Kasvattiseuraa kaatamaan

21.2.2017

Titaanihyökkääjä Jere Lifländerille oman kasvattiseuransa Ketterän kohtaaminen Suomi-sarjan pudotuspeleissä on tavallista isompi asia.
Titaanihyökkääjä Jere Lifländerille oman kasvattiseuransa Ketterän kohtaaminen Suomi-sarjan pudotuspeleissä on tavallista isompi asia.

Keskiviikkona Suomi-sarjan pudotuspelit aloittavasta titaanimiehistöstä löytyy yksi kaveri, jolle Ketterän kohtaaminen on normaalia isompi asia. Kyseessä on keväällä Kotkaan jalkautunut imatralaisseuran kasvatti Jere Lifländer.

Edelliskeväänä ”Rautaliigasta” takaisin Suomi-sarjaan noussut Titaanit alkoi kasata joukkuettaan punanutussa jo pidempään vaikuttaneen ydinryhmänsä ympärille. Kotkalaisten päämääränä oli löytää riveihinsä nuoria, nälkäisiä ja urallaan eteenpäin pyrkiviä pelaajia, joita ei raaka työnteko pelota.

Yksi tällainen, titaanionkeen tarttunut pelimies, oli Imatran Ketterässä kiekkouransa aloittanut ja viime kaudella ”Vuoksen soturien” edustusjoukkueen vahvuuteen ryminällä murtautunut Jere Lifländer.

Lifländerin toi Etelä-Karjalasta Kymenlaaksoon ensisijaisesti XaMK:ssa syksyllä alkaneet opinnot, mutta kun Titaanit osoitti mieheen kiinnostuksensa, löytyi yhteisymmärrys yksivuotiseen sopimukseen hyvinkin nopeasti.

21-vuotias hyökkääjä ei omien sanojensa mukaan ole vielä kertaakaan katunut viime keväistä kapsäkkiensä siirtoa Imatralta Kotkaan.

– Olen viihtynyt Kotkassa ja Titaaneissa todella hyvin.

– Varsinkin seuran ylläpitämä toiminnan taso on yllättänyt minut erittäin positiivisesti – täällä tehdään hommia tosissaan ja päämäärätietoisesti.

Lifländerin sopeutumista uuteen joukkueeseen on helpottanut odotetusti myös se, että Titaaneilla on kuluvalla kaudella kasassa varsin nuori ryhmä, jossa samanikäisiä juttukavereita riittää.

Hyvä yhteishenki onkin ollut yksi punanuttujen vahvan vireen salaisuuksista, sillä etukäteisveikkailuissa Titaaneita pidettiin liian kokemattomana ja nimettömänä pudotuspelikilpaan.

Toisin kuitenkin kävi, sillä marraskuussa Suomi-sarjan juonesta kiinni napannut kotkalaisjoukkue porhalsi läpi tuulen ja tuiskun rinta rottingilla, poimien vyölleen toinen toistaan makeampia päänahkoja ja saavuttaen lopulta yhteisen tavoitteensa – paikan pudotuspeleissä.

 – Asetimme joukkueen kanssa runkosarjan alkaessa tavoitteeksi pudotuspelit ja siellähän me nyt olemme – se on asia, johon kovin moni ei varmasti vielä syksyllä kohdallamme uskonut, ”Lifi” toteaa.

Joukkueen suorituksesta hyvillään oleva pienikokoinen (171cm/74kg) hyökkääjä ei sitä vastoin ole omiin otteisiinsa täysin tyytyväinen. 23 ottelussa tehot 3+7 nakuttaneelta Lifländeriltä kun jäi pelaamatta reilu yksi kolmannes koko runkosarjasta henkilökohtaisen syyn vuoksi.

– Runkosarja sujui omalta osaltani vaihtelevasti – etenkin syyskausi oli hieman pidemmän poissaolon myötä vaikea, Lifländer mietiskelee.

– Uskon kuitenkin, että olen pelaamissani peleissä pystynyt jotain antamaan myös joukkueelle, vaikken aina parhaimmillani ole ollutkaan.

”Emme tule jättämään mitään sattuman varaan”

Pudotuspelit ovat tunnetusti jääkiekkoilun suola. Jokainen valmentaja, pelaaja, taustaryhmän jäsen sekä katsoja odottaa jok’ikinen kevät vesi kielellä tosipelien alkamista, sillä niissä ne kuuluisat jyvät erotellaan aina akanoista.

Titaanien kohdalla Suomi-sarjan pudotuspelien alkaminen merkitsee sitä, että punanutut pääsevät mittelemään voimiaan runkosarjan ylivoimaiseen tyyliin voittaneen Ketterän kanssa.

Jere Lifländerille kyseisten kekkerien käyntiin polkaiseminen ja imatralaisten kohtaaminen on varsin erityinen asia.

– Pudotuspelit ovat aina hienoja juttuja ja kun siihen päälle pääset vielä pelaamaan omaa kasvattiseuraasi vastaan, niin kyllähän se pienen ekstralatauksen tuo mukanaan, Lifländer hymyilee.

– Keskiviikkona käynnistyvät ottelusarjasta on varmasti tulossa todella hieno ja kyllähän me ihan tosissamme lähdemme Ketterää kaatamaan.

Lifländer on nuoresta iästään huolimatta yksi harvoista titaanijoukkueen pelaajista, joilla on ennen kuluvaa kevättä tilillään Suomi-sarjan pudotuspelejä. Kaukaloon aina kaikkensa jättävä hyökkääjä tietääkin sen myötä jo etukäteen, mitä tuleman pitää kun voitoista aletaan tosissaan pelata.

– Pudotuspeleissä itse pelin luonne muuttuu ja tunnelataus on huomattavasti kovempi kuin runkosarjassa, ”Lifi” kommentoi.

– Klišeisesti voisi sanoa, että kevään kovissa peleissä pienet asiat ratkaisevat ja nousevat lähestulkoon aina arvoon arvaamattomaan.

Titaanien onkin saatava oma tunnelatauksensa ja uskonsa omaan tekemiseensä kohdilleen, sillä nuoren kotkalaismiehistön pitää puolivälieräsarjassaan pystyä suorittamaan pelistä toiseen taitojensa ylärajoilla.

Syy tähän vaatimukseen on vastaan asettuvassa Ketterässä, joka teki runkosarjan aikana punanutuista selvää jälkeä viimeistä, tammikuun 11. päivä Kotkassa pelattua ja 4-7-lukemiin päättynyttä koitosta, lukuun ottamatta.

Lifländer tunnustaa muu titaanimiehistön tavoin tulevan vastustajansa kovuuden, muttei siitä huolimatta halua nostaa kovaa vauhtia Mestikseen pyrkivää imatralaispumppua sen suuremmin millekään jalustalle.

– Kyllä meidän pitää lähteä ihan omaa peliämme pelaamaan, oli sitten vastassa kuka tahansa, Lifländer painottaa.

– Pelasimme runkosarjassa nousujohteisesti Ketterää vastaan ja etenkin viimeinen kohtaamisemme oli jo varsin tasainen vääntö.

 – Kunhan luotamme itseemme ja noudatamme yhdessä sovittuja asioita, en ihmettelisi ollenkaan, mikäli Ketteränkin puntti alkaisi kanssamme tutista, ”Lifi” sanailee itsevarmana.

Pudotuspelit ovat monesti tietynlaista ”lätkäsotaa” mitä parhaimmissa määrin. Ottelusarjojen sisällä muodostuu hyvin äkkiä taistelupareja, joissa käydään niin henkistä kuin fyysistäkin kamppailua suuremmin anteeksi pyytelemättä.

Punanutun keskiviikkoiltana Imatra Spa Areenalla ylpeydellä päälleen vetävälle Lifländerille Ketterän riveissä on paljon tuttuja pelaajia, joten mies tietää mistä naruista pitää vedellä, jotta vastapuolen padat saisi oikein huolella jumiin.

– Olen tässä jo miettinyt tiettyjen herrojen kohdalle kaikennäköisiä konnankoukkuja ja muita pikkujuttuja, mutta niitä ei parane vielä sen enempää paljastaa, titaanihyökkääjä virnuilee.

– Katsotaan sitten kaukalossa mitä tuleman pitää.

Jos on Imatralta lähtöisin oleva titaanihyökkääjä valmis iskemään kapuloita kasvattiseuransa rattaisiin, niin sitä samaa voi sanoa myös koko muusta kotkalaismiehistöstä.

– Emme tule jättämään mitään sattuman varaan – Ketterä saa vastaansa todella nälkäisen ja energisen Titaanit, Lifländer paaluttaa ja heittää samalla vinkkiä niin kotkalaisille kuin imatralaisillekin jääkiekkoilun ystäville:

– Näitä pelejä kannattaa ehdottomasti tulla seuraamaan paikanpäälle, sillä ne tuskin tulevat jättämään ketään kylmäksi!

IT'S PLAYOFF TIME, BABY!