Tahdon puute vaivaa

5.11.2017

Forssassa kauden avausosumansa värkännyt titaanikapteeni Roope Lantta on yksi niistä punanuttujen johtavista pelaajista, joihin katseet vaikeuksien keskellä vääjäämättä kääntyvät.
Forssassa kauden avausosumansa värkännyt titaanikapteeni Roope Lantta on yksi niistä punanuttujen johtavista pelaajista, joihin katseet vaikeuksien keskellä vääjäämättä kääntyvät.

Synkässä tappioputkessa taivaltavan Titaanien tunnelin päässä ei tällä hetkellä juuri valoa ole näkyvissä. Lisää pimeyttä punanuttujen ”kaamosmasennukseen” tarjoili sunnuntaina Forssan jäähallissa kotkalaisia isännöinyt sekä mielin määrin pyöritellyt FPS, joka takoi haluttomia vieraitaan pataan oikein huolella ja nappasi sen avulla tililleen paljon puhuvan 8-2 (3-0, 2-0, 3-2) –murskavoiton.

FPS – Titaanit 8-2 (3-0, 2-0, 3-2)

00:41 1-0 Jeffrey Lawman (Teemu Karjalainen, Juuso Hämäläinen)
05:55 2-0 Joona Vainio
10:39 3-0 Jukka-Pekka Kurtelius (Tommi Takaveräjä, Jyri Waajakoski) VoM
31:49 4-0 Jeffrey Lawman (Teemu Karjalainen, Joona Tala) YV
39:13 5-0 Tommi Takaveräjä (Samuli Virtanen)
41:03 6-0 Jeffrey Lawman (Juuso Hämäläinen, Teemu Karjalainen)
45:17 7-0 Aleksi Karlsson (Teemu Karjalainen, Joona Tala) YV
51:17 7-1 Panu Laitinen (Markus Salminen, Santeri Kunttu)
55:36 7-2 Roope Lantta (Mikko Hyyryläinen, Jere Koikkalainen)

58:50 8-2 Juuso Hämäläinen (Teemu Karjalainen, Joona Tala) YV

Maalivahdit:

FPS – Henri Viitala 9+9+9= 27 torjuntaa
Titaanit – Niilo Pussinen 13+13+8= 34 torjuntaa

Jäähyt:

FPS 2 x 2min= 4min
Titaanit 6 x 2min= 12min

Kun oikeasti tahdot jotain, on se huomattavasti helpompi saavuttaa. Kun et tahdo edes välttävästi, jää urheilussa ja eritoten jääkiekkoilussa jäljelle yleensä pelkkä tuulen huuhtoma takapuoli.

Suomi-sarjassa pelaava Kotkan Titaanit kuuluu tällä hetkellä harmillisesti jälkimmäiseen kategoriaan, sillä sen verran halutonta on punanuttujen tekeminen viimeisen vajaan kuukauden aikana ollut.

Viimeisin isku kotkalaisten jo entuudestaan lommolla olevaan kilpeen tuli sunnuntaina Forssassa, jossa totutun railakkaasti esiintynyt kotijoukkue FPS pyöritteli vieraitaan lähes miten tahtoi ja tarjoili reilulle 300 katsojalle silmäkarkkia oikein isolla kädellä.

Ottelussa heti alusta alkaen aivan täydelliseen statistin rooliin jäänyt titaanimiehistö tyytyi sen suurempia vastaan panematta kohtaloonsa, kirjauttamalla tililleen jo viidennen perättäisen tappion ja kuluvan kauden neljännen murskalukemin hävityn kiekkokoitoksen.

Kotkalaispurtta päävalmentaja Mika Piispasen toimintakiellon seurauksena Forssassa luotsannut Jori Sainio oli 8-2-loppulukemiin päättyneen kylvetyksen jälkeen kuin myrkyn niellyt.

– Vaikeaa on ja jotenkin tuntuu siltä, etteivät kaikki ole tällä hetkellä edes täysillä mukana yhteisessä jutussamme, eivätkä myöskään ymmärrä miten ja miksi joukkueen eteen pitäisi paiskia töitä illasta toiseen, Sainio puuskahti.

Kokenutta ex-pelaajaa sapetti erityisesti se, että Titaanit näytti kaukalossa olevan vain lauma virkamiehiä, jotka olivat saapuneet FPS:n vieraaksi, koska kyseinen ottelu oli merkitty joukkueen kalenteriin.

– Sydän tähän touhuun on liian monella kadoksissa – ei auta jos vain muutama yrittää tehdä töitä ja tsempata, kun taas lopuille näyttää olevan aivan sama miten meidän oikein käy, Sainio purki turhautumistaan.

– Menomme ei vaan voi jatkua enää niin, että tulemme paikalle, suoritamme ja lähdemme pois sen suurempia murehtimatta.

– Kun sinä tulet hallille harjoituksiin tai peleihin, niin sinulla pitää olla valmius iskeä kaikkesi tiskiin – se ei auta yhtikäs mitään, että tulet vain paikalle, muttet kuitenkaan pane parastasi, titaaniluotsi jyrisi.

FPS:n siirryttyä ottelussa vain reilun 10 minuutin jälkeen jo kolmen maalin karkumatkalle Jeffrey Lawmanin, Joona Vainion ja Jukka-Pekka Kurteliuksen iskemien osumien myötä, turvautui Sainio aikalisään ja yritti kovaäänisesti herätellä omiaan edes yrittämään hanttiin laittoa.

Punanuttupiiskurin palopuhe tuntui kuitenkin kaikuvan lähinnä kuuroille korville, sillä kotkalaiset jättivät titaanimaalilla tuulimyllyjä vastaan taistelleen Niilo Pussisen tämän tästä täysin yksin huolimattoman ja suurelta osin jopa välinpitämättömän pelaamisen seurauksena.

Ei ollutkaan siis kovin suuri ihme, että forssalaiset ottivat Titaanien tarjoaman helpon sauman vastaan hyvillä mielin ja mättivät lisää kiekkoja Pussisen selän taakse.

Kamppailun puolenvälin tietämillä Teemu Karjalaisen kermaisesta tarjoilun seurauksena syntynyt Lawmanin sivaltama 4-0-ylivoimamaali oli lopullinen niitti punanuttujen jo aiemmin rutisseelle selkärangalle, joka rusahti totaalisesti poikki Tommi Takaveräjän viimeisteltyä toisen erän viimeisellä minuutilla jo isäntien viidennen täysosuman.

– FPS:llä on taitava ja hyvä joukkue, mutta helpollahan he tänään meidän kanssamme pääsivät, Sainio kehaisi vastustajaa, jonka jälkeen oli vuorossa oman miehistön suorituksen tutkiskelu:

– En käsitä sitä miten voimme olla näin huonoja ihan jo jääkiekkoilun perusasioissa – ihmetyttää suuresti mihin pelaajien tekemisen fokus on yhtäkkiä kadonnut?

”Yhteistuumin on vain luovittava eteenpäin”

Kuvaavaa Titaanien todella heikolle peliesitykselle Forssan sunnuntai-illassa oli se, että Jeffrey Lawmanin täydennettyä heti päätöserän alkuun kypärätemppunsa ja Aleksi Karlssonin naulattua jälleen ylivoimapelin päätteeksi lukemat jo 7-0:aan, löysi vierasjoukkue siihen mennessä reilut 45 minuuttia kadoksissa olleen luistelunsa ja yrittämisensä.

Toki asiaan vaikutti varmasti se, että FPS nosti selvästi jalkansa pois kaasulta ja suoranaisesti antoi punanuttujenkin välillä hyökkäillä kohti Henri Viitalan vartioimaa veräjää.

Vaikka Titaanit onnistuikin muutamaan otteeseen toimittamaan pelivälineen Viitalan selän taakse, Panu Laitisen ja Roope Lantan toimesta, jäivät kavennukset laihaksi lohduksi sysimustassa ottelussa.

Aivan kuin merkiksi siitä, kumpi osapuoli oli oikeasti se herra ja hidalgo kaukalossa, pyöritti FPS vielä yhden kerran kotkalaisten alivoimanelikon solmuun, jotta Juuso Hämäläinen pääsi ohjaamaan Teemu Karjalaisen illan viidennen tilastoihin kirjatun maalisyötön siivittämänä limpun häkkiin ohi voimattoman Niilo Pussisen.

8-2-lukemiin päättynyt kahina merkitsi sitä, että Titaanit ei vieläkään ole voittanut yhtään kuluvan kauden vierasotteluaan, jonka ansiosta matka joukkueen tavoitteena olevaan kuuden parhaan joukkoon on pikkuhiljaa venähtänyt jo 10 pisteen mittaiseksi.

Jotain olisi alettava tapahtua ja äkkiä, jottei taistelu paikasta pudotuspeleihin vaihtuisi jo ennen joulukuun alkua taisteluun sarjapaikan puolesta.

– Tällaisia monen perättäisen pelin tappioputkia ei vain saisi tulla, sillä ne alkavat rassata jo aika monen touhussa mukana olevan yläpäätä todella rankasti, myönsi kotkalaiskäskyttäjä Jori Sainio.

– Ei tässä ole oikein mitään muuta tehtävissä, kuin jatkettava töiden paiskimista.

Vaikka pelaajat loppuviimeksi kaukalossa pelit aina ratkovat suuntaan tai toiseen, halusi Sainio korostaa myös hänen, päävalmentaja Mika Piispasen ja maalivahtivalmentaja Markku Innasen vastuuta nykyisessä tilanteessa sekä sitä, että kaikesta huolimatta nykyinen suuntaus on yhteisvoimin muutettavissa.

– Kyllä meidän pitää ”Pisen” ja ”Marskin” kanssa tutkia omat tekosemme ja miettiä mitä olemme tehneet joukkueen valmentamisen suhteen väärin, mutta ennen kaikkea jokaisen pelaajan pitää omassa sisimmässään miettiä miksi minä tätä hommaa teen ja miksi suorittaminen on tällä hetkellä tällaista, Sainio ruoti.

– Yhteistuumin tässä on joka tapauksessa vain luovittava eteenpäin, sillä ei tämä kausi vielä ohi ole missään nimessä – tärkeintä meille on nyt kuitenkin saada jokainen yksilö kaivamaan itsestään esiin se, minkä takia tätä homma tehdään.

Mitään ei ole siis vielä menetetty ja positiivisen ajattelun sekä raa’an työnteon avulla Titaaneilla on edelleen mahdollisuudet ihan mihin vain.

– Jokaisen jätkän on kaivettava itsestään esiin se positiivinen fiilis ja sydän joukkueelle, eli kun tehdään hommia, niin tehdään ne satakymmenen lasissa sekä vaaditaan samalla enemmän niin itseltä kuin muiltakin, Sainio kommentoi ja valoi samalla uskoa omiinsa.

– Myös joukkueen on alettava pitää huolta ja kuria siitä, että tämä mentaliteetti löytyy sekä potkia yksilöitä persuksille.

– Vastuunkantajia pitää alkaa löytyä niin kopin kuin kaukalonkin puolella, jotka alkavat johtaa joukkuetta eteenpäin, sillä nyt on isoja viittoja jaossa monelle pelaajalle, päätti punanuttuluotsi paasauksensa.

Ottelun maalikooste on katsottavissa FPS:n Youtube-kanavalta.

Titaanien taistelu Suomi-sarjan runkosarjassa jatkuu vajaan viikon päästä perjantaina (10.11.), kun punanutut matkustavat Kaarinaan, jossa majaansa pitävä HCIK isännöi D-Gate Areenalla kello 18:30 alkavaa koitosta.

Mikäli et lähde kannustamaan Titaaneita vierasvoittoon, voit seurata ottelun tapahtumia joko Fanseat Go-palvelun tai Suomen Jääkiekkoliiton tulospalvelusivuston kautta.