”Ei todellakaan mikään luokkaretki”

14.10.2016

Titaanit lähtee kohti pohjoista työhaalarit niskassa ja tarjolla olevat kuusi sarjapistettä mielessä.
Titaanit lähtee kohti pohjoista työhaalarit niskassa ja tarjolla olevat kuusi sarjapistettä mielessä.

Kun kyseessä on valtakunnallisesti pelattava sarja, kuuluu sen otteluohjelmaan silloin tällöin pitkiä ja raskaita pelimatkoja, joita ei hyvällä tahdollakaan voi kuvata miksikään rilluttelureissuiksi. Titaanien kohdalla Suomi-sarjan runkosarjan pisin turnee on edessä kuluvana viikonloppuna ja se pitää sisällään kolme päivää, kaksi peliä sekä reilut 1200 matkustuskilometriä linja-autossa.

Se joka sanoo Suomen pääsarjoja alempana olevien valtakunnallisten tasojen olevan puulaakitouhua, ei todellakaan tiedä mistä puhuu tai sitten kyseessä on vain pelkkä provosointiyritys.

Oli kyseessä sitten mikä tahansa joukkue- tai yksilöurheilulaji, jossa vastustajien kotipaikkakunnat sijaitsevat eri puolilla kotimaata, ei niissä enää harjoitella saati haeta tulosta pelkästään ”vasurilla vippaillen”.

Juurikin tähän kategoriaan kuuluu myös Kotkan Titaanien nykyinen sarjataso, valtakunnallisesti pelattava Suomi-sarja, joka tarjoaa omat taloudelliset, siviilipuolen samaten kuin ajankäytöllisetkin haasteensa jokaiselle menossa mukana toimivalle taholle.

Tästä syystä alasarjajoukkueiden pitkien vierasrupeamien yhteyteen monesti liitettävä sana ”luokkaretki”, on erittäin kaukana siitä minkälaista touhua kyseiset turneet oikeasti ovat.

Esimerkiksi Titaanien tapauksessa viikonloppuna edessä oleva kolmen päivän, kahden ottelun ja linja-autossa istuttavan reilun 1200 kilometrin vierasturnee (Kotka–Jämsä–Liminka–Kalajoki–Kotka) vaatii jokaiselta punanuttumiehistön jäseneltä tiukkaa sitoutumista ja henkilökohtaisia uhrauksia, jotta vaativa savotta pystytään vetämään kunnialla läpi.

Sen takia punanuttujen päävalmentaja Mika Piispasen sanat – kysyttäessä siitä, mitä tuleman pitää – on varsin helppo ostaa.

– Kyseessä ei todellakaan ole mikään luokkaretki, vaan tarkoituksena on hakea Limingasta ja Kalajoelta mukaan kaksi suoraa kolmen pisteen voittoa eli kuusi sarjapistettä, Piispanen paaluttaa.

– Se tuntimäärä, jonka me täysin omasta tahdostamme uhraamme viikosta toiseen tälle lajille ja joukkueelle, on jo niin mittava, että asenne tulee jokaisella vierasturneelle lähtijällä olemaan aivan varmasti kunnossa.

Entisaikoina pitkät pelireissut saattoivat hyvinkin olla jos jonkinmoisia rillutteluja, joissa pelien välissä rynnättiin lähes järjestään viihteelle virkistäytymään. Nykyään sama sapluuna ei enää toimi, mikäli toiminnan halutaan olevan ammattimaista ja sarjassa tulevan menestystä.

– Me menemme pohjoiseen töihin, emmekä vain huvin vuoksi harrastamaan maaseutumatkailua. Siksi lähdemme jo perjantaina liikenteeseen ja yövymme Jämsässä, jotta lauantain linja-automatka ennen peliä olisi hieman lyhyempi, ”Pise” kommentoi.

– Olemme pyrkineet entisestään ammattimaistamaan toimintaamme, sillä Suomi-sarjassa ei enää mikään puolivillainen asennoituminen toimi – tämä näkyy kaikessa tekemisessämme ja se heijastunee positiivisessa mielessä myös edessä olevaan reissuun.

Raakaa työntekoa ja kovaa asennetta Titaanit totisesti tarvitsee, sillä linja-autossa istumisen lomassa kotkalaiset iskevät yhteen kahden kovan ”pohjoisen isännän” kanssa.

Ensimmäinen etappi siintää edessä Limingassa, jossa punanutut pääsevät testaamaan Teijo Raatesalmen ohjauksessa operoivan Uleåborg A.I.K:n pelivireen.

Titaaneita tällä hetkellä vain kaksi pistettä sarjataulukossa edellä olevat liminkalaiset eivät Piispasen suojateille tuttu vastus ole, mutta pienessä kotikaukalossaan suoraviivaisesti pelaava ja kovaa tempoa ylläpitävä AIK on aivan varmasti viheliäinen kanto kaskettavaksi.

– Oikeastaan ainoat tiedot, mitä etukäteen AIK:sta on saatu, olemme lukeneet tilastoista ja katsoneet muutamista maalikoosteista, hymähtää titaanipiiskuri Piispanen.

– Oulun ja Pohjois-Suomen alueelta tulee roppakaupalla tasokkaita pelaajia, joten eiköhän heillä ole ihan hyvä nippu kasassa – samankaltainen joukkue siis, kuin mitä olemme jo tähän mennessä ehtineet Suomi-sarjassa kohtaamaan.

Limingan kahinan jälkeen vuorossa onkin sitten toinen kivikova testi, sillä Kalajoella punanuttuja peitset tanassa odottaa edellisviikonloppuna Kotkasta täyden pistepotin hakenut JHT.

Joni Petrellin miehistön vahvuus tiedetään, joten tuloillaan on aivan varmasti hieno ja kovavauhtinen sekä tapahtumarikas kamppailu voitosta, etenkin kun Titaanit pääsee edelliskerrasta poiketen hyökkäämään kalajokisten kimppuun täydellä 19 kenttäpelaajan ja kahden maalivahdin levyisellä rosterilla.

– Kalajoella on Limingan tyyliin NHL-mitoissa oleva kaukalo, joka on vielä hieman pienempi aski kuin meillä Ilona Areenalla oleva – se tekee pelaamisesta entistä suoraviivaisempaa ja siihen meidän pitää ehdottomasti olla valmiita, mikäli haluamme ottelun voittaa, evästää Piispanen.

– Kyseistä päämäärää auttaa myös se, että pääsemme nyt iskemään JHT:n kimppuun täydellä miehistöllä ja se mahdollistaa töiden paiskimisen koko pelin ajan, ilman pelkoa väsyn iskemisestä.

Puolustuksen kautta

Niinhän sitä sanotaan, että voittavan jääkiekon tärkein peruselementti on kompakti puolustuspeli, joka tarjoaa sen takana torjuvalle maalivahdille puitteet pitää veräjänsä mahdollisimman koskemattomana.

Peräpään ollessa kunnossa, ei voiton ottaminen vastustajasta käy ylitsepääsemättömän vaikeaksi asiaksi.

Tämän vanhan viisauden myös Titaanit on meneillään olevalla Suomi-sarjakaudella saanut huomata, sillä peleissä ei enää voi päästää suurta määrää kiekkoja omaan maaliinsa, mikäli haluaa vakavissaan ilmoittautua mukaan voittokamppailuun.

Sen myötä punanuttujen onkin jatkossa selkeästi tiivistettävä pakkaansa omalla puolustusalueella ja pyrittävä eroon pelejä monasti ratkovista henkilökohtaisista virheistä, sillä nykyinen tahti (4,75 päästettyä maalia ottelua kohti) ei tule pitkässä juoksussa tuottamaan kotkalaisten haluamaa hedelmää.

– Puolustuspelaaminen ja etenkin sen tiiveys ovat tärkeitä tekijöitä, sillä maalit ratkaisevat, kommentoi Titaanien päävalmentaja Mika Piispanen.

– Kun päästät korkeintaan kolme kiekkoa omiin, kamppailet suurella todennäköisyydellä ottelun voitosta.

Kuten todettua, on Titaanit yksi Suomi-sarjan nuorimmista ja samalla kokemattomimmista joukkueista. Tämä on näkynyt suoraan siinä, että kotkalaiset eivät ole pystyneet pitämään keskittymistään kuin muutamaan otteeseen yllä täyttä 60 minuuttia ja se taas on johtanut lapsuksiin sekä kirveleviin takaiskuihin.

Punanutut ovat pelistä toiseen pystyneet luomaan riittävän määrän maalipaikkoja, mutta niiden hyödyntäminen on jäänyt puolitiehen.

Kun maalinteko vastapuolen päädyssä ei ole onnistunut riittävän useasti, ovat omassa päässä tehdyt virheet maksaneet maltaita, vihulaisten iskiessä limppua uuniin pelin kriittisillä hetkillä.

Titaanit onkin saanut kantapään kautta kovaa oppia siitä, mitä voittaminen Suomen kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla oikeasti vaatii.  

– Kuluva syksy on ollut meidän nuorelle ryhmälle opettelua Suomi-sarjan tavoille, myöntää Piispanen.

– Joukkue on omaksunut haluamamme viisikkopuolustamisen niksit varsin hyvin, mutta hetken herpaantumisista johtuneet virheet ovat käyneet meille kalliiksi.

Virheistä ja takaiskuista voi kuitenkin oppia ja tähän uskotaan myös kotkalaisleirissä.

– Jokainen peli opettaa jokaista pelaajaa, jonka seurauksena uskon virheiden määrän vähenevän mitä pidemmälle kautta mennään, ”Pise” valaa uskoa omiinsa.

Edessä olevalla vierasturneella Titaanien onkin pidettävä peräpäänsä tiukkana ja pyrittävä puolustamaan nöyrästi joukkueena jok’ikisessä tilanteessa sekä paikan auetessa hyökättävä fiksusti vastaan.

Mitä ehyemmäksi kokonaisuudeksi punanutut saavat oman pelaamisensa sorvattua, sitä paremmin tulevat toimimaan myös pelejä hyvin usein ratkovat erikoistilanteet, joista erityisesti alivoima on ollut yksi murheenkryyneistä.

– Alivoimapelaamisemme on ollut lähes yksi yhteen täydellä viisikolla puolustamisen kanssa – siinäkin pieni nukahdus on johtanut alkukauden aikana armotta takaiskuun, mietiskelee titaaniluotsi Piispanen.

– Vajaalla pelaamisen sakatessa rohkeutemme sekä aggressiivisuutemme ovat kadonneet ja se taas on helpottanut vastapuolten ylivoiman pyörittämistä.

– Siihen on tultava muutos ja parhaiten se onnistuu, kunhan kykenemme joukkueena puolustamaan tiiviisti ja täten välttämään virheisiin johtavia tilanteita, ”Pise” toteaa ykskantaan.

”Puolustuksen kautta” kuulunee siis Titaanien motto edessä olevan viikonlopun ja yleensäkin jatkossa eteen tulevien otteluiden aikana ja se on viisas ratkaisu, sillä soitellen sotaan lähdettäessä ei tunnetusti tule muuta, kuin kahmalokaupalla lunta tupaan.

Vaikka punanutut ovatkin ennakolta altavastaajina niin Uleåborg A.I.K:n kuin JHT:nkin vieraina, ei se tarkoita sitä, että kotkalaiset liukuisivat kaukaloon jo valmiiksi luovuttaneina.

Eräs jenkkisiilin omaava entinen liigakiekkoilijakin aikanaan sanoi, että ”takaa on hyvä tulla” ja tästä faktasta on myös Titaanien soveliasta ammentaa entisestään lisää voimaa sekä uskoa omaan tekemiseensä vierasvoittoja metsästäessään.

– Se lienee jo kaikille selvä juttu, että sarjanousijoina lähdemme jokaiseen peliin haastajan asemassa, sanailee Piispanen.

– Siitä huolimatta meidän ei edelleenkään tarvitse nöyristellä yhdenkään vastustajan edessä, sillä tiedämme, että ihan jokainen peli tässä sarjassa on voitettavissa.

Jotta AIK:n ja JHT:n kaataminen olisi asteen helpompaa, päästää Titaanit viikonloppuna irti yhden jo pidemmän aikaa malttamattomana pelejä sivusta seuranneen ”varsan”, kun kesällä kotkalaismiehistöön liittynyt Elmeri Kotro pääsee vihdoin pukemaan punanutun myös tosipeleissä päällensä.

Päävalmentaja Piispanen odottaakin ”toisen polven titaanin” tuovan kuntoutuessaan aimo annoksen lisää särmää oman joukkueeseen pelaamiseen, jota siltä on Kotron sivussa ollessa puuttunut.

–”Epen” paluu on meillä todella tärkeä asia – hän on joukkueemme yksi harvoista Suomi-sarjasta jo entuudestaan kokemusta ja kannuksia omaavista pelaajista, myhäilee kotkalaiskäskyttäjä tyytyväisenä.

– Kotro tuo varmasti rutkasti apuja maalinteko- ja hyökkäyspelaamiseemme, kunhan hän saa pelituntumansa pikkuhiljaa takaisin normaalille tasolle.

Titaanit matkustaa lauantaina (15.10.) Liminkaan, jossa majaansa pitävä Uleåborg A.I.K isännöi kello 18:00 käyntiin polkaistavaa Suomi-sarjan runkosarjakoitosta.

Sunnuntaina (16.10.) punanutut puolestaan hyökkäävät Kalajoelle ja testaavat Pirkonsuon jäähallissa kello 16:00 alkaen miteltävässä Suomi-sarjaottelussa tällä haavaa sarjataulukon piikkipaikalla majailevan JHT:n kotivireen.