Maalit ratkaisevat

24.9.2016

Nokialla lauantai-iltana mitelty tasainen Suomi-sarjakoitos päättyi lopulta tehokkaammin paikkansa hyödytäneen kotijoukkueen juhliin. © Harri Hedman – http://hedman.kuvat.fi/
Nokialla lauantai-iltana mitelty tasainen Suomi-sarjakoitos päättyi lopulta tehokkaammin paikkansa hyödytäneen kotijoukkueen juhliin. © Harri Hedman – http://hedman.kuvat.fi/

Jääkiekko on siitä metka laji, että paremmuutta ratkottaessa, maalipaikkojen hyödyntäminen nousee aina erittäin suureen arvoon. Tästä ikivanhasta viisaudesta Titaanit sai karun muistutuksen Nokian lauantai-illassa, sillä pelillisesti punanutut kyllä pistivät Pyrylle tiukasti kampoihin, mutta maalinteossa isännät taas olivat kotkalaisia selkeästi terävämpiä ja pitivät sen seurauksena kaikki kolme sarjapistettä itsellään lopulta lukemin 4-2 (1-0, 1-2, 2-0).

Pyry – Titaanit 4-2 (1-0, 1-2, 2-0)

17:30 1-0 Jussi Pesonen (Jarkko Pyymäki)
22:48 2-0 Riku Dufva (Jani Leino) YV
26:20 2-1 Jesse Peltonen (Santeri Kunttu, Jere Kola) YV
28:21 2-2 Santeri Kunttu (Jere Kola, Roope Lantta) YV

41:01 3-2 Timo-Pekka Heikkinen (Antti Hildén, Mika Niemi) YV VoM
58:16 4-2 Mika Niemi (Antti Hildén) YV

Maalivahdit:

Pyry – Kalle Hokkanen 11+11+8= 30 torjuntaa
Titaanit – Joel Luhtanen 12+15+12= 39 torjuntaa (vaihto 33:50 / 2-2 | poissa 58:25-60:00)
Titaanit – Niilo Pussinen 0+0+0= 0 torjuntaa (vaihto 34:35 / 2-2)


Jäähyt:

Pyry 6 x 2min= 12min
Titaanit 7 x 2min= 14min

Maukas VG-62-kotivoitto alla kohti Nokiaa matkannut Titaanit lähti tosissaan haastamaan yhtenä kuluvan kauden Suomi-sarjan mestarisuosikkina yleisesti pidettyä Pyryä.

Tässä punanutut myös totisesti onnistuivat, sillä isännät joutuivat tekemään täyden päivätyön innokkaan ja energisen vierailijan taltuttaakseen.

Harmi vain, että juurikin siinä tärkeimmässä eli maalinteossa kokenut kotijoukkue oli Titaaneita selkeimmin edellä ja onnistui passittamaan kotkalaiset kotimatkalle kahden maalin kirvelevä tappio niskassaan.

4-2-lukemista huolimatta punanutut pelasivat oikeasti hyvää ja yritteliästä jääkiekkoa, joka poikii vielä jatkossa aivan varmasti täytettä myös päävalmentaja Mika Piispasen luotsaaman miehistön pussiin.

– Meiltä ihan kelpo 60-minuuttinen, mutta jääkiekko on edelleenkin maalintekopeli, harmitteli Piispanen.

Oikeassahan mies oli, sillä juuri maalintekotehokkuuteen punanuttujen pelaaminen sakkasi taiston ratkaisuhetkillä.

Titaanit kyllä loi aivan riittävän määrän tekopaikkoja pelin voittaakseen, mutta kahta kertaa lukuunottamatta ratkaisut olivat joko liian hätäisiä tai hitaita, eikä Pyry-maalia vartioineella Kalle Hokkasen tarvinnut peruspelaamisen lisäksi esittää mitään taikatemppuja vieraiden järjestämät vaaranpaikat hoitaakseen.

– Meillä oli ottelun aikana noin kymmenkunta selkeää maalintekopaikkaa, joista olisi pitänyt ehdottomasti laittaa kiekko reppuun, Piispanen manasi omiensa kehnoa viimeistelyä.

Pyry sitä vastoin näytti kokeneen kaartinsa johdolla, että paikan osuessa kohdalle, pitää maaliverkko pistää laulamaan sulosäveliä.

– Tehokkuus maalinteossa oli ainoa asia, missä olimme tänään Pyryä jäljessä, jonka ansiosta he olivatkin sitten tänään juuri tuon muutaman osuman verran parempia, ”Pise” perkasi pelin ratkaisua.

Ottelun avauserä oli kaikkinensa todella tasainen, jossa hyökkäykset soljuivat tasaiseen tahtiin päästä toiseen. Maalilukemat säilyivät kuitenkin muuttumattomina, sillä niin isäntien häkkäri Kalle Hokkanen kuin Titaanien maalia vartioinut Joel Luhtanen esittivät tukun varmoja torjuntoja 320-päiselle nokialaisyleisölle.

Hetken aikaa jo omiensa saamattomuuteen lievästi tuskastuneet katsojat pääsivät lopulta avauserän lopulla huutamaan ilosta, kun pisteiden väliin vapaaksi jäänyt Jussi Pesonen pääsi junttaamaan poikittaissyötöstä telkän kovalla lämärillä pönttöön.

Juuri ennen Pesosen ampumaa 1-0-osumaa, oli kotiyleisö huokaillut syvään helpotuksesta, kun perättäisissä vaihdoissa vieraiden Aapo Lampinen ja Jesse Hurme onnistuivat hukkaamaan todella maukkaat tekopaikat.

Kotijoukkue onnistui puolestaan lisäämään johtoaan heti toisen erän alkajaisiksi, kun punanuttujen ottaman rangaistuksen aikana Riku Dufva tälläsi siniviivan tuntumasta pikkumustan kovan maskin takana seisseen Luhtasen ulottumattomiin.

”Meidän olisi pitänyt päästä kaverin ohi”

Kahden maalin takaa-ajoasema kuitenkin herätti Titaanit ja niin vain peli oli vajaata kuutta minuuttia myöhemmin 2-2-tasalukemissa kahden perättäisen ylivoimaonnistumisen myötä.

Ensiksi vieraiden kuparisen onnistui rikkomaan näyttävän yksilösuorituksen päätteeksi tekopaikkaan luikerrellut Jesse Peltonen ja hetkeä myöhemmin käsiä kohti Nokian jäähallin kattoa pääsi nostelemaan Santeri Kunttu, joka napautti paraatipaikalta aivan parhaasta maalintekosektorista limpun ohi Pyry-vahti Hokkasen.

Nopeassa tahdissa tullut kavennus ja sitä seurannut tasoitus antoivat Titaaneille valtavan itseluottamusruiskeen, jonka myötä Pyryä vietiin loppuerä kuin mätää kukkoa konsanaan.

Kotkalaisten selkeä hallinta poiki lisää maukkaita maalipaikkoja, mutta kun päättäväisyys jäi puolitiehen sekä vastavuoroisesti Hokkanen oli kotirysällä tikissä, jäivät lisäosumat kismittävästi syntymättä.

– Toisessa erässä nousimme hienosti 2-0-tilanteesta tasoihin, mutta kyllähän meidän olisi oikeasti pitänyt päästä myös kaverin ohi, totesi Titaanien päävalmentaja Mika Piispanen.

Viimeisen erätauon aikana titaanivalmennus -ja joukkue pyrki tsemppaamaan itseään entistä kovempaan lentoon, jolla Pyry pystyittäisiin kampeamaan kanveesiin, mutta toisin kuitenkin kävi.

Titaanit sortui rangaistuksiin, eikä kotijoukkue jättänyt tarjottua saumaa käyttämättä, vaan Timo-Pekka Heikkinen viimeistelikin heti päätöserän alkajaisiksi Pyryn 3-2-johtomaalin.

Kyseinen onnistuminen jäi lopulta myös koko taiston voitto-osumaksi, sillä punanutut eivät kovasta yrityksestään ja taistelustaan huolimatta onnistuneet enää Hokkasta ohittamaan ja kun toiseksi viimeisellä minuutilla Mika Niemi laukoi jälleen pakkopelin päätteeksi kiekon jo neljännen kerran titaanirysään, alkoi kotiyleisö jo viritellä toiveikkaana voitonsäveliä urkuihinsa.

Vieraat yrittivät kuitenkin loppuun asti kavennuksen tekoa, sillä Piispanen otti välittömästi 4-2-maalin jälkeen aikalisän ja syötti kärmeskeitot joukkueelleen.

Keskialoituksen jälkeen Titaanit nappasi myös maalivahti Luhtasen pois veräjänsä suulta ja haki urhoollisesti lisäosumia, mutta maaliviivaa lähemmäs kotkalaiset eivät pelivälinettä enää saaneet ja näin ollen summeri päästi nokialaisisännät tuulettamaan vapautuneesti kauden avausvoittoa.

Titaanikäskyttäjä näki tehottomuuden ohella toisen selkeän syyn sille, miksi Pyry oli tänään muutaman osuman verran parempi.

– Seitsemän kakkosta yhteen peliin on yksinkertaisesti liikaa – etenkin kun ne meidän rangaistukset olivat suurilta osin seurausta omasta huolimattomuudestamme, Piispanen kommentoi.

– Se on selvä juttu, että kun annat Pyryn kaltaiselle kiekollisesti taitavalle joukkueelle riittävästi pakkopelimahdollisuuksia, niin kyllähän se ne hyväksi käyttää.

Piispanen löysi hetken miettimisen jälkeen hyviäkin asioita kirvelevästä tappiosta.

– Tämä peli todisti taas kerran kaikkinensa sen, että pystymme tässä sarjassa haastaamaan omalla hyvällä pelaamisellamme ihan kenet tahansa, ”Pise” tokaisi.

– Nuorelle joukkueellemme tämä oli samalla hieno signaali siitä, että kovalla työnteolla mikä vain on mahdollista, kunhan viimeistelyyn saadaan vielä lisää huolellisuutta sekä päättäväisyyttä.

Titaanien onneksi uusi mahdollisuus maalintekotehokkuuden parantamiseen aukeaa vajaan 20 tunnin päästä kotoisalla Ilona Areenalla, jossa punanutut saavat vastaansa porilaisen Karhu HT:n.

– Valmistautuminen huomiseen koitokseen alkoi meidän osaltamme välittömästi Pyry-peli päättyessä, Piispanen sanoi ja jatkoi:

– Mikäli pystymme kotona jatkamaan samanlaisella peli-ilmeellä kuin tänään ja saamme kannattajiltamme vielä sen pienen lisäbuustin kaikkeen tekemiseemme, niin en epäile hetkeäkään, etteikö Karhu HT olisi kaadettavissa.

– Ehdottoman tärkeää kuitenkin on se, että pystymme pitämään pelaamisen tasomme korkeana sekä olemaan huolellisempia maalintekopaikoissa, titaaniluotsi paalutti.

Punanutut tekevät päävalmentajansa mukaan myös pari muutosta pelaavaan kokoonpanoonsa, sillä kotkalaisilla on reservissä liuta tuoreita jalkoja Kotkaan saapuvan kontiolauman kiusaksi.

– Muutama kokoonpanomuutos tulee, joilla on tarkoitus hakea vielä pientä lisäraikkautta pelaamiseemme, Piispanen päätti.

Ottelun kuvakavalkadi on katsottavissa Harri Hedmanin kuvat-sivustolta.

Ottelun maalikooste on katsottavissa Pyryn YouTube-kanavalta.

Titaanien taistelu Suomi-sarjan runkosarjassa jatkuu heti huomenna sunnuntaina (25.9.), kun punanuttujen vieraaksi Kotkaan saapuu entisen punanuttuhyökkääjä Ville Vallin tähdittämä porilaisrevohka Karhu HT.

Ottelu alkaa Ilona Areenalla jo kello 15:00 – liput kamppailuun maksavat 8 ja 5 euroa.

TERVETULOA KANNUSTAMAAN PUNANUTUT KOTIVOITTOON!