”Kaikki on sataprosenttisesti omissa käsissämme”

3.2.2017

Vahvassa vireessä porhaltava Titaanit pyrkii pudottamaan myös lauantain vieraspeliä isännöivän HCIK:n tylysti pihalle kuumana käyvästä pudotuspelitaistelusta.
Vahvassa vireessä porhaltava Titaanit pyrkii pudottamaan myös lauantain vieraspeliä isännöivän HCIK:n tylysti pihalle kuumana käyvästä pudotuspelitaistelusta.

Mitä vähemmäksi käyvät Suomi-sarjan runkosarjapelit, sitä paremmalta näyttää Titaanien tuloskunto. Vahvassa myötäisessä seilaavat punanutut ovat viimeistään kuluvan vuoden puolella näyttäneet, että joukkueen puheet pudotuspelipaikasta olivat alusta asti täysin realistisia, eivätkä mitään tuulesta temmattuja juttuja. Titaaneille tarjoutuu nimittäin edessä olevan viikonlopun aikana oiva tilaisuus naulata oma osallistumisensa kevään koviin koitoksiin, joten vastaan asettuvat HCIK ja Kiekkokopla saavat iskeä parastaan pöytään, mikäli meinaavat itseluottamusta uhkuvat kotkalaiset kepittää.

Titaanit on tällä hetkellä yksi Suomi-sarjan kuumimmista joukkueista. Kotkalaiset ovat nimittäin marraskuusta lähtien voittaneet 13 ottelua viimeisestä 18:sta, häviten ainoastaan kolme kertaa Ketterälle sekä kertaalleen niin FPS:lle kuin Kiekkokoplalle.

Punanuttujen nousujohteinen vire on entisestään korostunut kuluvan vuoden puolella, sillä Ketterälle kärsityn kotitappion vastapainoksi Mika Piispasen luotsaama miehistö on poiminut viisi voittoa plakkariinsa, joista neljä viimeisintä on tullut 60 minuutin tahkoamisen tuloksena.

Ei liene siis kovin suuri ihme, että vielä syksyn synkkinä hetkinä jopa sarjataulukon pohjalla käväissyt kotkalaisjoukkue on kiivennyt tasaisen varmasti kohti tavoitettaan eli paikkaa pudotuspeleissä, köllötellen tällä hetkellä erittäin tukevasti viimeisen piljetin ”kevään koviin koitoksiin” tuovalla 8. sijalla.

Päävalmentaja Piispasen mukaan Titaanien kova tuloskunto nojaa hyvin simppeliin asiaan.

– Menestyksemme perustana on lyhyessä yksinkertaisuudessaan arkinen työ, toteaa Piispanen ykskantaan.

– Kukoistuksen hetkenä tulee aina muistaa minkälaisen määrän aikaa ja sitoutumista niin pelaajat kuin muutkin joukkueemme jäsenet panostavat tähän touhuun, jolloin sen mukanaan tuoman hienon fiiliksen ymmärtää paljon paremmin.

Moni epäili Titaanien mahdollisuuksia Suomi-sarjassa, koska kotkalaiset eivät lyöneet jalkeille kovinkaan nimekästä joukkuetta. Punanuttuleirissä kuitenkin luotettiin päivästä yksi alkaen siihen, että nuori, työntekoa pelkäämätön ja oppimishaluinen ryhmä tulee pärjäämään siinä missä muutkin, kunhan perusta valetaan huolella.

Kotkalaisten perustan tärkein ohjenuora oli jo viime keväänä alkaneen harjoittelun kautta se, että fysiikassa ei hävitä yhtikäs kenellekään, vaan pikemminkin vedellään sen avulla jokaista vastaan asettuvaa vastustajaa pitkin korvia.

Kyseisessä tavoitteessa Piispasen johtama valmennusryhmä ja punanuttupelaajat ovatkin onnistuneet lähes täydellisesti.

– Olemme tässä sarjassa osoittaneet vahvan fysiikan merkityksen ja pystyneet kääntämään nimiimme todella monia pelejä niiden kolmansissa erissä, ”Pise” myhäilee tyytyväisenä.

– Toinen merkittävä asia on ollut se, että olemme päässeet kokoajan paremmin sisälle vaalimaamme pelitapaan ja siihen kun on vielä lisätty pelaajien kova motivaatio sekä voittamisen nälkä, on resepti menestymiselle pikkuhiljaa valmistunut.

Oman osansa kokoajan parantuneelle menolle sekä pistepussin tasaiselle täyttymiselle on ollut se, että aiemmin matkapeleissä lähinnä opiskelureissuilla käynyt Titaanit on onnistunut saamaan pelinsä rullaamaan myös vieraskaukaloissa.

– Se oli varmasti sitä samaa kasvuprosessia, mitä syksyllä kävimme joukkueen kanssa läpi, kuittaa Piispanen omiensa syyskaudella vieraissa kärsimät lukuisat tappiot.

– Viitteitä kyseisenkin osa-alueen parantumisesta oli ilmassa jo pitkin syksyä, sillä emme vieraissa kuitenkaan aina niin huonoja olleet, vaikka tukkaan tuli välillä rajunpuoleisesti.

Olikin suoranaisesti silmiinpistävää, että siinä missä kotikaukalossa Titaanit oli heti valmis tappelemaan tosissaan jaossa olevista pisteistä, ei vieraissa ollut kyseisestä taistelutahdosta merkkejäkään.

Punanutut joutuivatkin sen myötä useasti lähtemään toiseen erään takaa-ajoasemasta, jonka kiinni kurominen osoittautui syksyllä liian vaikeaksi rastiksi kokemattomalle joukkueelle.

– Ensimmäiset erät olivat meille kauden alkupuoliskolla vieraissa todella vaikeita ja yleensä niiden aikana jo lähestulkoon hävisimme pelit, myöntää titaaniluotsi Piispanen.

– Nyt sekin on muuttunut, sillä olemme onnistuneet pääsemään peliin mukaan heti ensimmäisistä vaihdoista lähtien, emmekä ole vain lähteneet sukkasillamme katselemaan mitä kaveri tekee.

Tulosten ja itseluottamuksen parantuessa Piispanen onkin saanut ilokseen huomata, että punanutut ovat kasvaneet komeasti Suomi-sarjan vaatimalla tasolle, eikä enää ole kovinkaan suurta merkitystä pelataanko peli omien vaiko vieraskannattajien kansoittamassa hallissa.

– Kotietu on totta kai aina kotietu, mutta olemme jo kohdanneet kaikki tämän sarjan joukkueet ja tiedämme mitä on kunkin vastuksen kohdalla odotettavissa, joten en näe sillä olevan enää mitään väliä missä päin maailmaa pelimme pelaamme, ”Pise” tokaisee.

Haaveet kaatuu?

Viime viikonloppuna Titaanit suoritti lähes täydellisen vieraskiertueen, jonka aikana kotkalaiset kaatoivat muun muassa seinäjokelaisen S-Kiekon pudotuspelihaaveet kuluvan kauden osalta.

Lauantaina on taas vierasreissu edessä, joka tarjoaa jälleen oivat tilaisuuden vastapuolen haaveiden kaatamiseen, sillä Kaarinan jääpalatsissa miteltävässä kamppailussa vastaan asettuu punanuttujen pahin uhkaaja – 10 pistettä sarjassa takamatkalla oleva ja Ilkka Saarelan ohjastama – HCIK.

Pelin henki on jo ennakkoon pläkkiselvä.

Mikäli Titaanit poistuu Kaarinasta voitto mukanaan, voi HCIK heittää hyvästit pudotuspeleille ja alkaa keskittyä kauden päätösreissun varailuun. Jos taas kaarinalaiset voittavat, säilyttävät he vielä mahdollisuutensa pelien jatkumiseen myös runkosarjan jälkeen, vaikka se vaatiikin edelleen kotkalaisten totaalista romahtamista jäljelle jäävissä otteluissa.

Titaanileirissä eteen tarjoutuva mahdollisuus isäntien ”kauden päättämisestä” otetaan luonnollisesti vesi kielellä vastaan.

– Viime lauantaina onnistuimme romuttamaan S-Kiekon pudotuspelihaaveet, joten miksemme pystyisi toistamaan temppuamme myös HCIK:n kustannuksella, heittää Titaanien päävalmentaja Mika Piispanen ilmaan kysymyksen, joka on suoraan suunnattu miehen luotsaamalle kotkalaisjoukkueelle.

HCIK:n haaveiden kaatamisen lisäksi Titaaneille on tarjolla toinenkin porkkana, nimittäin oman pudotuspelipaikan naulaus seinävarmaksi.

– Vierasvoitolla meille nimittäin tarjoutuu oiva tilaisuus tarrata tukevasti kaksin käsin kiinni hallussa olevaan pudotuspelipaikkaan ja pudottaa pahin uhkaajamme orrelta alas, Piispanen kommentoi.

Helppoa vierasvoiton hakeminen ei kuitenkaan taaskaan tule punanutuille olemaan, sillä vastaan asettuu revanssinhaluinen intiaaniheimo, joka haluaa pitää oljenkorrestaan kiinni sekä samalla maksella tammikuun alussa Kotkassa kärsimänsä 4-3-jatkoaikatappion myötä kertyneet kalavelat korkojen kerta takaisin.

Kotkalaiskäskyttäjä Piispanen tiedostaa pelaajistonsa tavoin, että tulossa on todella hurja taistelu voitosta, jossa armoa ei anneta saati pyydetä.

– Ei se sattumaa todellakaan ole, että HCIK on tähän mennessä onnistunut noin suuren määrän pisteitä itselleen keräämään – joukkue on täynnä taitavia pelaajia ja he ovat pelanneet tasaisen hyvin, ”Pise” sanailee.

– Laidat tulevat varmasti jälleen paukkumaan ja torikokouksia piisaa edellisen kohtaamisemme malliin, mutta kunhan kykenemme saamaan oman tekemisemme vaaditulle tasolle, ovat pisteet otettavissa myös Kaarinasta matkaamme.

Länsirannikolla käytävän kahinan lisäksi Titaaneilla on edessä toinenkin niin ikään kova kapina, sillä omasta elämästään Suomi-sarjatasolla kynsin ja hampain kiinni pitävä Joensuun Kiekkokopla saapuu sunnuntaina Kotkaan päävalmentajansa Timo ”Rolle” Turusen johdattamana.

Viimeisellä karsijan paikalla oleva Kiekkokopla haluaa saletisti toistaa joulukuisen temppunsa ja kammeta punanutut kumoon, jotta oma asema tasaisessa alemmassa keskikastissa paranisi. Isännillä lienee kuitenkin oma sanansa sanottavana tähän tavoitteeseen, eikä se tosiaankaan ole vieraille suotuisa.

– Meille iso motivaation lähde kotipeliimme löytyy edelliseltä Joensuun reissulta, jossa alisuoritimme aika rankasti, sivuaa Piispanen edelleen titaanimieliä kirvelevää 4-5-vierastappiota.

– Sen myötä haluamme totisesti näyttää, että olemme selkeästi parempia kuin edeltävän keskinäisen kamppailumme lopputulos antaa ymmärtää.

Hyvityksen haun kiima, näyttämisen halu ja voitontahto tekevät yhdessä Titaaneista todella vaarallisen vastustajan, jolle odotettavissa oleva suurilukuinen kotiyleisö tulee tarjoamaan jälleen oman vankkumattoman tukensa vierasjoukkueen päänahan metsästykseen.

– Kotiyleisön edessä pelaaminen antaa meille aina rutkasti lisää virtaa – pelaajiamme kun ei kotipeleissä tarvitse liiemmin persuksille potkia, Piispanen naurahtaa.

Suomi-sarjan runkosarjarypistyksen kääntyessä kuluvan viikonlopun aikana kohti iltaruskoaan, on varmasti hieman vähemmänkin kyseisen tason pelejä seuraavalle käynyt selväksi sarjan kova taso.

Aivan terävintä kärkeä lukuunottamatta pelatuilla kierroksilla on tämän tästä nähty ennakkoon yllättäviä lopputuloksia, jotka vain omalta osaltaan leimaavat sarjan tasaisuutta.

– Mitä pidemmälle kuluva kausi on edennyt, sitä selvemmin on käynyt ilmi, että Ketterän, JHT:n ja Pyryn jälkeen Suomi-sarja on todella tasainen, myöntää punanuttupiiskuri Piispanen.

– Jokaisessa pelissä pitää olla alusta asti enemmän kuin hereillä, mikäli niistä meinaa itselleen pisteitä raapia, sillä kuka vaan voi voittaa kenet tahansa tässäkin sarjassa.

Tämä, valmentajansa isällinen ohjeistus, titaanipelaajien on syytä muistaa, sillä luulemalla ei saa kuin lunta tupaan. Tuskinpa punanutut edellä mainittuun sudenkuoppaan tulevat lankeamaankaan, sillä kotkalaisten silmissä kiiltää suurella todennäköisyydellä täyden pistepotin mukanaan tuomat mahdollisuudet.

– Kaikki on sataprosenttisesti omissa käsissämme, toteaa Piispanen kuumana käyvästä pudotuspelipaikkataistelusta.

– Meille on edessä olevan viikonlopun aikana kuusi sarjapistettä tarjolla, joten miksemme välittömästi pistäisi pudotuspelipaikkaamme salettiin sekä asettaisi sen jälkeen itsellemme tavoitteeksi Kooveen ja Huntersin ohituksen ennen runkosarjan päättymistä!?

Punanutut matkustavat lauantaina (4.2.) Kaarinaan, jossa majaansa pitävä HCIK isännöi kello 16:00 alkavaa Suomi-sarjakoitosta.

Sunnuntaina (5.2.) Titaanit puolestaan testaa Ilona Areenalla Joensuun Kiekkokoplan vireen Suomi-sarjan runkosarjakahinassa, joka polkaistaan käyntiin kello 17:00 alkaen.

Sunnuntai-illan otteluisäntänä toimii Kotkan Opiskelija-asunnot Oy, kun taas liput kamppailuun maksavat 8 ja 5 euroa TERVETULOA!