Puhakka skalpeerasi intiaaniheimon

7.1.2017

Äkkikuolemaosuman tulittanut Marko Puhakka sai ensimmäisenä vastaanottaa onnittelut ratkaisumaalin syöttäneeltä Aapo Lampiselta.
Äkkikuolemaosuman tulittanut Marko Puhakka sai ensimmäisenä vastaanottaa onnittelut ratkaisumaalin syöttäneeltä Aapo Lampiselta.

Titaanit palasi Suomi-sarjan joulutauolta voittoisissa merkeissä, kun lauantaina Ilona Areenalla kevätkauden aloituksen kunniaksi vieraillut HCIK kävi pistämässä kotkalaiset todella ahtaalle. Vieraat olivat jo viemässä koko pottia mukanaan Kaarinaan, mutta toisen erän lopussa tapahtunut punanuttujen herääminen käänsi voimasuhteet päälaelleen, jonka myötä Marko Puhakka pääsi lopulta iskemään kamppailun pakettiin 4-3 (0-1, 1-2, 2-0, 1-0) –jatkoaikaosumalla.

Titaanit – HCIK 4-3 ja (0-1, 1-2, 2-0, 1-0)

13:23 0-1 Rasmus Varheenmaa (Waltteri Saaristo, Mikko Huhto)
29:34 0-2 Kalle Karhu (Eetu Vento, Gregor Husko)
33:28 0-3 Simo Pasonen (Johannes Lehto, Tomas Javanainen)
38:45 1-3 Markus Salminen (Kalle Kolehmainen, Tomi Salovaara)
40:37 2-3 Juho Luukkonen (Santeri Kunttu, Marko Puhakka)
48:05 3-3 Santeri Kunttu (Juho Luukkonen)
64:42 4-3 Marko Puhakka (Aapo Lampinen, Roope Lantta) TV VoM


Maalivahdit:

Titaanit – Niilo Pussinen 12+6+9+3= 30 torjuntaa
HCIK – Eemeli Sivonen 10+9+8+3= 30 torjuntaa

Jäähyt:

Titaanit 2 x 2min= 4min
HCIK 4 x 2min= 8min

Jääkiekkoilun Suomi-sarja palasi kolmen viikon mittaiselta joulutauon todellisella ryminällä, sillä Kotkassa mitellyssä pudotuspelipaikkojen kannalta tuikitärkeässä kamppailussa iskivät yhteen sarjataulukon 8. sijalla oleva isäntäjoukkue Titaanit ja vain pisteen kotkalaisia ennen illan kierrosta ollut sekä täten 9. sijaa miehittänyt kaarinalaisvieras HCIK.

”Kuuden pisteen taisto” oli vetänyt hienosti myös kuluvan kauden toiseksi korkeimman yleisömäärän (457 katsojaa) Ilona Areenalle, joka saikin nähtäväkseen jälleen jännitystä koko piljetin hinnan edestä.

Titaanien päävalmentaja Mika Piispanen oli jo otteluennakossa painottanut, kovemman halun ja asenteen omaavan joukkueen olevan taistossa vahvoilla.

Hieman jopa yllättäenkin titaanipiiskurin ennustama asia näkyi positiivena vieraiden ja taas negatiivisena isäntien kohdalla.

Siinä missä titaanimiehistö tyytyi lähinnä katselemaan ja liu’uskelemaan kaukalossa, pisti selkeästi raskastekoisempi HCIK oikein urakalla punanuttua seinälle.

Kaarinalaiset lähestulkoon jyräsivät fyysisellä voimalla ja eräiden pelaajien massalla Titaanien yli, eivätkä punanutut näyttäneet olevan ollenkaan tähän valmiita.

– Alku oli meiltä aivan täyttä virkamieskiekkoa – pelaamisestamme puuttui tunne, sanaili Piispanen harmistuneena.

– Emme aivan parasta itsestämme irti saaneet ja koneemme käynnistyivät hitaanlaisesti.

Tämän seurauksena titaanimaalia vartioinut Niilo Pussinen joutui avauserässä kovaan tulitukseen ja välillä vain maaliraudat pelastivat punanuttuhäkkärin torjuntojen ohella kotkalaiset takaiskulta.

Vääjäämätön kävi kuitenkin lopulta toteen kamppailun 14. peliminuutilla, kun kotijoukkue hukkasi kiekon oman siniviivan tuntumassa ja Waltteri Saaristo pääsi kääntämään pelivälineen poikittain mukaan hyökkäykseen luistelleen Rasmus Varheenmaan lapaan.

Varheenmaa nappasi limpun haltuunsa, polkaisi pari luistimenpotkua lähemmäs maalia ja naulasi kumimuikun tarkasti oikeaan yläkulmaan ohi voimattoman Pussisen.

Johtoon päästyään vieraat lisäsivät entisestään kierroksia ja välillä HCIK hönki peliä oman maalinsa takana rakentamaan aloitelleiden punanuttujen päälle jopa kolmenkin miehen voimin.

Kaarinalaisista välittyi varmasti katsomonkin puolelle asti se, että nyt oikeasti pelataan jääkiekkoa, eikä kuuden voiton putkessa porskuttanutta kotijoukkuetta oltu tultu liiemmin kumartelemaan.

Titaanit puolestaan oli kuin puulla päähän lyöty vieraiden kovasta pelistä, eikä se tuntunut oikein millään saavaan normaalia pelaamistaan käyntiin.

Punanuttuja ei auttanut edes ensimmäinen erätauko, jonka aikana valmennus yritti herätellä omiaan mukaan peliin.

HCIK sen sijaan imi huilipaussin aikana lisää energiaa tekemiseensä ja iski ottelun puolivälin krouvin molemmin puolin lisää vettä myllyyn.

0-2-osuman sivalsi pitkän pyörityksen päätteeksi näyttävällä rannekudilla yli Pussisen olkapään p-pisteen kohdilla kiekkoon käsiksi päässyt Kalle Karhu ja entisestään lisää mietittävää kotkalaisille tarjoili ajassa 33:28 sisäisen mikaaaltosensa löytänyt Simo Pasonen, joka potkaisi komeasti kovan hässäkän keskeltä vulkaanisen kuminpalasen kotkalaisrysään.

Ottelun päätuomari Janne Lyyra näytti välittömästi hyväksyvänsä maalin, vaikka Titaanit ja kotiyleisö protestoivat ankarasti Pasosen kyseenalaisin keinoin tekaisemaa osumaa.

Lyyra haki vielä lisähyväksynnät linjamiehiltään, jotka olivat niin ikään sitä mieltä, että osuma syntyi jarrutuksen, eikä potkun seurauksena.

Pienen torikokouksen jälkeen kiekko vietiin lopulta keskiympyrään ja näin ollen punanuttujen takaa-ajoasema kasvoi jo kolmen maalin mittaiseksi.

– HCIK oli selkeästi tullut taistelemaan voitosta ja siinä se suurin ero juuri ottelun avauspuolikkaan aikana meihin verrattuna näkyi, totesi titaaniluotsi Piispanen ykskantaan.

Peruspakin pommi käänsi pelin suunnan

Tuomariston päätöksestä käärmeissään ollut kotijoukkue alkoi pikkuhiljaa herätä mukaan leikkiin sen jälkimmäisen puoliskon alussa, kun jo avauserässä huipputontin missannut Aapo Lampinen kilautti vihaisella kudilla kiekon yläputkeen ja siitä ulos.

Hetkeä myöhemmin titaanipelaajan mailasta lähtenyt veto meni sitä vastoin muutaman sentin alemmas, kun kotkalaismiehistön peruspakkien peruspakki Markus Salminen päätti nousunsa todella komeaan laukaukseen, jolle HCIK-veskari Eemeli Sivonen ei voinut yhtikäs mitään.

Punanuttujen vaihtopenkki räjähti samaan aikaan hurjaan ilonmylvintään, kun Salmisen ranteella lähettämä kiekko lävähti yläläskiin ja se oli viimeistään merkki siitä, että Titaanit on herännyt taistelemaan ottelun voitosta.

– ”Mane” on kaveri, jolta tuskin kukaan odottaa maaleja, mutta niin vain hän otti vastuun harteilleen ja pamautti todella upean sekä tärkeän osuman, kommentoi Titaanien päävalmentaja Mika Piispanen luottopuolustajansa iskemää kavennusta.

– Tällaisia suorituksia aina joskus tarvitaan, jotta kuparinen saadaan rikottua ja usko palautettua takaisin omaan tekemiseen.

1-3-pukukoppiosuman myötä isännät sparrasivat toisiaan hullunkiilto silmissään pukuhuoneessa, sillä aikaa oli vielä 20 minuuttia pistää pelin voimasuhteet päälaelleen.

Titaanit tulikin päätöserän alkuun täynnä tulta ja tappuraa, eivätkä digitaalit ehtineet kulkea kuin 37 sekuntia, kunnes taas limppua saatiin kaivaa kaarinalaisuunista.

Illan toisen kotkalaiskihauksen taituroi Juho Luukkonen, joka porhalsi Santeri Kuntun tarjoilusta hurjalla vimmalla läpiajoon ja päätti iskunsa uittamalla kiekon Sivosen puikoista häkkiin.

Vieraista alkoi kolmannessa erässä selkeästi näkyä, että voimavarat ehtyvät ja kun kuntopuoli prakasi, myös päät saati kädet alkoivat tehdä tepposia.

Tähän päälle vielä Titaanien hurja painostus ja luistelu- sekä pelitempo olivat omiaan sekoittamaan HCIK:n pasmat, jonka asiosta Sivonen joutui maalillaan lähestulkoon täystyöllistetyksi.

Punanuttujen hönkiessä päälle kuin yleinen syyttäjä konsanaan, siunaantui tekopaikkoja tämän tästä, mutta muun muassa jälleen kerran tontille liukunut Lampinen joutui toteamaan pariinkin otteeseen, ettei tänään taida olla se päivä, kun maaliverkko heiluu.

Onneksi kuitenkin Kuntun ruuti oli tarpeeksi kuivaa, jotta hän pystyi pistämään mailanlapansa oikeaan asentoon ja ohjaamaan Luukkosen laituriparilleen tarjoilemaan poikittaissyötön tyhjään maaliin.

– Ykkösvitjamme vastasi valmennuksen heille esittämään huutoon ja pisti sitten pelin komeasti tasoihin, ”Pise” hykerteli tyytyväisenä.

3-3-tasoituksen jälkeen kotiyleisö aloitti entistäkin kovemman kannustuksen, sillä se halusi nähdä suosikkiensa pistävän pelin pakettiin jo normaalin peliajan puitteissa.

Titaanit yritti hurjasti ja loi jälleen paikkoja solkenaan, mutta Eemeli Sivonen ehti ikävänlaisesti kerta toisensa jälkeen pikkumustan tielle.

Reilut viisi minuuttia ennen kolmannen erän päätöstä nähtiin kova rysäys kotijoukkueen maalilla, kun voimalla titaanivahti Niilo Pussisen päälle ajanut Tomas Javanainen sai kunnon kurinpalautuksen ensiksi oman veskarinsa kohtelusta hurjistuneelta Salmiselta sekä heti perään pikkukakkosen ryntäyksestä päätuomari Janne Lyyralta.

Titaaneille tarjoutui näin oiva paikka kuolettavan niitin antamiseen, mutta se jäi kuitenkin pelkäksi yritykseksi, sillä punanuttujen pakkopeli ei toiminut edes vähää alusta.

Jäähyn päättymisen jälkeiset minuutit pelailtiinkin sen myötä varsin sopuisasti pois pelikellosta, jonka jälkeen joukkueet vetäytyivät omille vaihtopenkeilleen odottamaan jatkoajan alkua.

Kolmella kolmea vastaan suoritettu viisiminuuttinen oli jälleen tapahtumia pullollaan, sillä kumpikin osapuoli haki rohkeasti voitto-osumaa.

Ensiksi oli vieraiden vuoro, mutta Pussinen oli totutusti mies paikallaan tolppien välissä ja piti lukemat muuttumattomina.

Sitten kuin salamana kirkkaalta taivaalta HCIK päästi Eppu Oksasen porhaltamaan läpiajoon. Oksanen malttoi mielensä, vei kiekon lähelle maalia ja ampui sen kuitenkin ylärimasta takaisin peliin.

Tämä temppu oli lopulta vain alkusoittoa tulevalle, sillä seuraavassa vaihdossa kotijoukkue sitten värkkäsi, hieman uhkarohkeastikin punaviivan tuntumassa pelin pyöriessä omissa kärkkyneen, Aapo Lampisen johdolla paikan, josta mukaan ylivoimahyökkäykseen sännännyt Marko Puhakka pääsi pistämään ranteet lukkoon sekä telkän pönttöön.

HCIK-vahti Sivonen teki Lampisen poikittaisyötön jälkeen kaikkensa venyäkseen Puhakan laukauksen tielle, muttei voinut kuitenkaan kuin katseella seurata kiekon painumista verkon perukoille.

Kaarinalaismaalin pöllytessä iloisesti törähti Titaanien maalisummeri neljännen kerran, jonka jälkeen kaukalossa alkoivat punanuttujen seitsemännen perättäisen kotivoiton mukaiset juhlat.

4-3-jatkoaikaratkaisun myötä kotkalaiset ottivat lisää eroa HCIK:hon, pitäen nyt 8. sijaa hallussaan kahden pisteen erolla takana oleviin kaarinalaisiin.

Titaanien päävalmentaja Mika Piispasen mukaan nousu ei tullut suurena yllätyksenä, sillä niin selvästi kovempikuntoisempi kotijoukkue oli vieraisiinsa verrattuna.

– Se oli suorastaan silmiinpistävää – kaveri oli jo kolmannessa erässä ja jatkoajalla aika väsynyt, Piispanen selvensi näkökantaansa.

– Tiedostimme, että kunhan jaksamme vain pistää luistinta toisen eteen ja paiskia hommia, tulee peli kääntymään nimiimme tavalla tai toisella.

Punanuttupiiskurin mukaan ratkaisuosuman syntyminen jo kolmannessa erässä ei olisi ollut suuri vääryys.

– Olisimme kolmannen erän tapahtumiin nähden mielestäni jopa ansainneet voittomaalin normaalilla peliajalla, ”Pise” aprikoi ja jatkoi samaan hengenvetoon:

– Hyvä kuitenkin, että pystyimme sitten jatkoajalla Pussisen torjuntojen ja Puhakan maalin myötä nappaamaan arvokkaan päänahan.

Seuraavaksi Titaanien kotitaika joutuukin sitten todelliseen testiin, sillä kotkalaiset saavat ensi viikolla vieraita Imatralta. Sarjajohtaja Ketterä saapuu Ilona Areenalle yrittämään samaa temppua, joka siltä onnistui marraskuun alussa eli olemaan jälleen se joukkue, joka pystyy kotihallissaan pelaavat punanutut kaatamaan.

Titaaneille peli tulemaan todella iso henkinen testi, sillä Ketterästä on kuluvan kauden aikana muodostunut aikamoinen peikko.

– Tuleva paikallispeli on meille jo enemmänkin henkimaailman juttujen kanssa kamppailua, mietiskeli kotkalaiskäskyttäjä Piispanen.

– Se on nyt meidän valmentajien tehtävä tulevien päivien aikana, että saamme pelaajat oikeasti uskomaan sarjan taitavimman joukkueen olevan kaadettavissa siinä missä muutkin.

Ottelun kuvakavalkadi on katsottavissa Pekka Vainion kuvat-sivustolta.

Ottelun maalikooste on katsottavissa Titaanien Youtube-kanavalta.

Ottelun nälkäisin titaanipelaaja: # 3 Markus Salminen.

Titaanien taistelu Suomi-sarjan runkosarjassa jatkuu ensi viikon keskiviikkona (11.1.), kun punanuttujen vieraaksi Ilona Areenalla kello 19:00 alkavaan ”paikalliskoitokseen” saapuu Imatran Ketterä. Liput kamppailuun maksavat 8 ja 5 euroaTERVETULOA!

TERVETULOA KANNUSTAMAAN PUNANUTUT KOTIVOITTOON!