Poikkeus normiin

21.10.2016

Viime viikonlopun tositoimista sivussa ollut Aapo Lampinen hyökkää muun titaanimiehistön tapaan todella nälkäisenä lauantaina vieraaksi saapuvan Forssan Palloseuran kimppuun.
Viime viikonlopun tositoimista sivussa ollut Aapo Lampinen hyökkää muun titaanimiehistön tapaan todella nälkäisenä lauantaina vieraaksi saapuvan Forssan Palloseuran kimppuun.

Käynnissä oleva kiekkoviikko saa Titaanien osalta hieman poikkeuksellisen huipennuksensa lauantaina, kun kotkalaismiehistö mittelee voimiaan Ilona Areenalle vieraaksi saapuvan Forssan Palloseuran kanssa. Kyseinen koitos on nimittäin punanuttujen viikonlopun ainoa ottelu, joten Titaanit pääsee lataamaan ”kaikki herkkunsa tiskiin” kotiyleisönsä valvovien silmien alla.

Rankasta ja tuloksellisesti laihanlaisesta Pohjois-Suomen reissusta päivän levolla ja sitä seuranneella harjoittelulla itsensä jälleen kohti viikonlopun kliimaksi ladannut titaanimiehistö piti valmennuksensa johdolla alkuviikosta pienimuotoista palaveria pukuhuoneensa suojissa.

Palaverin sisältö oli kaikessa yksinkertaisuudessaan se, että punanutut ovat tähän mennessä pelanneet 10 ottelua Suomi-sarjan runkosarjassa ja saaneet niistä haalittua itselleen yhdeksän sarjapistettä, jotka oikeuttavat tällä hetkellä sarjataulukon sijalukuun 13.

Mikäli samanlainen meno jatkuu myös seuraavien 10 ottelun aikana, voivat kotkalaiset hyvin pitkälti unohtaa pudotuspelitavoitteensa ja alkaa keskittyä pelkästään sarjasopimuksen uusimiseen.

– Se on ihan selvä asia, että nykyinen pistetahti ei tule missään nimessä riittämään tavoittelemaamme pudotuspelipaikkaan, myöntää Titaanien päävalmentaja Mika Piispanen.

– Seuraavat kymmenkunta koitosta ovat juurikin sellaisia, joista meidän on yksinkertaisesti otettava iso määrä pisteitä, jotta pysymme mukana taistelussa pudotuspelipaikoista.

Silmiinpistävää Titaanien hieman ohdakkeisesti alkaneella Suomi-sarjataipaleella oli jo etukäteen se, että kotkalaiset saivat heti alkukierrosten aikana vastaansa lähestulkoon kaikki ennakolta kärkeen povatut joukkueet.

Kun siihen yhdisti sen faktan, että punanutut lähtivät liikenteeseen yhdellä sarjan nuorimmista ja kokemattomimmista joukkueista, ei ole ollut kovinkaan suuri ihme, että kokeneemmat niput ovat ajoittain kouluttaneet kotkalaisia kovalla kädellä.

– Tokihan se oli tiedossa, että sarjan aloitus on meille haasteellinen, kun kohtaamme heti kärkeen lähes kaikki kärkiporukat – sen taakse on kuitenkin ihan turha mennä piiloon, muistuttaa titaanipiiskuri Piispanen.

– Vaikka tämä alku on ollut monen pelaajan kohdalla opiskelua uuden sarjatason vaatimalle tasolle, eikä pisteitä ole kertynyt siihen tahtiin, kuin olisimme halunneet, olemme edelleenkin luottavaisina sen suhteen, että saamme jatkossa kerättyä pisteitä aiempaa tiiviimpään tahtiin ja kykenemme täten tappelemme entistä tiukemmin pudotuspeleihin oikeuttavista paikoista.

Jotta Titaanien usko ei tule edessä olevissa kamppailuissa horjumaan, on punanuttujen pistettävä kaksi pelien lopputuloksia suuresti määrittävää osa-aluetta mitä pikimmiten kuntoon.

Nämä kyseiset sektorit ovat maalien tekeminen sekä vastavuoroisesti niiden estäminen vastustajilta. Titaanit kun on tähän mennessä tehnyt keskimääräisesti vähiten osumia (27 kappaletta) ja samalla päästänyt omaan rysäänsä neljänneksi eniten kiekkoja.

Jokainen vähääkään lajista ymmärtävä osaa laskea yhteen sen, että kyseinen yhtälö ei tule pitkässä juoksussa toimimaan saati ”tuottamaan hedelmää” pudotuspelipaikkaan vaadittavalla tavalla.

– Pitämämme tilastot ensimmäisten 10 pelin ajalta kertovat meille sen, että tarvitsemme tuhottoman määrän laukauksia tehdäksemme yhden maalin. Sitä vastoin vastustajat ovat tehneet meille maalin selkeästi vähemmillä laukausmäärillä, toteaa Piispanen.

– Kun edelleen puhutaan maalintekopelistä, on kyseisiin osa-alueisiin saatava jatkossa entistä enemmän jämäkkyyttä, ”Pise” naulaa.

Sumppi kuumana ja kyyti kylmänä?

Otteluohjelmaa silmäilemällä voi helposti todeta, että Titaaneilla alkaa lauantaisesta kotikoitoksestaan seuraava 10 ottelua käsittävä rypistys, jonka aikana kotkalaiset pelaavat peräti seitsemän peliä Ilona Areenalla.

Lienee siis sanomattakin selvää, että siinä piilee myös punanuttujen sauma hypätä toden teolla mukaan ”pleijarijunaan”, sillä kotikaukalo on nuorelle joukkueelle nimenomaan se paikka, josta pisteitä pitäisi pystyä raapimaan lähellä kolmen keskiarvoa.

Kyseiselle 10 pelin ajanjaksolle punanutut pääsevät porhaltamaan varsin otollisista lähtökohdista, sillä koko touhu starttaa sopivasti vain yhden taiston sisältävällä viikolla, jonka aikana Mika Piispasen luotsaama miehistö on harjoittelun avulla päässyt pureutumaan pelaamisessaan olleisiin epäkohtiin.

– Tällaisen viikon aikana pystymme harjoittelemaan paljon intensiivisemmin, kun edessä ei ole kuin yksi ottelu, kommentoi Piispanen tyytyväisenä.

– Mielestäni tämä on ihan piristävä poikkeus, sillä nyt voimme surutta iskeä kaikki panoksemme peliin lauantaina, eikä meidän näin ollen tarvitse valmistautua siihen, että jaksaisimme myös seuraavana päivänä pistää itsemme uudemman kerran likoon.

Titaanien onkin syytä täräyttää kuluvan kauden paras peliesityksensä ”tulille”, sillä Kotkaan muutaman vuoden tauon jälkeen saapuva Forssan Palloseura on tulisieluisen päävalmentajansa Asko Rantasen johdolla pelannut todella mukiinmenevän alkukauden.

FPS nimittäin keikkuu peräpään kapellimestarina häärivän titaanikasvatti Eetu Salmelan johdolla Suomi-sarjan runkosarjataulukon sijalla yhdeksän, tasapisteissä paremman maalieronsa turvin forssalaisten edellä olevien U.A.I.K:n ja S-Kiekon kanssa.

– Olen muutaman FPS:n ottelun videolta katsonut ja vaikkei niistä täysin koko kuvaa forssalaisten pelaamisesta ole saanut, niin tuurilla he eivät todellakaan ole alkukauden aikana pisteitä keränneet, sanoo Piispanen.

Lauantai-illan vastustaja on muutenkin lähes peilikuva Titaaneihin verrattuna, sillä Forssassakin on isketty kuluvalle kaudella kasaan muutamalla konkaripelaajalla marinoitu nuori ja urallaan vielä alkuaskeleita ottava joukkue.

Oikeastaan ainoa selkeä ero puna- ja vihernuttujen välillä onkin se, että vierasjoukkueen pelaajat ovat keskimäärin selkeästi isokokoisempia sekä raskasrakenteisimpia kuin kotkalaisten vastaavat, mutta tällä tilastotiedolla ei tuskin ole kovin suurta merkitystä, kun kiekko putoaa lauantaina jäähän.

– FPS on aikalailla samankaltainen nuori ja urheilullinen joukkue, joka tappelee samoista pudotuspeleihin oikeuttavista sarjasijoituksista kuin mekin, sanailee ”Pise” vastapuoleen liittyen.

Koska Ilona Areenan kapeaan kaukaloon päästetään irti kaksi joukkueellista peli- ja menohaluja uhkuvaa miehistöä, on tulevasta kohtaamisesta lupa odottaa jälleen kerran vauhdikasta sekä yleisöön menevää jääkiekkoa.

– Uskoisin, että ”päivän kunto” ja halu laittaa itsensä likoon ratkaisevat hyvin pitkälti sen kumpi ottelun lopulta nimiinsä vie.

Oman pikantin lisänsä edessä olevaan kahinaan tuo totutusti paikalle saapuva yleisö, joka on Kotkassa myös meneillään olevan sesongin aikana elänyt hienosti omiensa matkassa mukana.

Titaaniluotsi Piispanen toivoonkin, että titaanikannattajat löytäisivät jälleen tiensä Ilona Areenalle, sillä mikä onkaan parempi keino saada entistä enemmän virtaa omiin otteisiinsa, kuin nähdä ja kuulla kotikylän tukevan omia poikiaan taistelussa tärkeistä sarjapisteistä.

– Meillä on kasassa hyvin paikallispainotteinen ryhmä, joka varmasti osaa oikealla tavalla imeä itseensä lisää energiaa ja taistelutahtoa, kun katsomossa on paljon tuttuja kannustamassa, ”Pise” tokaisee ja jatkaa:

– Sen myötä olisikin erinomaisen hienoa, mikäli lehterit täyttäisi lauantaina vieläkin suurempi ihmismäärä, kuin edellisessä kotiottelussamme.

Kotkalaiskäskyttäjällä oli lopuksi myös forssalaisvieraille muutama painava sananen tulevasta sanottavaan.

– Sydämellisesti tervetuloa vaan Kotkaan – ainoa vieraanvaraisuus, jota meiltä tulette lauantaina saamaan, on ennen ottelun alkua tarjoamamme lämmin kahvi, heittää Piispanen virne kasvoillaan.

Titaanien ja FPS:n välinen Suomi-sarjataisto polkaistaan Ilona Areenalla lauantaina (22.10.) käyntiin kello 17:00 alkaen. Liput kamppailuun maksavat 8 ja 5 euroa TERVETULOA!