vaatimus- ja samalla pelillinenkin taso on noussut vuosi vuodelta, jonka myötä joukkueiden keski-ikä on vastavuoroisesti laskenut reippaasti alle 25 vuoden. Suomi-sarjasta on siis Mestiksen tavoin tullut nuorten, urallaan vielä eteenpäin pyrkivien, pelimiesten temmellyskenttä.

– Suomi-sarja on erittäin hyvä kasvualusta juuri A-nuorista yli kasvaneille pelaajille, jotka eivät vielä taitojensa puolesta mahdu Liiga- tai Mestis-porukoihin pelaamaan, Piispanen toteaa.

– Väitän, että Suomi-sarjan pelaajista noin 90-prosenttia haluaa urallaan eteenpäin.

– Jos Suomi-sarjaa ja sen pelillistä sekä urheilullista tasoa verrataan vaikkapa II-divisioonaan, josta löytyy jo rutkasti näitä niin sanottuja ”jäähdyttelijöitä”, tulee siinä esille se suurin ero näiden sarjatasojen välillä, kotkalaiskäskyttäjä puntaroi.

Tavoitteet kristallinkirkkaat

Kotka on vuosien saatossa profiloitunut erittäin vahvasti kori- ja jalkapallokaupungiksi. Jääkiekko on näiden valtalajien puristuksessa pystynyt siitä huolimatta ottamaan oman jalansijansa rannikkokaupungin melskeessä, eikä vähiten juuri Titaanien ansiosta.

Titaaneille on reilut 40 vuotta kestäneen taipaleensa aikana kasvanut oma vankka kannattajakuntansa ja punanuttujen peleissä on nähty sarjatasosta riippumatta aina varsin komeita yleisömääriä.

Titaanien päävalmentajan viittaa selässään reilun viikon ajan kantanut Mika Piispanen aisti kevään aikana saman myönteisen nosteen ja innostuksen, seuratessaan Ilona Areenan lehtereiltä käsin tulevan työnantajansa otteita II-divisioonan pudotuspeleissä.

Piispanen haluaakin tästä syystä pönkittää entisestään punanuttujen edelliskausien aikana kiillotettua imagoa, jolle Suomi-sarja tulee aivan varmasti tarjoamaan riittävät puitteet sekä ennen kaikkea pelilliset haasteensa.

– Titaanit on Kotkalle ykkösjoukkue jääkiekossa ja myös yleisö on näyttänyt etenkin kuluneen kevään aikana, että kiinnostusta ja tilausta kovemmille peleille on täällä suunnalla ehdottomasti olemassa, Piispanen tokaisee.

– Alkavan kauden tärkein juttu tulee olemaan se, että pystyisimme palauttamaan uskottavuuden ja tietynlaisen kiekkokulttuurin takaisin Kotkaan, sillä se on tiedossa menneisyydestä, että täältä löytyy siihen hommaan aivan riittävästi intoa ja kannattajia.

Jotta suuri yleisö kiinnostuisi lajifanaatikkojen ohella Titaaneista, tulee punanuttumiehistön olla vahvasti kaakonkulmalaislähtöinen ja seuran omiin kasvatteihin nojaava kokonaisuus.

– Paras keino uskottavuuden ja kiekkokulttuurin palauttamiseen on se, että joukkueemme runko tulee myös Suomi-sarjassa olemaan vahvasti titaanilähtöisistä pelaajista koostuva, eikä ole täten mikään sekametelisoppa, Piispanen sanailee.

Kyseinen joukkueen rakennuspolitiikka on se selkeästi toimivin tapa pienten kasvattajaseurojen, jollainen Titaanitkin eittämättä on, kohdalla.

– Mikäänhän ei ole tällä tasolla parempi juttu kuin se, että sinulla on kasassa 70–80-prosenttisesti omavarainen joukkue, titaanipiiskuri kommentoi.

– Uskon, että Titaanien tukijat ja kannattajatkin pystyvät elämään paljon intensiivisemmin sellaisen joukkueen menossa mukana.

Kuluneella II-divisioonakaudella Titaanien 28 pelaajaa käsittäneestä joukkueesta peräti 21 kappaletta oli seuran omia kasvatteja. Kun tähän lisätään vielä se, että samaisesta määrästä yhteensä 19 pelaajan syntymäaika on vuosien 1993–1996 välillä, oli kasassa varsin nuori ja vahvasti titaanilähtöinen miehistö.

Se lienee selvää, että täysin samalla ryhmällä Titaanit ei Suomi-sarjaa lähde harjaamaan ja luonnollista poistumaa tulee olemaan etenkin vanhempien pelaajien osalta, mutta myös se on varma juttu, että uudella valmennuksella on käsissään hyvä aihio, josta rakentaa haluamansalainen runko punanutuille.

– Titaaneilla on kasassa nuori porukka, joka haluaa mennä eteenpäin ja se on paras mahdollinen tilanne valmentajan kannalta katsottuna, myhäilee Piispanen tyytyväisenä.

– Motivaatiota löytyy varmasti ihan jokaiselta, joka alkavan kauden leikkiin lähtee mukaan, sillä suurelle osalle on ensi syksynä edessä pelit tähänastisen uran korkeimmalla sarjatasolla.

Titaanit aloittaa Piispasen mukaan valmistautumisensa kohti Suomi-sarjan tarjoamia haasteita huhtikuun aikana ja sen myötä myös pelaajasopimuksia alkaa putkahdella tasaiseen tahtiin julkisuuteen.

– Harjoittelujakso kohti alkavaa kautta on tarkoitus joukkueen kanssa aloittaa huhtikuun alussa pidettävän try-out –tapahtuman ja kuun lopulla odottavien kuntotestien merkeissä sekä sen jälkeisellä yhteisharjoittelulla, titaaniluotsi selventää.

Se lienee sanomattakin selvää, että ken tähän savottaan ryhtyy, ei siitä varmasti tule helpolla selviämään.

– Kesän tulemme menemään aivan varmasti todella kovaa, sillä jo ihan sarjatason muutos aiheuttaa sen, että harjoittelun määrä ja laatu pitää olla erilaista verrattuna II-divisioonaan

– Jäällä emme kesän aikana käy – palaamme jääharjoitusten pariin sitten vasta heinä-elokuun vaihteen tietämillä.

Edessä olevan harjoitusrääkin ja samanaikaisesti tapahtuvan joukkueen kasaamisen jälkeen, tulisi Titaaneilla olla päävalmentajansa mukaan kasassa sellainen pelaajakatras, jolla kotkalaiset pystyisivät hamuamaan syyskuun puolivälin tietämillä starttaavassa Suomi-sarjassa muutakin kuin pelkkiä jämäsijoja.

– Uskon vakaasti meillä olevan ihan realistiset mahdollisuudet tavoitella sijoittumista Suomi-sarjan keskivaiheilta, Piispanen täräyttää itsevarmasti.

– En henkilökohtaisesti halua puhua sarjapaikan säilyttämisen olevan minään päätavoitteena, sillä sen nyt luulisi jo olevan sanomattakin selvää.

– Lähdemme siitä liikkeelle, että pystymme kamppailemaan tasaväkisesti aivan kaikkien vastustajien kanssa ja se kuuluisa ”päivän kunto” ratkoo sitten loppuviimeksi niitä suurempia asioita, punanuttupiiskuri päättää.