Asenne nolla, pisteitä nolla

11.12.2016

Kiekkokopla taklasi vailla asennetta pelanneen Titaanit tylysti kumoon.
Kiekkokopla taklasi vailla asennetta pelanneen Titaanit tylysti kumoon.

Jääkiekko on ennen kaikkea asennepeli. Silloin kun annat vastustajalle siimaa kyseisellä osa-alueella, ei yleensä hyvä heilu. Titaanien kohdalla näin tapahtui sunnuntai-iltana Joensuussa, jossa kotijoukkue Kiekkokopla oli selkeästi voitonhaluisempi ja piti sen avulla lopulta kaikki arvokkaat sarjapisteet itsellään 5-4 (3-2, 1-1, 1-1) –lopputuloksen turvin.

Kiekkokopla – Titaanit 5-4 (3-2, 1-1, 1-1)

07:03 0-1 Santeri Kunttu (Juho Luukkonen, Jesse Hurme)
13:45 0-2 Ville Myyryläinen (Aapo Lampinen, Eppu Oksanen)

14:20 1-2 Perttu Lappalainen (Joonas Hyttinen, Teemu Juvonen)
16:14 2-2 Nemo Huhta (Niko Nuutinen, Eetu Rissanen)
16:59 3-2 Teemu Juvonen (Lasse Tiilikainen, Perttu Lappalainen)
30:41 4-2 Harri Huohvanainen (Joonas Hyttinen, Lasse Tiilikainen) YV
32:10 4-3 Niko Lakimo (Tomi Salovaara)
45:45 5-3 Mikko Komulainen (Petja Summanen, Ville Määttä) VoM
46:50 5-4 Elmeri Kotro (Jere Kola, Jesse Peltonen)

Maalivahdit:

Kiekkokopla – Tuomas Heikkonen 13+10+10= 33 torjuntaa
Titaanit – Niilo Pussinen 13+6+5= 24 torjuntaa (poissa 59:32-60:00)

Jäähyt:

Kiekkokopla 4 x 2min= 8min
Titaanit 9 x 2min= 18min

Titaanien vaikeudet vieraissa eivät ota laantuakseen. Kotkalaisjoukkueesta on viimeisten kuukausien aikana tullut todellinen Suomi-sarjan ”Tohtori Jekyll & Mr. Hyde”-miehistö, sillä kotona punanutut ovat olleet yhtä tulta sekä tappuraa, kun taas matkapeleissä tästä ei ole ollut tietoakaan.

Vaisuus vieraissa on eritoten korostunut, mikäli Titaanit on edellisiltana pelannut kotona ja lähtenyt ”tuplakoitosten” jälkimmäiseen osioon tien päälle.

Joensuun reissu ei ollut tämän myötä poikkeus sääntöön, kuin sen suhteen, että nyt punanutut olivat kaiken hyvän päälle myös totaalisen haluttomia pistämään kroppaansa likoon saati oikeasti taistelemaan jaossa olleista kolmesta sarjapisteestä.

Kotijoukkue Kiekkokopla ei tästä syystä tarvinnut ihmeitä esittää, lähettääkseen kotkalaisten pitkälle kotimatkalle allapäin ja sekös sai titaanipiiskuri Mika Piispasen veren kiehumaan.

– Matkassa oli tänään joukko aivan pelkkiä lapasia, viittasi Piispanen pelaajistoonsa.

– Meillä kun ei tässä sarjassa pitäisi olla missään nimessä varaa tuijotella sarjataulukkoa ja tuudittautua siihen, että luvassa olisivat vasemmalla kädellä sutaisemalla itsestään tulevat helpot pisteet.

Piispasen suorat sanat olivat ikävä kyllä täyttä totta, sillä Titaanit ei ollut missään vaiheessa sunnuntaista kamppailua pelin ytimessä fyysisesti saati henkisesti.

– Olimme häpeällisen huonolla asenteella liikenteessä – voitonnälkä ja kiima puuttuivat otteistamme aivan täysin, ”Pise” jatkoi noitumistaan.

– Esitimme tänään täydet 60 minuuttia asennevammaista, halutonta, mautonta ja väritöntä pelailua.

Jo ottelun avausvaihdosta näki, että titaanipelaajien focus oli jossain ihan muualla kuin oleellisessa. Luistin ei liikkunut, syötöt menivät monta metriä ohi lapojen ja taklaukset sekä kotkalaisille tyypillinen kova paineistus loistivat poissaolollaan.

Kotijoukkue Kiekkokopla pääsikin sen seurauksena heti ensikättelyiden jälkeen tiukasti kiinni kamppailun hallintakahvaan, eikä se siitä sitten enää irti päästänytkään muutamia hassuja hetkiä lukuunottamatta.

Isännät myllyttivät avauserän ensimmäisen puolikkaan lähes kokonaan pitkiä hyökkäyksiä Titaanien päädyssä, mutta vain kotkalaisveskari Niilo Pussisen hienot torjunnat pitivät maalilukemat tasoissa.

Tästä syystä olikin hieman surkuhupaisaa, että punanutut iskivät itsensä johtoon ensimmäisestä kunnollisesta hyökkäyksestään, Santeri Kuntun lusikoitua Juho Luukkosen laukauksen karat yli jäässä poikittain maanneen Kiekkokopla-vahti Tuomas Heikkosen.

0-1-maalin jälkeen mentiin hetken aikaa varsin tasaisen tappavaa ja tylsää tahtia, kunnes Titaanit iski jälleen kuin salama kirkkaalta taivaalta. Isännät nukahtivat hetkellisesti omissa ja Aapo Lampinen käytti tämän häikäilemättä hyödykseen.

Kokenut kehäkettu malttoi katsoa ja odottaa kulmassa aikansa, kunnes heitti täydellisen lättysyötön maalin eteen, jonne tuulispäänä luistellut Ville Myyryläinen lapioi limpun häkkiin.

Titaanit oli näin ollen siirtynyt aivan varkain kahden maalin karkumatkalle ja sekös oli omiaan lisäämään entisestään kotkalaisten velttoilua ja ylimielistä pelailua LVI-Myller Areenan jättikokoisessa kaukalossa.

– Alun johtomme oli täyttä silmänlumetta. Olimme huonoja ihan alusta asti, mutta saimme vähän kuin vahingossa tehtyä kaksi maalia, totesi Piispanen.

– Luulimme 0-2-tilanteessa entistä enemmän, että tämä peli hoituu puolivaloilla pelaten kotiin.

”Todellista epäjääkiekkoa”

Niin... harvemmin Suomi-sarjassa puolittaisella tekemisellä saa muuta kuin selkäänsä. Kiekkokopla ei lannistunut Titaanien tekemistä helpohkoista osumista, vaan jatkoi hullun raivolla taistelua ja se tuotti vielä ensimmäisen erän aikana isosti tulosta.

Tauolle poistuttiin nimittäin isäntien 3-2-johdossa, kun Perttu Lappalainen, Nemo Huhta ja Teemu Juvonen ohittivat vuorotellen maalinsa suulla joensuulaisten purituksessa täysin yksin jääneen Niilo Pussisen.

Erätauolla titaanikopissa käytiin kaksi todella kovaäänistä neuvonpitoa, ensiksi punanuttujen kokeneimpien pelaajien johtaessa puhetta ja sen jälkeen valmennuksen kerrottua omat mielipiteensä joukkueen otteista.

Nämä ”palopuheet” eivät kuitenkaan muuttaneet yhtikäs mitään, sillä Titaanit oli myös toisessa erässä veltto ja haluton lukuunottamatta maalivahti Pussista, joka yritti parhaansa mukaan pitää kotkalaiset pelissä mukana.

Kaikkeen ei yksi mies kuitenkaan pystynyt, etenkin kun Kiekkokopla pääsi punanuttujen lepsuilun myötä pelaamaan 5-3-ylivoimaa.

Joensuulaiset hieroivat aikansa ja petasivat lopulta paikan Harri Huohvanaiselle, joka tulitti poikittaissyötöstä telkän pönttöön ja Kiekkokoplan 4-2-johtoon.

Kahden maalin takaa-ajoasemassa nähtiin oikeastaan koko synkän illan ainoista hetkittäisistä valonpilkahduksista kotkalaisnäkökulmasta katsottuna.

Niko Lakimo nimittäin sivalsi suoraan p-pistealoitusvoiton jälkeen pelivälineen Kiekkokopla-vahti Tuomas Heikkosen ulottumattomiin ja toi Titaanit jälleen maalin päähän.

Lakimo titaaniuran avausnyytti näytti herättäneen vieraat, sillä kavennuksen jälkeen pelin painopiste oli isäntien päädyssä ja Heikkonen sai tehdä maalinsa suulla parhaansa, etteivät punanutut olisi tulleet tasalukemiin.

Tasoitus jäi kuitenkin tulematta, vaikka kiekko pomppikin välillä jo lähes maaliviivalla asti. Isännät kuitenkin puolustivat uhrautuvaisesti omaa veräjäänsä ja kun Heikkonen torjui loput, lähdettiin päätöserään Kiekkokopla johtaessa maalein 4-3.

Kovin kauaa ei kolmatta kaksikymppistä ehditty pelata, kun jälleen Titaanien häpeällisen heikon pelaamisen ja selänsuoristelun avulla kotijoukkue pääsi tuuttaamaan kiekon häkkiin.

Illan viidennen joensuulaisrysän sai nauttia täysin tyhjänä ammottaneeseen maaliin Mikko Komulainen, kun Petja Summanen oli ensiksi luistellut kiekko lavassaan ohi hitaasti kääntyneen titaanipuolustajan.

Komulainen olisi ehtinyt tilanteessa, vaikka keittää teet ja syödä siihen kylkeen paria piparia sekä putata vasta sitten kiekon reppuun, sillä niin vapaana joensuulaishyökkääjä titaanimaalilla oli.

Kotkalaiset nipistivät kuitenkin jälleen nopeaan tahtiin eron takaisin yhteen, Elmeri Kotron päästyä oikea-aikaisen kiekonriiston jälkeen piiskaamaan ranteella kumimuikun aivan oikeaan yläkulmaan.

Tähän Titaanien kiri kuitenkin tyssäsi ja kun vieraat vielä lopussa sortuivat rangaistuksiin, ei Kiekkokopla joutunut kunnolla edes tappelemaan pitääkseen punanutut päätössummerin soimiseen asti takanaan.

Kitkerän 5-4-tappion myötä Titaanien ero viimeiseen pudotuspelipaikkaan säilyi kolmessa pisteessä, mutta se ei todellakaan ollut illan aikana V-käyrää eniten nostanut juttu.

– Puolustimme ja hyökkäsimme löysästi, emme taklanneet saati pelanneet kovaa kummankaan maalin edessä eli esitimme todellista epäjääkiekkoa, kommentoi punanuttuluotsi Mika Piispanen.

– Kun kyseiseen kierteeseen pelin aikana sorrut, on lopputulos kutakuinkin aina nähdynkaltainen, sillä ottelun aikana on aina todella vaikeaa kääntää katkaisimesta tekemisen suunta vaaditulle tasolle.

Vaikka Titaanit olikin aivan järkyttävän heikko ilmestys LVI-Myller Areenalla, ei Piispanen halunnut ottaa mitään pois hienosti taistellulta kotijoukkueelta.

– Kaverilla oli juuri se tarvittu määrä energiaa otteissa, jota voittamisen eteen pitää tehdä, ”Pise” tyytyi toteamaan.

Kotkalaiskäskyttäjän mukaan Titaanit aikoo käydä alkavalla viikolla perin pohjin läpi Joensuun illan tapahtumat, jottei vastaavanlaista mahalaskua pääsisi enää kuluvan Suomi-sarjakauden aikana tapahtumaan.

– Meidän pitää käsitellä joukkueen kanssa perusteellisesti tämä tappio pois päiväjärjestyksestä, sillä tällaisia esityksiä ei Suomi-sarjassa voi yksinkertaisesti tulla, latasi Piispanen.

Myös tulevan viikon tavoitteista Piispasella oli selkeä näkemys jo ennakkoon.

– Aiomme ensi viikon alussa jälleen koota rivimme, jatkaa työntekoa ja lähteä sen avulla hakemaan täyttä kuuden pisteen pottia kahdesta jäljellä olevasta syyskauden ottelusta!

Ottelun maalikooste on katsottavissa Kiekkokoplan Youtube-kanavalta.

Titaanien taistelu Suomi-sarjan runkosarjassa jatkuu vajaan viikon päästä perjantaina (16.12.), kun punanuttujen vieraaksi Ilona Areenalle kello 19:00 alkavaan ”paikalliskoitokseen” saapuu Porvoon Hunters. Liput kamppailuun maksavat 8 ja 5 euroaTERVETULOA!