Katkeransuloinen lopputulos

15.10.2016

Kivitalon kokoinen titaanipakki Henri Saukkonen oli Limingan lauantai-illassa elementissään puolustaessaan omaa maaliaan U.A.I.K:n hyökkäyksiltä.

Tappion hetkellä voi aina jossitella pelin aikana hukattuja mahdollisuuksia, vaikkei se enää mitään autakaan. Juuri tällainen fiilis jäi Titaaneille päällimmäisenä mieleen Limingan jäähallissa mitellystä Suomi-sarjakoitoksesta. Tasainen vääntö ratkesi lopulta vasta sen päätöserässä, jossa kotijoukkue U.A.I.K onnistui hyödyntämään punanuttujen ”tarjoilun” ja iskemään kotipyhättönsä valotaululle kotkalaisten kannalta masentavat 4-2 (1-1, 0-0, 3-1) –päätöslukemat.

U.A.I.K – Titaanit 4-2 (1-1, 0-0, 3-1)

13:27 1-0 Teemu Savela (Mikko Tauriainen, Kim Talman)
17:06 1-1 Elmeri Kotro (Juho Luukkonen, Juho Saarilehto) SR
46:42 2-1 Samuli Suojanen (Juha Falin, Eetu Määttä)
58:13 3-1 Kim Talman (Juha Falin, Mikko Tauriainen) TM VoM
58:27 3-2 Ville Myyryläinen (Santeri Kunttu, Roope Lantta)
59:57 4-2 Antti Hellsten (Tomi Risteli) TM

Maalivahdit:

U.A.I.K – Tomi Risteli 6+14+14= 34 torjuntaa
Titaanit – Joel Luhtanen 10+12+11= 33 torjuntaa (poissa 57:58-58:13 & 59:03-59:57)

Jäähyt:

U.A.I.K 5 x 2min= 10min
Titaanit 7 x 2min= 14min

Pitkä linja-automatka ja siihen päälle vastassa kova kotijoukkue ei yleensä ole mikään kaikkein maukkain yhdistelmä.

Monesti kuulee puhuttavan legendaarisista ”bussijaloista” vierailijan kohdalla, kun isännät pistelevät heti ensimmäisessä erässä uinuvaa vastustajaa ympäri korvia oikein kunnolla.

Titaanileirissä nämä mahdolliset kompastuskivet oli kynnetty ovelasti pois, sillä kotkalaiset lähtivät pitkälle pohjoisen viikonloppureissulle jo perjantaina ja yöpyivät Jämsässä sijaitsevassa Ruotsulan Hovissa, kutakuinkin puolittaen näin ollen pelipäivänä ”nieltävän” kilometrimäärän.

Kun siihen päälle vielä punanuttujen valmennus painotti peliin valmistautumisen ja kropan herättelyn tärkeyttä ennen sen alkua, oli Titaanit enemmän kuin valmis tappelemaan kotijoukkue Uleåborg A.I.K:n kanssa lauantai-iltaisen Suomi-sarjan runkosarjakamppailun voitosta.

– Meillä meni tänään valmistautuminen pitkästä matkustamisesta huolimatta nappiin, jonka myötä peliin lähtö oli juuri sellainen kuin sen vieraissa pitääkin olla, totesi Titaanien päävalmentaja Mika Piispanen tyytyväisenä.

Isännät varmasti odottivat saavansa pienessä kotiaskissaan vastaansa hieman tunnustelevasti avauserään tulevan titaanimiehistön, mutta mitä vielä – punanutut pistivät luistinta toisen eteen ja aiheuttivat kovalla karvauksella suuria vaikeuksia liminkalaisten pelinrakentelulle.

Sen ansiosta Titaanit saikin aikaan useita riistoja hyökkäyspäässä, mutta oman maalinsa edustan riittävän säntillisesti puolustaneet AIK-pelaajat eivät antaneet kotkalaisille oikein ollenkaan kunnollisia maalipaikkoja.

Sama sapluuna oli tosin vallalla myös toisessa päässä kaukaloa, jossa omaa viisikkopuolustamistaan selkeästi alkukierroksilta terästäneet punanutut pitivät isännät loitolla Joel Luhtasen vartioimalta veräjältä.

Tästä syystä olikin erittäin kuvaavaa, että ensimmäisen kaksikymppisen ainoat osumat syntyivät erikoistilanteiden siivittämänä.

AIK onnistui siirtymään vajaan 14 minuutin pelaamisen jälkeen kuskin pukille, kun juuri pakkopelin päättymisen hetkellä Mikko Tauriainen petasi Teemu Savelalle tyhjän maalin nenään eteen, eikä liminkalaishyökkääjän tarvinnut muuta, kuin tuupata lötö pönttöön.

Titaanit kuittasi pelin kuitenkin erän lopulla tasoihin, kun niin ikään juuri ylivoimapelin päätyttyä sai kauden avauskamppailunsa pelannut Elmeri Kotro lakaista kovan hässäkän päätteeksi AIK-vahti Tomi Ristelin torjunnasta maaliviivalle pysähtyneen pelivälineen voimalla verkon perukoille ja nostaa sen jälkeen kädet kohti kattoa.

Jos ensimmäinen erä oli jo tarkkaa pelaamista, niin vielä tiiviimmäksi taisteluksi se meni keskimmäisen kaksikymppisen aikana.

AIK saati Titaanit eivät tuntuneet millään pääsevän kiekko lavassa ”sota-alueelle”, joten isäntien maalivahti Ristelillä ja punanuttujen virkaveli Luhtasella oli varsin helppo työ torjua sektorin ulkopuolelta singahdelleet vedot pois päiväjärjestyksestä.

Kun kumpikaan osapuoli ei onnistunut myöskään ylivoimillaan käyttämään vähäisiä paikanpuolikkaita hyödykseen, jäi ottelun ratkaisu sen arvolle sopivan päätöserän varaan.

”Tämä oli pienten marginaalien peli”

40 minuutin tiukan ja tasaisen väännön jälkeen oli selvää, että seuraavan maalin tekijä on todella vahvoilla koko ottelun voittajaksi.

Panosten koventuessa kokeneempi kotijoukkue kykeni säilyttämään keskittymisensä ja samalla sipulinsa hieman paremmin koossa, kuin nuori kotkalaismiehistö ja tämä näkyi selkeimmin siinä, että Titaanit syyllistyi kolmannen erän avauskympin aikana todella hölmöihin rangaistuksiin.

AIK kiitti punanuttujen ”tarjoilusta” ja löi lopulta maalilaulunsa pauhaamaan, kun Samuli Suojanen livahti p-pisteen tietämiltä laukomaan kovan pyörityksen päätteeksi kiekon titaaniveskari Joel Luhtasen ulottumattomiin.

2-1-osumasta teki vieraille erittäin suolaisen kaiken lisäksi se, että titaanihyökkääjä Ville Myyryläinen oli hetkeä aiemmin hukannut tyylipuhtaan läpiajon laukomalla hienoisesti takaapäin ahdistettuna kiekon Tomi Ristelin oikean jalan patjaan.

Pelin lopullinen niitti meinasi tulla muutama minuutti myöhemmin, kun Titaanit oli jälleen alivoimaisena. Kiekko ehti nimittäin pudota Luhtasen torjunnasta miehen taakse ja lojua hetken aikaa täysin rauhassa maaliviivan tuntumassa ilman, että kukaan kiinnitti siihen huomiota.

Onneksi kuitenkin ensimmäisenä irtopalan äkkäsi punanuttujen kolossaalinen Henri Saukkonen, jonka onnistui pelata kiekkoa tavoittelemaan hyökännyt liminkalaishyökkääjä voimalla ulos tilanteesta, jotta Luhtanen pääsi heittäytymään räpylänsä kanssa kumimuikun päälle.

Rangaistusvaikeuksista lopulta selvittyään, alkoivat kotkalaiset kehitellä vimmattua kiriä, mutta isäntien onnistui jälleen pelata oman maalin edusta todella komeasti ”tyhjäksi”, eikä Ristelillä ollut täten suuriakaan vaikeuksia pitää limppua poissa uuninsa sisuksista.

Vajaat kolme minuuttia ennen taiston päätöstä titaaniluotsi Mika Piispanen kutsui joukkonsa koolle, kertoi millä keinoilla lähdetään tasoitusta hakemaan ja veti lopulta myös Luhtasen vaihtoaition puolelle.

Kuuden miehen myllerrys loppui kuitenkin lyhyeen, kun kotijoukkueen kapteeni Kim Talman pääsi pienoisen tuuripompun jälkeen heittämään pelivälineen oman siniviivan päältä tyhjänä ammottaneeseen kotkalaisrysään.

Talmanin tekemän maalin jälkeen liminkalaiset mitä ilmeisimmin luulivat pelin olevan jo paketissa, mutta mitä vielä. Titaanit taisteli itsensä jälleen iskuetäisyydelle, kun Ville Myyryläinen sai vihdoin ja viimein palkinnon kovasta yrityksestä 3-2-osuman muodossa.

Kavennuksen jälkeen kelloon jäi aikaa reilut puolitoista minuuttia, mutta ne eivät enää riittäneet tasoituksen tekoon, joten AIK-hyökkääjä Antti Hellstenin vain kolme sekuntia jälleen tyhjiin uittama 4-2-maali jäi näin ollen ottelun viimeiseksi.

Tappio oli jälleen kerran todella kirvelevä kaikkensa antaneelle kotkalaisjoukkueelle. Tiukat pelit tuppaavat kuitenkin järjestään ratkeamaan pieniin nyansseihin ja tänään ne olivat päätöserän alun rangaistukset, joiden avulla isännät tekivät johtomaalin sekä punanutut menettivät liian paljon energiaa alivoimia tappaessaan.

– Tämä oli pienten marginaalien peli, jossa toisistaan ottivat mittaa kaksi tasaväkistä ja erittäin hienosti täyden 60 minuutin ajan puolustanutta joukkuetta, kommentoi punanuttupiiskuri Piispanen.

– Sen myötä laadukkaat maalipaikat jäivät todella vähiin, kuten pitkälle kolmanteen erään kestänyt 1-1-tasatulos osoitti.

Kotkalaiskäskyttäjää harmitti etenkin se, minkälainen tapahtumasarja käytännössä käänsi vaakakupin kotijoukkueen hyväksi.

– Ottelun ratkaisukohta oli, kun otimme päätöserän alussa tyhmän rangaistuksen, jonka kaveri käytti hyödykseen samalla kellonlyömällä kun jäähy päättyi, manasi Piispanen.

– Jos haluaa jossitella, niin meillä oli ennen 2-1-maalia läpiajo, josta emme onnistuneet tekemään maalia ja siitä 30 sekuntia eteenpäin soi omissa.

Hetken harmistusta ulos puhalleltuaan antoi titaaniluotsi omilleen kehut hyvästä taistelusta ja parantuneesta alivoimapelaamisesta.

– Tämä oli meiltä pelillisesti oikein hyvä esitys, josta jäi harmillisesti vain palkinto uupumaan, ”Pise” mietiskeli.

– Myös alivoimapelaamiseemme olen tyytyväinen – harjoittelu alkaa vihdoin näkyä tositilanteissa haluamallamme tavalla.

Kovin kauaa aikaa Titaanien on turha lauantai-iltaista märehtiä, sillä ”Pohjoisen kiertue” jatkuu heti sunnuntaina Kalajoelle, jossa punanutut pääsevät hakemaan revanssia viikko sitten Kotkasta täyden pistepotin ryöstämästä käyneestä JHT:sta.

– Kyllä me huomenna lähdemme tosissamme hakemaan Kalajoelta revanssia viikon takaiseen tappioon, naulasi Piispanen.

– Erona edelliseen JHT-koitokseen on se, että nyt saamme jalkeille täyden miehistön, joten iskukykymme on kohdillaan ja muutenkin nälkää jäi tämäniltaisesta sen verran paljon, että tyhjin käsin emme tältä reissulta kotiin aio palata!

Titaanien taistelu Suomi-sarjan runkosarjassa jatkuu heti huomenna sunnuntaina (16.10.) Kalajoella, jossa punanutut kohtaavat JHT:n Pirkonsuon jäähallissa kello 16:00 alkavassa koitoksessa.

Mikäli et lähde kannustamaan Titaaneita vierasvoittoon, voit seurata ottelun tapahtumia Suomen Jääkiekkoliiton tulospalvelusivuston kautta.