Titaanit ”kolasi” Pyryn tieltään!

18.2.2017

Titaanipuolustaja Jere Kolan ylivoimalla ampuma 3-2-voittomaali on juuri hetkeä aiemmin nähnyt päivänvalonsa ja pöllyttänyt vierasjoukkue Pyryn verkkoa oikein huolella.
Titaanipuolustaja Jere Kolan ylivoimalla ampuma 3-2-voittomaali on juuri hetkeä aiemmin nähnyt päivänvalonsa ja pöllyttänyt vierasjoukkue Pyryn verkkoa oikein huolella.

Titaanit Suomi-sarjan runkosarjan kotiottelunsa komealla tavalla. Lauantai-iltana Ilona Areenalla vieraillut sarjakolmonen Pyry sai tuta punanuttujen ja 492-päisen kotkalaisen kiekkoyleisön mahdin, jonka myötä vieraille ei juuri nokan koputtamista maalein 5-2 (1-1, 1-1, 3-0) päättyneen taiston taukoamisen jälkeen jäänyt.

Titaanit – Pyry 5-2 (1-1, 1-1, 3-0)

13:56 0-1 Mika Niemi (Juha Korkeamäki, Jussi Pesonen)
19:13 1-1 Panu Laitinen (Jere Lifländer, Tino Hovi)
25:19 1-2 Antti Hildén RL
29:36 2-2 Juho Luukkonen (Jere Kola, Kalle Kolehmainen)
45:56 3-2 Jere Kola (Kalle Kolehmainen, Roope Lantta) YV VoM
53:46 4-2 Jesse Hurme (Ville Myyryläinen, Elmeri Kotro)
59:02 5-2 Kalle Kolehmainen TM


Maalivahdit:

Titaanit – Niilo Pussinen 8+10+9= 27 torjuntaa
Pyry – Kalle Hokkanen 20+20+17= 57 torjuntaa (poissa 58:30-58:34 & 58:37-59:02)

Jäähyt:

Titaanit 1 x 2min= 2min
Pyry 6 x 2min= 12min

Kaksi edellistä otteluaan hävinnyt ja kyseisissä kamppailuissa varsin puolittaista tekemistä esittänyt Titaanit lähti Suomi-sarjan runkosarjan viimeiseen viikonloppuun kaksi isoa teemaa mielessään.

Punanuttujen päämääränä oli saada oma tekeminen ja sen myötä pelaaminen sille tasolle, jolla se oli vielä reilut pari viikkoa takaperin sekä samalla ”kolata” eteen asettuvat vastustajat tyylipuhtaasti tieltään.

Tässä Titaanit myös lauantai-iltana kotoisalla Ilona Areenallaan onnistui lähes täyden kympin arvoisesti, sillä Kotkassa vieraillut Nokian Pyry ei pysynyt kunnolla perinteistä vauhtilätkäänsä pelanneiden isäntiensä kyydissä kuin hetkittäin.

Kotkalaiset totisesti näyttivät 492 katsojaa käsittäneelle kotiyleisölleen mikä voima piilee siinä, kun asenne on kunnossa ja jokainen joukkueen jäsen puhaltaa täysillä siihen legendaariseen yhteiseen hiileen.

Tämän myötä runkosarjan viimeisen kotiottelun päätteeksi punanuttujen kotipyhätön valotaululla killuivat paljon puhuvat päätöslukemat: Titaanit 5 – 2 Pyry.

– Todella iso kiitos joukkueelle hienosta esityksestä, iloitsi Titaanien päävalmentaja Mika Piispanen.

– Pelaajista näki heti pelin päättymisen jälkeen, että tämä oli meille henkisesti todella tärkeä voitto – yhden jos toisenkin kasvoilla oli iloinen ilme onnistumisten myötä ja muutenkin kopissa oli luonnollisesti päällä varsin hyvä fiilis.

Ihmekös tuo, jos voittoisan pelin jälkeen pistää hymyilyttämään. Kun sen voiton nappaa vielä yhdellä kuluvan kiekkokauden parhaista ja raikkaimmista peliesityksistä, nostattaa se totta kai mielialaa entisestään kohti kattoa.

– Olimme tänään ehdottomasti liikkuvampi joukkue ja onnistuimme sen avulla pelaamaan Pyryltä tilan sekä ajan pois, jonka seurauksena he jäivät meidän jalkoihimme, Piispanen kommentoi.

– Peli oli mielestäni meidän hallussamme ihan alusta aina loppuun asti ja Pyry oli jopa yllättävänkin aseeton.

Kamppailu Ilona Areenan kapeassa kaukalossa oli varmasti erittäin viihdyttävää seurattavaa niin hallissa olleille katsojille kuin Fanseatinkin kautta peliä netin välityksellä jännänneille.

Titaanit oli päättänyt todistaa jälleen kerran aivan kaikille, että edeltävät pelit olivat vain mainiosti sujuneen kauden mukanaan tuoma pieni ”ulospuhallus”, eikä punanuttujen todellinen taso ollut lähelläkään Kiekkokopla- tai D-Kiekko-kahinoissa nähtyä läpsyttelyä.

Kun vielä vastaan asettui yksi Suomi-sarjan ehdottomista kärkijengeistä, Pyry, ei intoa täynnä olevia titaanipelaajia valmennuksen tarvinnut juurikaan psyykata näyttämään kaukalossa taas parasta osaamistaan.

Peli oli luvullisesti varsin tasaista vääntöä ensimmäisten kahden erän ajan, mutta kyllähän totuuden nimissä on todettava, että Titaanit istui kuskinpukilla suurimman osan ajasta selkeästi terävämmän liikkeensä ja kovemman halunsa turvin.

Tottahan toki Pyrykin näytti välillä, ettei sen aiemmissa otteluissa takomat 188 täysosumaa täysin tyhjästä ole tulleet, sillä niin näppärästi nokialaiset isäntien kenttäpuoliskolla liikkuivat ja heittelivät kiekkoa toistensa lapaan.

Se oli kuitenkin varsin silmiinpistävää, ettei Pyry kuitenkaan päässyt oikein millään keinolla parhaalle maalintekosektorille ja punanuttuhäkkäri Niilo Pussisen palattua muun kotkalaisjoukkueen tavoin taas normaalille tasolleen, ei mies ollut yllätettävissä viivasta tai pienistä kulmista lähteneillä laukauksilla.

– Painotin ennen pelin alkua viisikon tiiviyttä kaukalon jokaisella eri osa-alueella ja se toteutui erittäin mallikkaasti, jonka myötä Pyry ajautui hyvin useasti hyökätessään kiekon kanssa kulmiin pyörimään, myhäili titaanipiiskuri Piispanen onnistunutta taktiikkaansa.

– Toki vastustaja sai ajoittain luotua pitkiäkin hyökkäyksiä, mutta me saimme puolustettua keskustan niin hyvin, ettei heille juuri tekopaikkoja siunaantunut.

Kuvaavaa olikin, että Pyry onnistui siirtymään ottelussa 0-1-johtoon titaanipuolustuksen pienen kommunikaatiokatkoksen ja siitä seuranneen sekaannuksen ansiosta, kun kärppänä ilmaan pompanneen pelivälineen perään sännännyt Mika Niemi pääsi kävelemään aivan Pussisen nokan alle ja napauttamaan laatan häkkiin.

Titaanit ei tästä kuitenkaan lannistunut, vaan pisti pelin vielä avauserän lopussa tasoihin, kun pienen tauon jälkeen edustusmiehistön peliasun päälleen pukenut Panu Laitinen pääsi niittaamaan nopean hyökkäyksen päätteeksi Jere Lifländerin vedon paluukiekosta verkon tötterölle Pyry-vahti Kalle Hokkasen takana.

Toinen erä oli kuin ”vanhemman veljensä” toisinto, sillä kamppailu kaukalossa oli tuimaa, joskin hienoisessa titaanihallinnassa eteenpäin soljuvaa näytelmää.

Pyry tarvitsi jälleen johtoasemaan siirtyäkseen punanuttujen pienoisen virheen, sillä Suomi-sarjan pistepörssikärki Antti Hildén pääsi kuin varkain pujahtamaan läpiajoon kotkalaispuolustajan kompuroidessa keskialueella mitä ilmeisimmin hieman kohollaan olleeseen punaviivaan.

Hildén ei kuitenkaan kyennyt kunnolla Pussista ahdistelemaan, sillä takaa tullut oikea-aikainen koukku vesitti kokeneen hyökkääjän maalintekoaikeet. Ottelun päätuomari Jani Södö ei tätä temppua katsonut kuitenkaan hyvällä, vaan tuomitsi tilanteesta rangaistuslaukauksen Pyrylle.

Rankkaria ampumaan asettunut Hildén malttoi taidokkaasti mielensä, vei kiekon riittävän lähelle maalia ja ampui sen tarkasti vasempaan alakulmaan ohi titaaniveskarin.

Toistamiseen tappioasemaan vähän halvalla tavalla ajautunut kotijoukkue sisuuntui entisestään vieraiden tuuletteluista, eikä siinä sitten lopulta kovin kauaa aikaa edes mennyt, kun kumimuikkua saatiin kaivaa myös vastakkaisen kenttäpäädyn rysästä.

Titaanit pisti jalat oikein kunnolla liikkeelle ja antoi keuhkottoman kiekon tehdä töitä, jonka ansiosta kotkalaispelaaja syöksähti puolittaiseen läpiajoon tullakseen takaapäin rikotuksi pyrypakkien toimesta.

Punanutut luonnollisesti odottivat päätuomari Södön antavan myös heille rangaistuslaukauksen, mutta käsi pysyi alhaalla ja pilli taskussa, joka sai kotkalaisvaihtoaition suoranaiseen raivon valtaan.

Onneksi kuitenkin jäällä olleiden titaanipelaajien kuupat pysyivät riittävän viileinä, sillä viheltämättä jääneen rikkeen jälkeen uudemman hyökkäyksen omalta alueelta asti rakentanut kotijoukkue pääsi Juho Luukkosen tulisen rannekudin myötä juhlimaan yläriman kilahduksen jälkeen syntynyttä 2-2-tasoitusta.

Pyry hyytyi, Titaanit ei

Mitä pidemmälle ottelun toinen erä eteni, sitä selvemmäksi kävi se, että Titaanit on vieraitaan selvästi terhakkaammalla jalalla liikenteessä.

Pyry ei saanut oikein missään vaiheessa peliä luisteluaan edes lähelle isäntiensä tasoa ja sitä vimmatusti reilut 40 minuuttia yritettyään, alkoi väsy ilmiselvästi painaa yhden jos toisenkin nokialaisen puserossa.

Titaanit sitä vastoin tuntui vain lisäävän entisestään kierroksia koneistoonsa. Se totisesti kannatti, sillä Pyry joutui rikkomaan ja punanutut pääsivät hakemaan johtomaalia pakkopelin turvin.

Miesylivoimalla kotkalaiset pyörittelivät aikansa ja hakivat iskunpaikkaa, mutta sitä ei meinannut millään löytyä uhrautuvaisesti omaa pesäänsä suojanneiden nokialaisten maalilta.

Tässä kohtaa Titaanit tarvitsikin yhden komean yksilösuorituksen, jonka yleisölle tarjoili punanuttupuolustaja Jere Kola, nousemalla p-pisteen kaaren tuntumaan pakkipariltaan Kalle Kolehmaiselta hetkeä aiemmin haltuun saatu peliväline lavassaan.

Parin keskustaa kohti suuntautuneen luistimenpotkun jälkeen Kola päätti pistää ranteensa klassisesti lukkoon ja räväyttää vulkaanisen kuminpalasen sille samalle ylähyllylle, jossa äitimuori tunnetusti säilyttää keksipurnukkaansa.

Kolan veto oli niin kova ja tarkka, ettei Pyry-veskari Kalle Hokkanen voinut kuin nostaa kätensä pystyyn antautumisen merkiksi. Saman tempun tekivät myös kotkalaiset, joskin syynä oli vapautunut yhteistuuletus uransa ensimmäisen Suomi-sarjaosuman tehneen puolustajan onnistumiselle.

3-2-johtoon päästyään Titaanit alkoi viedä peliä entistä tiukemmin, eikä Pyrylle jäänyt oikein muuta keinoa, kuin pyrkiä kyttäämään mahdollisia vastaiskun paikkoja.

Pelin painopisteen siirryttyä lähes totaalisesti vierasjoukkueen päätyyn, oli lähinnä vain ajankysymys, koska Titaanit saa luotua riittävän hyvän tekopaikan, josta verkko pistetään jälleen kireälle.

Tämä hetki koitti lopulta digitaalien pysähtyessä aikaan 53:46, kun Elmeri Kotro ja Ville Myyryläinen syöttelivät limpun p-pisteen alakaarelle liukuneelle Jesse Hurmeelle, joka tinttasi sen suoraan samaan koloon mihin Kola oli vajaat 10 minuuttia aiemmin suunnannut oman laukauksensa.

Kahden maalin karkuaseman myötä Titaanit hetkellisesti hölläsi ja näytti samalla olevansa tyytyväinen tilanteeseen. Pyry huomasi tämän ja iski voimalla vastaan, mutta kavennusta vieraat eivät saaneet tehtyä, kiitos Niilo Pussisen valppauden.

Toni Rautakorpi onnistui nimittäin karkaamaan titaanipuolustuksen puolittaiseen läpiajoon, mutta takaa tullut paine ja Pussisen pitivät huolen siitä, että kiekko kimmahti kotkalaisvahdin rintapanssarista kulmaan.

Rautakorven missaama tontti jäikin lopulta nokialaisten parhaaksi yritykseksi, sillä edes maalivahtinsa Hokkasen pois otto taiston lopussa ei pelitilannetta enää muuksi muuttanut.

Pyry ei kuudella kenttäpelaajalla saanut luotua edes kunnollista painetta titaanipäätyyn, jonka seurauksena pelivälineen oman siniviivan alla lapaansa saaneella Kalle Kolehmaisella oli varsin helppo työ kiskaista karkki tyhjänä ammottaneeseen nokialaisreppuun ja naulata ottelun päätöslukemiksi paljon puhuvat 5-2.

Titaanien päävalmentaja Mika Piispanen oli erittäin tyytyväinen omiensä suoritukseen. Punanuttukäskyttäjän mieltä hiveli etenkin tapa, jolla kotkalaiset palasivat jälleen normaalille tasolleen.

– Illan ehdottomasti tärkein asia oli se, että saimme oman tekemisemme jälleen sille tasolle, jolla tässä sarjassa pystyy pelejä voittamaan, ”Pise” maiskutteli.

Vahvasti esiintynyt titaanimiehistö saa luonnollisesti taputella itseään olkapäille hienon iltapuhteen jälkeen ja saman tempun voi tehdä myös 27 kertaa kiekon tielle kamppailun aikana ehtinyt punanuttuvahti Niilo Pussinen.

– Niilo oli aivan loistava maalillaan – myös hän paransi muun joukkueen tavoin tekemistään parin edellispelin jäljiltä, suitsutti Piispanen.

Makea kotivoitto ja siitä plakkariin lävähtäneet kolme sarjapistettä, jäivät kuitenkin hieman laihaksi lohduksi, sillä Titaanien tiukasti takaa-ajama Koovee meni samaan aikaan voittamaan oman ottelunsa Seinäjoella jatkoajalla.

Tämä tiesi sitä, että piste-ero kutistui vain yhdellä ja kun pelejä on kummallakin jäljellä vain yksi, ei Titaanit pysty enää nousemaan tamperelaisten kanssa kuin tasoihin, jonka ansiosta reilusti parempi maaliero pitää Kooveen kotkalaisten edellä.

Toki vielä pieni oljenkorsi Titaaneille jäi, sillä Kooveen ohittakseen punanuttujen olisi sunnuntaina Riemun vieraana mätettävä tililleen vähintään 25 maalin vierasvoitto ja toivottava samalla, että JHT kaataa tamperelaiset normaalin peliajan puitteissa.

– Turha tässä on mitään haavekuvia lähteä maalailemaan – kyllä me Ketterän tulemme kohtaamaan puolivälierissä ja voimme siihen alkaa huomisen pelin jälkeen jo valmistautumaan, viittasi Piispanen jo punanuttujen hallussa olevan runkosarjan 8. sijan mukanaan tuomaan pudotuspelivastustajaan.

Ennen pudotuspelien alkamista Titaaneilla on kuitenkin edessä vielä yksi ottelu ja se pelataan viime sunnuntain tapaan Jyväskylän Synergia-areenalla. Vastus on kuitenkin eri, sillä punanutut saavat vastaansa omasta sarjapaikastaan vielä kynsin ja hampain tappelevan Riemun.

Kotkalaiset eivät päävalmentaja Piispasen mukaan lähde vieraisiin vain neppailemaan, vaan tarkoitus on päättää 36 ottelua käsittänyt runkosarjarypistys kunnialla sekä kolmen pisteen tuoman peliesityksen kera.

– En näe mitään syytä sille, miksi lähtisimme huomenna vieraisiin katkaisemaan tänään aikaansaamaamme hyvää lentoonlähtöä, titaaniluotsi naulasi.

– Vallalle saamamme hyvä ilmapiiri kantaa aivan varmasti myös sunnuntaina ja helpottaa päämäärämme saavuttamista, joka on runkosarjan päättäminen kolmen pisteen voiton merkeissä.

Ottelun kuvakavalkadi on katsottavissa Pekka Vainion kuvat-sivustolta.

Ottelun maalikooste on katsottavissa Titaanien Youtube-kanavalta.

Ottelun nälkäisin titaanipelaaja: # 55 Jere Kola.

Titaanit paketoi Suomi-sarjan runkosarjataistelunsa huomenna sunnuntaina (19.2.), kun punanutut matkustavat Jyväskylään, jossa majaansa pitävä Liikunnan Riemu isännöi Synergia-areenalla kello 15:15 alkavaa koitosta.

Mikäli et lähde kannustamaan Titaaneita vierasvoittoon, voit katsoa kamppailua Fanseat-palvelun avulla.

Taiston tapahtumia voit seurata myös Suomen Jääkiekkoliiton tulospalvelusivuston kautta.