Kärsivällisyys on hyve

27.10.2016

Viikonloppuna Huntersia ja Kooveeta vastaan taisteleva Titaanit lähtee viimeaikaisista takaiskuista välittämättä raivaamaan vahvan itseluottamuksen siivittämänä tietään kohti parempia runkosarjasijoituksia.
Viikonloppuna Huntersia ja Kooveeta vastaan taisteleva Titaanit lähtee viimeaikaisista takaiskuista välittämättä raivaamaan vahvan itseluottamuksen siivittämänä tietään kohti parempia runkosarjasijoituksia.

Kun kuluvasta Suomi-sarjakaudesta 2016–2017 on vajaa kolmannes pelattu, löytyy sarjatulokas Titaanit tällä hetkellä koko taulukon viimeiseltä sijalta. Paluu Suomen kolmanneksi korkeimmalle sarjatasolle ei siis ole kovin kivuttomasti lähtenyt punanuttujen osalta liikkeelle, mutta kärsivällisellä työnteolla ja omaan tekemiseen visusti uskomalla on nousu kohti parempia sijoituksia enemmän kuin mahdollista.

Titaanien tilanne Suomi-sarjataulukon pahnan pohjimmaisena ei ole kadehdittava saati mieltäylentävä, mutta se on tällä hetkellä kylmä fakta, eikä sitä sovi vähätellä.

Punanutut ovat saaneet sarjatulokkaan ”kohtelun” tähän mennessä runkosarjassa pelaamissaan kutakuinkin jokaisessa 11 ottelussa, jonka myötä tappioita on kertynyt nuoren ja kokemattoman kotkalaismiehistön tilille selkeästi voittoja hanakampaan tahtiin.

– Ihan kaikkien tulisi nyt ensimmäisenä muistaa ne lähtökohdat, joista kauteen startattiin – meillä on kasassa potentiaalinen, nuori sekä pääosin kokematon joukkue tälle sarjatasolle, joka on pelannut vasta 11 ottelua, painottaa Titaanien päävalmentaja Mika Piispanen.

– Pyrimme pitkäjänteisesti töitä paiskimalla kehittymään sekä menemään eteenpäin – ei sitä Roomaakaan päivässä rakennettu.

Jokaisessa Titaanien kohdalle osuneessa vastustajan edessä polvistumisessa ovat pääosaa näytelleet samat asiat – eli toisin sanoen punanuttujen pelillinen paketti ei ole kestänyt kasassa vaadittavaa 60 minuutin rypistystä, jonka seurauksena kotkalaiset ovat sortuneet välillä jopa lapselliseltakin näyttäneisiin virheisiin.

Tähän kun lisätään faktana vielä se, että Suomen kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla ei omista tötöilyistä enää selviä ilman maksua, on Piispasen luotsaamaa miehistöä koulittu ”kovalla kädellä” niin edestä kuin takaapäin.

– Emme ole tähän mennessä onnistuneet pelaamaan kovin montaa ehjää 60-minuuttista, ”Pise” sanailee ja jatkaa:

– Se ei näissä karkeloissa vaadi kuin muutaman vaihdon herpaantumisen, jonka myötä vastapuoli rokottaa kovalla kädellä – tämä on juurikin sitä jo aiemmin kertomaani kasvamisprosessia, jota käymme joukkueen kanssa läpi.

Viimeisin osoitus siitä, että virheet maksavat maltaita, saatiin edeltävän lauantaina, kun Ilona Areenalla vieraillut FPS käytti Titaanien hölmöilyt toisessa erässä hyväkseen ja lasketteli hyvin pitkälti niiden avulla makeaan vierasvoittoon.

Tämä, klassinen esimerkki, ei saisi edessä olevan viikonlopun aikana missään nimessä toistua, mikäli punanutut aikovat vakavissaan pyrkiä takaisin voittojen tielle sekä niiden avulla jättää jumbosijan valvominen muiden joukkueiden huoleksi.

– Koska pelitempo on Suomi-sarjassa jo todella kova, tulevat tilanteet sen myötä eteen aiempaa nopeammin ja tässä kohtaa pelaajat tekevät kokemuksen puutteen vuoksi hätäisempiä ratkaisuja – tämä on mielestäni se suurin syy, miksi virheitä tulee, Piispanen selventää.

– Se on ihan selvä juttu, että kokoajan kasvavan kokemuksen kautta nämäkin asiat alkavat jäädä otteistamme pois.

”Suunnan tulisi kokoajan olla ylöspäin”

Helpolla suunnanmuutos ei kuitenkaan tule tapahtumaan, sillä perjantaina kotkalaiset matkustavat yhden tämän hetken kuumimman Suomi-sarjajengin, Porvoon Huntersin, vieraaksi Kokonniemen jäähalliin, jossa on ”avointen ovien” myötä odotettavissa katsomon puolella aikamoinen hulabaloo kaiken muun lisäksi.

– Uskon vakaasti siihen, että tulosta alkaa tulla, kunhan vain olemme kärsivällisiä ja jaksamme paiskia hartiavoimin töitä, toteaa Titaanien päävalmentaja Mika Piispanen.

– Vaikka olisimme voittaneetkin näitä jo pelattuja pelejämme, niin silti sen suunnan tulisi kokoajan olla ylöspäin.

Tero Määtän vahvaan liitoon luotsaama Hunters on tullut Titaaneille alkusyksyn aikana jo varsin tutuksi vastukseksi, sillä joukkueet testasivat toisiaan kahdesti jo harjoituspelien aikana ja ovatpa ne ehtineet ottaa yhteen myös runkosarjassa, porvoolaisten pidettyä kaikki kolme sarjapistettä itsellään vajaat neljä viikkoa takaperin mitellyn koitoksen seurauksena.

4-1-lukemiin päättynyt taisto ratkesi lähestulkoon ennen kuin se ehti kunnolla edes alkaa, Huntersin nuijittua heti ensimmäisessä erässä riittävän määrän kiekkoja titaanimaaliin kotkalaisten virheiden avittamana.

– Edellinen kohtaaminen Huntersin kanssa oli lähes vastaavanlainen ottelu, kuin mitä viime lauantainen FPS-peli, Piispanen kommentoi.

– Silloin avauserässä kohdallemme osuneet ”pimeät minuutit” ratkaisivat kamppailun isännille, vaikka muuten voitimmekin laukaukset selvästi ja kaksi jälkimmäistä erää hallitsimme selkeästi taiston tapahtumia.

Laukominen ja hallinta eivät kuitenkaan riitä tälläkään kerralla vierasvoittoon asti, mikäli Titaanit ei kykene paikoistaan iskemään kiekkoa huippuvireisen porvoolaisveskari Ari Ahokkaan selän taakse.

Sama pätee myös sen suhteen, että jolleivät punanutut oikeasti saa pidettyä pakettiaan tiiviinä ja pidettyä virhemäärää lähellä minimiä, ei kolmen voiton putkessa pyyhältävältä kotijoukkueelta ole mukaan saatavissa kuin sitä syksyn aikana jo kiusallisenkin tutuksi tullutta kokemusta kovista Suomi-sarjakamppailuista.

– Hunters on yksi tämän sarjan kovimpia joukkueita – jos en nyt aivan väärin muista, ovat he tainneet kolmeen edeltävään peliinsä takoa kiekon vajaat 20 kertaa vastapuolen verkkoon, sanoo titaanikäskyttäjä Piispanen.

– Heillä on etenkin hyökkäysosastollaan niin paljon taitoa, ettei meille ole varaa yhteenkään virheeseen tai muuten joudumme aika varmasti maksumiehen rooliin.

Varsinkin maalinteko on porvoolaisilla luonannut mallikkaasti, mutta myös oman veräjän suojaaminen on edelliskierroksilla onnistunut selkeästi aiempaa jämptimmin.

Titaanit saakin tästä syystä heittää perjantai-illassa ”kaikki herkkunsa tiskiin” ja pelata kauden parhaan pelinsä, jossa vahvassa vireessä oleva sarjanelonen kaatuisi.

– Vaikkemme ole tuloksellisesti saavuttaneet viimeisissä peleissämme tavoitteitamme, on meidän siitä huolimatta pysyttävä pelillisesti valitsemallamme polulla, sillä oma tekemisemme on edelleen se, johon voimme eniten vaikuttaa, valaa Piispanen taistelutahtoa omiinsa.

– Kun saamme pelaamisemme sille tasolle, mille tiedämme parhaimmillaan yltävämme, riittää se aivan saletisti myös voittoihin asti.

Huntersin lisäksi Titaanit kohtaa edessä olevan viikonlopun aikana toisenkin visaisen vastuksen, sillä 70-vuotisjuhlakauttaan pelaava Tampereen Koovee matkailee lauantain ratoksi Kotkaan.

Jyrki Rantalan suojateille Ilona Areenan kirkkaat valot tulevat olemaan peräti kuusi vierasottelua käsittäneen putken päätös, joka on tähän mennessä tuottanut manselaisten tilille pelkkiä tappioita.

Tästä syystä punanutut saavatkin suurella todennäköisyydellä kotikaukalossaan vastaansa todella nälkäisen ja ärsytetyn vastuksen.

– Koovee on alkukauden peliotteidensa perusteella hyvin arvoituksellinen vastustaja – he ovat osoittaneet vaarallisuutensa voittamalla muun muassa sarjakärki Ketterän, mutta näyttäneet myös ”toiset kasvonsa” häviämällä ennakkoon heikommille joukkueille, ”Pise” puntaroi.

Tamperelaiset ovat muutekin hieman mystinen miehistö, sillä LeKin kanssa solmimansa yhteistyön avulla kaukaloon saattaa omien sopimuspelaajien lisäksi luistella ykskaks yllättäen parikin kentällistä Mestis-miehiä.

Joka tapauksessa Titaanien on turha tästä sen enempää etukäteen murehtia, sillä kotikaukalossa punanuttujen tulee pystyä vastustajansa kaatamaan, oli sillä sitten pelaavassa kokoonpanossaan minkälaisia vahvistuksia tahansa.

– Kyllä meillä on aivan täydet mahdollisuudet kotivoiton ottamiseen lauantaina, mutta se vaatii sitä, että pelaamme fiksusti ja saamme sen avulla kotiyleisön vankkumattoman tuen taaksemme, myöntää titaaniluotsi Piispanen.

– Kotiottelut ovat meille todella tärkeitä näyttö- ja onnistumispaikkoja, jotta saisimme luotua sekä jatkumoa että uskoa aivan kaikkeen kotkalaisen jääkiekkoilun saralla tapahtuvaan tekemiseen.

Punanutut matkustavat perjantaina (28.10.) Porvooseen, jossa sijaitsevassa Kokonniemen jäähallissa kello 19:00 alkavassa Suomi-sarjakoitoksessa vastaan asettuu kotijoukkue Hunters.

Lauantaina (29.10.) Titaanit puolestaan testaa Ilona Areenalla Tampereen Kooveen nykyvireen Suomi-sarjan runkosarjaottelussa, joka polkaistaan käyntiin kello 17:00 alkaen. Liput kamppailuun maksavat 8 ja 5 euroa TERVETULOA!