Kunnian palautus keskiössä

26.10.2017

Voittoja sekä sarjapisteitä tien päältä hamuava titaanimiehistö haluaa näyttää Suomi-sarjaa seuraavalle kiekkokansalle todellisen luonteensa ja samalla myös pelaamisen tasonsa viikonlopun vieraskamppailuissa.
Voittoja sekä sarjapisteitä tien päältä hamuava titaanimiehistö haluaa näyttää Suomi-sarjaa seuraavalle kiekkokansalle todellisen luonteensa ja samalla myös pelaamisen tasonsa viikonlopun vieraskamppailuissa.

Edessä oleva Suomi-sarjaviikonloppu tarjoilee viime sunnuntaina Jyväskylässä täydellisen pohjakosketuksen kokeneelle titaanimiehistölle oivan paikan kunnian palautukseen. Punanutut suunnistavat lauantaiaamuna nimittäin kuluvan kauden ensimmäiselle kaksipäiväiselle roadtripille, joka pitänee sisällään reilut 1300 kilometriä matkustamista ja tiukat ottelut niin Oulussa kuin Kajaanissakin – kyseessä ei siis ole mikään helpoin mahdollinen rasti, muttei myöskään täysin mahdoton vuori valloitettavaksi.

Valtakunnallisessa Suomi-sarjassa pelaa joukkueita eri puolilta kotimaata. Tämä tarkoittaa sitä, että kullekin revohkalle tulee pitkän kauden aikana eteen viikonloppuja, jolloin maantie ja joukkuekaverit tulevat väkisinkin tutuiksi.

Titaanien kohdalla tällainen ”herkkupala” on luvassa kuluvan viikon päätteeksi, kun kotkalaiset matkailevat Oulussa majaansa pitävän AIK/Laser HT:n sekä Kajaanissa vaikuttavan Hokin kestittäviksi.

Punanuttujen ensimmäinen roadtrip pitänee sisällään siis rapiat 1300 kilometriä linja-autossa istumista ja kaksi kivikovaa vieraskamppailua, joista olisi syytä saada sunnuntai-iltana koittavalle kotimatkalle mukaan muutakin, kuin pelkästään kokemusta.

Titaanien päävalmentaja Mika Piispasen mukaan kyseisen, tien päällä ja vieraskaukaloissa vietettävän, viikonlopun teema on varsin yksiselitteinen.

– Back to bisnes, Piispanen paaluttaa ja jatkaa:

– Se tarkoittaa käytännössä sitä, että saamme käännettyä junamme jälleen oikeille raiteille – eli pystyisimme myös vieraissa pelaamaan ja suorittamaan yhtä hyvin kuin kotikaukalossamme.

Titaanit on tosiaankin profiloitunut Suomi-sarjan avausneljänneksen aikana lähes täydelliseksi ”homeriksi”, sillä se on menettänyt pelaamissaan viidessä kotiottelussa vain yhden pisteen, kun taas vieraista kotkalaiset ovat kyenneet raapimaan niin ikään vain yhden vaivaisen pinnan itselleen 12 mahdollisesta.

Ei siis mikään kovin mairitteleva kokonaissaldo, etenkään kun punanuttujen tavoitteena on sijoittua tammikuun puoleenväliin mennessä sarjassa kuuden parhaan joukkoon ja lunastaa näin itselleen paikka pudotuspeleissä.

Onkin siis täysin selvää, että kovin pitkään kotkalaiset eivät voi enää tyhjin käsin poistua vieraspeleistään takaisin kotipuoleen, sillä muuten yhteisesti asetettu tavoite jää toteutumatta.

Tästä syystä viikonlopun kahteen vaikeaan koitokseen on syytä paneutua entistä tiukemman keskittymisen ja latautumisen kautta, jotta tällä hetkellä 15 täkyä sisältävän punanuttujen pistepussukka saisi tarvitsemaansa lisätäytettä.

– Jokaisen pelaajan pitää vain yksinkertaisesti pystyä pitämään fokuksensa koko ajan pelissä ja keskittymään vain olennaiseen, niin silloin kaikki ylimääräinen jää pois.

– Mikäli pystymme suorittamaan kaksi perättäistä vierasottelua hyvin sekä tasapainoisesti niin luistelemalla kuin taistelemalla täyden 60 minuutin ajan, niin olen täysin varma, ettemme tyhjin käsin joudu kotiin palaamaan.

Jotta Piispasen uskomus pitää kutinsa, on Titaanien kyettävä lauantaina iskemään luu kurkkuun tiiviin puolustuspelaamisen nimiin vannovana ja vahvana kotijoukkueena tunnetuksi tulleelle AIK/Laser HT:lle.

Viime kaudella vielä Uleåborg A.I.K. -nimeä totellut oululaisyhdistelmä on Jari Lehdon komennossa jatkanut lähestulkoon siitä mihin se keväällä jäi, joten helpolla punanutut eivät pisteitä Oulunsalon jäähallista mukaansa ota.

– AIK/Laser HT on kotikaukalossaan meille todella iso haaste – heillä on kasassa hyvin liikkuva ja työteliäs joukkue, toteaa titaanipiiskuri Piispanen.

– Meille vastapuolen tuntemusta tai heidän tekemisen seuraamistaan tärkeämpi juttu on kuitenkin saada oma pelaamisemme sille samalle tasolle, johon olemme kotiotteluissamme pystyneet ja siinä kun onnistumme, tulee se riittämään aivan varmasti voittoon jokaisesta tämän sarjatason joukkueesta.

Tiukan lauantai-illan kamppailun höysteeksi luvassa on myös sunnuntaina samantyylinen ja oletettavasti vielä astetta kovempi koetinkivi, sillä omat askelmerkkinsä alun kangertelun jälkeen pikkuhiljaa oikeanlaiseen balanssiin saanut Hokki ei Jukka Niirasen ohjauksessa saati mylvivän kajaanilaisyleisön edessä tule antamaan, viimeksi reilut yhdeksän vuotta takaperin Nälkämaalla vieraille, punanutuille yhtikäs mitään ilmaiseksi.

– Hokki kuuluu tämän sarjan ehdottomien kärkiporukoiden joukkoon, joten parastamme saamme pöytään iskeä, sillä helppo iltapuhde ei sunnuntaina missään nimessä ole edessä, ”Pise” sanailee.

– Kajaanissa on aina käynyt hyvin yleisöä luomassa tunnelmaa peleihin, joten myös siitä meidän pitää pystyä ammentamaan omiin otteisiimme tarvittavaa lisäpotkua ja näyttämisen halua.

”Ei tässä auta jäädä maahan makaamaan”

Titaaneille oivaan saumaan eteen osuva vieraskiertue on eritoten päävalmentaja Mika Piispasen mieleen.

– Tällaisia vieraskiertueita ei liikaa kauden aikana ikinä ole, Piispanen tokaisee tyytyväisenä.

– Ne kasvattavat aina joukkuetta yhtenäisemmäksi kokonaisuudeksi, kun vietämme tiiviin viikonlopun pelien ulkopuolellakin yhdessä pelaajien ja muun valmennus- sekä taustaryhmän kanssa.

Yksi painava syy sille, että punanuttupiiskuri on hyvillä mielin edessä olevien vierastaistojen alla, on hyvin suurella todennäköisyydellä seuraava – Titaanit pääsee välittömästi kohtaamaan alkukauden aikana vaivanneet vierasdemoninsa ja yrittämään kilpensä kirkastamista sekä kunniansa palauttamista.

– Ei tässä auta jäädä maahan makaamaan, vaikka edellisen vierasottelun pelisuoritus olikin meiltä alle kaiken arvostelun, valaa ”Pise” uskoa omiinsa.

– Kävimme joukkueen kanssa alkuviikosta pitkän ja antoisan palaverin aikana läpi edellisviikonlopun tapahtumat sekä samalla myös mietimme yhteisesti niitä keinoja, joilla saisimme vierastrendimme nousuun.

Titaanimiehistö tosiaankin perkasi Riemu-katastrofin perimmäiset syyt, löytäen niihin myös toivon mukaan riittävän hyvät ratkaisut, jottei vastaavanlaista kyykkäystä enää tapahtuisi ja vastavuoroisesti homma alkaisi toimia myös tien päällä, kuten se toimii kotikulmilla.

– Haimme syvällisen keskustelun avulla syitä ja ratkaisuja tiettyihin asioihin – uskon sen aukoneen mahdollisia solmuja ihan jokaisella tasolla, Piispanen kommentoi reilun kaksituntisen tuumaustuokion sisällöstä.

– Palaverin tärkein anti oli se, että pelaajat itse hoksasivat mikä meni vikaan ja missä pitää parantaa, joten meidän valmentajien ei siitä tarvitse enää erikseen edes mainita, sillä joukkue työstää itse nämä esille tulleet asiat kuntoon.

Niin ikään se, miksi kotona ainoastaan kulkee, mutta vieraissa ei, oli yksi palaverin pääpuheenaiheista, johon löytyikin lopulta varsin selkeä vastaus.

– Kyseessä on avain täysin mentaalipuolen juttu – kunhan saamme pääkoppamme ja vireystilamme samaan latinkiin, kuin mitä se on meillä kotipeleissämme ollut, en epäile hetkeäkään ettemmekö pystyisi alkaa voittaa myös vieraissa, toteaa Piispanen.

– Suurin kysymys kuuluukin, millä keinoilla edellä mainitut asiat onnistuvat ja niihin meidän on viikonlopulle löydettävä toimivat ratkaisumallit.

Titaanit matkustaa lauantaina (28.10.) Ouluun, jossa majaansa pitävä AIK/Laser HT isännöi kello 18:00 käyntiin polkaistavaa Suomi-sarjan runkosarjakoitosta.

Sunnuntaina (29.10.) punanutut puolestaan hyökkäävät Kajaaniin ja testaavat kello 16:00 alkaen miteltävässä Suomi-sarjaottelussa vahvassa nosteessa olevan Hokin kotivireen.