Pakkopullamainen iltapuhde

6.9.2017

Titaanit oli pakkopullamaiselta vaikuttaneen iltapuhteen aikana lopulta hivenen Huntersia terävämpänä.
Titaanit oli pakkopullamaiselta vaikuttaneen iltapuhteen aikana lopulta hivenen Huntersia terävämpänä.

Sarja-avauksen lähestyessä on monesti vaarana, että pelaajilta häviää harjoituspelien suhteen se viimeisin kipinä ja yritys lähestulkoon kokonaan pois. Keskiviikkoiltana Ilona Areenalla mitellyssä kamppailussa kävi juurikin näin, sillä niin kotijoukkue Titaanit kuin Kotkassa vieraillut Hunters eivät kumpikaan päässeet edes lähelle omaa normaalia tasoaan. Vaikka punanutut veivätkin pakkopullamaiseksi osoittautuneen iltapuhteen nimiinsä voittolaukauskilpailun jälkeen maalein 4-3 (0-1, 1-1, 2-1, 0-0), ei voitto juuri riemunkiljahduksia kotkalaisleirissä aiheuttanut.

Titaanit – Hunters 4-3 vl (0-1, 1-1, 2-1, 0-0)

03:42 0-1 Janne Nukarinen
31:18 0-2 Toni Lehikoinen (Jami Häppölä, Roope Sipiläinen)
33:52 1-2 Mikko Hyyryläinen (Panu Laitinen, Marko Puhakka)
47:13 2-2 Panu Laitinen (Ville Myyryläinen, Mikko Hyyryläinen)
54:06 3-2 Elmeri Kotro (Petja Summanen) YV

55:24 3-3 Tomi Roukala (Roope Sipiläinen, Janne Nukarinen)
65:00 4-3 Jesse Hurme VL VoM

Maalivahdit:

Titaanit – Niilo Pussinen 12+12+10+5= 39 torjuntaa
Hunters – Juuso Hyyppä 14+8+11+3= 36 torjuntaa

Jäähyt:

Titaanit 6 x 2min= 12min
Hunters 4 x 2min + 1 x 20min= 28min

Viikko takaperin Porvoossa perinteisen kylvetyksen kohteeksi joutunut Titaanit lähti keskiviikkoisessa kotiharjoitusottelussaan parantamaan erityisesti kahta asiaa – Huntersin vieraana vajavaisella teholla toiminutta maalintekoa sekä arki-iltojen peleihin latautumista sekä sen myötä itse kaiken tekemisen laatua.

Ensin mainitussa asiassa punanutut lopulta onnistuivatkin selkeästi aiempaa paremmin, mutta jälkimmäinen tehtävä osoittautui jälleen lähes ylitsepääsemättön vaikeaksi asiaksi viedä teorista toteuttamisen puolelle.

Ei ollutkaan kovin suuri ihme, että ottelua seuraamassa olleiden 155 katsojan suusta pääsi kamppailun aikana ärräpää jos toinenkin, sillä pelin taso oli kaukana siitä, mihin niin Titaanit kuin Hunters normaalisti kykenevät.

– Tämä oli meiltä ehkäpä koko syksyn huonoin harjoituspelimme kaikkinensa – pelillisesti erittäin heikko esitys, puuskahti taiston päätyttyä Titaanien päävalmentaja Mika Piispanen.

Erityisesti ottelun kaksi ensimmäistä erää olivat Titaaneilta huiskimista vähän sinnepäin ja vain hereillä olleen maalivahti Niilo Pussisen mainiot torjunnat pitivät kotkalaiset pelin voittotaistelussa mukana.

Hunters sai nimittäin luotua lähes valtoimenaan toinen toistaan parempia maalipaikkoja, koska punanuttuja ei tuntunut puolustuspelaaminen kiinnostavan edes vähää alusta.

Hyökkäämiseen sitä vastoin isänniltä löytyi paukkuja, mutta tehot loistivat poissaolollaan, kiitos epätarkan viimeistelyn sekä jo joukkueiden edellisessä kohtaamisessa porvoolaistolppien välissä teutaroineen Juuso Hyypän.

– Avauserän hyökkäyspelaamisemme oli mielestäni riittävän hyvällä tasolla, mutta puolustussuuntaan olimme aivan tuuliajolla, kiteytti Piispanen.

Janne Nukarisen vietyä Huntersin ”kuskin paikalle” heti ottelun alkuminuuttien aikana, pyrki kotkalaisvalmennus kääntämään ensimmäisen erätauon aikana kelkan suunnan, pitämällä omilleen selkeäsanaisen puheen pelin lainalaisuuksista.

– Tauon aikana painotin joukkueelle, että puolustamiseen pitää jatkossa löytyä paljon enemmän halua sekä asennetta, sillä pelkällä hyökkäämiselle emme pitkälle pötki, ”Pise” kertasi juttutuokionsa sisältöä.

Mitä ilmeisimmin valmennuksen tarinointi ei ollut mennyt kuitenkaan perille titaanipelaajien päänuppeihin, sillä kaukaloon palasi entisestään enemmän virkamiesmäisellä asenteella pelannut kotijoukkue.

Titaanien onneksi myös Huntersilta tuntui olevan kovin palo otteista poissa, eivätkä porvoolaiset onnistuneet kuin kertaalleen käyttämään punanuttujen alavirettä hyödykseen Toni Lehikoisen napautettua oman laukauksensa riparikiekon pienestä kulmasta ohi titaanivahti Pussisen.

Illan toinen takaisku taisi kuitenkin toimia Titaanien kannalta sopivanlaisena piristysruiskeena, sillä kotkalaiset heräsivät hieman paremmin siihen todellisuuteen, että tässä ollaan oikeasti pelaamassa arki-illan harjoituspeliä kotiyleisön silmien edessä.

Punanutut alkoivat nimittäin osoittaa selvästi kovempaa asennetta ja viedä kaksinkamppailuita sekä irtokiekkoja nimiinsä aivan eri tahtiin, kuin ensimmäisten 30 minuutin aikana ja se näkyikin nopeasti myös Ilona Areenan valotaululla.

Digitaalit pysähtyivät lopulta aikaan 33:52, kun maalin edessä kärppänä ollut Mikko Hyyryläinen pääsi ampumaan Panu Laitisen tarjoilusta verkon tötterölle ja Titaanit jälleen peliin mukaan.

– Pitämäni ”palopuheen” jälkeen meiltä hävisi toisessa erässä myös se hyvä hyökkääminen repertuaaristamme kokonaan pois ja touhu olikin sitten aika järkyttävää sekamelskaa aina kavennukseemme saakka, joka hivenen piristi pelaamistamme, kommentoi titaanipiiskuri Piispanen.

”Perinteistä virkamieskiekkoa”

Hyyryläisen taituroimasta kavennuksesta lisää virtaa kintereisiinsä saanut Titaanit alkoi pikkuhiljaa kääntää peliä nimiinsä kolmannessa erässä, kun taas Huntersilta tuntui se viimeisinkin punainen lanka katoavan omasta tekemisestään kuin se kuuluisa pieru Saharaan.

Isännät nimittäin onnistuivat suhteellisen tasapäisestä miekkailusta huolimatta pistämään puntit ensiksi tasoihin Panu Laitisen näyttävän yksilösuorituksen seurauksena sekä siirtymään vielä 3-2-johtoasemaan, kun Elmeri Kotro pelasi vajaat kuusi minuuttia ennen täyttä aikaa tilanteen ylivoimalla maalin edessä loppuun asti ja hakkasi kiekon väkisin Juuso Hyypän selän taakse.

Tässä kohtaa osa yleisöstä saattoi jo uskoa, että homma on taputeltu, mutta niin vain Hunters piristyi vielä kerran ja tasoitti vain reilua minuuttia myöhemmin ajassa 55:24 tilanteeksi 3-3, kun paraatipaikalta poikittaissyöttöön lataamaan päässyt Tomi Roukala ei tarkalla kudillaan jättänyt kotkalaiskassari Niilo Pussiselle mitään mahdollisuuksia torjuntaan.

Kyseiset lukemat säilyivät lopulta aina 60 minuutin täyttymiseen asti, vaikka Hunters pääsikin pelaamaan vielä 19 sekuntia ennen summerin soimista miesylivoimalla Ville Äijälän napattua illan toisen rangaistuksensa.

Porvoolaiset eivät kuitenkaan ottamastaan aikalisästä huolimatta juonimaan pelille päätöstä ja näin ollen Ilona Areenalla nähtiin jälleen paljon tapahtumia sisällään pitänyt jatkoaika.

Vieraat luulivat jo hetkellisesti ratkaisseensa kamppailun, kun joukkueen kapteeni Tapani Nikkilä karkasi hieman onnekkaastikin läpiajoon.

Nikkilän yritys kuitenkin osittain epäonnistui takaa tulleen viikatteen ansiosta ja se taisi omalta osaltaan hämätä titaanivahti Pussistakin, joka jäällä olleiden Hunters-pelaajien mielestä pudotti kiekon selkänsä taakse heidän kannaltaan katsottuna maaliviivan oikealle puolelle.

Tilannetta lähietäisyydeltä seurannut linjatuomari Paavo Lahtinen ei kuitenkaan hyväksynyt osumaa, vaan tilanne eskaloitui lopulta päätuomari Jari Suorsan tuomitsemaksi rangaistuslaukaukseksi, porvoolaisten kovasta protestoinnista huolimatta.

Rankkaria laukomaan asettunut Nikkilä joutui kuitenkin yrityksessään Pussisen totaalisesti nollaamaksi ja se mitä ilmeisimmin kiristi vanteen porvoolaisjoukkueen kakkosluotsi Sami Ryhäsen pään ympärillä liian kireälle, sillä mies mussutti itsensä lopulta toimihenkilön pelirangaistus niskassaan pukuhuoneen puolelle.

Koska joukkueet eivät saaneet ratkottua paremmuutta toisistaan viiden minuutin mittaisella lisäajalla, oli edessä voittolaukauskilpailu, jossa edettiin aina neljänteen laukojapariin asti ennen lopullista ratkaisua.

Titaanien illan neljäs yrittäjä Jesse Hurme namutteli kumimuikun oman suorituksensa päätteeksi erittäin näyttävästi nuottaan, kun taas Huntersin vastaava kaveri, Ville Heikkinen, joutui joukkuekavereidensa tapaan toteamaan Niilo Pussisen liian eteväksi mano-a-mano –tyyppisessä välienselvittelyssä.

Tämän myötä punanutut kirjasivat tililleen 4-3-kotivoiton, mutta se olikin suurinpiirtein ainoa asia, josta kotkalaisjoukkueen päävalmentaja Mika Piispanen antoi kamppailun jälkeen omilleen positiivista palautetta.

– Tulimme tänään vain suorittamaan tämän pelin alta pois, koska se oli kalenteriin merkitty – perinteistä virkamieskiekkoa, Piispanen tokaisi tyytymättömänä.

– Voitto nähdynlaisella pelillä on tietysti hyvä asia, mutta meidän pitää jatkossa pystyä kyllä paljon parempaan ja siihen me myös pystymmekin.

Johtuiko kyseinen virkamieskiekko sitten mahdollisesti siitä, että sarjan alku lähenee, vai eikö näihin pitkän työ- tai koulupäivän päätteeksi pelattaviin otteluihin yksinkertaisesti saada päälle riittävän kovaa kiimaa?

– En voi olla sen syyn taakse menemättä – joku ihmejuttu siinä on, ettei pelaamiseen tunnu millään löytyvän arkena samanlaista intensiteettiä kuin viikonloppuisin, Piispanen mietiskeli.

Kokeneen kotkalaiskäskyttäjän mukaan oikeanlaista peli-ilmettä ja voittamiseen vaadittavaa asennetta on erittäin hankalaa saada esiin, mikäli ne eivät ole jo heti pelin alussa riittävän kovalla tasolla.

– Olen aina sanonut sitä, että pelin lähtiessä jo heti alusta alkaen ”väärille urille”, on todella vaikea kääntää katkaisijasta virtaa päälle enää sen aikana, ”Pise” totesi.

– Tällaisesta esityksestä pitää pelaajien vain jollain tapaa aina osata ottaa oppia mukaan, jottei se enää jatkossa toistuisi.

Piispasen mainitsema heikko asenne näkyi koko illan aikana selkeimmin juuri puolustuspelaamisessa, jonka olemattomuus meinasi muokata ottelun tilastot varsin mielenkiintoiseen muotoon, jolleivät molempien joukkueiden maalivahdit Niilo Pussinen ja Juuso Hyyppä olisi kohonneet omien joukkueidensa parhaimmiksi pelaajiksi.

– Maalivahdit pitivät molemmissa päissä kaukaloa pelin numerollisesti tiukkana, sillä se olisi voinut ihan hyvin olla tuolla puolustuspelaamisella vaikka 7-7 jo pitkälti ennen täyttä aikaa, antoi Piispanen kehuja veskareille.

Noh... kuten todettua voitto on aina voitto ja heikkoja pelillisiä esityksiä vain tuppaa pitkässä juoksussa aina tulemaan jokaiselle joukkueelle. Tästä syystä titaaniluotsi Piispanenkin osasi olla jo luottavaisella kannalla lauantaisen Koovee-kahinan suhteen.

– En ole ollenkaan huolissani sen suhteen, etteikö meidän pelaamisemme olisi lauantaina taas omalla tasolla, punanuttupiiskuri naulasi.

– Tässä vaiheessa kautta ei kenelläkään ole vielä liikaa pelejä alla, joten Kooveeta vastaan kaukalossa viilettää taas erittäin raikasjalkainen ja hyvällä asenteella töitä paiskiva titaanimiehistö!

Ottelun kuvakavalkadi on katsottavissa Pekka Vainion kuvat-sivustolta.

Titaanit paketoi syksyn harjoitusottelurupeamansa kuluvan viikon lauantaina (9.9.), kun punanuttujen vieraaksi Kotkaan saapuu legendaarinen Tampereen Koovee.

Ottelu alkaa Ilona Areenalla kello 14:00 – liput kamppailuun maksavat 5 euroa.

TERVETULOA KANNUSTAMAAN PUNANUTUT KOTIVOITTOON!