”Ketterä on kaadettavissa”

24.2.2017

Titaanien konkarihyökkääjä Aapo Lampinen johtaa joukkonsa itseluottamusta uhkuen Ketterän kaatoon.
Titaanien konkarihyökkääjä Aapo Lampinen johtaa joukkonsa itseluottamusta uhkuen Ketterän kaatoon.

Keskiviikkona Imatralla käyntiin pyöräytetty Suomi-sarjan puolivälieräsaaga Titaanien ja Ketterän välillä tarjoili kiekkokansalle välittömästi tiukan sekä viihdyttävän lähtölaukauksen. Jos punanuttujen konkarihyökkääjä Aapo Lampista on vain uskominen ja miksei olisi, tullaan Ilona Areenan ”lauantaisaunassa” näkemään viimeiseen hengenvetoon asti voitosta taisteleva kotkalaisjoukkue.

Suomi-sarjan pudotuspelit ja tarkemmin ottaen puolivälieräsarja Ketterä–Titaanit sai Imatra Spa Areenalla keskiviikkona oivan lähtölaukauksen. Ottelu oli kauttaaltaan tiukkaa ja viihdyttävää taistelua, eli ei siis alkuunkaan sitä samaa tylsää sekä yksipuolista tykitystä, jota kyseisten joukkueiden runkosarjakohtaamiset olivat olleet.

Runkosarjan voittaja Ketterä piti Titaanien hienosta vastarinnasta ja yrityksestä huolimatta lopulta pintansa kotiyleisönsä edessä, kampittaen punanutut avausosassa hyvin pitkälti vahvan ylivoimapelaamisensa sekä terävämmän viimeistelynsä turvin.

Titaanien Aapo Lampista 2-5-lukemin tullut häviö luonnollisesti harmitti, sillä 31-vuotias konkarihyökkääjä näki omillaan olleen hyvät mahdollisuudet imatralaisten kaatamiseen.

– Totta kai pelistä jäi huono maku suuhun, koska sen hävisimme, Lampinen tokaisee.

– Tässä kohtaa ei hirveämmin lohduta edes tieto siitä, että peli olisi ollut voitettavissa, koska meidän olisi ehdottomasti pitänyt se voittaa.

Kirvelevästä vierastappiosta huolimatta punanuttujen leirissä puolivälieräavaus ja sen tapahtumat antoivat kuitenkin uskoa paremmasta huomisesta, sillä nyt myös kotkalaiset huomasivat, ettei Jarno Mensosen luotsaama Ketterä ole sittenkään täysin ylivoimaisen vaikea kaski käännettäväksi.

– Tottahan toki keskiviikkoinen esityksemme pönkitti uskoamme sille, että Ketterä on kaadettavissa, Lampinen kommentoi.

Punanutuissa viidettä ja samalla viimeistä kauttaan pelaava Lampinen tietää kokemuksesta kuinka paljon helpompaa on altavastaajana lähteä haastamaan sellaista vastustajaa, joka on asettanut tavoitteensa sarjanousun varaan.

– Me tiedostamme sen varsin hyvin, että vastapuolella on enemmän hävittävää kuin voitettavaa ja meillä se asia taas on juurikin päinvastoin, ”Api” tuumii.

– Näimme keskiviikon kamppailun aikana, että vastustajalla keppi tärisee kädessä ja heillä oli vaikeuksia pelata kovien paineiden alla – juuri siihen saumaan meidän pitäisi pystyä siihen iskemään.

Jotta Titaanit onnistuisi vielä paremmin Ketterää lauantaisessa kotiottelussaan horjuttamaan, on joukkueen jätettävä repertuaaristaan pois eräs oleellinen asia sekä parannettava tiettyjä pelin osa-alueita aiemmasta.

– Turhia rangaistuksia meidän ei enää parane ottaa ensimmäistäkään, sillä Ketterä näytti avauspelissä ylivoimansa tehokkuuden, luettelee Lampinen.

– Se on myös selvää, että alivoimapelaamisemme pitää parantua rutkasti – kolme päästettyä ylivoimamaalia on aivan liikaa yhteen peliin.

– Lisäksi meidän pitäisi uskaltaa hyökätä rohkeammin sekä hakea ratkaisuja kiekollisena ollessamme, titaanilaituri paaluttaa.

Siihen Titaanit ei jäähyjen välttämiseksi kuitenkaan saa missään nimessä lähteä, ettei Ketterälle annettaisi niin fyysistä kuin verbaalistakin painetta aina paikan tullen.

– Meidän tulisi olla selkeästi ilkeämpiä ja imeä puhtaasti taklaamalla mehuja pois etenkin vastapuolen avainpelaajilta, Lampinen selventää näkökantaansa.

– Tarkoitan tässä koko joukkuettamme, sillä siihen Ketterä-pelaajien väsyttämiseen kun ei ihan riitä se, että pelkästään [Ville] Äijälä tai [Joni] Jokila ajavat tilanteet loppuun asti, vaan sama kaavaa pitäisi kaikkien muidenkin toteuttaa.

Luistimet lopullisesti naulaan kauden päätteeksi

Aikanaan ensiparkaisunsa Vantaalla armon vuonna 1986 ottanut Aapo Lampinen kasvoi pikkuhiljaa jääkiekkoa taitavaksi pelimieheksi kotipaikkansa Anjalankosken AaKoon ja myöhemmin Kouvolan KooKoon riveissä.

Kuluva kausi on Lampiselle nimittäin jo uran 13., joista kahdeksan ensimmäistä kuluivat KooKoon sekä Heinolan Kiekon ja Peliittojen paidoissa Mestistä tahkoten, kun taas viisi viimeisintä sesonkia ”Ankkalinnan Ned Braden” on pukenut uskollisesti päälleen Titaanien punaisen sotisovan niin III- kuin II-divisioona ja Suomi-sarjassa.

Vuodenvaihteessa ikämittariinsa lukeman 31 saanut Lampinen ilmoitti sekä seura- että valmennusjohdolle ja pelikavereilleen jo hyvissä ajoin kilpakiekon pelaamisen loppuvan tähän kevääseen.

Pelit ovat Lampisen kohdalla käymässä siis tosiaankin vähiin, joten tieto siitä on saanut miehen käymään jo pidemmän aikaa mielessään läpi ”jäähyväiskiertueensa” eri vaiheita sekä samalla tsemppaamaan itseään pistämään aivan kaiken peliin Titaanien puolesta.  

– Kyllähän se on tuonut entisestään lisää virtaa omiin otteisiin, kun olen tiedostanut, että nyt on oikeasti käsillä viimeiset hetket pelata jääkiekkoa tosimielellä, sanoo Lampinen.

– Ei tässä keväällä ole tosiaankaan tarvinnut miettiä antaako joukkueelle kaukaloon astuessa aivan kaikkensa vaiko ei.

Tämä toteamus ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö Lampinen olisi aiempinakin kausina pistänyt kaikkea osaamistaan likoon pelivermeet päälle puettuaan.

– Tietenkin jokaisessa pelissä annetaan aina kaikki joukkueelle, olit sitten pelannut yhden tai 10 kautta, mutta henkisesti on ollut huomattavasti helpompi ladata itsensä, kun tietää viimeisten pelien olevan edessä, ”Api” aprikoi.

Titaaneille yhden viime kausien kovimman pistetykin lopettaminen tulee olemaan iso menetys, sillä Lampinen kykeni kuluvallakin kaudella viemään lopulta nimiinsä runkosarjan osalta joukkueensa sisäisen pistepörssin voiton tehoilla 17+14=31.

Lampinen antoi tällä tempulla omasta puolestaan erittäin vahvan näytön siitä, että kokeneen pelimiehen jalka ja etenkin pelipää riittävät edelleen ratkaisijan viitan harteilla kantamiseen myös entisestään koventuneessa Suomi-sarjassa.

Sen perusteella ei ole kovin suuri ihme, että nuori titaanimiehistö kääntynee valmennuksen tavoin pelien ratkaisuhetkillä Lampisen puoleen, kun punanutut tarvitsevat taiston ratkaisuun olennaisesti vaikuttavan onnistumisen.

– Se [l. maalien ja pisteiden tekeminen] on varmasti asia mitä niin valmennus kuin muukin joukkue minulta edelleen uskaltaa odottaa, Lampinen toteaa naama peruslukemilla.

– Etenkin tiukan tilanteen tullen katseet kääntyvät aina tiettyjen pelaajien suuntaan ja koen olevani yksi niistä, eikä se vastuun asettaminen harteilleni tuo mukanaan todellakaan sen suurempia paineita kuin oikeastaan mikään muukaan pelihommiin liittyvä asia.

Lampinen avasi myös kuluvan kevään pudotuspelitaipaleen tehokkaasti, alustamalla 2-5-tappioon Ketterälle päättyneessä avausosassa Titaanien kummankin täysosuman, jotka laukoi imatralaisten verkkoon puolustaja Juho Saarilehto.

Vaikka tehopisteet tuovatkin aina mukanaan hyvänolontunnetta ihan jokaiselle pelaajalle, näkee titaanikonkari erityisesti pudotuspelien ollessa käynnissä tehoja tärkeämmäksi sen, että jokainen titaanijoukkueen jäsen puhaltaa tosissaan yhteen ja samaan hiileen, eikä ala sooloilla omiaan.

– Se on ensiarvoisen tärkeää ihan kaikkien tajuta, että on aivan sama kuka tekee maalit tai kenen nimi on missäkin sarakkeessa – tärkeintä on pelata logolle ja pyrkiä auttamaan joukkue voittoon, Lampinen painottaa.

Titaaneissa tähän mennessä kaikkinensa 153 ottelua pelannut ja reilusti päälle toistasataa (115+151) pistettä nakuttanut pelimies antaakin hieman tavallisuudesta poikkeavan näkökulman sille, mikä oikeasti merkitsee ”kevään kovissa karkeloissa”.

– Pudotuspeleissä ei mielestäni ole tärkeää se pystytkö itse henkilökohtaisesti tekemään maalin, vaan se, että pystyt estämään vastustajan tekemästä maalia, ”Api” puntaroi.

– Etenkin nyt se on ensiarvoisen tärkeää, kun olemme puolivälieräsarjassamme selkeitä altavastaajia ja vastustaja on todella hyökkäysvoimainen joukkue.

Urallaan reilusti yli 500 tosikoitosta taistellut ja sen myötä aikamoisen kokemuspatterin vyölleen kerännyt Lampinen haluaakin koko titaanijoukkueen tajuavan viimeistään nyt, että lauantaisessa Ketterä-kotikahinassa mitään ei saa jättää puolitiehen, mikäli Titaanit haluaa lähteä sunnuntaina Imatralla 1-1-tilanteesta.

– Nyt ihan jokaisen pitää ymmärtää se, että edessä oikeasti todella tärkeä peli, joka tulisi kääntää nimiimme lähes keinolla millä hyvänsä, sillä 0-2-tilanteesta ketä vastaan tahansa nouseminen ”paras viidestä” –sarjassa on hankalaa, titaanihyökkääjä täräyttää.

Pakkovoiton painetta titaanimiehistön ei pidä kuitenkaan pääkopissaan kokea, sillä muuten peli saattaa hyvinkin mennä virheiden välttelyksi ja vastuunpaikoiluksi.

– Kenenkään ei pidä kuitenkaan miettiä liiaksi sitä, että nyt on tärkeä peli, vaan antaa rohkeasti mennä täysillä ja nauttia pelaamisesta sekä unohtaa liiallinen hypetys päällä olevista pudotuspeleistä, evästää Lampinen ja jatkaa:

– Jääkiekko ei nimittäin itse pelinä muutu mihinkään, oli yksittäisen kamppailun merkitys sitten ihan mikä tahansa – ainoa muutos tapahtuu kukin pelaajan pään sisällä ja se pitää pystyä käsittelemään oikealla tavalla.

– Meidän pitää hyvin yksinkertaisesti pystyä tekemään kaukalossa juurikin niitä juttuja, joita olemme koko kauden ajan harjoitelleet ja mennä niiden voimalla yhtenäisenä rintamana tulta päin!

Kuten jo edeltä kävi ilmi, on Titaaneilla huomenna edessään kuluvan Suomi-sarjakauden tähän mennessä tärkein ottelunsa.

Punanutut uskovat vakaasti siihen, että Ilona Areenalle matkaileva Ketterä on vihdoin kaadettavissa ja toivovat samalla, että kotkalainen kiekkoyleisö luottaisi niin ikään omiensa vievän karkin imatralaisten nenän edestä sekä täyttävän näin ollen jäähallin lehterit ääriään myöten.

– Toivottavasti katsomoissa olisi oikein kunnolla lauantaina porukkaa, hihkaisee titaanirevohkan ikäpresidentti Aapo Lampinen hymy huulillaan.

– Runkosarjan loppukierroksilla oli jo hyvin väkeä hallissa, joten hienoahan se olisi, mikäli saisimme taaksemme myös kauden tässä vaiheessa ennätysmäisen suuren kannattajamäärän.

Titaanit tulee kotivoittoa tavoitelleessaan muutenkin tarvitsemaan omiltaan railakasta tukea, sillä vierasjoukkue Ketterä saa mukaansa Kotkan reissulle pienen, mutta sitäkin äänekkäämmän faniryhmän, joka haluaa varmasti näyttää isännille kaapin paikan.

Titaanilaituri Lampinen kehottaakin tästä syystä jokaista pääsylipun lunastanutta henkilöä virittelemään äänijänteensä valmiiksi tikkiin, sillä punanutut suoranaisesti janoavat katsomossa olevaa "kuudetta kenttäpelaajaa” mukaansa taisteluun imatralaisia vastaan.

– Ääntä saa ilman muuta vapaasti käyttää vielä entistä kovemmin, sillä me pelaajat saamme kannustuksesta entisestään lisää uskoa omaan tekemiseemme ja taas kääntäen vastapuolen peli voi jopa hieman seota, kun katsomosta tulee kuumotusta heidän suuntaansa, ”Api” naulaa ja päättää tarinointinsa paljon puhuvaa lupaukseen:

– Lupaan sen, että hallille tulevat katsojat näkevät kaukalossa taistelevimman titaanijoukkueen, mitä Kotkassa on moneen vuoteen nähty!

IT’S PLAYOFF TIME, BABY!