Kun ei riitä, niin ei vaan riitä

28.10.2017

Titaanien päävalmentaja Mika Piispasen ilme kertoo kotkalaisjoukkueen vieraspelaamisen tämänhetkisestä tasosta aivan kaiken.
Titaanien päävalmentaja Mika Piispasen ilme kertoo kotkalaisjoukkueen vieraspelaamisen tämänhetkisestä tasosta aivan kaiken.

Vierasottelut eivät tällä hetkellä ota millään Titaanien osalta kulkeakseen. Viimeisin todiste punanuttujen alavireisyydestä tien päällä saatiin lauantai-iltana Oulunsalon jäähallissa, jossa kotkalaisia isännöinyt AIK/Laser HT oli luistimenpotkun verran vieraitaan edellä, takomalla sen seurauksena tasaisen tappavalla tahdilla taululle tylyt 8-1 (3-0, 2-1, 3-0) –voittonumerot ja napaten kaikki kolme jaossa ollutta sarjapistettä omiin hyppysiinsä.

AIK/Laser HT – Titaanit 8-1 (3-0, 2-1, 3-0)

05:02 1-0 Jani Saarni (Henri Lehtosaari, Eetu Määttä) YV
06:05 2-0 Matias Huikari (Henri Lehmusniemi, Jussi Hartikainen) VoM
18:09 3-0 Teemu Laurila (Eetu Määttä, Jussi Hartikainen)
27:16 4-0 Teemu Savela
35:29 4-1 Elmeri Kotro (Jere Kola, Saska Putkonen)
36:29 5-1 Mikko Tauriainen (Jere Pitkälä, Anssi Ronkainen)
41:25 6-1 Jere Pitkälä (Mikko Tauriainen, Anssi Ronkainen) YV
50:13 7-1 Matias Huikari (Jani Saarni, Konsta Puutio)
56:09 8-1 Teemu Savela (Miska Padatsu, Eetu Määttä)

Maalivahdit:

AIK/Laser HT – Verneri Miettinen 15+21+10= 46 torjuntaa
Titaanit – Tuomas Heikkonen 12+0+0= 12 torjuntaa (vaihto 20:00 / 3-0)
Titaanit – Santeri Levänen 0+14+18= 32 torjuntaa


Jäähyt:

AIK/Laser HT 3 x 2min + 1 x 10min= 16min
Titaanit 7 x 2min + 1 x 10min= 24min

Kauden ensimmäiselle kaksipäiväiselle vierasturneelleen jo varhain lauantaiaamuna lähtenyt Titaanit oli edellisviikonloppuna Jyväskylässä kokemansa pelillisen sekä asennepuolen pohjakosketuksen jälkeen täynnä virtaa ja näyttämisen halua.

Punanuttujen päämääränä oli palauttaa Riemulle kärsityn nolon tappion myötä menetettyä kunnia ja tähän oli niin kotkalaisjoukkueen kuin valmennuksenkin taholta panostettu viikon aikana rutkasti voimavaroja erinäisin palaverein sekä positiivisuuteen tähtäävän ajattelun voimalla.

Puheet ja ajatukset eivät kuitenkaan kovin helpolla käänny aina teoiksi, etenkin kun on otettava huomioon, että peleissä on mukana myös se yhtä voitonnälkäinen vastustajakin, joka haluaa niin ikään napata haltuunsa jaossa olevat sarjapisteet.

Tämän Titaanit saikin karulla tavalla Oulunsalon ”änäriaskissa” huomata, sillä koitokseen ilmeisen nappiin osuneen valmistautumisen myötä räjähtävän alun saanut kotijoukkue AIK/Laser HT paineli alun muutaman tunnusteluvaihdon jälkeen kylmästi menojaan.

Liukkaasti liikkunut ja kauniisti kiekkoa pienessä tilassa liikuttanut kotijoukkue alkoi repiä järjestelmällisesti rikki punanuttujen aiemmissakin peleissä huterana ollutta puolustuspakettia ja se tuotti tarmokkaan yrityksen jälkeen lopulta myös ansaittua tulosta.

Reilun viiden pelatun minuutin jälkeen onnistui AIK/Laser HT:n Jani Saarni napauttamaan ylivoimalla ottelun avausosuman ja vain reilua minuuttia myöhemmin sai vuorostaan Matias Huikari kunnian laukoa tarkalla rannekudilla pelivälineen jo toistamiseen titaanimaalia vartioineen Tuomas Heikkosen selän taakse.

Kaksi varsin nopeassa tahdissa tullutta takaisku nakersivat selkeästi vieraiden itseluottamusta ja kun Titaanit ei omista tekopaikoistaan onnistunut lisäämään omaan sarakkeeseensa maalimerkintöjä, oli ensimmäisen erän lopulla tullut Teemu Laurilan iskemä 3-0-osuma lähestulkoon jo lopun alkua punanuttujen vierasvoittohaaveiden murskaantumiselle.

– Meillä oli heti avauserästä lähtien erittäin suuria ongelmia oman pään pelaamisessa, myönsi Titaanien päävalmentaja Mika Piispanen sen suurempia selittelemättä.

– Miehet karkailivat ja kaveri sai luotua lähes liukuhihnalta laadukkaita maalintekopaikkoja.

Kolmen maalin takaa-ajoasemassa Piispanen yritti herätellä omiaan vaihtamalla maaliin Heikkosen tilalle Santeri Leväsen ja hetken aikaa toisen erän alusta tämä peliliike näyttikin herättäneen kotkalaiset oikein kunnon vastarintaan.

Titaanit painoikin päälle kuin yleinen syyttäjä, mutta kun kiekkoa ei onnistuttu saamaan millään ilveellä ohi AIK/Laser HT:n veräjää vartioinutta Verneri Miettistä, oli punanuttujen kannalta suoranaista kohtalon ivaa, että isännät kävivät kuittaamassa oikeastaan ensimmäisestä virheestä jo illan neljännen täysosumansa, läpiajoon titaanipelaajan syöttöerheestä singahtaneen Teemu Savelan toimesta.

Savelan hallitun viimeistelyn jälkeen kamppailu lähti oikein kunnolla ”laukalle” ja varsinkin Titaaneilta tuntui puolustuspelaaminen sekä varmistaminen unohtuvan aivan täysin, joka avasi oululaisille lähes solkenaan paikkoja uusille läpiajoille.

Onneksi kuitenkin titaanivahti Levänen oli sen verran hereillä, että mies pysäytteli kerta toisensa jälkeen isäntien pistot ja ottipa punanuttuhäkkäri luulot pois myös rangaistuslaukausta ampumaan asettuneelta Mikko Tauriaiselta.

”Olimme sen kuuluisan luistimenpotkun verran jäljessä”

Voittotoiveet titaanileirissä saivat pientä pontta digitaalien pysähtyessä aikaa 35:29, kun punanuttupurtta kipparin ominaisuudessa johtanut Elmeri Kotro sai maalin edustalla painiessaan mailansa väliin Saska Putkosen viivakutiin, ohjaten kiekon häkkiin ohi voimattoman AIK/Laser HT-vahti Verneri Miettisen.

Toivonkipinä sammui kuitenkin yhtä nopeasti kuin se oli syttynyt, sillä kotijoukkue kuittasi heti seuraavassa vaihdossa eron takaisin neljään maaliin, kun Mikko Tauriainen sai otettua revanssin kotkalaisveskari Santeri Leväsestä, ampumalla kumimuikun komealla rystykudilla aivan titaanirysän vasempaan yläkulmaan.

– Toinen erä oli osaltamme illan parasta antia – pääsimme peliin hyvin mukaan ja jopa hallitsimme osittain kaukalon tapahtumia, totesi Titaanien päävalmentaja Mika Piispanen.

– Yli-innokkuutemme hyökkäyspelaamisessa antoi kuitenkin vastustajalle ison kasan läpiajoja ja muitakin tekopaikkoja, joiden avulla he käytännössä ratkaisivat ottelun.

5-1-osuman jälkeen tuskin kukaan Oulunsalon jäähallissa peliä seuraamassa olleista 141 silmäparista uskoi Titaanien enää nousevan voittoon ja kun siihen ei tuntunut enää uskovan kotkalaisjoukkue itsekään, meni taiston päätöserä perinteiseen tapaan lähinnä pelailuksi sekä summerin soimisen odotteluksi.

AIK/Laser HT oli kuitenkin myös kolmannessa erässä sen verran vieraitaan ahnaampi, että se kävi iskemässä kiekon vielä kolme kertaa titaanimaaliin, aivan kuin leimatakseen sitä tosiasiaa, kumpi joukkue oli tänään se kuuluisa herra ja hidalgo kaukalossa.

6-1-maalin sai tyylitellä komean syöttökuvion jälkeen häkkiin Jere Pitkälä, kun taas seitsemännen täysosuman pyöräytti vanhanaikaisella verkkoon Matias Huikari ja lopullisen voitelun punanutuille antoi illan kahdeksannella oululaisonnistumisella vajaat neljä minuuttia ennen täyttä aikaa Teemu Savela.

Titaanit joutui sen myötä jo kolmannen kerran putkeen poistumaan vieraskaukalosta suurinumeroinen tappio niskassaan ja totta kai veti mielet mataliksi punanuttujen pukuhuoneessa.

– Tällä hetkellä puolustuspelaaminen on meille suurin Akilleen kantapää vieraissa ja siihen pitää jo ihan pelitavallisestikin tehdä jatkossa selkeä muutos, mietiskeli kotkalaiskäskyttäjä Piispanen.

– Kyllähän tämä sen verran kova sarja on, että pelien aikana tulevien takaiskujen myötä seuraava pienikin voitontahdon puute maksaa aina todella kovaa hintaa ja niin kävi myös tänään.

Vaikkei Titaanit taaskaan saanut koneistostaan riittäviä tehoja irti, ei se tosiasia vienyt mitään pois AIK/Laser HT:n mallikkaalta kotiesitykseltä, joka omalta osaltaan sai punanutut näyttämään heikoilta.

– Kollegalla on käsissään hyvin liikkuva ja viisikkona syöttelemällä hyökkäyksiä rakentava sekä maalipaikkoja luova joukkue, antoi Piispanen kehuja Jari Lehdon luotsaaman vastapuolen leiriin.

– Olimme sen kuuluisan luistimenpotkun verran jäljessä vastustajaa ihan joka puolella kaukaloa.

Omalle miehistölleen Piispanen puolestaan halusi antaa kiitosta hyvästä taistelusta, joka ei tällä hetkellä vain riitä vierasotteluissa tämän enempään.

– Asenteessa ei ollut mitään valittamista – siinä petrasimme kyllä selkeästi edellisestä ottelustamme, ”Pise” tokaisi.

Titaaniluotsi tuli samalla myös pukeneeksi sanoiksi ehkäpä sen suurimman syyn, miksei kotkalaisille ole matkan päältä tarttunut puseroon muuta kuin pelkkää kokemusta.

– Meitä viime kaudella palvellutta ja eteenpäin vienyttä fysiikkaetua ei muihin tämän sarjan joukkueisiin nähden enää ole olemassa, jonka myötä muut peliin vaikuttavat asiat, kuten pelaajien henkilökohtaiset taitotasot, nousevat isompaan rooliin, Piispanen selvensi.

Kivulias häviö ei voi, eikä saa jäädä liian pitkäksi aikaa jyskyttämään Titaanien takaraivoon, sillä punanutut ovat jo vajaan vuorokauden päästä uudemman kerran ”tulessa” Kajaanissa majaansa pitävän Hokin vieraana.

Titaanipiiskuri Piispasen mukaan ”askelmerkit” Hokki-pelin valmistautumiseen olivat jo lauantai-iltana harvinaisen hyvin selvillä.

– Lähdemme ruokailun jälkeen kohti majapaikkaamme ja otamme joukkueen kanssa pienimuotoisen pelitapapalaverin vielä ennen yöpuulle menoa, ”Pise” kommentoi.

– Eihän tässä muu auta kuin uskoa siihen, että huominen on meille hyvä päivä ja lähteä sen pohjalta viemään hommaa taas eteenpäin.

Titaanien taistelu Suomi-sarjan runkosarjassa jatkuu heti huomenna sunnuntaina (29.10.), kun punanutut matkustavat Kajaaniin, jossa majaansa pitävä Hokki isännöi Kajaanin jäähallissa kello 16:00 alkavaa koitosta.

Mikäli et lähde kannustamaan Titaaneita vierasvoittoon, voit seurata ottelun tapahtumia joko Fanseat Go-palvelun tai Suomen Jääkiekkoliiton tulospalvelusivuston kautta.