Joukkuepelaaminen balanssiin

20.10.2017

Titaanit saa jälleen vääntää tosissaan sekä lauantaisessa koti- että sunnuntaisessa vierasottelussaan, jotta punanuttujen pistepussukka saisi tarvitsemaansa lisätäytettä.
Titaanit saa jälleen vääntää tosissaan sekä lauantaisessa koti- että sunnuntaisessa vierasottelussaan, jotta punanuttujen pistepussukka saisi tarvitsemaansa lisätäytettä.

Suomi-sarjassa tällä hetkellä 8. sijalla keikkuva Kotkan Titaanit on tasaisesta sarjapisteiden keruutahdistaan huolimatta esiintynyt varsin ailahtelevaisesti. Punanuttujen viimeisimmissä otteluissa maaliverkko on heilunut kovalla kädellä molemmissa päissä kaukaloa, eikä tällainen meno pidemmän päälle tule kantamaan kovinkaan pitkälle. Kotkalaisten ensisijainen tavoite edessä olevissa Karhu HT- ja Riemu-kamppailuissa onkin saada joukkuepelaaminen taas sopivaan balanssiin, jonka myötä otteluiden voittaminen helpottuu huomattavasti.

Titaanit avasi kuluvan Suomi-sarjakauden kolmella säntillisellä peliesityksellä kaatamalla kotonaan FPS:n sekä JHT:n ja kärsimällä jatkoaikatappion Kooveen vieraana. Kyseisissä koitoksissa punanutut pelasivat vuodenaikaan nähden varsin mukavannäköistä jääkiekkoa, jossa tiivistyi se lajin syvin olemus – joukkuepelaaminen niin hyökkäys- kuin puolustussuuntaankin.

Vahva alku sarjaan on kuitenkin tämän jälkeen hiipunut tasaiseen tahtiin ja sama voidaan sanoa myös punanuttujen peliotteista. Vieraissa Pyry ja Hunters ovat olleet aivan liian vahvoja sekä organisoituja nippuja kotkalaisten kaadettaviksi, kun taas kotona Titaanit on keskittynyt lähestulkoon vain ja ainoastaan hyökkäämään, sen suuremmin laittamatta panoksia oman pään varjelemiseen.

Pitkässä juoksussa ja erityisesti kovan tavoitteen saavuttamisessa tällainen tyyli ei tule kantamaan punanuttuja kovinkaan pitkälle, sillä vanha totuushan kertoo jääkiekon olevan ennen kaikkea asennepeli, jossa hyökkäämällä voitetaan yksittäisiä otteluita, kun taas puolustamalla mestaruuksia.

Tähän samaan asiaan, kurittomaan ja välillä jopa todella löysään puolustusasenteeseen sekä sitä seuranneisiin maalikarkeloihin, on Titaanien päävalmentaja Mika Piispanenkin kiinnittänyt katseensa.

– Tuollaisella päästettyjen maalien määrällä ei voitoista pitkässä juoksussa kovin usein taistella, joten on ihan selvää, että meidän pitää parantaa viisikko- ja puolustuspelaamistamme, Piispanen kommentoi viimeisissä neljässä ottelussaan 22 tehneen, mutta samalla 18 kiekkoa omiin päästäneen miehistönsä edesottamuksia.

Piispasen mielestä pallo suunnanmuutoksesta takaisin tasapainoisemman lätkän suuntaan on nyt pelaajilla, joiden pitää ymmärtää, ettei pelkästään hyökkäämällä pärjää kuin tiettyyn pisteeseen asti.

– Kaikki lähtee liikkeelle aina pelaajien henkilökohtaisesta asennoitumisesta ja etenkin puolustuspelaamisessa se asennepuoli korostuu, painottaa Piispanen.

– Nöyryyden ja joukkueen eteen pelaamisen on selkeästi parannuttava edessä olevan viikonlopun koitoksissa, jotta pystymme niissä voitoista taistelemaan.

Toki kokenut kiekkomies -ja valmentaja ottaa osan ailahtelevista otteista omaankin sekä muun valmennusryhmän piikkiin. Titaanit kun on kuluvalle kaudelle pyrkinyt päävalmentajan ohjeistuksen ansiosta monipuolistamaan pelaamistaan ja pitämään vallan välinettä eli kiekkoa enemmän hallussaan.

– Kiekko sekä sen itsellä pitäminen on kiinnostanut meitä viimeisimmissä otteluissa hieman liikaa – se on maksanut meille tukun takaiskumaaleja, ”Pise” pyörittelee.

– Meidän valmentajien pitää saada iskostettua pelaajien pääkoppiin, ettei tässä sarjassa ole varaa juurikaan viivytellä kiekollisena, vaan peliä on pyrittävä kokoajan edistämään sekä viemään eteenpäin järkevillä siirroilla ja liikkeillä.

Varsinkin vieraissa fiksu pelaaminen ja kova asenne korostuvat entisestään, sillä Suomi-sarjassa jokainen joukkue saa tunnetusti aina ylimääräisen lisäkipinän kotikaukalossaan tuttujen edessä voitosta taistellessaan.

Tähän Titaanit ei ole oikeastaan Koovee-peliä lukuun ottamatta vielä kyennyt ja siihen olisi saatava muutosta aikaiseksi nopealla aikataululla, sillä muuten joukkueen tavoitteena oleva ”paikka kuuden joukossa alkusarjassa” alkaa karata näpeistä ennen kuin lumi on edes ehtinyt tulla maahan.

– Emme jostain syystä ole saaneet vieraissa päälle samanlaista intensiteettitasoa, kuin mitä kotipeleissämme on löytynyt automaattisesti,  Piispanen sanoo mietteliäänä.

– Kyllähän tuo vierassaldo on niin ikään sellainen asia, johon meidän on parannusta saatava heti sunnuntaina Jyväskylässä.

Jotta Piispasen sanat saavat viikon päätteeksi ”Suomen Ateenassa” katetta, on miehen saatava psyykattua omansa täyteen liekkiin vieraassakin ympäristössä.

– Valmistautuminen on tärkeässä roolissa varsinkin vieraissa pelattaessa – meidän pitää olla valmiita pelaamaan ja kamppailemaan samaan tapaan kuin kotona, titaaniluotsi sanailee.

– Valmennuksella on tässäkin asiassa suuri rooli, jotta pelaajat saadaan ennen ottelun alkua viritettyä siihen mielentilaan, että raikas ja hyvä tekeminen nousevat hallitseviksi osa-alueiksi jäälle astuttaessa.

Työhaalarit niskaan ja hihnalle!

Titaanien edessä oleva kiekkoviikonloppu koostuu taas perinteiseen tapaan kahdesta ottelusta. Lauantaina punanutut saavat kotoisalle KSOY Areenalleen vieraaksi porilaisen Karhu HT:n, joka on sekavahkon edelliskauden jälkeen saanut ryhtiä toimintaansa aikanaan SM-liigassa pelaajina mainetta niittäneen päävalmentajaparinsa Vjačeslavs Fanduļsin sekä Rauli Raitasen astuttua keväällä joukkueen puikkoihin.

– Karhu HT on saanut jälleen tekemisen meiningin päälle ja se näkyy seuran toiminnassa, myöntää rehdisti myös Titaanien päävalmentaja Mika Piispanen.

– He nuorensivat pelaajistoaan viime kaudesta ja ovat sen myötä saaneet lisää urheilullisuutta sekä päämäärätietoisuutta kaikkeen tekemiseensä.

Karhu HT onnistuikin aloittamaan Suomi-sarjan neljällä perättäisellä voitolla, keikkuen hetken aikaa sarjataulukon piikkipaikalla, mutta viimeisimmät neljä peliä sekä niistä tulleet tappiot ovat pudottaneet nallelauman 9. sijalle, juuri lauantai-iltaisen vastustajansa Titaanien taakse.

Vaikka punanutut pääsevätkin siis hienoisena ennakkosuosikkina isännöimään Kotkaan matkaavia porilaisia, ei se titaanipiiskuri Piispasen mukaan saa näkyä millään muotoa kotijoukkueen edesottamuksissa.

– Emmeköhän me saa lauantaina vastaamme innokkaan ja ennakkoluulottoman vastustajan, jonka kanssa saamme kyllä kaikkemme tehdä, että kotisaldomme säilyy voitokkaana, tuumaa Piispanen.

Moni katsoja varmasti odottaa punanuttujen jatkavan kahdesta edeltävästä kotitaistostaan tuttua maali-ilottelua ja iskevät jälleen ”kympin” rikki, mutta kotkalaisjoukkueen päävalmentajan mukaan tärkeämpää on voittaa ottelu vaikka sitten yhdellä maalilla, kuin miettiä sitä kuinka monta tehopistettä itse kukin saa kotiyleisön riemuksi taululle taottua.

Puolustuspelaaminen tullee siis olemaan Muik Hockey- ja S-Kiekko-koitoksista poiketen punanuttujen pelaamisen keskiössä.

– Emme me mitään maalimääriä tai niiden rikkomista ikinä peleissämme tavoittele – ainoa mikä merkkaa on se, että päätössummerin soimisen jälkeen voitto löpsähtää tilillemme, Piispanen painottaa.

– Tässä vaiheessa olisin paljon tyytyväisempi siihen, että Karhu HT-ottelun lopputulos olisi vaikkapa 1-0, eikä esimerkiksi 10-5.

Porilaisvieraiden kestitsemisen vastapainoksi Titaanit pääsee myös itse ”tien päälle”, sillä sunnuntaina kotkalaisten ohjelmassa on maaseutumatka Keski-Suomeen, jossa Jyväskylän LähiTapiola Areenalla pelattavassa kahinassa vastaan asettuu Suomi-sarjan iloisin sekä veijarimaisin poppoo – Liikunnan Riemu.

Vahvasta opiskelijajoukkueen statuksestaan huolimatta Riemua ei missään nimessä pidä ottaa kevyenä ”välipalana”, sillä jyväskyläläiset näyttivät jo viime kaudella kuuluvansa aivan täysin pelillisten ansioidensa puolesta Suomen kolmanneksi korkeimmalle sarjatasolle taistellen pitkään jopa paikasta pudotuspeleihin.

Titaanitkin sai osansa Simo Luukkaisen ohjaukseen meneillään olevalle sesongille siirtyneestä ”riemukiekosta”, sillä kotkalaiset voittivat kotiottelunsa vain vaivoin rankkareilla, kun taas vieraissa tuli lunta tupaan oikein huolella Riemun varmistaessa sarjapaikkansa punanuttujen kustannuksella.

– Meillä oli Riemun kanssa jo viime kaudella todella tiukat väännöt ja etenkin Jyväskylästä meille ei kovin hyviä muistoja jäänyt, Piispanen hymähtää.

Eritoten isäntiensä kokeneen ja tehokkaan ykkösketjun, Markus RämäMikko HyvönenIiro Junnila, pyöritykseen joutunut Titaanit halunnee varmasti maksella potut pottuina ja pitää kyseisen kolmikon tällä kertaa kurissa sekä herran nuhteessa sekä ryöstää sarjapisteet mukaansa takaisin Kotkaan.

Helppoa se ei kuitenkaan missään mielessä tule olemaan, sillä kaksi suurimaalista kotitappiota viime viikonloppuna kokenut sekä niiden ansiosta karsintaviivan alle jämähtänyt Riemu haluaa saletisti kirkastaa kilpeään kannattajiensa edessä ja tehdä sen totta kai Titaanien kustannuksella.

– Uskon, että jo ihan viimekeväinen Jyväskylän vierailumme antaa pelaajillemme lisää näyttöhaluja ja muutenkin meidän pitää saada vieraspelaamisemme sille tasolle, että myös matkan päältä alkaa voittoja tulla, Piispanen täräyttää.

– Viime kauden kokemuksesta tiedämme sen, että mikään muu kuin 110-prosenttinen asennoituminen ja tasapainoisesti joukkueena pelaaminen koko kamppailun ajan, ei tule riittämään Riemun kaatamiseen.

Titaanien ja Karhu HT:n välinen Suomi-sarjataisto polkaistaan KSOY Areenalla lauantaina (21.10.) käyntiin kello 17:00 alkaen.

Liput kamppailuun maksavat 10 ja 7 euroaTERVETULOA!

Sunnuntaina (22.10.) punanutut matkustavat puolestaan Jyväskylän LähiTapiola Areenalle, jossa kello 15:30 alkavassa Suomi-sarjakoitoksessa vastaan asettuu Liikunnan Riemu.